Mina äggstockar är en omyndighetsförklaring

Igår var jag alltså i Linköping och träffade kirurgen inför de operationer som ska vara en del av min könskorrigering: Bröstkorgsrekonstruktion, framförallt, men det samtalet kom att handla mest om var det som finns under midjehöjd – och då menar jag inte mina bröstvårtor.

Jag minns inte så mycket av gårdagen, men det kommer tillbaka i korta flashbacks. Inför mötet med kirurgen var jag så spänd, och efteråt så trött, så det är tur att jag hade ledsagaren med mig. Jag minns i alla fall hur jag var tvungen att säga åt kirurgen att inte prata så fort, för jag hängde inte med när jag precis visat bröstkorgen för honom och generat försökte krångla på mig min binder igen, och han pladdrade på om hur man opererar för att ärren runt bröstvårtorna ska bli så osynliga som möjligt.

Jag minns också att han sa att Socialstyrelsen kräver att man tar bort äggstockarna för att få nytt juridiskt kön. När jag invände att den nya lagen inte är införd än, och att jag har hört talas om ett fall där en person ganska nyligen fått godkänt med bara sterilisering skruvade både han och sköterskan på sig lite. De började förklara att det visserligen var sant, men att Socialstyrelsen inte ens själva riktigt vet vad som gäller och vad som borde gälla, och att hur man egentligen ska tolka lagen är under utredning, och att man tar stora risker om man behåller livmoder och kanske äggstockar. Det kan bli problem med hormonbalansen, med att gå till en gynekolog om man lever som man, med att ingen läkare vill skriva ut testosteron till en person som har livmoder och äggstockar och planerar att behålla dem, och så vidare.

Jag förstod att de tänker mycket på cancerrisken, men det blev inte bättre av att kirurgen plötsligt sa något i stil med “Jag tycker ju att om det vore jag, så skulle jag ju tänka att om jag är man i huvudet så skulle jag vilja vara man i hela kroppen också”. Det är hans åsikt som privatperson, och inte hans professionella bedömning som läkare. Det är hans tolkning av sin egen könsidentitet, och den är inte automatiskt överförbar på alla som identifierar sig som män.

Överlag tyckte jag ändå att mötet var bra, och jag klargjorde ju redan från början att jag i princip bestämt mig för att jag vill operera ut livmoder och äggstockar, så det är inget större grej för mig. Frågan är vad som hade hänt om jag hade varit osäker, och om jag inte hade varit så påläst som jag är. Det var väldigt lätt att få det intrycket att om man inte går med på kastrering så får man inte heller fastställelse, och att man dessutom kanske inte heller får fortsätta med hormonbehandlingen.

Visst finns det risker med att behålla äggstockar och livmoder, och det är därför jag har bestämt mig för att ta bort dem – men det ska vara mitt eget val. Kirurgen började med att säga att det inte är han som fattar beslutet, utan Socialstyrelsens rättsliga råd. Det är de som ska avgöra om jag får operera bort mina äggstockar, och det är därmed de som ska avgöra om jag får bli man även rent juridiskt. Det är inte han, som läkare, som bestämmer.

Framförallt är det inte jag som gör det, skulle jag säga. Det är inte jag själv som får besluta vad jag ska och inte ska göra med mina äggstockar. Kirurgen gillade att jag har fått skägg och att min röst är ganska djup, och skämtade om att jag snart får köra bil. Jag associerade direkt till att bli myndigförklarad, att få rätten att bestämma över mitt eget liv. Det är jag inte, tydligen. Inte än. Jag måste bara ge upp mina äggstockar först.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Genus, HBTQ, Hormonbehandling, Intersexualism, Kirurgi, Könsidentitet, Könstillhörighetslagen, Kroppstankar, Personligt, Politik, Psykologi, Relationer, Sexism, Transitionsdagbok, TS-utredningen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Mina äggstockar är en omyndighetsförklaring

 1. simon says:

  DÅLIGT!!!

 2. Andrea says:

  Man borde ju själv få välja om man vill ta risken eller inte.

 3. Ja, det tycker jag med. Alla som genomgår en könskorrigering blir testade för att man ska vara säker på att man har kapacitet att inse vidden av sina beslut, men ändå är man omyndigförklarad inför RR…

 4. Rikkert says:

  Jag håller på och tar sats för det där…

 5. Sofia says:

  Trots läkarens dumma kommentarer är det ändå skönt att läsa att det är på väg. Det ska bli så spännande att följa utvecklingen. Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att du kommer få en skönare sommar utan onödig fettklumpar 🙂

  Kram!

 6. LeoH says:

  Märklig inställning! Ja, inte din förstås, utan myndigheternas! Från hjärtat ett stort lycka till!

 7. In the garden of good and evil... says:

  Lite förvånad är jag att Herr G. sa något sådant, faktiskt… Fast ett antal tjejer (mig inkluderat) i skämtsamt ordalag fått meningen “Du får se till att din pojkvän håller neovaginan öppen efter att stavträningen är avklarad” serverad. Mig gjorde det inget. Men han borde kanske fundera lite över att många av de tjejer han opererar faktiskt är flator. Ibland blir jag ändå ännu mer förvånad över vad du skriver, Trollhare. Självklart är det dit och absolut ingen annans val om du vill behålla äggstockarna. Du får t.o.m operationen betalad om du väljer att inte behålla dem. Det går naturligtvis att forcera en argumentation i att kanske man inte skulle få sitt juridiska kön ändrat då p.g.a. en lag som inte ens finns än. Varför är det då viktigt att ändra sitt juridiska kön om man tycker att det skönt att man inte passerar så man slipper ta ställning till om man ska outa sig själv jämt och ständigt… och samtidigt vill avskaffa juridiska kön helt och hållet. Hur hänger det ihop egentligen?

 8. Rikkie says:

  Imme, tack – det blir aktuellt i augusti…

 9. Jag vill bara säga en sak, tänk dig noga för. Tänk länge. Det går inte att göra ogjort när det väl är gjort. Ditt resonemang om läkarens attityd och kommentarer änner jag igen från sammanhang som handlar om helt annan kirurgi (“vård”). Läkarna förefaller mig oftast vara tränade i att sitt arbete, och kanske särskilt då inom kirurgin, och KANSKE särkilt inom den svenska kirurgin, utifrån ett experimentellt intresse. Så om du är påläst som du säger, är det utmärkt. Men glöm inte att blanda intellektet med känslan.

  Kanske kan du ta en paus och resa bort någon helt annanstans för en tid, och låta “saken” landa riktigt grundligt i dig? Innan du tar något vidare steg överhuvudtaget. Här tänker jag främst på borttagande av vagina och äggstockar.

  Sköt om dig.

 10. Hej!

  BRA att du har TID att fundera.

  Boktips: dansaren och dansvetaren Susan Leigh-Foster, i essäboken Coreographing History, hennes essär har samma namn som titeln på boken. Finns i Stockholms universitetsbibliotek.

  LÄNKAR
  UCLA Department of World Arts and Cultures
  http://www.wac.ucla.edu/person.php?pid=18

  Bildsökresultat för Susan Leigh Foster
  http://images.google.se/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=s&hl=sv&q=Susan+Leigh+Foster&um=1&ie=UTF-8&ei=wAa2S8mvGorh-QakuJz9Ag&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCIQsAQwAw

  Kanske kan vara till hjälp i tänkandet.

  PÅSKHÄLSNING I FORM AV BILDER PÅ KATTEN SYLVESTER
  http://images.google.se/images?hl=sv&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:sv-SE:official&um=1&q=sylvester,+cat&sa=N&start=0&ndsp=20

  Skön påsk!

 11. Hej!

  BRA att du har TID att fundera.

  Boktips: dansaren och dansvetaren Susan Leigh-Foster, i essäboken Coreographing History, hennes essär har samma namn som titeln på boken. Finns i Stockholms universitetsbibliotek.

  LÄNKAR
  UCLA Department of World Arts and Cultures
  http://www.wac.ucla.edu/person.php?pid=18

  Finns en hel del länkar på henne vad jag hann se, och en bild-sök-resultat-länk
  Kanske kan vara till hjälp i tänkandet.

  PÅSKHÄLSNING I FORM AV KUL BILDER PÅ KATTEN SYLVESTER
  http://images.google.se/images?hl=sv&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:sv-SE:official&um=1&q=sylvester,+cat&sa=N&start=0&ndsp=20

  Glad påskkyckling!

 12. Hej!

  Bra att du har TID att fundera. ( OBS, jag skriver bara tid med stora bokstäver i brist på kunskap om hur man kursiverar i ett blogginlägg)

  Boktips: dansaren och dansvetaren Susan Leigh-Foster, i essäboken Coreographing History, hennes essär har samma namn som titeln på boken. Finns i Stockholms universitetsbibliotek. Med flera av henne, mera direkt inriktade på dans.

  Det finns länkar på nätet med hennes namn, de gick inte att klippa in i ett svar så du får söka själv. (Jag försökte, det inlägget kom inte med). Om du har intresse av det.

  Glad påsk!

 13. Om det fg tipset från mig, jag tänkte att det kanske kunde vara av hjälp i funderandet.

 14. Hej igen!

  Konstigt att mitt inlägg kom med X 2, med länkar och allt. Hos mig såg det ut som om de inte kom med, därför tog jag bort länkarna då jag trodde att detta kanske var problemet, för så verkar det ha varit när jag klippt in länkar på en del andra bloggar.

  Och vad gäller lästipsen, de är mycket läsvärda oavsett hur du sedan tänker vad gäller kirurgi. Extremt kunniga, intelligenta och bitvis humoristiskt skrivna essäer. Men mitt råd, för vad det nu är värt för dig, är att verkligen tänka dig för ifråga om all kirurgi som inte är absolut nödvändig.

 15. Pingback: Det stora beslutet att byta kön var inget stort beslut « trollhare

 16. Pingback: Rädslan för gravida män kan leda till en sjukförklaring av cispersoner « trollhare

 17. Ludmilla says:

  Det är verkligen märkligt det där… Vad jag förstår så har du inga tveksamheter ändå och det är ju skönt. Snart (hur snart?) får du vara den du är!

 18. Pingback: Tvångskastrering och tvångssterilisering, en grundkurs « trollhare

 19. Pingback: ”Du kanske inte är arton än?” « trollhare

 20. Pingback: Varför måste transsexuella kastreras? « trollhare

 21. Pingback: Nobody puts baby under the rug « trollhare

 22. Pingback: Ansökan om frivillig tvångskastrering, del II: Kyskhetslöfte « trollhare

 23. Pingback: 140 dagar i operationskön för icke-könsoperation « trollhare

 24. Pingback: Den som väntar på tvångssteriliseringarnas avskaffande väntar alltid för länge | Trollhare

Leave a Reply