Lady Gagas könsorgan och Fox News transfobi – en sociologisk studie

Lady Gaga förs in i fängelset av två kvinnliga vakter, och går förbi cell efter cell med tjejer som ropar och försöker provocera. Vakterna leder henne till en tom cell, knuffar in henne och sliter av henne klänningen och knuffar ner henne på sängen. När de drar igen gallergrinden flyger Gaga upp och klättrar upp på gallret – endast iförd tejp över bröstvårtorna och strumpbyxor. När vakterna går därifrån hör man två uppenbart maskulina röster, som man ska förstå är vakternas:

– I told you she didn’t have a d***

– Too bad.

Telephone på Youtube

Så börjar videon till Lady Gagas och Beyoncés nya låt Telephone. Videon har väckt en del uppmärksamhet, framförallt på grund av det “lesbiska” temat, och för att den utspelar sig i en miljö full av transpersoner. Att Gaga och Beyoncé senare i filmen mördar en massa människor på ett café genom att hälla gift i maten och kaffet verkar inte vara någon större grej, men att Gaga hånglar med en person som ser ut som en stereotyp butchflata i fängelset, och att man spelar på ryktena om att Lady Gaga är transsexuell eller intersexuell – det är en sensation som väcker moralpaniken till liv.

Fox News, till exempel, visar scenen där Gaga och Beyoncé dansar inne i cafét omringad av liken av personerna de just mördat, och förklarar:

“Believe me, this is basically all we can show you. This is the tame part, you know, where she’s basically in a bikini.”

Fox News på Youtube

Sedan låter man en högerkonservativ finkulturell expert uttala sig om Lady Gagas könsorgan och om hur videon hetsar människor att begå sexuella övergrepp. Med andra ord: Det är mycket värre att hångla med en person av samma kön, att vara transperson, att ägna sig åt BDSM (Jag måste ha missat den biten. Kan någon förklara vad som är BDSM i videon? Kedjorna?) eller att ens insinuera att man har ett förhållande med någon av samma kön, än att begå massmord.

Men vad säger transaktivister om videon? Det är blandat. Gudbuytjane hävdar att videon är transfob:

“That she’s using trans women and drag queens to exoticize her videos doesn’t defer from the cissupremacist stance that women = vagina, and trans women are therefore not real women. Her anxiety at being seen as trans is clear, and her response is typical of cis privilege and trans marginalization: We’re supposed to wipe our brows and sigh relief that she’s actually a real woman. This is transmisogyny.”

Women Born Transsexual däremot tycker att Lady Gaga gör en bra sak, i synnerhet efter att hon gått ut och försvarat videon:

“There are transsexual women and transgender women and suddenly it becomes poisonous and something else because there are some people in this world that believe being gay is a choice. It’s not a choice, we’re born this way.”

Jag håller med om att jag inte kan se någon slags transfobi i videon, tvärtom skulle jag säga att den transation som uppstått egentligen säger mest om de som deltar i moralpaniken. Det är nästan så att jag undrar om inte videon är en del i en sociologisk studie:

Vad händer om man blandar

 1. “Lesbiska scener”
 2. Uppenbara transpersoner och insinuationer om trans- eller intersexualism
 3. Massmord

i en filmsnutt på mindre än tio minuter?

Svar: Ingen verkar bry sig om morden. Våld är ju helt okej, så länge det inte är sex eller kön inblandat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Internet, Intersexualism, Kultur och media, Psykologi, Regnbågsidoler, Relationer, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Lady Gagas könsorgan och Fox News transfobi – en sociologisk studie

 1. drKotte says:

  Alltså… det faktum att vakterna säger att hon inte har en kuk betyder väl inte nödvändigtvis att hon har en fitta eller huruvida fittan är medfödd eller tillkommen senare. Och hur kopplar man detta till att Lady Gaga skulle se ned på transfolk? jävligt långsökt av gudbuytjane tycker jag faktiskt…

  • Nej, den biten fattar inte jag heller. Sedan kan jag iofs se att om man skulle utgå ifrån tex. att hon skulle ha startat ryktena själv och liksom “tycker det är coolt att vara transperson”, så skulle man kunna ifrågasätta videon som en objektifiering av transpersoner, men det tvivlar jag på att det är.

