Eva Sternberg är livsfarlig för källkritiken

“I förra veckan gick Anna Carlsson upp med en doktorsavhandling på högskolan i Malmö. Anna Carlsson har vetenskapligt bevisat att barn under ett år, har råkat illa ut under de senaste tre åren i Sverige. Olyckfallsfrekvensen bland dessa barn har ökat med mer än trettio procent! Bland äldre barn har olycksfallsfrekvensen i stället gått ner.
Varför ökar olyckorna för barn under ett år?
Varför bara i Sverige?
Alla inom barnsjukvården vet.
Men det är bara jag som törs säga som det är.”

Det är så den börjar, Eva Sternbergs debattartikel i Expressen om varför pappor är farliga för barn. Jag bloggade om den för några dagar sedan, och jag var väl knappast den enda som var kritisk, minst sagt.

Sternberg hävdar att män “har utvecklat sin hjärna till att skjuta bisonoxar och se tredimensionellt”, och därför kan inte män ta hand om barn. Namedroppandet av Anna Carlsson är bara början på en lång agitation mot pappor. Det intressanta är att Sternberg är väldigt medveten om att det inte finns särskilt mycket forskning som styrker hennes tes, och det är precis det hon spelar på:

Eftersom ingen forskare vågar ta reda på sanningen, frågade jag Folkhälsoinstitutet om jag själv fick göra en sådan undersökning. En sur gubbe svarade:
“Det är oetiskt att ifrågasätta mäns kapacitet att ta hand om barn.”
Hur många fler barn måste komma till skada på grund av detta tabu?”

Tyvärr var det lätt att tolka debattartikeln som att Anna Carlsson skulle hålla med Sternberg, men när jag skummade igenom hennes avhandling hittade jag ingenting som lät som det Sternberg försökte bevisa. Nu har Anna Carlsson själv svarat Eva Sternberg, och hon är antagligen inte så glad över att få sin forskning utnyttjad för obskyra politiska syften:

“Jag har inte över huvud taget jämfört mammor och pappors förutsättningar för att värna om barnens bästa. Det känns väldigt olyckligt att sammankopplas med resonemang som jag inte på något sätt står bakom. Tvärtom tar jag helt avstånd från Eva Sternbergs hypotes. Detta var såväl Expressen som Eva Sternberg informerade om redan när hennes olyckliga artikel publicerades. I dag har hon bett mig om ursäkt.”

Vad lär vi oss av detta? Att källkritik är viktigt – och att Eva Sternberg och andra biologister och antifeminister borde låta bli att hänvisa till forskare som lever och bor i Sverige om de inte är säkra på att det är forskare som är lika övertygade som de själva. Det är ju lite pinsamt att bli uppläxad av just den personen man försöker utnyttja för att ge sken av vetenskaplighet.

Om nu Eva Sternberg saknar forskning som bevisar hennes teser om att män är livsfarliga för barn, så kanske hon ska fråga sig varför. På riktigt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Genusforskning, Kultur och media, Politik, Psykologi, Reproduktiva rättigheter, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Eva Sternberg är livsfarlig för källkritiken

 1. Daniel says:

  Väntar med största spänning på att döda min första bisonoxe … det borde liksom ingå i paketet … se tredimensionellt … ännu roligare … jag ser ju bara på ett öga … naturligtvis får jag inte passa barn … men vadå … undrar hur jag ska få plats med allt bisonkött i frysen???

 2. Technicolor says:

  Den typ av argument som jag har svårast är just “jag har rätt för att jag inte är PK och för att jag säger sådant som andra inte vågar.” Det är som att vissa tror att man då slipper komma med riktiga argument.

 3. Elin I. says:

  I ännu högre grad är det väl källkritiken som är livsfarlig för Sternberg? Främst kritiken *från* källan, då, i och för sig … Men slog tillbaka gjorde den. =)

 4. “Ja, undrar när hon lägger fram teorin att det faktum att det finns så få bisonoxar i Sverige är ett tecken på att det går utför med manligheten?”

  HAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Eller ROFL ( = rolling on the floor laughing?), bokstavligen med andra bokstäver.

  • Man skulle iofs också kunna hävda att det är för att svenska män är så macho att de skjutit alla bisonoxar redan, men jag tror att det är mindre troligt att hon skulle spinna vidare på den ingången 😉

 5. Pingback: Eva Sternberg är könsrollernas kreationist | Sagor från livbåten

 6. Intressant läsning. På Babyvärlden.se diskuterar vi just nu pappors engagemang i barnen när de är små. Gå gärna in och kommentera och länka till era bloggar:

  http://korta.nu/e952

  Mvh
  Stefan Bergmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *