Obama och barnamördarna

“Yes we can.”

För fem timmar sedan twittrade Barack Obamas spöktwittrare tre ord. När jag vaknade imorse hade sjukförsäkringsreformen gått igenom. Representanthuset röstade ja, med 219 röster för och 212 mot. Det som ingen tidigare president har lyckats med fixade Obama efter drygt ett år på posten – men det kostade. Obama lovade att inga federala pengar ska gå till att bekosta aborter, och därmed vann han några fler röster bland demokratiska abortmotståndare, som förmodligen var de som avgjorde.

Det fanns en demokrat som stödde förslaget, men som ändå inte röstade för det just för att han var osäker på om Obamas undantag för aborter skulle bli verklighet. Bart Stupak är alltså abortmotståndare, och stod i talarstolen och försökte lugna de som ropade när någon okänd  – förmodligen en republikan – ropade “Baby killer!” åt honom.

Klippet från debatten på Youtube

Jag tänker på den sjuttonåriga tjejen i Utah som var desperat nog att försöka framkalla ett missfall genom att betala en okänd man för att misshandla henne. Det gick inte att åtala henne, så konservativa politiker började lobba för en ny lag som likställde “vårdslöst beteende” under en graviditet med mordförsök. Ingen frågade sig varför en sjuttonåring kommer på idén att låta sig bli misshandlad med flit för att hon inte kände att hon klarade av att föda. Ett barn som tvingas föda ett barn. Hon kunde ha dött, men hennes liv var inte lika mycket värt som fostrets, i de högerkristnas ögon.

Det är skillnad på folk och folk, fortfarande. För att få igenom en sjukförsäkring måste någon offras. Den här gången blev det kvinnorna.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Kultur och media, Politik, Reproduktiva rättigheter, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Obama och barnamördarna

 1. astrid boman says:

  Kristallklart Trollhare. Det bästa jag läst idag.

 2. Kaia says:

  Eftersom jag har bott i USA och sett just hur vidrigt det gamla systemet är för de som inte har råd med sjukvård osv är det här så himla stort. Enormt. Visst önskar jag att aborter ingick i det här sjukvårdspaketet, men det här är en början, iallafall. Hoppas jag.

 3. AK says:

  Visst, men det är skrämmande att se hur stark den amerikanska högern är. Den ohöljda egoismen förklädd i marknadsliberal arrogans kallad “frihet” och inte sällan kallad “kristen”.

  Och kalla, hårda vindar blåser även över Sverige.

  Vi måste också komma ihåg att vår (trots allt hyfsade) demokrati och allmänna välfärd inte ska tas alltför given. Demokrati och människovärde måste vi alltid kämpa för.

 4. Ylva says:

  Det är de oönskat gravida kvinnorna som förlorar. Kvinnor som grupp behöver så mycket oftare vård för andra “åkommor”. Nu får de åtminstone vård för allt annat… Absolut ett steg i rätt riktning och även om även jag önskade att abort inkluderas tycker jag att du är onödigt kritisk.

Leave a Reply