Dagens lektion i homonormativitet (eller: Hur kan Ola Salo gå in i garderoben? Är den inte fullproppad med paljettdräkter?)

Aftonbladet avslöjar att Ola Salo gifte sig med sin flickvän i vintras, och att de nu väntar barn ihop till våren. Det är inget som förvånar mig, mer än möjligen att de lyckats hålla det hemligt. Om man såg Ola Svensson Superstar när den dokumentären gick, och såg Ola tveka på orden varje gång han sa “min flickvän” eller pratade om sig själv som “pojkvän”, så var det inte svårt att gissa att det kanske inte var de orden han var van att använda.

Och ATT han lever med en kvinna är ingen nyhet – eller tydligen är det det, för vissa. Några av kommentarerna under artikeln uttrycker förvåning:

“Så han har gått in i garderoben igen då..eller bög ryktena var en mode nyck och ett sätt att göra sig ett namn..”

“trodde han va überbög?!?! Men men man lär sig nåt nytt varje dag. Grattis till honom och hans familj.”

“Har han en hustru?!? Troligt…”

<ironi>

Det går ju inte att vara bisexuell, nej. Det finns inte. Det är väl lite som med det tredje könet, eller med människor som Thomas Beatie som blir gravida fast de är män: Det heter bara att man faktiskt måste BESTÄMMA sig. Man måste bestämma om man är man eller kvinna, och om man är homo eller hetero. Om man skulle bestämma sig för att man till exempel är båda så har man inte bestämt sig alls. Och så vet ju förresten alla att det går att leva på bögrykten. Att vara bög är ett yrke.

</ironi>

Folk är så otroligt korkade ibland, som verkligen inte fattar att allt inte är svart eller vitt.

Med detta sagt: Jag blir riktigt glad av nyheten i sig. Grattis!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Kultur och media, Regnbågsidoler, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Dagens lektion i homonormativitet (eller: Hur kan Ola Salo gå in i garderoben? Är den inte fullproppad med paljettdräkter?)

 1. Louie says:

  åh vad skönt att du tar upp det här! jag har nyligen börjat slipa på ett slagord som går ut på att man inte måste vara det ena eller andra, efter att jag blivit så störd på att allt är så himla hetero- eller homoinriktat. innan jag blev lite mer trygg i min icke-enkelriktade sexualitet så kände jag mig så himla kass för att jag inte var helt homo. nu känner jag att jag inte definierar mig alls, och att det är okej.

  • Jag med. Jag får alltid beslutsångest när folk frågar om jag är homo eller hetero. Fast jag får visserligen precis lika mycket beslutsångest om de säger “homo, hetero eller bi”. Jag tycker inte jag passar in i någondera ju.

 2. Rikkert says:

  Hear, hear 🙂

  (nä, en kan ju inte vara monogam och bi…)

  • Nääää, det kan man ju inte. Är man bisexuell betyder det att man har minst en partner av vardera kön samtidigt, och dessutom bör man för tydlighetens skulle hångla med båda två samtidigt, offentligt, för annars är man inte bisexuell… *snark*

   • Lotten says:

    Hade en kompis vars man var bisexuell. Han hade aldrig ens kysst en man men han kände dragningen även till män. Om man är bisexuell är man det oavsett vilket kön den har som man är tillsammans med och det är inget som andra ska bedömma och godkänna. Man blir förhoppningsvis kär i en person inte i dens kön.

 3. Paranoia says:

  Vad sega folk är. Ola Salo har väl alltid sagt att han är bisexuell?

 4. Ylva says:

  Meh! Hallå, eller, ska man liksom lyssna på det som Ola säger SJÄLV? Räcker det inte att använda sina fördomar? Och man kan ju inte var typ ihop med en tjej om man gillar killar också! Är han ihop med en tjej så klart att han är hetero liksom.

 5. Linn says:

  Jag tror att bifobin i samhället är värre än homofobin, om en nu kan/ska jämföra dem. Jag tycker mig i alla fall oftare se exempel på osynliggörande, hånande, ifrågasättande e.t.c. av bisexuella.

  • Ja, det tror jag med – och det kommer från båda hållen, det är det som är det stora problemet. Det är ungefär lika ok att vara en bög som kräks på bisexuella som det är att vara en bög som kräks på transpersoner, för både bisexualitet och transskap upplevs som hotfullt inom både hetero- och homonormen.

 6. dam i tofflor says:

  Varför måste man VARA något? Om jag älskar och tänder på den ena eller den andra personen av ett eller annat kön, har jag då också valt en identitet? Jag kan säga att jag är heterosexuell, men det finns ju massor i den sk heteronormen som är avskyvärt. Det är bara det att jag tänder på män, men knappast på alla män, inte ens på en majoritet. Än sen då? Om jag fullständigt förälskar mig i en kvinna, måste jag byta identitet då? Det tycker inte jag.

