“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…”

Invandrare. Muslimer. Kristna. Araber. Judar. Transsexuella. Transpersoner. Bögar. Homosexuella. Fjollor. Psykiskt sjuka. Feminister. Utförsäkrade.

Jag är van att moderera bort kommentarer som jag räknar som hets mot folkgrupp, där de ovanstående är folkgrupperna det hetsas mot. Innan igår hade jag däremot aldrig modererat bort en kommentar som var kränkande mot norrlänningar, och hade någon sagt det för en vecka sedan hade jag uppfattat det som ett skämt.

Jag har naturligtvis fått en del kommentarer de senaste dagarna om Uppdrag Gransknings reportage om Bjästa. Oskar, som dömdes för två våldtäkter, om prästen Lennart Kempe som valde hans sida och därmed enligt bland annat Katarina Wennstam bär en del av ansvaret för den andra våldtäkten, om skolan och skolledningens såkallade neutrala inställning, om bjästabor i allmänhet och om Oskars mamma i synnerhet. En del har jag godkänt; andra har jag plockat bort. Och så igår fick jag alltså en kommentar om norrlänningar sådär i största allmänhet. Vi är dryga, inskränkta mobbare allihopa, bland mycket annat.

Jag är den första att erkänna att det finns enorma problem med normermånga små orter. Det är jag verkligen; den som läste min blogg det första året jag bloggade vet vad jag pratar om. Det finns maktstrukturer som är fullkomligt förödande, och som lättare får fäste där det är en liten genomströmning av människor. Men det är inte hela sanningen. Det går inte att förklara det som hände i Bjästa med att det ligger i Norrland, att det är en liten håla, att ungdomar har sex, eller något sånt – inte helt och hållet. Inte heller går det att skylla på internet.

Vuxna människor, till synes utan förmåga att tänka självständigt, rycks med i drevet; först går drevet mot Linnea och Jennifer, och sedan när deras oskuld uppdagas vänds det istället mot bjästabor, mot prästen och rektorn och de andra som borde ha tagit ansvar men inte gjorde det.

Ja, vi är potentiella dryga inskränkta mobbare allihopoavsett var vi bor. Om några veckor kommer Bjästa kanske att vara delvis glömt, och människor kommer att ha återgått till sina gamla beteendemönster och sina gamla fördomar om vad en våldtäkt är, hur en våldtäkt går till, vem som kan bli våldtagen, vem som kan våldta och hur vanligt det är att ljuga om att ha blivit våldtagen. Kanske kommer man då när man ifrågasätter det slentrianmässiga “jo, men det är ju så många tjejer som anmäler för att de inte står för det de gjort” att få höra:

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Självklart ska man stötta den som har blivit utsatt på riktigt, men det är ju så många som ljuger så hur ska man kunna veta det?”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa, men om ingen har hört någon ropa på hjälp så kan man ju undra om det verkligen är så som de säger.”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Säger man nej så är det våldtäkt. Men om man inte säger nej, för att man sover eller är full, är det rimligt att kalla det för våldtäkt då?”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Om man inte är ihop med personen så är det klart det är våldtäkt, men om det är två som är ihop så är det ju en annan sak.”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Finns det en fällande dom så är det ju klart, men gör det inte det så är det ett tecken på att hon har ljugit.”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Jag tycker att man ska stötta en person som blivit utsatt, men man måste vänta tills domen fallit så man vet säkert vad som hänt.”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Det är klart att svenska killar också kan våldta, men då är det ju ofta såna man vet har problem”

“Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…”

Jag har alltså inte hört någon säga så, men jag förutspår att det kommer att dyka upp i framtiden. Det äcklar mig oerhört att tänka på att människor riskerar att blunda för det allra största problemet, i och med att de hellre går på enskilda personer än funderar över hur det är möjligt att en sådan sak inträffar.

Det som hände i Bjästa kan mycket väl ha hänt tidigare, på andra håll, och det kan pågå just nu. Vi måste se till så det inte händer igen, och det enda sättet är att inse att det finns ett problem. Problemet heter inte invandring, islam, Norrland, Svenska kyrkan, socialdemokratin, skolsystemet, sexet eller internet. Problemet heter vardagssexism.

