Norrie – världens första Människa UNS* – slåss för sitt kön

Säg den glädje som varar för evigt. Knappt har bläcket på Norries nya personbevis hunnit torka, innan det dras tillbaka.

Norrie bor i Australien och identifierar sig som både man och kvinna. Hen fick efter många om och men igenom en ändring i folkbokföringen, och ett intyg på att hen även juridiskt sett är vare sig man eller kvinna, utan “ospecificerat”. Även om det redan finns ett tredje juridiskt kön i Sydafrika, Indien och Nepal, så blev Norrie den första personen i världen att sakna juridiskt kön.

Nu har folkbokföringskontoret i New South Wales fått bakläxa, efter ett beslut som säger att folkbokföringen inte hade befogenhet att göra en sådan ändring själva. Myndigheten hade inte sökt juridisk hjälp för att ta reda på om det var möjligt, innan de genomförde ändringen. Därför har de nu ändrat Norries juridiska kön tillbaka till det som hen hade innan. Norrie själv säger:

“My right to socially differentiate myself is being interfered with by the state. Also I am being harassed by the Rudd Government because of my sex. I will continue to fight for my right through the courts to identify myself in society as the person I truly am ‘Sex Not specified’.”

Det myndigheterna försöker göra är lite detsamma som de som rasar mot gravida män, mot personer som ber om att bli kallade för hen, mot personer som de inte kan tvångsköna alls: De som säger “Man får väl ändå välja sida, inte ha lite av varje” eller “Har man valt att vara man tycker jag man har gett upp “rätten” att vara gravid”. De tar sig rätten att avgöra någon annans könsidentitet – men samtidigt bekräftar det att det finns fördelar med att slippa bli tvångskönad. Det är en lyx man inte får unna sig, liksom.

Norrie har tillsammans med nätverket SAGE anmält delstaten för könsdiskriminering. Jag hoppas att hen orkar slåss. Det behövs verkligen.

*) UNS=Utan Närmare Specifikation.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Norrie – världens första Människa UNS* – slåss för sitt kön

 1. Mellanvärld says:

  “Människa UNS” vill också vara…

 2. LB says:

  Hoppas verkligen att hen hittar orken att fortsätta kämpa. Ska det vara så jäkla krångligt att slippa tvångsindelning i antingen ellert år 2010. Att vi inte kommit längre 🙁

 3. Lotten says:

  Precis. Läser en bok om Europas historia från 1780-1920 sett ur ett genusperspektiv. Mycket har blivit bättre men i vissa frågor står vi fortfarande och stampar men om vi bara tänker på det negativa orkar vi inte kämpa.

  • Ja, precis. Jag har en förmåga att haka upp mig på allt negativt, för att jag liksom vill tänka katastroftankar och kontrollera “det värsta tänkbara” och allt det där, men det är destruktivt. Egentligen.

 4. Ylva says:

  Trots att jag vet att jag är kvinna så är det absolut inte den mest utmärkande egenskapen hos mig och jag förstår verkligen inte varför det måste läggas så enormt stor vikt vid det.

  Först tänkte jag: “Jag behöver inte att få vara “uns”, jag önskar vill bara specificeras efter något som var lite mer karaktäristiskt för mig.” Sen kände jag efter och insåg vad skönt det vore om jag skulle kunna få specificera mig.

  Bort med könstillhörighetsregistreringen!

Leave a Reply