Bjästa – norrländsk hederskultur eller typiskt svenskt?

Efter Uppdrag Gransknings reportage Den andra våldtäkten verkar det som om Sverige är i chock. Hur kunde det ske? Hur kunde det bli så, att vuxna människor hetsar varandra och ungdomar att kränka brottsoffer, och att skolan och kyrkan vänder de våldtagna tjejerna ryggen och välkomnar den dömda gärningsmannen istället?

En del pratar om en svensk hederskultur. Det var precis det jag sa till Minou i telefon igår: Om det hade funnits minsta antydan till att Oskar inte var såkallad helsvensk så hade debatten helt klart kommit att handla om “invandrarkillars kvinnosyn”. Å andra sidan hade det nog inte blivit så mycket till reportage alls, eftersom anledningen till att Oskar fick ett så massivt stöd var att han var en sån kille som ingen ville tro kunde göra något sånt. Snygg, snäll, svensk.

Uppdrag Gransknings hemsida står det att de började rota i fallet efter att ha fått ett tips om en “oskyldigt dömd” våldtäktsman. Med andra ord var det hatdrevet mot tjejerna som föll på eget grepp. Nu går drevet istället åt andra hållet, och de som var med i Facebookgrupper för att fria Oskar och liknande har istället fått ta emot hot. Det är inte acceptabelt det heller, och det var därför Minou och jag startade Hat hindrar inga sexbrott. Vi är båda överlevare som har fått nog av människors hämndtänkande där det viktigaste verkar vara att kräkas ur sig sitt hat mot förövare utan att tänka på att det är att sänka sig till mobbens nivå. Diskussioner om våldtäkt som urartar i en tävlan om att kräkas över våldtäktsmän brukar ha den nackdelen att de aldrig leder fram till det som kanske behöver diskuteras allra mest: Hur man förebygger våldtäkter, och hur man stöttar personer som blivit utsatta.

I gårdagens debatt var det någon som sa att man måste lära ungdomarna källkritik. Jag skrattade rakt ut, ofrivilligt. Vem ska lära ungdomarna i Bjästa källkritik? Rektorn? Prästen? Fritidsledaren? Alla de föräldrar och andra vuxna som ryckts med i drevet mot Linnea och Jennifer? Av reportaget att döma var den enda som visade någon förmåga att tänka självständigt en femtonåring. Amanda Ögren var den som ställde sig på Linneas sida, och blev vän med henne. Nu hyllas Amanda som hjälte, med all rätt. Kanske kunde hon hålla kurser i källkritik och självständigt tänkande för de såkallade vuxna i Bjästa, för de verkar inte vara förmögna att lära sig något själva.

Det som skrämmer mig mest är ändå den naiva inställningen att Bjästa är unikt, att det är något extremt ovanligt. Människorna i Bjästa är inga grottmänniskor, inga manipulerade sektmedlemmar eller inavlade monster. Det går inte att bortförklara deras handlingar med att de är invandrare, och det skrämmer antagligen en del personer som älskar att skylla allt på “invandringen”. Folk letar orsaker i att Bjästa är ett litet samhälle i Norrland, som om det vore ett norrländskt problem. Det är det inte.

Den stora skillnaden mellan Bjästa och resten av Sverige är att de flesta som får en tv-kamera uppkörd i ansiktet är noga med vad de säger, att man gör skillnad på sånt man häver ur sig i förbifarten i fikarummet eller på bussen, och sånt man säger när man känner sig ställd mot väggen. Den bakomliggande inställningen – att fina killar inte våldtar och att tjejer som inte anses fina nog inte kan bli våldtagna, att det är vanligt att ljuga om att ha blivit våldtagen och att det är lätt att få någon dömd för våldtäkt – finns däremot överallt.

Jag tror att vi alla behöver fundera över hur vi egentligen pratar om våldtäkt. Det finns ett Bjästa i oss alla.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Internet, Kroppspolitik, Kultur och media, Psykologi, Relationer, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

74 Responses to Bjästa – norrländsk hederskultur eller typiskt svenskt?

 1. Anette says:

  Mycket bra skrivet! Håller med om att vi har “fått nog av människors hämndtänkande och att det som kanske behöver diskuteras allra mest är Hur man förebygger våldtäkter, och hur man stöttar personer som blivit utsatt”a. Och slutligen: “Vem ska lära ungdomarna i Bjästa källkritik? Jo, 15-åriga Amanda ka är den som skulle kunnahålla kurser i källkritik och självständigt tänkande för de såkallade vuxna i Bjästa, för de verkar inte vara förmögna att lära sig något själva.”

 2. Coffe says:

  Lysande och klarsynt! Tack!

 3. Pingback: Helsvensk hederskultur « antropomorf

 4. Ninni A Lidén says:

  Tack, du satte på pränt nästan ordagrant det jag tänkte när jag följde debatten i ärendet. Skrämmande att folk startar en hatkampanj på sandlådenivå i stället för att göra något konkret för att förebygga att sånt här förekommer. / Ninni, stödperson åt utsatta unga tjejer

  • Ja, det känns som om känslorna är sunda, men det gäller att styra om frustrationen så att det hamnar på en bra nivå. Det är en sån sak jag själv ofta har svårt för, men jag tror att det är viktigt att försöka att göra något istället för att bara få ur sig ilskan. Frågan är: Vad?

 5. klara says:

  Tänk, jag tror det kan vara så enkelt att mamman till Oscar inte ville eller klarade att ta åt sig att hennes lilla pojke hade gjort vad han gjort. Att hon i förnekelse också påförde den bilden/övertygelsen inte bara på Oscar, utan även på brodern och alla andra i omgivningen. Kanske klarade hon inte av att inse att hon totalt falerat i sitt föräldraansvar och sin uppfostran av Oscar? Istället för att ta till sig detta förnekar hon allt och gör allt i sin makt att få andra att bekräfta detta. Det är ju trots allt mamman som är den somi första hand borde hängas ut i media idag, men varför ser vi inget om det?

  • Jag tror också att mamman (och storebrodern) antagligen var väldigt drivande. Men på något sätt är det “förståeligt”. Alltså, som du säger, utifrån känslor av skuld, skam, misslyckande, beskyddarinstinkt osv (därmed inte sagt att jag tror att det måste vara föräldrarnas fel att en tonåring begår övergrepp, det kan finnas så många andra orsaker). Inte förståeligt som försvarbart, absolut inte, men förståeligt som i att insikten om att ens barn är misstänkt för att ha begått ett fruktansvärt brott kan utlösa enorma känslostormar.

   Det ofattbara är egentligen mer att alla andra, som inte var personligen berörda, valde sida så tydligt. Jag vet att en del har liknat det vid nazityskland och häxprocesserna, alltså ur en rent psykologisk synvinkel.

 6. Pingback: Dags att varva ner « I Cattas lilla värld

 7. moniqas says:

  Tack för ett insiktsfullt och bra skrivet inlägg i den här röran som blivit! Klarsynt! Tack!

 8. Asta-Lisa says:

  Mycket bra! Utmärkt definition på den svenska hederskulturen.

 9. Pingback: Prästen i Bjästa har en poäng « ardin.se

 10. Pingback: Problemen är större än att hålan är full med grottmänniskor « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

 11. Pingback: Lite bloglovin angående mina engagemang « Trollan's Tankar om stort och smått

 12. Pingback: Lite bloglovin angående mina engagemang « Trollan's Tankar om stort och smått

 13. Anna says:

  Det känns skönt att det finns fler människor som insett att hot och fula tilltalsnamn inte gör något för att lösa situationen. Och det här är verligen inte bara ett norrlandsproblem.

  Nätet har blivit ett ställe där gemene man kastar ur sig giftigheter och falska anklagelser de inte
  står för i efterhand.
  Det är inte konstigt när bloggare stänger sina bloggar för kommentarer när allt man får hat och hot.

  • Nej, det finns mycket skit på nätet, men det är inte heller nätet som är det stora problemet. Skiten på internet är bara en variant av den skit som spritts IRL, överallt. Skillnaden är att det är lättare att häva ur sig saker på nätet, men det är också till viss del lättare att bevisa vad som faktiskt sagts. Om trakasserierna i Bjästa enbart skett offline hade det funnits mycket mindre bevis för hur omfattande det varit.

 14. Margaretha Erlandsdotter says:

  Klara skriver att mamman har totalt misslyckats i sin uppfostran av våldtäktsmannen. Alltid mamman – har han ingen pappa. Kanske inte hemmaboende men någonstans.
  Farmor

 15. roger says:

  I sommar ska jag åka till Luleå. Jag kommer under inga omständigheter stanna till i Bjästa.
  Invånarna i orten har verkligen lyckats med att göra sin byhåla ökänd. Vi skäller om andra länder för deras kvinnosyn/människosyn, så får man veta att vi har byar här hemma som är värre. I mina öron är Bjästabo numer ett skällsord.Ett riktigt elakt skällsord.

 16. Pingback: Det är fel att hata Bjästa | Svensson

 17. dam i tofflor says:

  I tidningar är det svårt att sprida hets och förtal på samma sätt. Det finns ju en tryckfrihetsförordning och ansvariga utgivare som kan bli dömda om de publicerar förtal. Det är svårare att komma åt förtal på nätet. Men är förtal plötsligt lagligt? Vad jag förstår borde flickan kunna få skadestånd för förtal, då ju det verkar var rätt väl känt vilka som ägnat sig åt det.

 18. Moa says:

  Jättebra skrivet! Jag får ofta känslan av att folk vill skylla på “dom andra” när det är något som händer. Sen kommer en vanlig svensk kille och så blir det kortslutning.

 19. awickedone says:

  Snyggt formulerat. Människan står oöverträffad i sin förmåga till grymma handlingar. Bjästa är tyvärr säkert inte unikt i Sverige. Det finns med största sannolikhet parallella fall i landet. Kanske är uttrycken mer subtila men konsekvenserna för offret lika konkreta och fruktansvärda.

  Våra folkvalda har till och med tillsatt en jämställdhetsminister. Förmodlgen hade det kunnat vara en pojke som varit offret men likväl hade det varit en jämställdhetsfråga för alla är jämlika, pojke som flicka. Alla ska ha en fungerande arbetsmiljö och ett tryggt samhälle.

  http://wp.me/pwT6F-KJ

 20. kontakt says:

  Min uppfattning är att de som kräks mest över våldtäktsmän och pratar om kastrering osv. ofta själva har svårt att respektera andras gränser.

  Det är min känsla även vad gäller dem som nu hatar ikapp.

 21. Leif Ekstedt says:

  Bra beskrivning och balanserad. Det vore av värde att få klart hur det kunde bli så här!
  Mammans roll är i ett avseende förståeligt.Hon förnekar att det hänt. Men kanske skall man se orsaken till att hon fick nästan hela Bjärsta med sig i jakten på Linnéa. Partitillhörighet kan vara en bra utgångspunkt- alltså kommunala kontakter. Sprängstoff!!

  • Eftersom familjen numera vill vara anonyma så tycker jag att det vore bra att låta bli såna spekulationer. Det räcker långt med att konstatera att en familj som är väl ansedd har lättare att få folk på sin sida än en som inte är det.

 22. Mycket bra skrivet!

  För övrigt tycker jag det är skrämmande hur media spinner på känslor och folket hoppar på. Om det verkligen vore så att vi värnar rättvisa, rättssäkerhet och ser pöbelmentalitet som en styggelse hur kan det då komma sig att vår kära justitieminister Beatrice Ask fortfarande sitter kvar?

 23. Pingback: ”Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…” « trollhare

 24. Camilla says:

  Spontan reaktion: ÄNTLIGEN!
  Äntligen någon som skriver något annat än “kastrera fanskapet” eller “fyfan för prästen!”.
  Tack, din blogg är en ljuspunkt.

 25. Paul Stjernberg says:

  Det var en viss person som lär ha sagt:”Den som är utan skuld kastar första stenen”. Fallet Bjästa handlar om elementär gruppsykologi.

 26. fairymary says:

  Tack för kloka och insiktsfulla ord. “Det finns ett Bjästa i oss alla”….

  Den enda man kan förändra är i bästa fall sig själv….

 27. pärlbesatt says:

  Kunde inte hålla med dig mer. Som så ofta.

 28. Jonny says:

  kommer ihåg den där gamla mannen som blev bjästad eftersom han dödat hans fru… fast de kom ju fram att det var en älg. vem kunde ha trott det. sen var det de mycket gamla ungdoms pyromanerna som brände upp flertal byggnader som blev bjästade for life? om ni kommer ihåg att en kvinna till och med tillbad kungen om hjälp fast han ville inte gå in i ärendet eftersom det var för gamlat och att hon skulle gå vidare. rättare sagt vara neutral kung och låta samhället bjästa på.
  Det här är Sveriges rättssystem.

  • Jo, folk är snabba med att döma, det är klart. Men det är väl på något sätt märkligare att man dömer någon som anmäler ett brott än att man dömer någon som blir anmäld?

   • Jonny says:

    hon blev bjästad innan hon ens anmälde? tror jag hörde från mamman. det gick för fort?

    och måste säga till dig Immanuel Brändemo mycket bra skrivet.

    • Jag vet inte exakt vad som hände, eller vad det skulle spela för roll. Men alltså: Hur ofta är det personen som ANMÄLER att hen har utsatts för ett brott som blir bjästad av allmänheten? Det händer nästan bara när det gäller övergrepp, sexuella trakasserier etc.

     • Jonny says:

      thomas quick anmälde sig själv och blev bjästad. min far tyckte det var klart som solen. allt handlar om vilka informations källor du har exempel jag har aftonbladet och svt hemma, 18 min och radio på jobbet (plus familj och jobb kontakter). andra har facebook och bloggar och wiki som källor (exempel). många källor går inte på fakta och de behöver inte det heller? exempel den här bloggen är dina personliga tankar.

      gör det någon skillnad om man anmäler? du kommer ändå tolka det vad du tror från din information.

     • Nu förstår jag inte vad du menar?

     • Jonny says:

      okej det blir lätt så. men jag får åter tacka för dit bloggande. jag ska vandra vidare i det stora internet.

  • Birgitta Karlsson says:

   Ja det är tragiskt
   Det hände ca 10 mil härifrån
   Han har fått upprättelse så till vida att polisen har haft presskonferans
   Men ingen vill dock bo i hans närområde, för bland vissa folk är han fortfarande misstänkt
   Påminner mig även flickan i Vetlanda som for så illa
   Där trodde de på arvssynd
   När hedersmodet det enda kända på en man i Sverige
   Där hade man en bergfast tro på att föräldrar som säger att de älskar sina barn och vill dem väl alltid menar detta(de fick varningar av både landsmän och grannar)
   Men vem vill ha jour en Fredag?
   De mötte de ankommande ungdommarna i Kalmar och lämnade dem åt sitt öde….
   Fast med dem är det så att de idag lever med skyddad identitet,någonstans i Sverige
   De är fast beslutna att bli Svenska medborgare fullt ut
   De har således tagit sitt straff, för straffade blev de, inte minst av gatans parlament
   Rödeby var väl ett annat ställe, där det faktum att man bodde lite avsides och var lite konstiga, gav folk legetimitet att trakassera dem både före och efter dom (pappan fick faktiskt psykiatrisk vård, utifall någon händelsevis tror att de var straffria)
   Listan kan göras oändligt lång på offer och gärningsmän som kanner sig kränkta och som kommer i blickfånget för en kort tid innan medialjuset hittar något annat att lysa på
   En del får aldrig upprättelse och de flesta “Amandor” får ej heller någon credit för sitt cevilkurage utan slutar som offer och fördrivs de med

   • Jag hänger inte riktigt med i ditt resonemang, men jag tror att jag håller med dig.

   • Birgitta Karlsson says:

    LoL
    Jag måste varit lite trött när jag skrev det där…..
    Mannen i Loftahammar var den första
    Han med älgdödad fru
    Hedersmordet i Högsby var helt obegripligt för alla
    Men utanförskap och myndigheter som vill ha en behaglig arbetsmiljö kan ibland skapa vissa tragedier
    Förstår du bättre nu?

    Trevlig Påsk föresten!

   • Birgitta Karlsson says:

    LOL

    Jag var nog lite trött när jag skrev det där….

    Mannen från Loftahammar var den första
    han med en älgdödad fru
    Hedersmordet i Högsby var det där obegripliga med fredagsjour bla
    Förstår du bättre nu?

    Trevlig Påsk föresten!

 29. dean says:

  Tycker att Tjejen som blir intervjuad i dokumentären, hon som skrivit grova kommentarer men är ångerfull när hon skall träffa UD-teamet, sammanfattar hela situationen fullkomligt. Hon är extremt intressant. Hela hennes beteende, och hennes berättelse visar så tydligt på vad alla andra gjorde och gör för fel. Hon berättar om hur känslorna tagit över, instinkten att försvara killen som hon tror är oskyldig, som driver henne att ge sig på Linnea både på internet och i skolan. Och sedan insikten, “tänk om det faktiskt var en våldtäkt, och jag har betett mig så här mot Linnea”, skammen.
  Allt det här handlar ju om att folk tror att de handlar rätt. Ständigt denna känslostormande övertygelse om att JAG HAR RÄTT, tills eftertanken kommer och man inser att oj. Tänk om. Tänk om jag gjorde allt värre. Tänk om jag följde strömmen rakt åt helvete utan att tänka. Tänk om jag var en av the bad guys, fast jag trodde tvärtom.

  • Ja, precis. Det skrämde mig. Jag vet att jag har varit den som följt mobben i helt andra sammanhang, och det tror jag att de flesta har gjort någon gång. Om inte aktivt, så iaf passivt genom att blunda.

 30. Elisabet says:

  Jag kände behovet av att skriva ett välformulerat inlägg själv – men så läste jag det här och insåg att någon redan formulerat sig bättre än jag skulle kunnat. Så jag vill skriva under på föregående inlägg, till 100 procent!

 31. Andreas says:

  Riktigt bra sagt allt!

 32. Ana says:

  Bra skrivet! Jag kan inte förstå att så många är förvånade, tyvärr händer ju sådana här saker hela tiden och det kanske är dags att rannsaka vår egen syn på samhället, hur det är uppbyggt och vilka normer som råder. Bjästa är inget undantag från resten av Sverige, det är bara ett fall som blivit uppmärksammat.

 33. Pingback: Facebookgrupp lockade med hat och tortyr – lurade folk att stå för mänskliga rättigheter « trollhare

 34. Pingback: Katolska kyrkan, Bjästa och heterosexuella högriskmiljöer « trollhare

 35. Pingback: SD vill ha övervakningskameror i ditt sovrum – eller? « trollhare

Leave a Reply