Svampinfektion i en snygg förpackning

Om man köper trosskydd av ett visst märke får man ett specialdesignat fodral att förvara dem i. Fodralet finns i massor av mönster “så du hittar säkert ett som passar din stil”. Right.

Det är sällan jag tittar på tv, men när jag ser reklamen blir jag påmind om varför jag gillar public service – och varför jag gillar att inte ha mens längre. Det finns bara en sak som är nästan lika vedervärdig som mensvärk, mensillamående, mensdiarré, mensdepp, mensknän (orsakade av att man inte kan ligga eller sitta avslappnat under mensen, utan måste röra sig försiktigt för att inte läcka) och mensfläckar på kläder, sängkläder och golv, och alla andra kroppsliga företeelser som mensen för med sig: Den där reklamen för bindor, tamponger och trosskydd som man förväntas vara intresserad av. Engångsmensskydd, alltså. De som säljer tygbindor och liknande har inte alls samma aggressiva marknadsföring.

Man förväntas konsumera en massa engångsbindor eller engångstamponger, och även om man använder tygbindor översköljs man av plastnormen när man blir påprackad varuprover och liknande. Att använda engångsbindor med ett spärrskikt i plast känns ungefär som att sy en kroppsstrumpa i gladpack, bära den dygnet runt i en vecka och sedan bli förvånad över att man får svamp och andra utslag. Jag blir alltid lika förvånad över att folk inte ser sambandet.

Om det enda som räknas är att man slipper se sitt eget blod och att man får ett tjusigt fodral på köpet så har jag inget att invända mot plastisar – bortsett från att det bygger på sopberget, det luktar illa (blod på tyg som andas luktar knappt alls; det är när det inte kommer in tillräckligt med luft – som i en plastbinda – som det börjar stinka), det är dyrt i längden (ett paket i månaden, tolv månader om året, i ungefär 30 år – räkna på det) och det ökar risken för svamp. Att ägna tio minuter i månaden åt att lägga tygbindorna i blöt, och ett dygn senare krama ur vattnet och slänga dem i tvättmaskinen, sparar en hel del tid som man annars är tvungen att ägna åt att köpa och använda svampmedel. Då har jag inte räknat in hur irriterande det är i största allmänhet att ha svamp.

För mig som kille, som inte är så förtjust i att ha en fitta, har det varit oerhört mycket enklare att använda tygbindor än plastisar, eftersom jag inte är så pigg på att bli påmind om de där kroppsdelarna. Att jag har sluppit känna att jag går på den fördummande reklamen är en ren bonus.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Genusforskning, Kultur och media, Puberteten, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Svampinfektion i en snygg förpackning

 1. Mellanvärld says:

  Är folk verkligen rädda för att se sitt eget blod?

 2. Kaia says:

  Word. Går aldrig tillbaks till disposable.

 3. pl says:

  (kanske lite fel forum, men … (eller inte) 😉
  Håller fullkomligt med om gladpacksgrejen – ok “fullkomligt” kanske är att ta i (plasttrosor, inte kroppsstrumpa).

  Tygbindor känns, som mest, “ungefär som att ha dubbla trosor på sig” – “lite extra”, men inget jag direkt störde mig på.

  …de senaste åren använder jag dock menskopp. Lättvättat (varmt vatten och mild oparfymerad tvål; kokas “innan nästa period”), och kräver väldigt lite förvaringsyta.
  Mystiskt nog grejade jag aldrig tricket tamponger, men menskopp funkar fint.
  ( …fast ok, för den som dras med vestibulit kan nog menskopp, precis som tampong, vara ett litet h-lvete.)

 4. Mellanvärld says:

  … och vad är en “kroppsstrumpa”?
  låter iallafall värre än vanliga strumpor.

 5. karibien says:

  Jahapp, så kommer jag här och svär i kyrkan… men jag vill faktiskt ha engångmensskydd. Jag vill slippa att det läcker på lakan och byxor. Jag är värdelös på att hitta och passa tvättider, så nej, tygbindor går bort.

  Däremot kan man ju köpa så vettiga engångsbindor det går. Det finns bindor som inte innehåller plast. Som inte innehåller vätskebindande ämnen som Hallandsåsen-roca gil. Ekologisk bomull, FSC-märkt cellulosa, Svanenmärkt produkt. Finns åtminstone på stormarknaderna i min stad
  http://www.jordklok.se/?cat_id=48
  http://www.natracare.com

  Dessutom har både ica och coop Renée Voltaires Lingonvecka, av ekologisk bomull och istället för plast används majsstärkelse
  http://www.reneevoltaire.se/2009/02/lingonvecka/

  Sen jag började använda de här två för nåt år sen har jag inte haft någon svampinfektion 🙂

  • Mikaela says:

   Men vad många sorter! Jag ser typ bara Libresse och Always i affärerna… och ICAs egna. Fast det har varit rätt dåligt bindutbud där jag har letat senaste perioden (jag letade i tre butiker av olika slag, olika storlek, på olika platser så jag tycker att någon borde haft ett bra utbud). Jag hittade liksom inte nattbindor. What’s with that?

   Jag byter hem lite hipp som happ så jag skulle inte kunna ha endast tygbindor men jag skulle vilja ha några att ha hemma (hemma där jag bor mest och det jag betalar hyra för). En gång beställde jag nästan, men så gjorde jag inte det av någon anledning jag inte minns och sedan har det inte blivit av.

   Anyway jag kommenterade för att säga att
   jag förstår inte meningen med fodralet. Det är ju en förpackning runt varje enskild binda så de skyddas ju ändå! Men jag har fått ett sådant där fodral av mamma som sade “du kan ju alltid använda det till något annat” för hen förstod ju att det blir ju bara osmidigt att ha en plåtask i väskan. Det var ett snyggt fodral, det blir nog en presentförpackning.

 6. Märkligt, för är det något jag upplever läcker så är det engångsbindor. De korvar ihop sig, och inte heller går de att flytta så att de sitter på precis rätt plats. Och har man så många tygisar att man klarar en hel mens behöver man bara tvätta en gång i månaden. De kan ju ligga otvättade i evigheter, så länge de inte är blötlagda.

  Men nu har jag nog inte köp engångsbindor alls på flera år. Har haft något paket som backup de gånger jag inte orkat tvätta, men annars har jag haft tygbindor sedan typ 2003 tror jag. Ja, sedan oktober slipper jag helt, förstås.

  • karibien says:

   För mig korvar de sig inte, när man väl fått dem på plats utan att tejpa fast fingrarna 😉 Eller ja, i ärlighetens namn tycker jag Lingonvecka har lite sämre/mindre klisterremsa så de släpper lättare, men Natracare sitter bra.

   Sen jag lärde mig att jag inte skulle köpa Normal så funkar det okej vad gäller läckage. Lång eller superlång är grejen om man tänker sig kunna slappa i soffan utan att nån rännil ska leta sig iväg. Jag tycker mer det hänger på hurdana trosor man har. Urtvättade trosor med dålig passform, lite elasticitet och slapp resår – då spelar det ingen roll vilken binda du har, det läcker iallafall.

   Just nu, med mensvärk, är jag faktiskt avundsjuk på dig som slipper mens…

 7. Lotten Båik says:

  För att inte tala om att det nu finns parfyrmerade engångsbindor. I USA kom någon briljant marknadsförare på att man inuti på själva bindan kunde skriva “Have a happy period” det ledde till många förbannade kunder. Och varför är vätskan i reklamen alltid vattenlik och blå? Har hittils inte hört talas om någon kvinna med sådan mens.

 8. Lotten says:

  Det finns dessutom engångsbindor som är parfyrmerade! Känns så där. I USA var det något marknadsföringssnille som kom på att man på själva bindan kunde skriva “Have a happy period” många vart duktigt förbannade. Hur kommer det sig att när man ska visa hur effektivt ett mensskydd är använder man blått vatten. Jag har aldrig hört talas om någon som har blå mens, har ni?

  • Nej, kungligheter har väl kanske blå mens, men ingen annan…

  • Nisso says:

   Jag fick varuprov på sådana en gång (parfymerade trosskydd/bindor alltså). Skulle aldrig få för mig att använda något sådant. Dessutom står jag inte ut med lukter av parfymtypen, undviker parfym i tvål etc och skulle absolut inte utsätta mig för det i något onödigt sammanhang som i bindor, och då är det bara ETT (praktiskt och personligt) skäl till att inte ha parfymbindor.

   Apropå “mensvärk, mensillamående, mensdiarré, mensdepp” känns som om det utmärker min upplevelse av mensperioder mer än själva blodet.

   • Jag har sluppit ifrån just dem, tackolov. Jag misstänker att det kan ha något med ålder att göra, att de ffa riktar in sig på personer under 27 eller så, för de senaste åren har jag fått väldigt få utskick. Det borde vara förbjudet att skicka ut parfymerade produkter i reklam, förresten.

 9. Louie says:

  jag vet inte om jag är dum, men jag hade ingen aning om att det var engångsbindorna som gjorde att det luktade så mycket. jag hatar att det är så inpräntat i en att engångsmensskydd är det enda alternativ som finns. jag är så himla glad att jag fick höra talas om menskoppen för ett par år sedan. det känns så himla mycket bättre och jag kommer aldrig utsätta min fitta för en tampong igen.

  • Jo, det är för att det inte kommer in tillräckligt med luft, det är de anaeroba bakterierna som luktar. Tänk på att tex. ett par nedsölade lakan eller byxor inte luktar lika mycket, just för att fläcken bara torkar in.

 10. Susanna says:

  Ett paket i månaden? Nej om jag ska köpa Always vanliga paket (alltså de som inte kallas för jumbopack) så blir det allt två till tre paket i månaden. Det borde fan vara gratis, om jag ska starta ett politiskt parti nån gång i framtiden så ska det bli ett enfrågeparti, jag ska driva igenom att allt som man verkligen behöver ska vara gratis – bindor, blöjor, toapapper och tvål.

 11. MiaM says:

  När jag såg rubriken “Svampinfektion i en snygg förpackning”, utan att läsa resten av texten, så kom jag att tänka på en tramsbild som cirkulerade för några år sen.. Nån hade tagit en snoppbild från nätet och “målat om” ollonet så att det påminde om en flugsvamp, och sen fällt in fake-reklam för nåt svampbortagningsmedel 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *