Bjästa finns överallt

I 58 minuter och nio sekunder mådde jag illa. Det gör jag fortfarande. Uppdrag Granskning om “Den andra våldtäkten” är svårt att egentligen säga något om.

Linnea, fjorton år, blir våldtagen av en femtonåring, Oskar, inne på en skoltoalett i Bjästa utanför Örnsköldsvik. Rykten om vad som hänt sprids enormt fort på skolan och i samhället. De flesta tar ställning för killen. Det heter att han är så schysst, att hon är ute efter hämnd, att hon är slampig, att det inte går att tvinga någon att suga av någon, att han är snygg så han “skulle inte behöva det”… Detta kommer alltså från vuxna människor. Inte tonåringar, utan medelålders.

Det finns en trovärdig, sammanhängande berättelse från tjejen, teknisk bevisning, ett vittne, och ett inspelat erkännande från gärningsmannen i ett polisförhör. Killen döms. Skolan tar ändå inte ställning, utan vill förhålla sig neutrala. Prästen i kyrkan tycker det är fint att killen – som har slutat på skolan, är dömd för våldtäkten och belagd med besöksförbud mot Linnea – kommer på skolavslutningen. Som tur var är hon inte där. Samma kväll våldtar Oskar en annan tjej, Jennifer. Även där finns det tekniska bevis och vittnen. Han döms även för den våldtäkten – och ändå fortsätter förtalet, mot båda tjejerna. Linnea flyttar från Bjästa för att komma undan mobbingen; Jennifer bor kvar.

Det är svårt att få hela bilden av vad som egentligen hänt på nätet om man ser Uppdrag Granskning, men Catta har kartlagt det under en längre tid. Mamman och brodern till Oskar (som egentligen inte heter så) har tydligen varit extremt pådrivande både på Facebook, Bilddagboken och en blogg. Det förekommer både förtal och olaga hot mot Linnea och Jennifer, och även mot Linneas vän Amanda, som är en av få i Bjästa som vågar stå upp för Linnea (Grymt modigt gjort!).

Det är inte rimligt med rektorer som inte håller koll på vad som sägs på nätet om händelser på skolan. Det är inte försvarligt med präster som i första hand tycker synd om en kille som blivit dömd för våldtäkt, snarare än om tjejen som blivit utsatt för den. Sjumilakliv påpekar att det inte bara handlar om Bjästa; det finns många fall där det är offren som fått bära skulden.

Det finns ett Bjästa lite varstans. Någon avfärdar en tidningsartikel om våldtäkter med att det är feministiskt propaganda att påstå något annat än att kvinnor ljuger systematiskt för att hämnas. Någon bryter sig in i ett samtal om vad man kan göra för att stötta personer som blivit utsatta för våldtäkt, och gör det med utgångspunkten att det absolut viktigaste är att upplysa världen om att det förekommer massor av falska våldtäktsanmälningar. Någon spekulerar högljutt i vad som egentligen hänt en bekant som “påstått” att hen har blivit våldtagen, utifrån henoms beteende som inte matchar hens egna fördomar om hur precis alla som har blivit utsatta för våldtäkt alltid beter sig efteråt. Och så vidare.

Alla dessa systematiska försök att vrida om den såkallade debatten om våldtäkt till att handla om huruvida en våldtäkt är en våldtäkt och om ifall kvinnor är kapabla att tala sanning, är precis det som spelar de här personerna i händerna. En vanlig myt om våldtäkter är att personer som är snygga, snälla och trevliga inte kan begå en våldtäkt. En ännu vanligare myt är antagligen att personer som är snälla och trevliga inte kan vara delaktiga i att frysa ut en person som blivit utsatt för våldtäkt.

Se programmet här. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Internet, Kroppspolitik, Kultur och media, Psykologi, Relationer, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Bjästa finns överallt

 1. svalin says:

  Usch, blev så förbannat äcklad av det där programmet igår och särskilt på de vuxna som borde veta bättre. Hur kan man vara så handfallen?
  Sen är det ju så precis som du skriver att det finns en myt om hur en våldtäktsman är och enligt denna myt är de alltid monster och aldrig “trevliga killar” om man nu kan kalla dem det. Jag läste Wennstams En riktig våldtäktsman för ett tag sen och där tar hon upp ett fall där männe friades för att de var just “trevliga” och hade “bra jobb” trots att hon hade väl dokumenterade skador och kunde peka ut dem. I ett annat fall friades männen för att kvinnan hade ju lett på bilderna tidigare på kvällen. Vad har det överhuvudtaget med våldtäkten att göra?

 2. Lisa says:

  Bra skrivet!
  Jag hoppas att de drabbade tjejerna någon gång får läsa alla bloggar och insändare som tar dem i försvar. De måste få veta att större delen av alla som hör om det här tycker det är helt sanslöst upprörande. Det är få människor som tycker att det är ok och “synd om” killen, de flesta som tycker det verkar bo i den ingrodda hålan Bjästa…
  Hur kan föräldrar och skola agera på detta vis? Det är helt sinnessjukt! Så om Linnea eller den nadra tjejen läser detta så vill jag bara uttrycka min stora beundran för att ni orkat stå ut med detta, vågat dra det inför rätta och vågat ställa upp i programmet. Stor kram
  //Lisa

  • Ja, det hoppas jag med. Och jag känner samma sak, att det är skitmodigt av Linnea och Jennifer, och även av Amanda, att våga berätta. Bara att göra en polisanmälan är jättemodigt, att dessutom inte ta tillbaka anmälan (vilket tyvärr är jättevanligt, om än väldigt förståeligt…) och att sedan våga prata om det med journalister, det är väldigt starkt gjort.

  • Susanne says:

   Ja jag håller verkligen med “Lisa” här. Hoppas innerligt att Linnea får reda på alla positiva inlägg och bloggar till hennes fördel – i helheten och i hennes mående måhända ett litet stöd -men ändock. Det är så fruktansvärt så jag gråter inombords. Åhhh tänk om vi humana rättvisetänkande medmänniskor på något sätt kunde visa samhället att vi står på hennes sida och att vi bryr oss om henne och alla andra i samma situation, vet dock ej hur. Hoppas bara att hon får möjlighet att läsa allt positiva om henne….som ett gulligt värmande plåster.
   /Hälsningar och kram till alla Linneor från en 3-barnsmamma med en tonårsdotter 14 år från Norrbottenviken.

 3. Anna says:

  Jag såg också programmet tillsammans med min man och min 14-årige son. Min son var väldigt upprörd och kunde absolut inte förstå hur vuxna människor kunde ta en våldtäktsman i försvar….. Man blir så ledsen över sina medmänniskor, hur kan en vuxen tänkande människa göra på det sättet…. Håller med Lisa som skrivit innan mig, hoppas tjejerna får höra/läsa de som tar dem i försvar. Satt och tittade på chatten på SVT och det var mycket intressant att läsa. //Anna

  • Ja, verkligen. Det är nog väldigt många som är väldigt upprörda nu. Samtidigt tror jag också att det är många människor som behöver tänka igenom sitt eget sätt att tänka på våldtäkt på, och sitt sätt att okritiskt köpa rykten som går, och även sitt sätt att prata om våldtäkt.

   • Lotten says:

    Helt rätt och det gäller inte bara våldtäkter, rykten är så lätta att sprida och omöjliga att stoppa. Har med tiden lärt mig att titta mer källkritiskt på ALLT men vet att jag ibland dras med när hjärnan inte hinner med kännslorna.

 4. Tack för ett välskrivet inlägg som inte utelämnade nånting! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Det var vedervärdigt att se Uppdrag Granskning igår! Jag blev så arg, så arg. Hur fan kan en hel vuxenvärld svika en utsatt liten flicka sådär? Hemskt! Hittade gruppen på fb om denna killen, som egentligen heter Dennis, inte Oskar. Varför ska vi skydda honom här via bloggarna. Tycker att han fått nog med beskydd i media redan.
  Mina tankar o all min sympati finns hos Linnea & Jennifer, o alla andra tjejer som är i samma, eller liknande sits.

  • Ja, det är fruktansvärt.

   Att jag inte har skrivit ut hans namn är för att det ffa är hans mamma och bror som hela tiden verkar ha varit väldigt öppna med hans fullständiga namn och andra uppgifter, och de har därmed också outat och utsatt människor runtomkring, tex. klasskompisar som inte alls ville synas i videofilmer som ett led i propagandan.

 5. Doris Lindstedt says:

  Jag är fortfarande arg och frustrerad efter programmet igår. Hur kan det bo så många inskränkta människor i Bjästa? Ryktesspridning utan grunder, mobbning och trakasserier från både ungdomar och vuxna. Hur kan ondskan ha slagit ned i ett så litet samhälle?
  Pojken ” Oskar ” blev hyllad som en hjälte. Han var ju så schysst och snygg – inte kunde han ha gjort något sådant! Man kan undra om pojkens familj har en hög status i Bjästa, att det är just därför…?
  Det är en myt att våldtäktsmän och psykopater är fula, tröga och skumma. Se bara på de snygga idrottsmän som blivit fällda, eller bratsen från Stureplan.
  Jag hoppas att ” Linnea ” och ” Jennifer ” får upprättelse och att alla lögnare och mobbare i Bjästa får skämmas och må precis så dåligt som tjejerna nu gör!

 6. spectator says:

  Fy f-n.Lägg ner hela kommunen och skicka prästen på u-landsmission.

  • Och rektorn då? Vart gör man av en rektor som inte “tar ställning”?

  • Birgitta Karlsson says:

   Varför skavi skicka dom någonstans överhuvudtaget
   Låt dom stanna med sina kompisar och skicka dit någon som kan ha värdegrundsövningar med dem tex en hel dags utfrysning
   En fiktiv förtalskampanj där alla i samhället får skriva negativa,osanna saker om dem och de får bara läsa och inte försvara sig
   De är ju mästare i det lilla samhället på att fabricera fiktiva sanningar
   Men seriöst även vi anda ska nog ha lite funderingar på hur vi hanterar vårt liv och andras

   vi lyssnar ju på skvaller(det som sägs om oss själva är vi lyckligt ovetande om)

   Vi har “förtroendefulla samtal” på både arbetsplatser och i privatlivet om icke närvarande arbetskamrater och vänner(varför skulle inte man själv vara kaffebröd om alla andra kan bli det)

   Vi tar ställning för och emot utan att alltid kolla fakta

   Vi deltar,tiger och tillåter kränkning bara det inte drabbar oss själva

 7. Lena S says:

  Så sant, Bjälsta finns verkligen överallt! Sök på Marina Engan eller Motherwitch på google så hittar ni massor av fler hatkampanjer på nätet!

 8. En annan says:

  Det värsta är nästan att det är Oscar’s egen mamma som ligger bakom förtalskampanjen mot de båda flickorna. Hur lämplig vårdnadshavare är en sådan mamma?

  • Ja, det undrar jag med. Och om man går ut med hans fullständiga namn, foton, adressen till det hem han är placerad på osv, så som hon och den andra sonen gör, så undrar jag om hon inte gör honom en stor otjänst. Dels är det en risk att han blir utsatt för någonting, och dels så kommer det alltid att ligga honom i fatet att de har brutit mot anonymiteten. Varken UG eller någon annan journalist har lagt ut deras namn eller liknande, men säg att en arbetsgivare om fem år googlar hans namn och hittar bloggen hans bror driver…

 9. kontakt says:

  Förutom det helt uppenbara är jag lite äcklad över allt hat mot Bjästa som väller fram på så många håll. Det är bara ett led i försvarsmekanismen “usch vad det finns förskräckliga människor men jag är inte sån (och jag känner ingen sån heller, förstås)”.

  Med andra ord håller jag med dig.

  • Ja, precis. Det är en slags försvarsmekanism tror jag. Det som är unikt i det här fallet är väl ffa att det gått att få folk att säga saker framför en kamera och släppa på pk-spärrarna, men annars är det nog vääääldigt mycket sånt här överallt i samhället. Det syns bara inte…

   • kontakt says:

    Jag undrar väldigt mycket vad reportrarna sade till präst och till personal på fritidsgård, som vi inte fick se. Om de på något sätt ansträngde sig för att de intervjuade skulle tro att teamet var på killens sida, och sen i vissa fall liksom svängde mitt i intervjun. Eller om det räckte med att vara helt neutral, så bubblade inställning och åsikter fram av sig själva.

    • Ja, det funderade jag också över, men samtidigt hade jag svårt att komma på HUR det skulle vara så. Jag menar: vet inte vuxna, samhällsengagerade (ja, jag utgår ifrån att som präst och fritidsledare så har man per definition ett samhällsengagemang av något slag) människor att det är socialt självmord att öppet försvara en dömd våldtäktsman? Det är en sak att skriva hatiska inlägg på nätet, men att gå ut i tv och säga sånt, det borde de ha fattat… Det är det som gör det unikt: Inte att det förekommer en sådan mobbing, utan att den är så öppen.

     • kontakt says:

      Jag skulle tro att prästen kände sig modig, som tordes försvara en stackars oskyldigt dömd tonårspojke. Så han tyckte nog att han stod på den svages sida. Samma sak med fritidsmänniskan som helt uppenbart inte trodde det var sant det där med våldtäkten. Den lilla ironiska glipan i mungipan när han sade “hon mår visst inte så bra, har jag hört”…

      Alla de “hemska” har ju bara ställt upp för sanningen och rättvisan. Rättvisepatos är farliga saker.

     • Ja, så tror jag också att de måste ha tänkt. På något sätt hade det varit försvarbart att tänka så om det brottet han dömts för inte var riktat mot någon person, typ: Säg att han hade haft missbruksproblem och var tvångsomhändertagen pga det och inte alls hade blivit dömd för våldtäkt, då hade det varit en sån sak som man kan säga att det är fint att han kommer på avslutningen och så. Men nu blir det ju ett tydligt ställningstagande MOT brottsoffren.

     • kontakt says:

      Mot en “lögnare”. Ja.

    • Birgitta Karlsson says:

     Vad jag förstår var det Oskars anhöriga som tog kontakt med Uppdrag Granskning för att få upprättelse för sin son och bror
     När programmet började projekteras började det således med utgångspunkten att det var Oskar som var offer
     Allt pekade ju på detta….
     När de sedan började samla fakta fick de tag i domen (som är offentlig handling) och berättelsen tog en annan vändning
     Jag tror faktiskt flickorna var ganska chockade när TV tog kontakt och de fick upprättelse

     • Ja, det är vad jag också har förstått. Eller iaf var det ursprungliga tipset om att det var någon som trodde på Oskars oskuld som tipsade dem, så de föll på eget grepp. Men när jag såg programmet var det inget som framgick. När jag sedan fick veta det tänkte jag precis som du, att tjejerna (och även tex. deras föräldrar) måste ha upplevt det som väldigt jobbigt.

 10. Mary! says:

  Tanken som slår mig, då jag läst en hel del psykologi och har viss erfarenhet inom ämnet, är att ett mönster på att gärningsmannen tycks visa vissa tecken på psykopati. Och psykopater finns ju i alla samhällsklasser, men är väl något kända för att ge ett fint och välvårdat, gärna förmöget sken utåt, dom är i regel väl ansedda av människorna omkring sig…och ingen runt dom skulle i första taget kunna misstänka att just den fina, välvårdade personen skulle kunna begå ett vansinnesdåd. Är väl så det är med den typen av människor.

  • Nu ska vi vara väldigt försiktiga med att ställa diagnoser på människor, men generellt sett håller jag absolut med dig. Personer med tex. narcissistisk personlighetsstörning är väldigt måna om att framstå som charmiga, snälla, osv. Det är en del av deras teknik för att manipulera människor.

 11. Nathalie says:

  Bra inlägg.
  Skrev ett själv igår på min blogg.
  Vart så arg.
  Läs gärna och reflektera

 12. Paranoia says:

  Jag trodde inte mina ögon. Trots att jag har sett det förr.

  Evig skam över den staden. Evig vanära över den prästen, den rektorn och den fritidsledaren.

  Men vad de än säger i Bjästa så står resten av det här landet på flickornas sida. Deras mod och sjävbehärskning är avundsvärt.

  • Åsa says:

   Jag ögnade igenom listan på de som deltagit i facebookgrupperna mot de utsatta flickorna. Där fanns folk från hela Sverige, så du måste nog säga:
   Evig skam över Umeå, över Malmö, Uddevalla, Stockholm, Bollnäs… med flera städer och samhällen som har ett antal invånare som stödjer en dömd våldtäktsman!

   • Japp, det är inget typiskt för Bjästa.

    • Åsa says:

     Vad tycker du egentligen, Immanuel Brändemo? Ditt inlägg är lovande men sedan håller du med varenda kommentar, även de som uppenbarligen inte riktigt läst det du skrivit. När du svarar ‘absolut’ här ovan så undrar jag vad du svarar ‘absolut’ på.
     Läser man vidare i dina svar förstår man att du inte är vidare insatt i ämnet och är en typisk rubrikläsare. Var är din egna källkritiska hållning?

     • Jag ber om ursäkt för att jag inte skriver uttömmande svar till varje kommentar när jag får ett par hundra om dagen, i synnerhet inte när det är personer som jag tror mig fatta vad de menar och som inte behöver kommenteras så mycket.

      Det är mycket som har hänt under de två dygn som har gått sedan paranoia skrev sin kommentar och jag svarade. Då handlade det ffa om att folk reagerade tydligt på det som precis hade avslöjats, men nu har det hela urartat till att många går ut hårt och inbillar sig att det inte skulle kunna hända någon annanstans. Det är en stor skillnad.

      Hur vet du att paranoia inte läst mitt inlägg? Och hur vet du vad jag vet och inte?

  • Birgitta Karlsson says:

   Stöd dem gärna, men ransaka er själva och gör inte som dem för denna gång heter det Bjärsta, andra ggr har det hetat Knutby,Högsby,Rödeby osv
   Ingen plats är säker om vi inte kontrolerar vårt eget handlade

 13. Andrea says:

  Jag såg nu på facebook att prästen ångrar sitt uttalande:
  http://svt.se/2.22620/1.1940482/prast_angrar_uttalande_i_ug

  Hela historien är fruktansvärd. Jag mådde också illa när jag såg programmet. Det känns extra sjukt att just de vuxna i skolan agerade som de gjorde, eller snarare inte agerade. Vad hände med alla antimobbingplaner, krishanteringsplaner och värdegrunder som skolan ska ha? vad hände med ledarskapet? Är de inte utbildade pedagoger?

  • De gav tjejen stöd av kamratstödjare och kurator, men de verkar inte ha fattat hur stort det var. Men ffa tycker jag att det är extremt märkligt hur en skola “förhåller sig neutral” till en sån händelse. Det är ju ett typexempel på hur neutralitet är ett begrepp som är lätt att missbruka.

   • Andrea says:

    Jag tycker att det är rätt konstigt att skolan har kunnat undgå att märka hur utsatt Linnea var. Jag menar, hon kände sig tvingad att byta till en skola femtio mil bort! Det känns inte heller särskilt neutralt. Och jag förstår inte heller hur man förhåller sig neutral när killen är dömd med övertygande bevisning.

    • Nej, det fattar inte jag heller. Det är btw skolans ansvar att hålla koll, så att säga att man inget visste är ju egentligen bara det att erkänna sin skuld.

     • kontakt says:

      Det är mycket enkelt… de har inte agerat neutralt alls. De har utgått från att historien om våldtäkten inte var sann. De trodde aldrig det skulle bli fällande dom, och när domen kom orkade de inte ta in vad det innebar. Det var enklare att fortsätta på samma linje. Rektorn verkar i alla fall vara en människa med samvete, när väl intellektet kopplats på. (Det kan mycket väl ha varit det dåliga samvetet som kopplade bort det.)

     • Ja, precis. Det är som om alla bara utgick ifrån ryktena, och det skrämmer mig enormt.

 14. adepsbovisson says:

  Det är upprörande hur framförallt dom vuxna och i synnerhet prästen fått agera som dom gjort utan att det fått några konsekvenser. På facebook finns nu en grupp jag startat där jag kräver prästens avgång. Kyrkan skall vara en trygg mötesplats och då krävs att Lennart Kempe lägger sin egen prestige åt sidan och avgår för att återställa kyrkans trovärdighet.

  http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=105003266199319&ref=mf

  • kontakt says:

   Prästen har redan ångrat sina uttalanden i TV-programmet. Domkapitlet tycker han har agerat olämpligt och ska utreda det hela – han kommer minst att få en skrapa, i värsta fall tar de ifrån honom prästtiteln. Jag orkar inte leta rätt på länkar, tror det stod på svt.se.

   Kan du adepsbovisson ärligt och hundraprocentigt utgå från att inte du också hade varit med och rullat snöbollen vidare, om du bott i bygden? Folk brukar följa med strömmen. Det är normalt. Det är såna som Amanda som är onormala… och vi ska vara väldigt glada för att såna som hon finns.

   • Jag håller helt med kontakt här. Det är VÄLDIGT lätt för den som inte bor i Bjästa att sitta och peka finger, men jag tror att folk överlag måste rannsaka sig själva och fundera över hur sånt här uppstår.

 15. meta says:

  “I 58 minuter och nio sekunder mådde jag illa.”

  Jag såg inte dokumentären men försökte läsa en artikel i tidningen. Då mådde jag riktigt illa, kunde inte läsa klart den direkt ens.

  Och nu är jag mest arg, förtvivlad och bitter, flera timmar senare.

  • Mmm, det är många som är oerhört upprörda. Det talas om rekord i antalet tweets och frågor till reportrarna, och sånt. Folk är väldigt känslomässigt engagerade – frågan är hur snabbt det glöms bort, och hur snart vi återigen kommer att få höra tjatet om alla falska anmälningar.

 16. Pingback: Både fritidsledare, präst och rektor borde få sparken | Svensson

 17. Mellanvärld says:

  När jag läste titeln undrade jag genast: hur är man när man är “bjäst”?

 18. Pingback: Mitt liv i Amsterdam » Fullständigt vidrigt

 19. dam i tofflor says:

  Jo, så är det nog, Bjästa finns överallt och det normala är att följa med strömmen. Hur skulle annars nazismen varit möjlig?

  Jag håller helt med om att vi ska vara mycket tacksamma över människor som Amanda.

  Vilka människor vill vi själva vara?

 20. Oskar says:

  Grotmänniskornas och dess präst

 21. jonas says:

  Hej Trollhare och tack för dina bra blogartiklar!
  Jag känner som de flesta andra som såg Uppdrgagranskning och tycker sveket och misslyckandet från vuxenvärlden är oförlåtligt. Den hätska stämningen som piskades upp på internet i samband med detta får mig att tänka lägre om mänskligheten.
  Men låt inte våra reaktioner och upprörda känslor återigen skapa den stämningen. Inlägg ock kommentarer om förövarens namn, tomt tyckande om pojkens föräldrar osv kommer antagligen att leda till samma uppdiktade verklighet. Min åsikt är att vi verkligen tar oss till den händelsen och ser till att det aldrig händer igen, samt att dessa två flickor alltid ska dyka upp i vårat medvetande när vi ställer oss tveksamma till det förtryck kvinnor utsätts för.