  • Ja, och dessutom: För att ha en identitet som antingen homo eller hetero, så måste man först och främst ha en identitet som man eller kvinna. Det fungerar inte riktigt annars.

 7. meta says:

  Ja jisses. Det är väl för komplicerat med fler än två kanske? Så där som mycket små barn räknar: “ett, två, många”.

 8. Susanna says:

  Rubriken i Aftonbladet är helt fantastisk: “Salo ska ha barn – med sin hustru”. No shit, är det hans FRU som ska föda barnet? var det första jag tänkte när jag läste det där. Jag som trodde att det var hans gnu som var gravid. (obs ironi!) Sen lite längre ner i texten står det: “ja ni läste rätt. The Ark-profilen har numera en fru”. Precis som om det var HELT otänkbart att Ola skulle kunna bli kär och gifta sig med en kvinna, fast han i alla år har sagt att han är bi. Ååå jag blir så trött på kvällspressen. :/

 9. Rikkert says:

  Jag har ett par vänner som är av olika kön och gifta med varandra, båda bisexuella och monogama – behöver jag säga hur många ggr båda två har fått höra de inte är bi, eftersom de inte åtminstone är tillsammans med någon av SAMMA kön, som om det skulle göra bi-biten mer trovärdig???

  • Nej, det är klart att man inte kan vara bi då. Det är av samma anledning som det inte finns några heterosexuella oskulder. Man kan ju inte veta att man är hetero om man inte provat att ha sex med båda och sedan valt…

 10. Rikkert says:

  Och är det så att en inte ÄR bi- eller homo- förrän en gjort något sexuellt men ngn av samma kön (och detta funkar ju bara med 2 åtskilda kön, ja…), borde ju ingen VARA hetero- från början heller…

 11. Rikkie says:

  😀

 12. Pingback: Ricky Martins bögighet och andra ickenyheter « trollhare

 13. Sitter och läser igenom gamla inlägg här… vilken bra blogg detta är. 🙂

  Jo jag känner igen det där precis. En kompis till mej var förlovad med en man i några år, senare blev hon så småningom förlovad och sambo med en kvinna och det höll i ganska många år, så småningom sprack det, och idag är hon gift med en man. Hon har hela tiden sagt att hon är bi. Ändå, när en gammal bekant (som sen av olika anledningar tappat kontakten med henne) fick höra av mej att hon numera är gift med en man, så blev han helt paff och bara “Men hon var ju lesbisk????” och tänkte på den förra sambon.
  Finns massa såna exempel. När jag själv var swinging singel så trodde en massa heteron att man bara experimenterade lite alternativt var nån sorts extra porrig heterotjej, samtidigt som många homon tänkte att man var i nån sorts garderobsfas. Sen när man får en livskamrat av ena eller andra könet så har man liksom “valt sida”, tänker folk.

  Kontentan måste alltså vara att man bara kan vara bisexuell om man är singel och knullar runt, alternativt polyamorös. Och enligt samma logik, som påpekats ovan, så måste alla oskulder vara asexuella.

  • Ja, jag kom på det igår, att jag nog bara har varit bisexuell enligt mallen när jag gick i gymnasiet, för då var jag kär i en tjej och en kille samtidigt. Det måste väl ändå räknas som bisexualitet? Eller skulle jag vara tvungen att värdera vilken av dem jag var “mest” kär i? 😉

   • Susanna says:

    Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan “vad gillar du mest, tjejer eller killar?”. Som om det spelar ngn roll. Dessutom vet jag inte vad jag ska svara, det är nästan fem år sedan jag senast var lite kär i en cis-kille, betyder det att jag är 100% flata nu då eller? Som om jag orkade gå och tänka på såna saker hela dagarna liksom.

  • vegangeekgirl says:

   Så enligt den logiken är alla först asexuella, bisexuell när man inte längre är oskuld och sen när man har haft sitt första seriösa förhållande har man “valt” om man är homo eller hetero?

   Sen förstår jag inte hur det kan vara en nyhet, jag menar även jag som är asexuell och har allmänt dålig koll på läget, visste att Ola Salo är bisexuell, jag visste inte att han hade en flickvän, men det kom inte som någon chock för mig.

 14. klara says:

  Jag blev mest förvånad över att han var monogam. Och ville ha *barn*. I en monogam relation.

 15. Ehm. Vänta nu.

  Jag vet inte hur jag ska säga det här. Jag vet inte om han har kommit ut som monogam, eller om det är underförstått. (OM han är mono eller ej kvittar, det är inte det jag reagerar på).

  Jag insåg just att jag är polynormativ. Jag utgår ifrån att monogami är något man måste komma ut med.

  *skäms*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *