Skillnaden mellan Ricky Martins sexliv och Chaz Bonos könskorrigering

Det händer att jag funderar över hur mitt liv hade varit om jag hade kunnat leva stealth; om jag hade haft möjligheten att gå in i garderoben. Varje gång kommer jag fram till att det hade varit för jobbigt. Jag har själv valt att göra min transition så offentligt som jag gör, och det känns väldigt bra att inte känna att jag är tvungen att ständigt välja mellan att komma ut eller att inte göra det.

Andra har inte kunnat göra det valet, och har inte samma möjlighet att välja själv vad omvärlden får veta. Chaz Bono, till exempel. Om man är barn till Cher och Sonny Bono och uppvuxen med paparazzis så måste det vara fruktansvärt jobbigt. Jag är grymt imponerad av hans beslut att prata öppet om sin könskorrigering, även om jag ibland blir väldigt bekymrad för hans skull.

I förrgår, när jag bloggade om att Ricky Martin kom ut, så nämnde jag att en känd persons läkarintyg låg utlagt på nätet. Eftersom även Aftonbladet har hakat på det nu så antar jag att det är lika bra att säga att det är Chaz Bono. En skvallerblogg har alltså fått tag på den ansökan om juridisk könskorrigering som Chaz Bono har lämnat in, där hans läkare intygar att han har genomgått de operationer som lagen kräver. Jag tänker inte länka, eftersom det inte är något jag vill uppmuntra, men det är något jag misstänkte skulle komma.

Det är en viss skillnad mellan att Ricky Martin kommer ut som bög och att media skriver om Chaz Bonos könskorrigering. Skillnaden är dels det att ingen använder fel pronomen om Ricky Martin, eller använder ett namn han förmodligen tycker är jobbigt, och förhoppningsvis tänker folk efter både en och två gånger innan de lägger upp bilder av honom som är mindre smickrande.

Sökning på 'chaz bono' i Google, som föreslår att fortsätta frasen med "before and after", "photos", "girlfriend", "surgery", "transgender", "interview", "wiki", "good morning america" och "as a man".

Googles förslag när man googlar 'Chaz Bono'

Om man skriver in “Ricky Martin” i Googles sökfält är det tredje förslaget  “Ricky Martin homosexual”. Inget om “Ricky Martin sex life” eller så. Om man däremot skriver in “Chaz Bono” är det första förslaget på hur frasen ska fortsätta “before and after”. Det fjärde förslaget är “surgery”. Detta är alltså vad folk googlar på.

Chaz Bono heter numera Chaz juridiskt, så det finns ingen anledning att använda något annat namn överhuvudtaget. Det är uppenbart att Chaz har en manlig könsidentitet, och därför borde det inte vara jättesvårt att fatta att “han” är ett bättre pronomen än “hon”.

Eller jo, det är det tydligen. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Chaz, som inte har en chans att värja sig – men jag är samtidigt väldigt glad för hans skull, och tacksam över att han väljer att inte gå i landsflykt och gömma sig som en del andra transsexuella kändisar gjort. Det behövs öppna transpersoner, eftersom det fortfarande inte är självklart. Tyvärr.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Internet, Kultur och media, Regnbågsidoler, Sexism, Språk, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Skillnaden mellan Ricky Martins sexliv och Chaz Bonos könskorrigering

 1. Lotten says:

  Att det ska vara så svårt att respektera privatliv, han ska ju inte straffas för att hans föräldrar är kända. Jag kan inte förstå hur det är att vara transsexuell men det måste vara jobbigt att vara fången i en kropp man känner sig främmande för. Att ha mens är jobbigt nog även om man är bekväm med att vara kvinna, är man man fångad i en kvinnas kropp måste det vara ytterligare en återkommande påminnelse. Har skrivit det innan men skriver det igen. Att det ska vara så jäkla svårt att acceptera att hon är han eller tvärtom. Det är ju inget man beslutar att kämpa för att få andra att fatta för skojs skull. Verkar som en del känner sig hotade. “Å nej tänk om jag blir smittad!!!”

  Har för övrigt svårt att se dig som något annat än man, glömmer att du är född i en kvinnas kropp, så jag blir i bland förvånad när jag läser din blogg om t ex Tant Röd.

 2. dean says:

  Så vitt jag uppfattar det, så benämner människor i allmänhet ts-personer med det kön de föddes med. “Han vill byta kön” betyder alltså “mannen vill bli kvinna”. Det ger något slags skimmer av att det rör sig om en maskerad, eller nåt knasigt påhitt, och inte om en människas hela liv och vardag. Detta skulle media kunna arbeta bort, om de ansträngde sig. Men det ses antagligen inte som relevant att ha koll på vilka termer som är lämpliga om man skriver om en ts-person. Märkligt. Skulle detta gälla annat också? Tänk om man skulle skriva “socialdemokraten anser…” när det egentligen var en vänsterpartist som uttalat sig? Så skulle man inte göra. Det är väl inte så lätt förstås, men jobbar man med media borde man kunna göra en liten efterforskning innan man sprider osanning. Men att kritisera aftonbladet på den punkten är väl ett hopplöst projekt…
  Såg du förresten nyhetsmorgon “Det tredje könet”?: http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1563066

  • Ja, fast det är inte alltid folk tycker att det är ett kinasigt påhitt, utan att man faktiskt byter, bara. Och det tycker jag är väldigt märkligt. Idén om könsbyten och inte könskorrigeringar fascinerar mig oerhört.

 3. Pingback: Warren Beattys transsexuella son, Chaz Bono och rätten att slippa få veta allt « trollhare

Leave a Reply