   Egentligen skulle jag vilja göra en grundlig analys av videon. Den innehåller så otroligt många detaljer som jag skulle vilja utforska.

 2. Moralpanik? De har visst tänkt om nu för vad jag förstod har de även förfasat sig över mordscenerna nu 😉
  Jag själv har alltid gillat Lady Gaga och nu fick jag ändra uppfattning om Beyoncé..Coola bruttor 🙂

 3. Karin Enge says:

  Du. Det där var intressant som du sa, för jag tänkte också på det med morden. Att ingen blir upprörd?! Och att de förstör en så bra video genom att mörda helt oskyldiga människor?! För jag tyckte videon var jätteläcker, och jag AVSKYR normalt sett videor med nakna tjejer, för de är bara objekt. Lady Gaga är den enda jag vet som kan klä av sig så och vara SUBJEKT, det är hon som bestämmer. Jag är en jä-a kulturkonservativ moraltant annars, men fan vad jag gillade Gaga när jag såg den här.

 4. karibien says:

  Den sortens moralpanik som tycker att sex är värre än våld har jag stött på många gånger i sammanhang där barn finns med.

  Vid en skolutflykt för 4-6:orna åkte jag med i bussen. Några ungar hade tagit med sig film och en av dem valdes ut att visas i buss-tv:n. Det blev Jalla jalla. Inga problem. Stor som liten satt och småmyste, alternativt struntade i filmen. Ända tills ett täcke började guppa. Då flög en av mammorna upp, och herregud sånt kan ju inte barnen se, och under ömsesidigt kacklande bestämde skolpersonal och hönsmammor att guppande täcken och prat om sex var absolut inte barnlämpligt.

  Nu film laddades. Lugnet lade sig. Utom på tv-skärmen för där gjorde Bruce Willis sitt bästa för att ta kål på fienden i Die hard. Men pangpang fick fortgå ohämmat utan att vare sig hönsmammor eller skolpersonal tyckte att det var olämpligt för tioåringar att se mord.

  Sex får inte förekomma på bild, bara som saga “om mamma och pappa älskar varandra riktigt mycket… (…..)… och så blir det en bebis”.

  Våld får gärna förekomma på bild. När diskussioner om våld förekommer handlar de sällan om detta dock, utan om att storebror inte får slå lillebror. Andas man ett samband emellan dessa både företeelser är man en mossig kulturkofta från 70-talet som säkert vill tvinga alla att läsa Bamse, eller så beskylls man för moralpanik.

  Nu var det visserligen några år sedan min unge var i den åldern, men jag tycker jag hör från kollegor med barn i den åldern att inte mycket har hänt. Jag hoppas jag har fel. Annars dröjer det väl en generation till innan folk förfasar sig mindre över våld än sex.

 5. Susanna says:

  Nu har jag sett hela videon, och den var ju helt underbar! 😀 För en gångs skull har Jonas Åkerlund lyckats göra en rolig video med en massa humor i, i vanliga fall brukar jag inte gilla hans videor för de brukar oftast vara en orgie i våld och sexism och inte det minsta roliga. Men var fanns transpersonerna?!? Jag såg bara en som kanske var FtM i början av videon som hånglade lite med Gaga, men annars såg jag inga. Men jag kanske “tittade slarvigt”? Jag gick in på youtube för att kunna se videon i “fullskärm” men då kom det upp en varning om att videon var för snuskig (ungefär) och att jag behövde registrera mig och logga in för att kunna se den. Däremot kan man se den “rena” verisionen av videon där, men den vill jag ju inte se. Det var lite synd att de hade pixlat Lady Gagas skrev där i början och att Beyonce inte fick svära (det kom ett “pip” när hon prcis var på väg att svära), men däremot var det trevligt att se lilla gulligull-Beyonce flippa ur och vara tuff på riktigt för en gångs skull. Och slutet var ju en härlig Thelma och Lousie-rip off, kul! 😀 Jag vill förresten också ha en knallblå telefon-hatt, var köper man såna tro? 🙂

  • Det ska tydligen vara fullt av transpersoner i fängelset. Det var inget jag lagt märke till om jag inte hade blivit “förvarnad” däremot…

   • Susanna says:

    Efter att jag hade kollat på videon två gånger så lyckades jag se en mullig svart tjej som såg ut att kanske kunna vara MtF när de var ute på rastgården (eller vad det nu kallas i fångelser), och sen kanske en eller två som kollade på slagsmålet inne i fängelset som förmodligen oxå var MtF. Men som sagt, jag hade aldrig tänkt på det om jag inte hade letat efter folk med androgyna utseenden.

    • Ja, och vakterna också, med rösterna.

     • Susanna says:

      Fast det där med vakterna tolkade jag som att det var fejk, typ att de hade klippt in manliga röster bara för att förvirra folk. Men du har säkert rätt. 🙂

     • Ja, så uppfattade jag det med, iofs. Men liksom att det för att det skulle “låta transmässigt”. Lite som när Candis Cayne var med i Dirty Sexy Money och det var första gången en öppen transperson spelar en öppen transperson i en mainstreamproduktion – och de gick in och sänkte hennes röst med datorn i öppningsscenen, för att folk skulle haja till och fatta att Carmelita var ts. Hon passerade “för bra”…

 6. svalin says:

  Anledningen till att folk reagerar så här är väl för att det är rädda för att ungarna ska bli homosexuella och bli transexuella. Sen tycker jag personligen inte att videon är värre än många andra musikvideos.

  • Jag tror väldigt mycket det är just därför. Hade det varit i en hetero-cis-kontext så hade folk möjligtvis skrivit upp Gaga på någon lista över “olämplig musik för sektmedlemmar” och inte mer med det.

 7. Susanna says:

  Nu har jag läst hela artikeln i shewired som du länkade till i din text, det var intressant läsning, om jag hade sett Kill Bill så hade jag ju fattat grejen med deras bil oxå och inte bara tänkt på Thelma och Lousie. Nu ska jag kolla på det som nog kommer att skrämma mig mest, alltså länken till Fox News.

  • Mia says:

   När vi blir stora kanske vi borde se Kill Bill? 😛

   • Susanna says:

    Den finns väl i burken här? Eller så är det bara tvåan som finns här? Jag har lite svårt för Tarantino men det tillhör kanske allmänbildningen att ha sett den kan jag tro. 🙂

    • Mia says:

     Jag tror vi haft nån av dem men eftersom ingen verkade ha ambitionen att se nåt på flera år så är det hög++ sannolikhet att den åkte ut, fast man kan ju skaffa den igen…

  • Jag har inte sett Kill Bill, så jag vet inte vad det är med bilen?

   • Susanna says:

    I artikeln på shewired.com stod det att Lady Gaga och Beyonce körde en likadan bil (Pussy Wagon) som nån i “Kill Bill” hade. Jag gissar på att det var hon som spelades av Uma Thurman som hade en sån bil, men eftersom jag inte har sett filmen så vet jag inte som sagt. 🙂

 8. Alexa says:

  Har sett videon innan och Älskar den, men hade ingen aning om all moral panik som den hade skapat.

 9. Susanna says:

  Jag undrar lite varför ingen har fått moralpanik över att Lady Gaga har på sig ett par solglasögon helt gjorda av cigaretter, varav några är tända! Det tog en bra stund innan jag fattade det där, jag undrade länge varför det kom rök från hennes solglasögon. Om hon nu “uppmuntrar” folk till att vara gay så “uppmuntrar” hon ju lika mkt till att kidsen ska börja röka. 🙂 Sorry förresten att jag och Mia spammade din blogg lite grann, men det hade ju med ämnet att göra kan man säga. 🙂

 10. Ylva says:

  Sex är mer privat än mord. Men videon är fantastisk! Me like. Alot.

 11. Mikusagi says:

  Har du läst http://www.out.com/detail.asp?page=2&id=26601 ? 🙂 Hittade den på Tumblr. Det är en intervju med personen som kysser Gaga.

 12. Åh! Det missade jag 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *