Testosteron kan orsaka välstädad lägenhet

De senaste veckorna har det blivit svårare och svårare att sitta still. Kalla det vårkänslor, kalla det dampryck, men jag har fått väldigt mycket gjort i lägenheten. Hemligheten är inte bara dagsljuset, concertamedicinering och att depressionen börjat lätta, utan minst lika mycket en rent fysisk upplevelse av att inte vilja sitta ner så långa stunder åt gången. Mitt sittfläsk har minskat, och därför får jag lättare träsmak om jag sitter länge.

Idag – när jag inte kan röra mig som jag vill på grund av min mosade tå – så är det frustrerande, men för det mesta är det bara något positivt. Jag har alltid haft väldigt bra sittfläsk, så det är en ovan känsla. Det hela beror såklart på testosteronet, och den omfördelning av fett det har fört med sig.

Viktkurva: Från 75,2 till 69,1 på 38 veckor, sedan upp till 71 vecka 40

Min vikt på Nebido

Under de 40 veckor jag har stått på testosteron har jag minskat i vikt, eftersom jag samtidigt äter Concerta för min ADHD. Före påsk var jag nere på 69,1 kilo, men sedan la jag såklart på mig lite. Nu är jag uppe i 71 kilo, men det är fortfarande över fyra kilo mindre än vad jag vägde när jag började behandlingen. Att jag har gått ner så mycket i vikt gör att det är svårare att se vad som egentligen är testosteronets förtjänst och inte, men samtidigt gör det förändringen i sig så mycket tydligare.

Diagram över höft- och midjemått på 40 veckor, där höfterna går från 100cm till 91,5 och midjan från 80 till 76, med några små variationer upp och ner

Höfter och midja på Nebido

När jag gick i gymnasiet vägde jag 67 kilo, och hade oftast måtten 100-75-100. 100 cm var alltså måttet över bröstkorgen där den var som störst (och när jag hade behå på mig), och måttet över höfterna. Midjan var 75 cm. Idag mäter jag bröstkorgen annorlunda, så det går inte att jämföra med det måttet, men däremot är midjan och höfterna helt annorlunda. Trots att jag väger fyra kilo mer idag så är mina höfter 8,5 cm smalare, medan midjan är ungefär en centimeter större. Fettet har alltså omvandlats till muskler; det är därför de tar mindre plats.

När man ser på själva proportionerna blir det väldigt tydligt att jag har fått en annan kroppsbyggnad: Från början var midjan 80% av höftmåttet, men nu är den uppe i 83,1%.

Diagram över midjemåttet i procent av höftmåttet på 40 veckor: Går från 80% till 83,5% de första 8 veckorna, sedan ner och så långsamt upp till 83,1%

Fettfördelningen på Nebido

Det jag tycker är den mest fascinerande förändringen är ändå bröstkorgen. Jag har fortfarande stora bröst, men det är mest lös hud. Kurvan går spikrakt neråt – fram tills de senaste två veckorna då den går lite uppåt igen. Den lilla förändringen är inte så konstigt med tanke på dels att jag har svullat under påsken, och dels att det är nästan 15 veckor sedan förra sprutan.

Diagram över bröstkorgens övermått i förhållande till undermåttet: Går från 113,63% till 100,56% på 38 veckor, och sedan upp till 101,7 vecka 40

Bröstkorgens proportioner på Nebido

Imorgonbitti är det alltså dags igen. Min fjärde testosteronspruta. Första gången började jag lukta illa och svettas mer, men så mycket mer hände inte. Andra gången kom jag i målbrottet, hade min sista mens och fick mer kroppshår – och kåtslag, mani, finnar och flottigt hår. Tredje gången satte sig min röst definitivt i ett lägre register och jag började odla skägg.

Vad som händer den här gången återstår att se. En kombination av minskat sittfläsk och hypomani skulle kunna resultera i en välstädad lägenhet, om jag inte passar mig. Det vore isåfall en världssensation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Hormonbehandling, Puberteten, Transbilder, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Testosteron kan orsaka välstädad lägenhet

 1. SisterofNight says:

  Intressant som alltid!
  Att hormoner påverkar vårt utseende och kropp kan jag ju absolut skriva under på.

  Lägger til lite info om Testosteron och Östrogens mentala effekter som ju är samma sak som dess fysiska. Mkt intressant även det tycker jag, när det skrivs av kunniga psykiatriker som försöker se helheter i hälsa och livet.

  http://www.psycheducation.org/hormones/estrogenbasics.htm

  Om testosteron:
  “Are steroids really bad? (revised 12/2006)”:
  http://www.psycheducation.org/depression/03_treatment_app.html

  • Ska kolla den länken. Jag tycker det är svårt att veta vad som är en direkt effekt av testosteronet och vad som är indirekt, när det gäller det psykiska. Jag menar, när man trivs bättre med kroppen får man mer energi till annat ju.

 2. djungelsoda says:

  Jag är ganska intresserad av hur hormonnivåerna påverkar folk… Jag har själv ett lite högt testosteronvärde (det ligger inom det “normala” spektrat, men är högre än genomsnittet), och har alltid känt mig mer androgyn än vad tjejer i allmänhet tycks göra. Även alltid haft lättare för att komma i form fysiskt och bygga muskler (när jag tränade, nu gör jag inte det, av andra hälsoskäl), och haft en relativt rak kropp (även om jag förstås förändrades lite när jag kom in i puberteten och fick panik när “kvinnliga former” började framträda… inte minst att man fick runda höfter, usch..)

  För något år sedan provade jag p-piller under ett par månader, i ett försök att bli av med min acne. Mot acnen funkade det utmärkt (för stunden), men jag blev totalt personlighetsförändrad. Tappade bort min lust totalt, tappade engagemanget, fick MER kvinnliga former, och blev superstingslig.

  Needless to say – Nu skiter jag i hormonerna. Har alltid tyckt att min testosteronnivå bara inneburit bra saker (sånär som på acne och viss hårväxt, men åtminstone det sistnämnda kan jag liksom leva med). I’m supposed to be this way, och hormoner som gör mig KVINNLIGARE är liksom inte värt det 🙂 Jag må förvisso inte känna mig som 100% MAN, men MER KVINNA vill jag verkligen inte bli…

  • Sådär har jag önskat att jag också kunde känna. Alltså, jag har aldrig haft en androgyn kroppsform eftersom jag har haft väldigt stora bröst, men jag har ju haft smala ben och bukfetma och en del kroppshår, så jag misstänkte att jag hade höga testovärden. Det visade sig att jag inte hade det när jag väl fick det kollat, men att jag kanske var känslig för testo så att jag tog upp det väldigt effektivt.

   Hursomhelst: När jag trodde att jag hade höga testovärden och samtidigt hade problem med vad jag nu vet är PCO-S, och dessutom vad jag misstänker kan vara endometrios, som både har ett visst samband med hormonbalansen, så funderade jag över om det var värt att gå till gyn för det. Behandlingen för PCO-S brukar nämligen vara att man försöker sänka testonivåerna, men däremot finns det de som behandlar endometrios med låga doser testo för att slippa ägglossning och mens. Eftersom jag var rädd att det enda alternativet de skulle ha att erbjuda var att sänka testovärdet, så bestämde jag att det inte var värt att ens försöka.

   Men det jag önskade då var att kunna känna att det räckte så, att jag kunde vara nöjd med att min kropp producerade testosteron och att jag kunde känna att min PCO var ett friskhetstecken fast det innebar problem och ses som en sjukdom. Om jag hade varit intergender och inte transsexuell är det mycket möjligt att jag hade trivts väldigt bra med att få en PCO-diagnos bekräftad, men tackat nej till behandling. Nu spelar det mindre roll eftersom jag bara vill bli av med äggstockarna.

   • djungelsoda says:

    Jo, precis, det känns som att jag har haft tur på det sättet. Skönt att höra att du i alla fall får behandling och börjar se resultat åt rätt håll nu =)

    Däremot blev jag nyfiken på det där med endometrios, som jag inte kände till sen förut. Snabbgooglade och insåg att det mesta där stämde in på mig, utom det där med starka smärtor vid mens. Vet du om det är något som upptäcks vid en vanlig gynundersökning (eller vid ultraljud under pco-test, eftersom jag gjort sånt också), eller om man måste göra specifika tester för att kolla om man har det?

  • Mellanvärld says:

   Mer könad kropp: nej tack!

 3. Pingback: trollhare

 4. Pingback: Fettomfördelning på testosteron – från under till ovanpå huden « trollhare

 5. Pingback: Det finns inte längre något bergrum med mitt namn på dörren « trollhare

 6. Pingback: Hälften varulv – nu med större manboobs « trollhare

Leave a Reply