Ricky Martins bögighet och andra ickenyheter

Ikväll när jag surfade runt hittade jag en sak jag inte vill blogga om, men ändå blogga om. En pseudonyhet bland så många andra.

Det ryktas att X är transsexuell, att hon är kukfödd. Det sägs att Y brukar ha sex med transpersoner. Det finns paparazzibilder som visar att W numera lever som kvinna. Det skvallras om att Z blev bedragen av sin man med en transsexuell kvinna. Det finns läkarintyg upplagda på nätet som bekräftar inte bara att Q ansökt om ändrat juridiskt kön, utan som dessutom berättar att de enligt lag nödvändiga könskorrigerande operationerna har utförts.

Den som läst lite i min blogg och håller koll på vad som skrivs om transpersoner kan säkert lista ut vilka jag syftar på; det är en del kända och några väldigt kända personer. Jag brukar ha som tumregel att försöka låta bli att outa folk i onödan, utan vänta tills något är bekräftat eller tillbakavisat – eller tills det dyker upp i svenska tidningar. För samtidigt som jag vill att det inte ska vara någon större grej att någon är transperson, så vet jag att det ändå är det för många.

Jag säger ofta “vad var det jag sa?” till mig själv när något av alla dessa rykten antingen överbevisas eller bekräftas. En sådan situation uppstod ikväll, bara en någon timme efter att jag sett Qs läkarintyg ligga på nätet. En helt annan person, som inte alls har kommit ut som transperson utan bara som homosexuell: Ricky Martin. Det är väl knappast någon som är jätteförvånad över att primadörernas primadör är bög:

“I am proud to say that I am a fortunate homosexual man. I am very blessed to be who I am.”

Det är förstås möjligt att blogginlägget är fejk, men nyheten har fått ett enormt genomslag. På några timmar har 415 nyhetsartiklar listats på Google News. Tre timmar efter att Ricky Martin har postat en länk på twitter till blogginlägget där han kommer ut verkar sidan ligga nere. Antagligen har den kraschat av överbelastning.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=ricky+martin&iid=7772533″ src=”f/8/0/b/The_52nd_Annual_42fe.jpg?adImageId=11862991&imageId=7772533″ width=”437″ height=”594″ /]
Ricky Martin

Folk vill läsa och se det med egna ögon; jag är inget undantag. Och oavsett om det kommer en dementi imorgon eller inte, så säger jag “vad var det jag sa?”. Jag har alltid haft väldigt svårt att förstå varför folk insisterar på att människor är heterosexuella tills motsatsen bevisats. Det är tyvärr väldigt sällan kändisar kommer ut som heterosexuella just därför, och de gånger det händer är det oftast för att dementera rykten om homosexualitet. Som om det är antingen eller som gäller, liksom. Det är också därför bisexualitet är för komplicerat för många att förstå; det ses som ett springande ut och in ur garderober.

Det är normen som säger att Ricky Martin kommer ut som homosexuell. Jag skulle snarare säga att han bekräftar det som många redan anat. Tänk om man skulle behandla varje såkallad dementi på samma sätt:

Peter Jöback talar ut om heteroryktena: “Det var jobbigt och kränkande”

Victoria och Daniel: “Vi är heterosexuella – och trötta på att smyga med vår kärlek”

Dalin Nano avslöjar: “Jag har aldrig bytt kön!”

Hoppsan, det sistnämnda var visst ganska nära sanningen. Hursomhelst: Den dagen jag ser en rubrik i Aftonbladet eller Expressen där en känd person kommer ut som heterosexuell, eller som cisperson, så kommer jag att blir riktigt imponerad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, Internet, Kultur och media, Psykologi, Regnbågsidoler, Relationer, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Ricky Martins bögighet och andra ickenyheter

 1. Lotten says:

  Det där med sexuell lägning verkar vara knepigt för en del. Eftersom jag lever med en kvinna, min bonus syster och bästa vän, så utgår en del från att vi är lesbiska. Det är inget problem de får tro vad de vill men det som stör mig är när någon frågar och jag säger att nej vi är inte ett par vi “bara” bor tillsammans för att vi vill så verkar en del inte tro på det. Hade vi varit ett par så hade jag inte skämts över det men nu är vi inte det och det verkar en del ha svårt att fatta. Därför säger vi alltid att vi är systrar orkar inte förklara.

  • Det kan jag tänka mig. Ska erkänna att jag är normativ ibland och uppfattar väldigt ofta samkönade “par” som att de är ihop på det sättet. Men det brukar jag försöka dölja eftersom jag vet att många tycker det är konstigt att jag är så homonormativ (för jag brukar sällan utgå från detsamma med olikkönade par).

  • Kimberly says:

   Mitt största problem med att folk tror att vi är ett par, är att det skulle vara ett ganska trist förhållande. Jag menar om Lotten hade varit min flickvän hade jag inte velat refera till henne som min “syster” jag skulle också vilja även om vi såklart inte hade hånglat eller så överallt men en liten puss här och där och lite hålla handen och sånt hade jag velat haft.

   Första gången någon frågade om jag var homosexuell blev jag mest irriterad för att anledningen till att den tillfällige bekantskapen frågade (vi umgicks en hel kväll/natt på en fest på folkhögskolan, pratade om allt möjligt) var att jag hade i hans ögon så många “okvinnliga” intressen som datorer, rollspel och annat kul.

   Den andra som frågade mig var en psyk läkare som för övrigt var väldigt trevlig och räddade mig från alla mediciner jag var nerdrogad med. Jag fick även en liten, liten inblick i hur det kan kännas med “förstående” människor. Hon satt där och frågade om jag gillade kvinnor och det riktigt lyste om henne hur förstående hon var som kunde tänka sig detta.
   Jag var mest förvirrad över hur det rörde min vård vilken sexuell läggning jag hade.
   Jag svarade dock att jag är asexuell vilket mest verkade förvirra henne.

 2. intefanny says:

  Fast att folk inte kommer ut som hetero är väl inte så konstigt, det är ju trots allt heterosexualitet som är standard. Om det beror på att samhället har gjort oss så är en annan diskussion, men det finns ingen anledning att komma ut med att man är något som 90-95% av befolkningen redan är.

  • Men när folk faktiskt kommer ut som hetero så är det för att de har omgetts av “homorykten”, och då heter de att de dementerar. Om nu väldigt många går runt och tänker “X måste vara bög”, och det skvallras och så, och sedan går X ut och säger att han är hetero, varför räknas inte det som ett utkommande? Folk förväntade sig ju att han var homo.

 3. Intefanny: fast, man kan ju veta att 90-95% av befolkningen är hetero lika lite som man kan veta hur genus skulle se ut om man uppfostrade barn lika oberoende av kön.

 4. Rikkert says:

  Ja, tack för länken 🙂

 5. Susanna says:

  He he, på tal om att alla tror att man är hetero till motsatsen bevisas så hände följande mig i lördags när jag åt på ett hamburger-ställe i Götet som jag och Mia brukar äta på, 9 av 10 gånger har vi varit där tillsammans och suttit länge och läst tidningar tills de stänger. Jag gick dit ensam i lördags, och när jag skulle betala för maten så frågade han som jobbar där “var har du din kollega nånstans”? Jag fattade inget, “vadå kollega?” tänkte jag. Då sa han “ja ni brukar ju alltid vara två som äter”. “Hon är på landet” sa jag då. Då frågade han mig “är det din syster?”. Jag var på vippen att säga, “ja det är min syster”, för vad har han med det att göra liksom. Men då blev jag arg på mig själv och sa “det är min sambo”. Då sa han bara “JAHA!” och såg ut som att han inte visste vart han skulle ta vägen. Hans min var helt underbar. 🙂 Så nu vet jag hur det är att komma ut inför en hamburgerförsäljare. 🙂

  P.S. Att Ricky Martin är bög var ju ingen överrasking direkt, konstigt bara att han dröjde så länge med att komma ut. Enligt hnm själv så hade folk i hans närhet sagt att han förstöra sin karriär om han kom ut, men nu när han har fått barn så ville han inte ljuga längre. Eller nåt åt det hållet iaf, jag skriver nu det jag minns från Aftonbladet-artikeln jag läste på väg hem från jobbet för några timmar sedan. 🙂

  • Syster?! Ni som är så otroligt olika till utseendet, hur kunde nån tro det? Heteronormativitet fascinerar mig oerhört.

   • Susanna says:

    Fast nu när jag har mörkbrunt hår istället för rött så kanske han tyckte att jag och Mia är lite lika varandra eller nåt. Eller så kunde han inte föreställa sig i sin vilda fantasi att två ganska “vanliga” tjejer kunde vara flator, han tänkte sig nog att alla flator har rakat hår och massa piercingar och tatueringar, eller att de ser ut som i heteroporren, dvs blonda och storbystade. 🙂 Fast nu är det ju jag som är fördomsfull, så det blev. 🙂 🙂

 6. Susanna says:

  *att han skulle förstöra sin karriär. . .

 7. Pingback: Skillnaden mellan Ricky Martins sexliv och Chaz Bonos könskorrigering « trollhare

 8. Moa says:

  Min spontana reaktion på Ricky Martin var ungefär “vänta lite, han har väl redan kommit ut?”… :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *