Knarkhundar – en påsktradition

Påskaftonskvällen avslutades med en hund som stod i korridoren utanför badrummet och darrade okontrollerat samtidigt som hon skällde hysteriskt på oss dumma människor som inte fattade att vi måste gömma oss i skyddsrummet (badrummet) för att komma undan. Vi trodde att vi kunde sitta och titta på Millenium i lugn och ro, fast världen var på väg att gå under.

Leia (golden retriever) på stranden

Smällare har den effekten på Leia, oavsett hur man försöker avdramatisera, höja volymen på tvn och låtsas som ingenting, och oavsett hur man försöker med fobiträning i förebyggande syfte. Korridoren utanför badrummet är den mest ljudisolerade delen av huset, så det är dit hon går när det smäller. En halv Stesolid i en köttbulle senare lugnade hon ner sig tillräckligt för att lägga sig ner och övervaka oss, och efter en stund däckade hon alldeles. Idag är hon nog lite bakis.

Leia har alltså fått Stesolid utskrivet av en veterinär för att orka med påsksmällare. En tio år gammal hund som aldrig har lärt sig att inte vara rädd för smällar. Varje nyår, varje påsk och varje valborg har varit fruktansvärt jobbiga. Hon har provat allt, inräknat min systers homeopatiska sockerpiller, och nu går hon på benso för att stå ut med påsken.

Är det något som är fullkomligt onödig medicinering, så är det väl att många hundar – och fördendelen även en del människor med trauman i bagaget, med svårigheter att hantera och sortera sinnesintryck eller helt enkelt med ett extra känsligt ljudsinne – måste äta lugnande för att vissa tycker det är roligt med explosioner. Det vore så mycket enklare om folk lät bli smällare, helt enkelt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Djur, NPF and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Knarkhundar – en påsktradition

 1. Amanda Tiwe says:

  För att inte tala om hur miljöskadande det är med smällare och raketer. Inte bara det att det är ett otal olika metaller i för färgernas skull, ingen skulle någonsin få för sig att plocka ut efter sig heller. *muttrar ilsket*

 2. Lotten says:

  Stackars Laila och alla andra drabbade både två- och fyrbenta. Det skulle vara som i vissa stater i USA där är det förbjudet med privata fyrverkerier. Det finns fortfarande fyrverkerier men de är samlade till ett par platser och pågår inte en hel helg, eller som där vi bor från november-februari.

 3. Ja det är hemskt. En av mina hundar är lite rädd, men inte alls på den nivån. När vi bodde i Skarpnäck kunde det vara fruktansvärda kaskader på nyårsafton, men när det var som värst så blev han ändå lugn om hela familjen satt i sängen och han kunde gömma sej under täcket. Men jag har en bekant vars hund var tvungen att emigrera ut i storskogen och bo i nåt torp hela nyårsafton för att inte kollapsa…

  Det är tråkigt att en del hundmänniskor försöker få till en motsättning mellan förändrad avel och fyrverkeriförbud. Jag tycker det är viktigt att avla på orädda hundar som är svåra att skrämma och lätt skakar av sej upplevelsen om dom ändå blivit skrämda – helt enkelt för att det alltid kommer att finnas “otäckheter” i samhället, framtida generationer hund kommer aldrig att leva i en helt skyddad verkstad, och vissa individer kommer alltid att ha otur och råka ut för oväntade hemskheter.
  MEN jag tycker ÄNDÅ att det finns så oerhört många goda skäl till att privatpersoner inte ska ränna runt och leka med pyroteknik… förbjud skiten.

  • Ja, oh ja. Det går inte att ställa dem emot varandra alls. Skulle man säga samma sak om de människor som mår dåligt av smällare, att de inte borde få skaffa barn?

 4. Paul Stjernberg says:

  Är en av de männikor som mår dåligt av smällare. Nu i påsk har det varit väldigt lugnt, tack och lov.

 5. Rikkie says:

  Verkligen BLÄ!!! Har ca.10 års vedervärdiga nyårsaftnar bakom mig 🙁

 6. Love says:

  Hörde inte en enda påskasmäll i år där jag bor. Nyår brukar vara värre dock.

 7. Anna says:

  Jamen jösses vad jag håller med dig! Efter uppväxt med livrädd labrador, diverse aftnar tillbringade i stall med oroliga hästar och alla olyckor man läst om så säger jag: TOTALTFÖRBUD på smällare och raketer för “vanligt folk”! Det vore bättre om bara specifikt utbildade/licensierade personer fick använda dem. Om man då vill ha något fyrverkeri vid festligt tillfälle någon gång (typ 50årskalas eller så) så kan man KÖPA in tjänsten vid dessa tillfällen. I övrigt kan man faktiskt avstå från dem. Tomtebloss räcker!

Leave a Reply