 22. Pingback: Bjästa – norrländsk hederskultur eller typiskt svenskt? « trollhare

 23. Pingback: ”Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…” « trollhare

 24. Andreas says:

  Det är ju väldigt svårt att förstå hur det uppstår sånt här. Prästen tyckte jag slog rekordet att vara stereotypisk präst. “Nä jag är så oskyldig så, jag tror på gud jag, och det gör grabben med” ungefär. Men det som förvånade mig mest var att människorna som stöttade pojken, förnekade Dna-analyserna och bevismaterialen. Att de inte litar på människor som sitter och jobbar med sånt som analyser och tekniskt arbete varje dag, och kommer med sina egna teorier om, vad var det, trosor i tvättkorgen? Vi lever ju i en tid som vi har ganska mycket smarta lösningar för att ta fast gärningsmän. Sånt här har hänt väldigt ofta i historien att man glorifierar männen vid våldtäckt eller snarlika brott. Fortfarande idag är samhället ett patriarkat med kvinnor som underordnade männen. Vi växer inte ifrån det där efter så mycket som vi har på våra axlar. Vi är allt för inbitna i gamla mönster och vägrar byta åsikter. Efter att fortfarande förneka är ett tecken på att nånting gått fel där. Kanke ortens kyrka har en stark auktoritet över ortsborna, vilket leder till att människor får en övertro och blir lite skeptiska. Men också kan de inte släppa det där naiva tankesätten om män och kvinnor i det stora hela.

  Det är en sån enorm misstro på hela mänskligheten som speglar sig i deras förnekanden av bevisen! Men vem kan klandra dem. De utgår ju bara ifrån sin horisont av vetskap och förståelse.

  • Jag vet inte om det har något med kyrkan att göra. Även ateister kan vara oerhört vetenskapsfientliga, och kristendom som sådan behöver inte vara i direkt konflikt med en tilltro till vetenskap. Men visst är det såna tendenser över det hela.

 25. Andreas says:

  Jo sant ju , det behöver inte vara så, det finns nog många orsaker. Men att nästan alla kan tycka så samtidigt så är det nästan som nån konspiration mot henne. Där verkar ju inte bara en sak gått fel, utan hela samhället verkar må dåligt. Inte ens en antimobbing grupp på skolan kunde fungera. -” vi är opartiska”.. säger de. Och kan inte ta ställning ens efter att dommen var fälld mot honom.. Nepps.. kunde inte ta parti då heller. Jag undrar vad de gör för att lösa allt :S

 26. mathilda says:

  JAG MÅT ILLA AV ATT HÖRA DET!!!!!!! såg programmet igår blir så jävla berörd av det, helt sjukt, jag känner med linnea, jag vill kontakta henne och säga att jag är på hennes sida, men vet inte vad hon heter i efternamn?

  • Ifall någon skrev ut det skulle jag omedelbart plocka bort den kommentaren, för hennes skull. Hon heter ju inte Linnea i verkligheten heller. Jag tror att det är bättre att gå med i facebookgrupper, blogga och liknande, för jag tror att hon inte orkar med att läsa mail och svara i telefon från massor av människor som hon inte känner.

 27. vegangeekgirl says:

  Du har så rätt det är det som är det värsta att sånt här händer hela tiden.
  Det är inte bara på mindre orter men jag antar att det kan sprida sig på ett annat sätt ju mindre orten är. Inte för att människor på mindre orter är mer skvallerbenägna eller så utan för att det antagligen inte är lika lätt att sprida ett rykte om någon när hälften eller så av alla som hör om det kliar sig i huvudet och säger, “vem”?

  Jag tycker det är helt rätt att inte fortsätta sprida personuppgifter men läste via en länk på Fria Nyheter att Uppdrag Granskning gjort en tabbe då de kallade gärningsmannen Oskar eftersom det finns en annan pojke i just den klassen som heter just Oskar

 28. Pingback: Sånt som killar gör | trollhare

 29. Pingback: Våldtäktstaxi? « friendlyfreak

Leave a Reply