(Om någon undrar varför jag inte länkar till de hatiska inläggen, utan till såna som diskuterar hatet, så är det för att jag inte vill göda Google med länkar till skiten)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Internet, Kroppspolitik, Kultur och media, Psykologi, Relationer, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

76 Responses to “Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…”

 1. svalin says:

  Apropå det att folk tror att tjejer anmäler falska våldtäkter för att de inte vågar står för vad de gjort så får dem det alltid att låta som ett större problem än det är. Enligt statistiken ska det inte vara mer än 2-3 % av de anmälda våldtäkterna varje år och det är väl inte riktigt motiv nog för att alla andra ska vara fredlösa.
  Sen tror jag att vi måste ifrågasätta alla de myter som finns kring våldtäkt, hur de ska gå till och hur offret och gärningsmannen ska bete sig.

  • Ja, det är precis det jag menar. Det är så lätt att skifta fokus från problemet med våldtäkter som fenomen till “problemet” med falska anmälningar när debatten kommer upp, och det är förödande.

   Frågan är hur man gör för att ifrågasätta myterna?

   • svalin says:

    Antagligen måste man nöta in budskapet ett par gånger till. Jag har följt debatten om våldtäkt ett par år nu och kan faktiskt inte se att synen har förändrats så mycket till det bättre. tyvärr.

 2. Per Karlsson says:

  Bra skrivet! Man reagear instinktivt starkt på att flickorna behandlats så illa efter brotten – av de vuxna. Men det gäller nu att rikta energin mot konstruktiva åtgärder i stället för hatkampanjer. Våldtäktsmannen behöver (och får) vård. De personer i ansvarig ställning (rektor och präst) som uppenbarligen brustit i sitt ansvar har anmälts och deras agerande kommer att granskas. Återstår att föra en bred allmän diskussion om normer och etik – och att försöka undvika hatkampanjer.

  • Ja, absolut. Att jaga efter enskilda personer är inte bara fel, det är rent kontraproduktivt. Jag önskar att folk slutade prata om Bjästa och hellre började prata om synen på män, kvinnor, sexualitet, relationer, kroppslig integritet, ungdomar, vuxna (jo, jag tycker att det är väldigt intressant att det är just vuxenvärlden som är i fokus, och inte ungdomar. Folk har så mycket fördomar om att vuxna är nyanserade, självständiga och ansvarstagande) och överhuvudtaget om etik och källkritik.

 3. Mikaela says:

  ”Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa, men om ingen har hört någon ropa på hjälp så kan man ju undra om det verkligen är så som de säger.”

  Finns det inte i Bibeln något ställe där det står att om en kvinna våldtas där hen kan ropa på hjälp så är det kvinnans fel, men om hen våldtas på en åker där ingen hör hens rop så står hen utan skuld?

 4. Bjästa – en del av världen. Norrlänningar i allmänhet är rimligen mobbare i samma utsträckning som människorna i övrigt på Jorden. Så tänker jag.

  Det oerhört obehagliga som Oskar gjorde mot Linnea, jag kan förstå att man inte vill ta in det. Hade det varit mina barn som gjort som Oskar, ja självklart hade jag önskat att Linnea varit en lögnare. Så mycket enklare allt varit då. Också om Oskar var min kompis. Att uppleva en sådan händelse på nära håll leder nog till att man spekulerar och så uppstår ryktena. Den gamla journalistiska regeln, kolla aldrig upp en bra story, är också allämnmänsklig.

  Detsamma, att inte kolla upp en bra story, gäller alla andra plötsligt, när Uppdrag granskning berättar att det inte var Linnea som ljög. Då väljer vi, jo jag menar “väljer”, att tro på den källan, för skulle man vara en riktigt källkritisk jävel måste man fara till Bjästa och kolla läget där. Men vad är då sanningen om Bjästa? Katarina Wennstam säger att det inte är en unik händelse Sverige. Men ändå vill vi behandla det så. Vi vill inte att det ska kunna hända oss, och när Linnea och Oskar är svenskar så måste man hitta något som gör att de, eller Bjästaborna, inte är som en själv. Så på dem bara! De är ju norrlänningar! Eller att alltihop är Internets fel

  Immanuel du skrev att Amanda Örgren borde lära ut källkritik. Kanske. Kanske inte. Hon har säkert något att bidra med, men särskilt svårt eller mystiskt är det inte, det som hon gjort. Men väldigt modigt. Istället tror jag det är de som valde att tro på ryktena om Linnea som har mest att lära oss andra. Hur tänkte de? Varför inte kolla upp det som sades? Däri finns det något att lära, även om det är så vanligt att bete sig så.

  I Tyskland på 1930-talet.
  I Jugoslavien på 1990-talet.
  I Rwanda.
  I svenska små samhällen.
  I vilken skola som helst.

  • Du har rätt. Det är alltid lättare att blunda och tänka “det händer inte här”. Jag tror att detta med att gå hårt åt just Bjästa är en slags försvarsmekanism på samma sätt som de i Bjästa reagerade förut: Det händer inte här.

   • Anja says:

    Det är definitivt samma typ av försvarsmekanism. Men man kan ju fråga sig varför folk som inte vill acceptera den hemska sanningen att våldtäkter kan begås av folk vi känner, i huset bredvid, inte verkar finna det ett dugg skrämmande att inbilla sig att folk de känner när som helst kan falskanklaga dem för ohyggliga brott bara så där på pin kiv? Om det bara handlar om att folk vill blunda för ohyggliga sanningar, borde de väl blunda för bägge möjligheterna, menar jag? Eller är det kanske så att de innerst inne vet att möjlighet nummer två är betydligt mindre sannolik?

    • Det var en väldigt bra fråga. Jag tror det ligger väldigt mycket i det du säger. Om killar gick runt och var konstant rädda för att bli falskt anklagade för våldtäkt i samma utsträckning som tjejer är rädda att bli våldtagna, så skulle nog samhället se väldigt annorlunda ut…

    • För att peta i ditt svar; jag vet inte i vilken grad människor är rädda för det ena eller det andra, och inte om man är mer rädd för det ena än det andra. Men spontant tror jag att en uppdiktad våldtäkt är en lindrigare grej än en verklig våldtäkt. Men man kan inte blunda för båda alternativen samtidigt, eftersom det antingen var en våldtäkt eller inte.

 5. Hanne says:

  Hur kan man försvara en våldtäktsman? De som gör det är lika sjuka. Det är ingen som har rätt att ens peta på en annan människa. Kastrera våldtäktsmännen för den första våldtäkten, vänta inte på den andra eller tredje plus visa deras bild på internet så att deras liv blir lika förstört som tjejens (eller killen)

  • Det är ju en väldigt bra idé om det viktigaste är att hämnas och inte att förebygga fler våldtäkter och andra våldsbrott. Man behöver inte ha kuk för att våldta, och våldtäkt handlar inte om sex.

   Och: Om man nu är uthängd, alla vet vem man är och att man är dömd för våldtäkt och man är brännmärkt för resten av livet – har man då någon som helst motivation att försöka skärpa sig?

 6. Jag håller verkligen med! Det handlar inte om Bjästa! Att det nu pågår en hatkampanj mot prästen, Bjästa etc. tyder ju på exakt samma problematik som den flickorn utsattes för, tycker jag! (Synd jag inte hinner blogga om det nu i helgen, då jag jobbar) Two wrongs-does´nt make it right, liksom!

  Jag tror inte heller att det handlar om Bjästa, däremot tror jag att såna här rykten lättare får spridning i ett mindre samhälle (att det handlar om Norrland, vägrar jag som stolt Norrlänning att tro!!) Jag bodde under 4 år i min ungdom i ett litet samhälle uppe i Norr. Jag tycker det är jämförbart med ett område i en storstad, där jag mycket väl kan tänka mig att något liknande skulle kunna ske och för de drabbade tror jag inte det gör någon skillnad om “alla i byn” eller “alla i bostadsområdet och skolan” utsätter en. Just att bli utsatt i “sitt område” där man borde känna sig trygg, är illa!

  Det där med Internet tycker jag också är som att försöka dra problemet från kärnan. Internet är en KANAL. Internet i sig gör ingen harm. Det är de PERSONER som sitter bakom skärmarna som skapar problemen. Däremot gör ju verktyget i exempel som dessa att spridningen blir större. Men att skylla på Internet tycker jag är lite som att skylla på hammaren för att huset byggdes snett.

  Men den lynch-mobb som nu uppkommit mot berörda personer tycker jag tyder på att det är JUST dessa personer som skulle ha kunnat vara “Bjästa-befolkningen” om de hört den sidan av saken först.

  För övrigt bra inlägg!

 7. Bo Stenqvist says:

  Jag tror att man inte kan analysera detta problem utan att beakta den lokala kulturen. I mindre orter, inte bara i Sverige, finns osunda lokala maktstrukturer. I norra Sverige vill jag kalla dem macho-strukturer. Pga kvinnobristen har livet bland killar (och ofta bland tvingade tjejer) i generationer kretsat kring att supa, knulla och snusa. Skall man ytterligare roa sig skjuter man oskyldiga djur eller tar sig pedofila friheter som i detta fall. Alla deltar i olika former, prelater, tjejkompisar, morsor och rektorer. Alla har vuxit upp med detta och om man inte faller in i ledet blir man i lindrigaste fall mobbad eller annars misshandlad, skjuten eller …

 8. Bo Stenqvist says:

  Ytterligar en kommentar. Om man regelbundet studerar svensk dagspress och om man tror att denna press inte medvetet diskriminera personer i norra Sverige, finner man att rapporter om liknande och andra grova kvinnofridsbrott procentuellt sett publicera mycket oftare avseende Norrland. Detta kan objektivt konstateras och borde analyseras och inte individuella fall som bara skymmer en tragisk verklighet.

 9. Pingback: Vad kan vi lära oss av Bjästa? | annarkia

 10. Jag mådde så dåligt i går kväll då jag sett uppdrag granskning på tv-play
  jag är distrikssköterska sen många år och har sett många trasiga familjer, min syster är rektor på gymnasieskolan i sandviken, hon skulle aldrig acceptera dylikt, med hjälp av sina lärarkolleger skulle hon samla alla för ett krafttag mot denna mobbing av flickan
  Sen en sak till denna kille måste ha en störning, då han sätter sig på hennes armar och gör det han gör,… jag tänker på mina egna barn och deras kamrater, det är nog så långt borta från deras värld man kan komma, det här är något fel sen barndomen,.. vad vet jag ej, sen att våldtäcktskillens mamma startar en hatkampanj på facebook ?? hur gammal är hon då?? och vilken tanke hade hon, ja det finns mycket att skriva om detta
  Jag hade i alla falla svårt att sova sen i natt

  • Du är inte ensam om att må dåligt av det. Jag tycker vi ska vara försiktiga med att spekulera i vad som hänt med Oskar och hans mamma, för det angår egentligen inte oss. Men rent generellt sett så är det väldigt ofta såna killar som uppfattas som väldigt snälla och “normala” som begår såna här brott.

 11. Neuromal says:

  Finns det statistik på att norrland oftare skulle förekomma när det gäller medias rapportering om våldtäkter? Jag har nämligen aldrig reflekterat över det. Jag är inte från Norrland. Ni kanske uppmärksammar de artiklarna mer för att ni är därifrån, precis som man brukar säga att när man är gravid ser man barnvagnar överallt.

  • Nej, jag vet inte om det finns någon statistik, men det är mer en tanke som flugit genom huvudet. Jag har faktiskt ingen aning. Däremot har jag en teori som är högst ovetenskaplig men som jag tycker mig ha sett tecken på: På ställen där det inte finns så mycket folk och det därför inte händer så mycket, så får den typen av rapporteringar större genomslag. Jag kan inte svära på att det är så, men jag märkte det när jag flyttade från Östersund till Falun att i Dalarna var det inte samma uppmärksamhet eftersom det fanns så mycket annat som konkurrerade om utrymmet.

 12. Alla de där kommentarerna som du inte har hört någon säga. Jag har hört dem. Tusen gånger känns det som. (Fast inte med Bjästa i sammanhanget alltså.)
  Det känns som om det inte gått en vecka av mitt 23-åriga liv utan att jag fått FÖRSVARA våldtäktsoffer eftersom gemene mans åsikt verkar vara att de flesta hittar på, att de borde ha sagt nej, att det inte går att bli våldtagen av sin pojkvän.
  Jag önskar jag fortfarande jobbade i tjejjour så jag kunde hjälpa sådana som linnea och Jennifer.

  • Ja, jag har också hört dem tusen gånger, det är bara den där bjästabiten jag inte har hört än. Men jag gissar att det kommer, precis som när folk säger “jag är inte rasist, men…” 🙁

   Det jag menar är att jag tyvärr tror att det som händer nu är att folk försöker skjuta det ifrån sig för att man inte vill inse att det här är sånt som händer, och att man inte vill se att skillnaden mellan att säga en sådan sak rent teoretiskt om våldtäkter och att direkt välja sida för en dömd våldtäktsman är en fråga om gradskillnad, och inte artskillnad.

 13. SLJ says:

  Jag tänkte på att du inte bland dina folkgrupper ovan räknar in “kvinnor”. Vi är förstås ingen minoritet, men antagligen den största gruppen som det hetsas mot. Vad tänker du om det?

  • Jodå, det hetsas mot kvinnor, men det nämns sällan med just ordet “kvinnor”, utan som “feminister”, “horor”, “tjejer som ljuger om våldtäkt”, “kärringar”, “manshatare” osv. I grunden handlar det väldigt mycket om kvinnor i allmänhet, men de kommentarer jag får moderera bort kläs oftast i ordet “feminister”. Jag likställer inte “feminist” och “kvinna”, men i många av trollens ögon verkar det vara samma sak.

