SD+HBTQ=sant?

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. Nu går Sverigedemokraterna ut och säger sig vara “ett parti för hbt-personer”. De har reagerat på debattartikeln av Åsa Regnér och Mats Wingborg, som kritiserar Sverigedemokraternas familjepolitik. Regnér och Wingborg tar upp att SDs syn på jämställdhet och lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck är extremast i Sverige, och det tycker alltså Jimmie Åkesson och Carina Herrstedt, ordförande och vice ordförande för Sverigedemokraterna är helt felaktigt:

“Trots alla stolligheter och direkta lögner i Regnérs och Wingborgs artikel, så vill vi ändå ge dem delvis rätt på en punkt. Vi tillstår och beklagar att det faktiskt ligger något i kritiken om att enskilda företrädare för vårt parti, vid enstaka tillfällen under de gångna åren, har uttalat sig på ett olämpligt och onyanserat sätt om homosexuella som grupp. Att vissa av dessa uttalanden har fällts i affekt över att homosexuella intressegrupper (säkerligen i strid med de flesta homosexuellas önskemål och värderingar) i reklamkampanjer lyft fram barn i sexuella sammanhang kan möjligtvis vara en förklaring, men det är inte en ursäkt.

Vi vill därför ta tillfället i akt att uppriktigt be om ursäkt för dessa uttalanden. Samtidigt som vi också vill klargöra att inga former av nedsättande attityder gentemot hbt-personer har någon som helst förankring i våra program och policydokument. Omröstningar på bland annat gaysajten QX har indikerat att stödet för SD sannolikt är ännu starkare bland homosexuella än bland heterosexuella.”

Att “lyfta fram barn i sexuella sammanhang” antar jag syftar på annonser med vanliga semesterbilder av barn och texter som “Sara, åtta år, bisexuell. Vem stängde garderobsdörren?” eller något liknande, i en reklam för Stockholm Pride 2oo3. Jag har väldigt svårt att tro att samma bilder med en text som insinuerar heterosexualitet, till exempel “Sara, åtta år, är kär i Stefan”, skulle väcka samma raseri över sexualiseringen av barn.

Inför EU-valet ifjol gjorde både RFSL och Bengt Held en undersökning av de olika kandidaterna, och båda kom fram till att SD var det minst HBT-vänliga partiet. Det är inte helt oväntat, med tanke på allt de är emot. Det vore mer intressant att fråga Sverigedemokraterna vilka HBTQ-frågor de faktiskt driver. Om de lyckas hålla sig ifrån att dra in invandring, islam eller “svenska värderingar” i svaret så skulle jag bli väldigt överraskad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Politik, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

30 Responses to SD+HBTQ=sant?

 1. drKotte says:

  “Omröstningar på bland annat gaysajten QX har indikerat att stödet för SD sannolikt är ännu starkare bland homosexuella än bland heterosexuella.”

  Ja det är ju verkligen en statistiskt pålitlig källa! 😀

 2. w says:

  http://sverigedemokraterna.se/ >> Våra åsikter >> Idédokument >> Familjepolitik
  Antaget vid extra Riksårsmötet den 27 november 2004.

  Ansvarsfulla relationer
  “Sverigedemokraterna anser att äktenskapet skall vara förbehållet par bestående av man och kvinna. ”

  Adoption
  “Av dessa anledningar motsätter sig partiet krav från såväl ensamstående som från samkönade par eller polygama grupper om att få adoptera barn. Detta bortsett från specialla fall av anhörigadoption. Av samma skäl motsätter sig Sverigedemokraterna även lesbisk inseminationsrätt.”

  Så med andra ord kom och rösta på oss, och läs inte allt för noga vad vi vill.

  • Ja, precis. Fast de hävdar ju gärna att det inte alls är samma sak, precis som KD gör. Man är inte homofob för att man tycker att samkönade par ska diskrimineras…

 3. svalin says:

  Visst låter det sjukt att SD skulle bli ett parti för HBT-personer men faktum är att många av deras systerpartier ute i Europa och främst det i Holland övergav sin homofientlighet och det kommer nog ske här också med tiden. De kommer nog att ta efter.

 4. vegangeekgirl says:

  Det vore mer intressant att fråga Sverigedemokraterna vilka HBTQ-frågor de faktiskt driver. Om de lyckas hålla sig ifrån att dra in invandring, islam eller ”svenska värderingar” i svaret så skulle jag bli väldigt överraskad.

  Med tanke på att sista stycket i Aftonbladets artikel innehåller orden “massinvandring” och “islamisering” kan du nog inte räkna med att bli överraskad.

 5. vegangeekgirl says:

  Minimal skulle jag säga.

 6. Susanna says:

  Tillåt mig skratta, och det gjorde jag oxå (högt) när jag läste Jimmies debattartikel i AB (pappersversionen) för några timmar sen när jag var ute på stan. Jag tänker rösta på SD samma dag som det är minusgrader i helvetet, dvs aldrig.

 7. Pingback: HBT-Johans val: S eller SD? (Satir) « Aktivdemokrati's blogg

 8. Pingback: HBT-Johans val: S eller SD? (Satir) « Aktivdemokrati's blogg

 9. Nikki says:

  Det bästa med allt det här är att jag har typ mailat SD flertal gånger angående deras HBTQ-politik och dom har aldrig gett mej svar, eller jo en gång då dom skrev “Vi tycker alla är lika värda”. Sedan pratar dom bara om H i HBTQ. Snacka om kunskaper dom har!

 10. Nikki says:

  Det bästa med allt det här är att jag har typ mailat SD flertal gånger angående deras HBTQ-politik och dom har aldrig gett mej svar, eller jo en gång då dom skrev “Vi tycker alla är lika värda”. Sedan pratar dom bara om H i HBTQ. Snacka om vilka kunskaper dem har!

 11. Mange says:

  Jag tror att man får skilja på några saker här. SD är definitivt inte ett hbt-vänligt parti och de driver inga såna frågor alls. Däremot så finns det ju naturligtvis även konservativa, nationalistiska och även rasistiska hbt-personer. Det är väl bara att gå in på QX debattforum och läsa alla inlägg om invandring och islam så borde man ju inse att gays inte direkt är några helgon. QX kommenterade förövrigt Åkessons artikel. Bla det att de inför kyrkovalet gjorde en lite säkrare enkät (för registrerade medlemmar) än deras omröstningar om partisympatierna och bland de svarande så fick SD 4,1% av rösterna:

  “Bröt man ner hur de olika grupperna angav att de skulle rösta visade det sig att endast 2,5% av de som definierar sig som homosexuella valde SD, av de bisexuella var siffran 4,9% och av transpersoner 0%. I gruppen “annat” angav 6,2% SD. Av de medlemmar som angav att de är heterosexuella var sympatierna dock hela 14,1%”

  http://www.qx.se/samhalle/13726/sverigedemokraterna-soker-hbtstod

  Nåt som jag tror kan ha lett till ett ökat SD stöd bland hbt-personer är väl debatten om islam på senare tid. Bråken om imamer som bjuds in till Sverige av islamska organistaioner trots att de förespråkar dödsstraff på homosexuella, samt några dokumentärer i tv om islams syn på homosexuella. I Nederländerna kör ju islamhataren Wilders och hans Frihetsparti rätt hårt på det och har fått stort stöd bland homosexuella. Å andra sidan så är inte de så konservativa som SD och snarare homovänliga.

  • Jo, det är klart att det finns HBT-personer som har rasistiska/främlingsfientliga åsikter, och jag märker att högerextrema nättroll (säger inte att det är SD-anhängare, dock) har riktat in sig på att försöka spela ut HBT-personer/feminister mot muslimer under en längre tid:

   http://trollhare.wordpress.com/2010/04/09/farbror-barbro-fascister-och-farorna-med-internet/

   Men jag tror att SD har svårt att bygga en image av att vara HBT-vänliga i Sverige, även bland konservativa. De håller fortfarande väldigt hårt på sin s.k. familjepolitik, och det genomskådar många, plus de väldigt obehagliga uttalanden som olika representanter har gjort.

 12. Mange says:

  Nu tror jag ju inte att de var ute efter att ändra image och försöka framstå som särskilt hbt-vänliga. Jag tror helt enkelt att artikeln var riktad till “högerbögar” som egentligen inte bryr sig om hbt-frågor och som mycket väl skulle kunna tänka sig att rösta på SD, men som dragit sig för det just pga vissa uttalanden. De raggar röster helt enkelt. Det är ju inte heller nån slump att det sker nu efter debatten om Sveriges Unga Muslimers hyckleri som retat upp många av oss.

 13. Anna Magnusson says:

  Herrgud, enkäten låg helt öppen för vem som helst att svara på. Det räcker med att det går en löpeld mellan Sverigedemokrater att rösta på QX så snedvrids resultatet. Undersökningen säger väl inget om vad HBTQ-folk röstar på. Snarare vad dom som varit inne på sajten röstar på.

 14. Pingback: Socialdemokraterna om tvångskastrering, juridiska kön och hets mot folkgrupp « trollhare

 15. Pingback: Sverigedemokraternas rosa fluff som blev till bajs « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *