Farbror barbro, fascister och farorna med internet

Jag brukar vara ett fan av att ta debatter, vanligtvis – men bara när det faktiskt är något som är relevant. Det finns massor av debatter jag inte tar, och det finns ett antal olika anledningar till varför jag markerar bloggkommentarer som väntande.

Det kan vara att de är kränkande mot personer som inlägget handlar om, oftast kryddat med en hel del rasism och ableism:

“dom måste ju vara både efterblivna och mentalt handikappade”

“Är denna familj allmänt sjuk? Eller bara muslimer eller zigenare ?”

Det kan vara att de är riktade mot mig, och innehåller personangrepp:

“Allvarligt talat, på vilket sätt hjälper det din personliga utveckling att författa såna här inlägg i en blogg? Det du behöver är inte att förläsa dig på mer genustrams – du behöver mer terapi. Och jag är helt övertygad om att dina terapeuter har rätt. Sen måste det vara ett helvete att ha den här sexuella läggningen ovanpå dina neuropsykiatriska diagnoser, vilket bara är ytterligare ett skäl att söka hjälp.”

Men väldigt ofta är det för att de är irrelevanta i sammanhanget, och bara är ute efter att svartmåla en viss grupp. Till exempel, under ett inlägg om homofobi och transfobi i Litauen:

“Hahaha, snacka om att vara selektiv med hotbilden. Vänta tills alla de miljontals muslimer ni ”progressiva” släppt in i EU och Sverige börjar utöva politisk makt, då kommer de homosexuella att få fly. Ni radikaler/feminister är bra nyttiga idioter i islams tjänst.”

Eller om homofobi och transfobi i Storbritannien:

“Ni i gaymaffian kan verkligen att ta saker ur dess proportion. Det ni svenska queers måste fatta är att Sverige är rätt ensamt om sin talibanliknande fanatism vad gäller radikala ståndpunkter, och ute i världen så är Sverige del av bara 8 länder som delar denna vidriga syn – alla andra 180+ länder delar inte denna syn på äktenskap, och med ett islam med 600.000+ följare i Sverige, så ser det rätt mörkt ut för er homos och homosförespråkare…och kom ihåg, radikaler och homos i Sverige och utlandet förökar sig bokstavligen och bildligt talat uruselt. Tiden och demografin är emot er. Tack och lov blir homofanatismen en parentes i världens historia – och inte minst: en biologisk dead-end, om du fattar vad jag menar, hehe”

Eller om homofobi och transfobi i Ryssland:

“Angående ryssarnas behandling av bögaktivisterna, vänta bara till islam tar över Europa (de är på bra väg) – då kommer bögarne att yla av skräck…”

Eller om livslust och dödsångest, i största allmänhet:

“Ser du några problem med massinvandringen av muslimer, med tanke på islams fördömande av homosexhandlingar?”

Eller om internationella kvinnodagen:

“Etniskt svenska män beter sig alltmer som farbror barbro, medan de männen som tillhör fredens religion inte har några problem med att vara MÄN och dra in på kvinnors rättigheter. Jag förutser att inom en 50 årsperiod så kommer nog sverige att också vara en del av ”fredens rike” och då kommer svensk feminism att vara ett minne blott. Etniska svenskar förökar sig ju dessutom knappt, mycket tack vare ”jämställdheten”…”

Eller om djurplågeri:

“Och nu insåg jag ju att det är ytterligare en homosexuell till skaran som mer än gärna springer islamofila ärenden. Om det inte vore för allvarligheten i sak skulle det vara skrattretande. Böglobbyn främjar för en utvidgning av en ideologi, ja för islam är långt ifrån bara en religion, som förespråkar dödsstraff på homosexuella och där det än idag avrättas homosexuella regelbundet. Det är höjden av självförakt och förakt mot sina gelikar att som bög springa islamofila ärenden.”

Eller om manlighet och barns könsroller:

“Dagens meddelande till feminister och queer:are: VI SKITER I ER! Dessutom, med islam på stor tillväxt i Europa, så lär ni snart få foga er, oavsett om ni vill det eller ej.”

Eller om… Det finns hur många exempel som helst, och alla dessa kommentarer har det gemensamt att jag inte har godkänt dem. Jag är väl medveten om att de egentligen borde ha fått ruttna bort i kön för de kommentarer som väntar på moderering, men eftersom det är inne att diskutera det såkallade näthatet så vill jag visa att det finns de som har satt trollandet i system.

Jag ser det här på varenda en av de stora tidningarna med möjlighet att kommentera artiklarna, och på många bloggar också. Ofta känner jag igen nicknames, och ibland deras stavfel och vissa märkliga slangord som utmärker vissa personers språk. Till exempel finns det ett troll som gärna skriver “homisar” om HBTQ-personer, och det är inte direkt ett vanligt ord annars. För att vurma för det såkallat svenska så mycket som de gör, så är många av dem otroligt dåliga på att hantera det svenska språket.

Det är alltså såhär högerextremister menar att de censureras och stängs ute från debatten. Det är detta som spär på deras “utanförskap” och gör att det är så otroligt synd om dem, precis som de sverigedemokrater som hänger ut personer som inte ens har dömts för något brott i hopp om att ragga väljare. Det är detta som är den såkallade invandringskritiska offerkoftans byggstenar: Yttrandefrihet gäller bara om man tycker som de.

Jag tar ingen jävla debatt med folk som försöker styra vad jag ska blogga om, och vad jag ska lägga min energi på. Så enkelt är det. Sedan kan man kalla det för censur och pk-trams om man vill, och man kan skylla på näthatet och oja sig över att högerextremismen brer ut sig på nätet, som om det vore något speciellt för internet när det finns gott om rasism IRL.

Folk verkar glömma att internet byggs upp av människor, och att vi alla har en möjlighet att styra innehållet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Genus, Genusforskning, HBTQ, Internet, Kultur och media, Politik, Psykologi, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Farbror barbro, fascister och farorna med internet

 1. svalin says:

  Bra inlägg.
  Jag har själv fått liknande kommentarer på min blogg många gånger. Ditt inlägg sätter fingret på problemen med hur mycket och vad man ska kasta i papperskorgen. Vad drar man gränsen för vad som är för mycket? Personligen vill jag ju att min blogg ska vara mitt ställe som ingen ska sprida sitt hat igenom. Å andra sidan är jag tveksam till censur för att jag i grunden tror att man måste diskutera saker och ting. Fast å andra sidan visar ju exempeln här ovan att det troligtvis inte kommer att gå.

  • Ja, jag funderar rätt mycket på det jag med. Jag försöker ha högt i tak, men samtidigt vill jag inte se genom fingrarna med det som jag upplever som ett systematiskt försök att snedvrida vilken debatt det än handlar om till att bli en fråga om antingen “onda muslimer”, “lättkränkta homosexuella” eller “manshatande feminister” – eller alla på en gång.

   Sedan gör jag nog skillnad på person, ibland. När det är någon jag tycker mig känna igen som ett “proffstroll” så sätter jag ribban högre än om det verkar vara någon annan som bara ventilerar sina åsikter. De som tex. far runt i alla bloggar om ett visst ämne och klipper och klistrar in en och samma standardkommentar är det inte lönt att bemöta, och jag lägger inte mycket energi på de som kommer med raljanta påståenden om ditten eller datten. Däremot när det mer luktar “vardagsrasism” eller genomsnittlig heteronormativitet eller så, så kan det finnas en poäng i att försöka föra en diskussion.

 2. dam i tofflor says:

  Oj…och jag som tyckte att vi kom en rätt bra bit ifrån ämnet under “Det stora beslutet att byta kön…” Men de där kommentarerna kan ju göra en mörkrädd på ljusa dan.

 3. Ett stort och uppriktigt tack för att du rensar undan detta så att man kan läsa även kommentarerna på din blogg!
  Frågan är hur många människor det egentligen rör sig om. Det är på något vis lite skrämmande ändå, att mannen bakom en i kassakön kan ha den här typen av uppfattningar. Inskränkthet är som en osynlig pest – kan den botas?

  • Jag brukar tänka på att det är långt mellan det systematiska trollandet – som jag tror att det är en extremt liten klick som står för – och den vardagliga inskränktheten som mest beror på okunskap och ovana. Det förra går inte att bota, men det senare vill jag gärna tro att man kan förändra.

 4. Paranoia says:

  En gång när jag var en snorunge klagade jag på att politiskt korrekta människor var tråkiga, av vilken anledning minns jag inte. Min betydligt smartare kompis täppte vänligt men bestämt till truten på mig genom att konstatera att politisk korrekthet alltsom oftast handlar om att ha vanlig hyfs och att inte vara en fullkomlig politisk och moralisk idiot. För den minnesbetan är jag henne evigt tacksam. Det är inte dåligt att vara politiskt korrekt, tvärtom.

  • Nej, verkligen inte. Jag tycker att politisk korrekthet är en bristvara. Däremot kan jag känna ibland att tvångskramande och trevlighetstvång är jobbigt, men då är det just för att jag vet att det är ett sätt att dölja sina egentliga åsikter, som man bara inte vågar stå för.

 5. Begentle says:

  Bästa inspirationen som vanligt. Nabila Fattah, muslimen och socialpedagogen i Metro skrev om nåt liknande, att sluta försöka omvända den som sitter fast. Det kan ju gå en hel del onödig energi åt en sån idealistisk hållning. Jag harsjälv försökt alldeles för många gånger i tron att jag gör en god gärning, men det är inte så, jag gör bara mig själv illa och den andre irriterad. Ibland ska man bara ducka. Om det är för en frisbee som kommer flygande eller för copypastekommentar från olyckligt internettroll är egalt.

  • Ja, jag brukar tänka på ett bibelcitat (undrar varför vissa kristna bokstavstroende brukar missa det?) om… eh… vad är det nu? Nåt om att skaka dammet av sandalerna, alltså att ge upp när motståndaren visar sig vara ointresserad av att föra något egentligt samtal.

 6. Mati says:

  Jag är rätt nyfiken på vilka det sista trollet syftar på när hen skriver “VI”, för det låter som om hen försöker representerar en majoritet som jag tycker verkar vara en… minoritet. I alla fall så tillhör ingen jag känner dessa “VI” 😛

  • Japp, det är precis så det brukar låta. De gör för det mesta anspråk på att tala för verklighetens folk, och liksom vilja upplysa oss inskränkta asociala kulturelitister om hur alla andra tänker…

 7. TIPS

  http://esbati.blogspot.com/2010/04/jamlikhetsanden-nya-chanser-att-traffa.html
  torsdag, april 08, 2010
  Jämlikhetsanden: Nya chanser att träffa en av författarna i Sverige
  En av författarna till den omtalade boken Jämlikhetsanden (The Spirit Level) besöker Sverige igen:

 8. Anna-Karin says:

  Förr i tiden var det enda forum dessa troll hade att utgjuta sig på tättskrivna A4:or som dom klistrade upp på anslagstavlor på stan. Eller genom att gå runt i ett skynke och ropa om att jordens undergång var nära. Nu har dom internet. Vilket ju inte är internets fel men man måste vara medveten om att detta medium underlättar för framförande av hets, fascism och rena oförskämdheter. Dessutom att det sker anonymt. Många av de som gapar skulle heller inte gjort det om de inte haft internet. (Även om jag inte tror det är så många, det bara ser så ut för att dom tar om sitt sunkiga budskap om och om igen på blogg efter blogg i forum efter forum.)

  På min blogg måste alla hålla en vänlig ton mot varandra. Därför raderar jag inlägg som de ovan. Försöker tänka som en insändarredaktör skulle gjort för tjugo år sedan. (Idag har vi ju Newsmill och Expressen som snarare jagar efter trollen för att skapa debatt och sälja lösnummer/locka till klick.)

  • Ja, lite så tänker jag också. Jag tror att alla som har en blogg ska vara medvetna om att de har det juridiska ansvaret också för vad som skrivs i kommentarerna. Dvs. om man släpper fram kommentarer som är hets mot folkgrupp, så är de kommentarerna ens ansvar oavsett om man håller med eller inte, och i teorin skulle man kunna bli dömd för dålig moderering alltså. Det är något jag tror att många skulle behöva tänka på, för att fatta varför det är en bra idé att moderera kommentarer…

 9. ANGÅENDE PIPPI LÅNGSTRUMP
  Första länken nämner Stieg Larsson, författaren till Millenium trilogin vars andra del av andra delen i TV-versionen, dvs Flickan som lekte med elden visats i SVT i kväll. “hjältinnan”/huvudpersonen i den heter Lisbeth Salander, hennes figur har jämförts med Pippi Långstrump, bland annat mot bakgrund av denna litterära figurs som det brukar sägas osannolika ageranden och “karaktär”.

  Jag skulle vilja säga att Stieg Lasson framstår för mig som nästan osannolik att han existerat i Sverige. Att det kan existera och faktiskt har funnits SÅ intelligenta män är nästan chocerande (obs, sagt med en viss skämtsamhet). Framförallt då i Sverige.

  Om du läser både någon, eller kanske flera böcker om Pippi Långstrump och hela Milleniumtrilogin, så kanske du kan se någon koppling mellan Kiremajs ämnesval Bjästamobb + (sexuella) övergrepp
  på barn (+ kvinnor/mödrar) och dessa två världsberömda litterära figurer. Den ena har funnits länge, den andra har relativt nyligen blivit “världskänd”.

 10. Anna says:

  HURRA för dig Immanuel! (själv har jag ofta funnit mig bli alltför upprörd för att kunna “släppa” vissa saker… därför undviker jag vissa sidor och debatter numera..)

Leave a Reply