   Jag brukar tex. se många tankevurpor hos personer som utgår ifrån att jag måste vara kvinna för att jag skriver om feminism och genus, och så kräks de ur sig något om manshat, och så upptäcker de att jag heter Immanuel och helt plötsligt beter de sig mycket mer “städat”…

 14. Olof Olsson says:

  Viktigt inlägg i en debatt som är alldeles för viktig för att dribblas bort med ett “jaja, men det är ju Norrland”. Bekvämt för journalister i Stockholms innerstad att köra by-mobb-vinkeln, men det lär vi oss föga av.

 15. Anna-Karin says:

  Idag Bjästa. Igår Rödeby. Imorgon Kil? Att små samhällen sluter sig och vägrar se och ingen, nästan, vågar säga emot, det är verkligen inte ett fenomen som bara uppträder i Norrland. Sett ur detta perspektiv är det som “Linneas” skolkompis Amanda gjorde nog värt pris för Årets Civilkurage. Shit vilken modig tjej!

  Fotnot: Jag hävdar inte att Kil är ett sådant samhälle, jag bara greppade ett litet samhälle som exempel. Tänkte ta Grums först men kom på att skolan där ju faktiskt blivit dömd för att de inte förhindrat mobbning så de platsar ju bland Rödeby och Bjästa…

  • Nej, och det som egentligen hindrar att det sker på större orter är mer en fråga om möjligheten att söka sig till andra umgängesgrupper. Alltså, att man är mindre utsatt eftersom det finns fler människor och därmed större chans att bryta upp likformigheten.

 16. 3pa2 says:

  Varför är folk så förvånade?
  Mobbingen är enbart fått ett annat forum genom internet.
  Häxjakter har förekommit både före och efter 1600talets bålbränneri……….

 17. blazearena says:

  Hm att tvinga sig på någon att utföra sex,mot dens vilja börjar allt fler människor ta efter.Förnedringen mot offret blir stort med,vilket inte människor tycks förstå.Och att bara känna njutning för sin egen del,men inte för den andre.Den här killen var bara ute efter att förnedra flickan,o dessa korkade människor stod upp för honom.Så ser verkligheten ut tyvärr:(

 18. Lotten says:

  Håller helt med. Det där om att man får skylla sig själv om man är full är tyvärr alltför vanligt och tragiskt nog kommer de ofta undan med det i rätten. Tycker också att det är viktigt att inte dras med i hatkampamnjer åt något håll. Hur hjälps de inblandade av hets och hat. Har sett “Oskars” namn och adress läggas ut för att folk ska kunna skriva hatbrev, hans möjlighet till vård kan förstöras av att hans famlij tidigare lagt ut dessa fakta, han har själv inte gjort det. Viktigt att se detta som ett systemfel. Vi har ett system i Sverige och världen som tycker att det är ok att behandla kvinnor som mindre värda. Det tar sig “civila” uttryck som lägre löner” men går också till ytterligheter som våldtäkt, misshandel och mord. Om kvinnor värderades lika högt som män skulle detta minska. Dessa brott uppstår inte i ett vakuum.

  • Nej, du har helt rätt. Jag tycker att den här händelsen är ett bevis på just det du säger: Det uppstår inte våldtäkter ur ett vacuum. Vi har ett samhälle där den här typen av handlingar visserligen är brottsliga – men där det samtidigt finns en hel del åsikter och tyckanden som snävar in vad som är våldtäkt och inte, och som dessutom samtidigt lägger fokus på den som säger sig ha blivit utsatt.

 19. Pingback: Veckan som gick – Vecka 12 « Same Same But Different

 20. blazearena says:

  Och nu senast har människor vänt sig mot killen helt plötsligt,och behandlar honom lika illa om inte värre.Hur tänkte människorna där egentligen??Jag fatttar ingenting.Killen har ju gjort fel det vet vi alla,men som sagt båda behöver stöd/hjälp

 21. Rosie Rothstein says:

  Vardags/sexism/rasism eller dumhet och flathet?

 22. Levande Tänkande Vuxen Man says:

  Efter att inte ha följt debatten i media öht såg jag idag reportaget från UG.

  Som så många gånger förr när det handlar om saker som rör sig i skolmiljö, blir min spontana reaktion, vaddå skolan? Om en 16-årig kille våldtar, dessutom två gånger på en termin, på vilket sätt skulle det vara skolans problem att hantera egentligen?

  Konsekvenserna av det tragiska som hänt har uppenbarligen hanterats på ett milt uttryckt osmidigt sätt, inte minst i skolan, MEN, hur kan det komma sig att man öht inte någonstans tar upp problematiken med att en 16-åring våldtar??

  Att Oskars mor fortsätter med en dåres envishet att påstå att han är oskyldig, det kan jag förstå, att leva i förnekelse är nog enda sättet att hantera ett såpass fatalt misslyckande med uppfostran av sin son.

  Som sagt, jag reagerar ofta på händelser i media där man blåser upp SKOLAN TOG INTE SITT ANSVAR, på olika sätt, och inte sällan så drar iaf jag slutsatsen att om FÖRÄLDRARNA tagit sitt ansvar, så hade skolan kunnat fortsätta att koncentrera sig på det de sannolikt är bäst på, och finns till för att göra, nämligen att utbilda unga individer för att ge dem en akademisk grundkompetens som startplåt i livet, den andra biten, får faktiskt föräldrarna ta hand om.

  Nu blir det väl läsarstorm här, välkommen!

  😉

  /F.

  • Hela samhället har ett ansvar för att förebygga och försöka dämpa skadeverkningar av övergrepp, och skolan har en del av det ansvaret. Det är inte alltid så enkelt att det alltid är föräldrarnas fel, även om man såklart inte kan frånta föräldrarna deras ansvar, lika lite som man kan ta ifrån “Oskar” hans eget personliga ansvar.

   Skolan har ett ansvar att skydda eleverna (tex. Linnea och Jennifer) från kränkningar, men också ett ansvar att lära eleverna (tex. alla elever som deltagit i ryktesspridningen) sånt som källkritik och demokratiska värderingar. Sedan kan man tycka vad man vill om det och hävda att skolan enbart ska syssla med ren kunskapsinlärning och att man borde skrota elevvård och mobbningsplaner och liknande, men det tror jag att få människor skulle ställa upp på.

   • Levande Tänkande Vuxen Man says:

    Oskar är, iaf var vid tillfället, ett barn, uppenbarligen inte mogen nog att förstå att det inte är ok att kränka en annan människa på det viset han gjort, med minst två människor..

    Absolut, skolan har ett ansvar att arbeta mot mobbing osv. men detta handlar om något större, och eg. inget vi ska förvänta oss att skolorna ska behöva vara tränade för att hantera. Våldtäkter mellan barn känns som om något som man till 100% bör ansvarsbelägga föräldrarna med, och jag utgår från att det faktiskt skett någon form av utredning på Oskars familj redan efter den första våldtäkten.

    Källkritik och demokratiska värderingar tror jag ingår i skolplanen för gymnasiet, men absolut, kunde det man lära ut på redan på högstadiet kanske världen hade varit en bättre plats!

    /F.

    • Jag skulle säga att det är precis det jag menar: Jag önskar att skolorna hade en beredskap att hantera sånt här, för det händer. Att en elev på en skola våldtar en annan elev är kanske inget som händer varje dag, men det är inte så ovanligt och otänkbart att man kan säga att skolorna inte borde ha kompetens att hantera en sådan situation, precis som andra kriser som kan inträffa.

 23. blazearena says:

  Hm ja att Oskars mamma skulle skydda sin son,o förneka brott.Men herregud ett brott är ju ett brott eller hur.Han har gjort något som han inte borde ha gjort.Att föräldrarna försvarar honom är för hans låga ålder med sannolikhet??Och om han gjort det tom 2 gånger samma/liknande mot någon annan.Skall vi tycka synd om honom eller vad??Jag tycker mest synd om flickan som har blivit behandlad såhär illa.Sedan om man skall få reda på varför detta skett??Är det en dålig uppfostran som ligger bakom??Vad jag förstått det som så har Oskar valt denna väg själv,då får man stå för konsekvenserna av det hela.Min åsikt.Som jag brukar säga till alla syndare:Man kunde ju tänkt till lite innan.Och förstår man inte det får man ju ta konsekvenserna av det hela,som drabbar en.Men han behöver inte vara ledsen,för den mörka lorden skyddar honom från synden/Gud.Där brottslingen inte behöver ta skiten,utan någon annan.:(

  • Jag tycker inte att vi ska spekulera i om föräldrarna har brustit i sin uppfostran (däremot är det väl klart att det sättet de har hanterat händelsen på är helt uppåt väggarna), och jag tror att det är många som tycker att det är fruktansvärt fel.

  • Levande Tänkande Vuxen Man says:

   Jag är fortfarande övertygad om att modern i sitt medvetna jag inte kan tillåta att se att Oskar är skyldig. Detta är en naturlig skyddsmekanism, och eftersom vi kan utgå från att familjedynamiken i övrigt i familjen, har någon form av störning, kan hennes beteende vara lite som toppen på ett isberg av förnekelser.

 24. Levande Tänkande Vuxen Man says:

  Nu är vi där, “lägg inget ansvar på föräldrarna”..

  Nähä, vem ska vi då lägga ansvaret på… “samhället” ?

  Och vem är “samhället” ?

  Nejdu, där är förklara-bort-mentaliteten igen, det är väl givet att föräldrarna måste stå sitt kast, ett barn föds inte till våldtäktsman….

  /F.

  • Jag tycker att reportaget från Bjästa visar ganska tydligt hur ett samhälle kan skapa en våldtäktsman. Om man ska vara så fräck: Tror du att den andra våldtäkten hade ägt rum om samhället hade satt ner foten efter den första och markerat att de inte tolererade beteendet?

 25. Levande Tänkande Vuxen Man says:

  Jag är övertygad om att förr eller senare hade han begått en andra våldtäkt. Enda chansen att reda ut det där är ju att gå till botten med problemet, men som sagt, jag utgår från att familjen är under utredningen, igen, killen är/var ett barn när det skedde.

  /F.

 26. blazearena says:

  Njä man inte skylla på uppfostran o föräldrarna.Inte på samhället heller som någon sade här tidigare.Utan på Oskar själv som tagit detta beslut.Och de som gör om samma dumma saker flera gånger förstår inte att de gjort något fel.Tom att han inte känner av något samvete heller??Ingen ånger mm.mm.En normalt frisk människa känner av samvetet/ånger vad den gjort.Det otäcka i det hela är att människor som gör grova brott som tex:Mord,våld,mm.mm.Anser att det är helt okej,inget konstigt.Det tragiska är bara den att offret som blir lidande/som får livs långa ärr livet igenom.Så hur får man en bättre värld??Just nu aplåderar vi åt syndarna/att bara att fortsätta på den vägen:(

  • Levande Tänkande Vuxen Man says:

   Och hur blir en 15-åring funtad att begå en våldtäkt?

   😉

   Det där kan du slå upp, men det har att göra med hur människor i personens närhet under uppväxten har hanterat kärlek, relationer och värderingar….

   • Överhuvudtaget tror inte jag att man kan peka ut EN enskild faktor. Vi är alla fria att handla, och vi är alla bundna av normerna i samhället vi lever i. Samtidigt.

 27. Levande Tänkande Vuxen Man says:

  Vi tar det igen, tydligare denna gången, först måste man sluta utgå från att personen ifråga är frisk i skallen!

  Från http://www.sexualbrott.se/

  E. Hedlund har lett flera gruppterapier med män som begått sexualbrott. “Min genomgående upplevelse är att männen på en gång både längtat efter och skytt närhet till en kvinna – en problematik som kommit till uttryck på många sätt ” (Hedlund 1995 s 39)

  Våldtäktsmän har ofta utsatts för våld under barndomen, osäker på sin sexualitet redan som barn. Förövare beskriver ofta sig själv som maktlös och känner vanmakt. Något som till slut måste få utlopp, i en våldtäkt, antingen av en impuls eller planerad. (Kwarnmark & Tidefors 1999, s. 66-67)

  Problemet med sexualiteten och kontakt med andra verkar vara en gemensam nämnare för våldtäktsmän. Orsaken beror på händelser i barndomen. Det förklarar varför de inte försökte ta kontakt först. I vissa fall har faktiskt förövaren gjort det, men när kvinnan nekat har mannen våldtagit henne.
  om man läser mellan raderna så inser man snart att en våldtäktsman är labil och lider av en psykisk störning som ligger på psykos nivå, dvs han har ingen kontroll eller större medvetenhet om skadan, det sker undermedvetet.

  En ren spekulation kan vara, att förövaren själv varit utsatt i tidiga år för övergrepp och försöker hantera sin ångest genom att projicera detta på verkligheten som denne kan kontrollera. Den stora frågan är hur man kan identifiera och hjälpa dessa individer innan de begår brott för första gången eller upprepar sina vanor och förstör liven för sina offer/sig själva.

  • “Det förklarar varför de inte försökte ta kontakt först. I vissa fall har faktiskt förövaren gjort det, men när kvinnan nekat har mannen våldtagit henne.”

   Eh… va? Är det där tänkt att förklara alla våldtäkter? Det låter som om texten handlar om den “stereotypa” våldtäktssituationen: En överfallsvåldtäkt där förövare och offer inte känner varandra. Det är inte giltigt på situationer där förövare och offer känner varandra, där platsen inte är en ödslig park eller gata sent på natten.

   • Levande Tänkande Vuxen Man says:

    Det var ett exempel, på en typ av förövare, och om du läser lite mellan raderna, så kan det där lika gärna tolkas som att “hon ignorade hans inviter, och således våldtog han henne”, kan lika gärna vara mellan personer som känner varandra, i en relation osv.

    /F.

 28. Levande Tänkande Vuxen Man says:

  Som sagt, en kille på 15 bast våldtar av en anledning, han är inte klantig eller korkad, han är störd, och det finns någonstans en anledning till detta.

  Jag vet inte hur jag skulle kunna förklara det mer rakt på sak, men sannolikheten är stor att han på något vis levt med våld eller övergrepp, fysiska, eller psykiska, eller båda, under sin uppväxt, således, ligger ansvaret direkt på föräldrarna (min poäng från början).

  /F.

  • I stort håller jag med dig: Det är vanligt att förövare har haft en trasig barndom, men det är inte 100% av förklaringen. Att säga att våldtäktsmän enbart är en produkt av sina föräldrars dåliga uppfostran är att totalt ignorera den samhällsanda som tutar i folk att “snälla killar” inte våldtar. Säger det dig inget att ett helt samhälle slöt upp bakom honom och frös ut tjejerna totalt? Uppstod den reaktionen ur ett vacuum?

   • Levande Tänkande Vuxen Man says:

    Det där är dessvärre ganska “normalt”, se på Haga-Mannen, överfallsvåldtäktsman deluxe, och småbarnsfar, ingen av de i hans närhet trodde det var sant “Han var aktiv i föreningslivet” eller hur det nu var.

    Titta på Uppdrag Granskning-dokumentären igen, och se den sista kvarten där reportern har två personer i studion, där har du lite intressanta fakta.

    Du kämpar mot normer, jag ser att det genomsyrar dina svar och påståenden, våldtäktsförbrytare följer inga normer, all logik slås ur spel när en människa inte är psykiskt frisk, jag kommer själv från en familj med en våldssexförbrytare, nu sen länge dömd straffad och snart död av ålderdom. Nej jag var aldrig offer, men vet allt om “Hur kunde det vara så, han var den snällaste människa man kan tänka sig”…

    • “våldtäktsförbrytare följer inga normer, all logik slås ur spel när en människa inte är psykiskt frisk”

     Ehm… Jag vet inte vad du menar med “psykiskt frisk”, men jag antar att du syftar på att du hävdar att en våldtäktsman begår brottet under någon slags psykos? Jag skulle säga att många våldtäktsmän visst följer normer, även om de inte alltid tänker logiskt under själva övergreppet. Vi har normer i vårt samhälle som säger en massa saker om killar och tjejer och sex och makt, framförallt normer för hur en “riktig våldtäktsman” ska bete sig. Faktiskt.

 29. blazearena says:

  Hhehe denna diskussion börjar låta löjlig.:)Det klassiska att skylla allt på sin barndom,detta har man ju hört från så många att allt kommer från barndomen.Men faktum är att detta stämmer inte alls.Idetta fall var det en fönedring/kränkning i det grövsta.Samma sak som att ställa sig o pinka på någon rätt i ansiktet/som han gjorde spruta all säd i hennes ansikte.Så visst kan man kalla det för en störd/störning.Att han talade om för henne vad han tyckte om henne,men på vilket sätt sedan då Hua.Och sedan gällande våldtäkt fall så handlar det om över sexuella personer.Personer som inte kan skaffa sig sex på vanligt sätt.Som oftast tänder på då allt sker under tvång/våld/hot.Sedan dessa män vill samtidigt tala om för kvinnor,om mannens makt över kvinnan.Att kränka/förnedra kvinnan

 30. Levande Tänkande Vuxen Man says:

  Intressanta tankar, dessvärre naivt, och fel.

  Det stämmer inte, inte det någon av er påstår. Jag, har själv förstahandserfarenhet och många terapitimmar bakom mig för att förstå hur sexvåldsförbrytare fungerar, och era spekulationer är bara mediaproducerade spekulationer.

  Iag lägger ner här, detta är ingen seriös diskussion.

  • Jag lägger också ner det här. Btw tycker jag det är trist att du utgår ifrån att bara för att man inte håller med dig så har man ingen förstahandserfarenhet. Det kanske ibland är det man har?

 31. blazearena says:

  Lägger ner jag med:)Tur är väl att vi människor ser på saker o ting olika:)Att ha olika åsikter om saker o ting gör diskussionerna blir intressanta:)Varför starta bloggar annars???Ingen behöver tycka som alla andra,bara man får skriva ner sin åsikt:)

Leave a Reply