Immanuel vs. Tant Röd: Dags att kalla in exorcisten

Imorgon. Det är inte långt kvar tills jag äntligen ska träffa kirurgen, nästan ett halvår efter att remissen skrevs. Konsultation, den här gången. Inte operation, men ett tillfälle att få veta mer och ställa frågor. I min rosa anteckningsbok har jag skrivit ner de frågor som har dykt upp de senaste månaderna, som jag vill fråga om. Generell information om de olika operationerna har jag redan koll på, men sedan kommer det ju alltid till sånt som mina egna personliga förutsättningar och de rutiner och liknande de har på just den här mottagningen.

Jag har varit ganska säker på att jag inte bara vill fixa bröstkorgen, utan även plocka ut livmoder, äggstockar och äggledare – fram tills för någon vecka sedan. Plötsligt började jag tänka att det kanske inte var så dumt att ha kvar dem ändå, men när jag satte mig och skulle lista fördelar och nackdelar hade jag väldigt svårt att begripa varför.

Det som talar för operation

 • Minskad risk för cancer: Testosteron kan öka risken för cancer i livmoder och äggstockar (pdf). Jag orkade inte ens se hela Southern Comfort när jag försökte. Dokumentären handlar om Robert Eads, en transman som dör av äggstockscancer, och jag försökte se den ungefär samtidigt som en person jag bryr mig mycket om genomgick behandling för en annan sorts cancer. Det finns få saker som är så överjävliga som cancer, helt enkelt.
 • Slipper cellprovstagning: Om man 1. Hatar sin fitta 2. Har vestibulit som gör att man gråter av smärta så fort någon petar där 3. Ändå någon gång har blivit penetrerad, och därmed rekommenderas att gå på regelbundna kontroller – så känns det som ett väldigt stort plus att slippa genom att helt enkelt göra sig av med de delar som man riskerar att få cancer i.
 • En jämnare hormonbalans: Jag har haft problem med biverkningar och höga värden, så att kunna sänka testosterondosen vore skönt.
 • En ren hämnd: Jag har haft överjävligt jobbiga menstruationer i 15 år. Det är dags att visa kroppen vem det är som bestämmer.

Det som talar mot operation

 • En liten rädsla för komplikationer.

Det är allt. Det finns såklart många olika uppfattningar om vad som spelar roll, och det här är bara mina egna personliga värderingar av vad som är viktigt. Jag har till exempel inget som helst intresse av att spara mina ägg och inplantera dem senare, eftersom jag är säker på att jag inte vill ha barn, så det är inget skäl att spara livmodern. För andra är det däremot väldigt viktigt.

Men jag har alltså haft lite kalla fötter, och därför letade jag efter mer information på nätet. När jag läste på Hudsons FTM guide trillade poletten ner, och jag fattade vissa saker jag undrat över de senaste månaderna.

“It is not uncommon for trans men who are pre-hysterectomy to experience a buildup of endometrial tissue, especially during the first few years of testosterone therapy. Endometrial tissue is normally shed during menstruation, but since this process is usually stopped a few months into testosterone therapy, additional tissue may continue to build up and may eventually begin to shed in the form of spotting.”

Utan att gå in på detaljer: Min livmoder och mina äggstockar fortsätter att ställa till det för mig fast jag inte har haft mens på fem månader. Det avgör saken. Tant Röd är utkastad, men hennes förfäder spökar fortfarande i min kropp och ger mig ingen ro. Imorgon – eller snarare idag – ska jag träffa exorcisten som kan driva ut demonerna för gott.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Hormonbehandling, Kirurgi, Puberteten, Transitionsdagbok, TS-utredningen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Immanuel vs. Tant Röd: Dags att kalla in exorcisten

 1. Lotten says:

  Hoppas att det är en bra kirurg som verkligen lyssnar på dina frågor. Lycka till.

 2. Mellanvärld says:

  Tant röd verkar vart ovanligt hård mot dig…

 3. yevonde says:

  Spännande! Du verkar ha tänkt igenom alternativen, men svårt val.

  Tant Röd var ovanligt sträng med mig med, jag tänkte också “det är så det ska va”, och det bekräftades av alla. tills någon kom på att jag hade polyper i livmodern. Skitförbannad! Fan säkert många många fler som lider i onödan.

  Lycka till!

 4. Kaia says:

  Hej hej,

  vill bara ge dig ett till argument att lägga till på din lista. Det här händer kanske inte alla, men när jag gjorde research för att försöka lura ut vad som var fel när mitt ex fick enorma smärtor (tänk typ mensvärk gånger tusen, som aldrig går över och bara blir värre) så läste jag att det här händer då och då, när man har tagit tesosteron en längre tid utan att operera ut skiten.

  Han blödde aldrig, som du nämner ovan, men fick helt enkelt väldigt ont eftersom hans kropp försökte menstruera (antagligen pga den där jävla endometrial tissue-grejen), samtidigt som testosteronet fick det att inte hända. I slutändan blev det emergency-hystorectomy för honom, vid alldeles fel tillfälle.

  Så jo, jag röstar på YES, pga min alldeles personliga upplevelse när det kommer till det här. Inte för att du riktigt bad om åsikter, men jo… jag tänker bara på hur vidrigt det var för honom just då. Å andra sidan tror jag att du ligger på en lägre dos än han gjorde, så det kan hända att det hade något att göra med de kraftiga besvär han hade.

  Hursomhelst. Tyckte det kunde vara bra att lägga till här. Lycka till med mötet, hoppas att det går bra!

  • Jo, det är en sån sak som jag är lite rädd för. Frågade om det idag, men fick svaret att det borde jag ta med en gynekolog istället. Och det hade han ju rätt i.

 5. Rikkert says:

  Undrar hur det kan vara efter klimakteriet…?

 6. drKotte says:

  Hahaha, när jag fick mens så grät jag otröstligt en hel kväll och lovade dyrt och heligt att “så fort jag blir 25 ska skiten opereras ut”, jag hade nämligen läst nånstans att man inte fick bli steriliserad förrän då. Detta var innan jag hade alls nån koll på att man kunde vara ts, men så stark blev min kroppsdysfori. Fyfan för tonåren.

 7. Pingback: Mina äggstockar är en omyndighetsförklaring « trollhare

 8. Pingback: Det stora beslutet att byta kön var inget stort beslut « trollhare

Leave a Reply