Facebookgrupp lockade med hat och tortyr – lurade folk att stå för mänskliga rättigheter

Det fanns en gång människor som var naiva. De gick med i en facebookgrupp som skulle skänka två kronor per medlem till Haiti, och sedan bytte gruppen ut sin presentationstext och bild så att det såg ut som om de ville hämta hem lik från Haiti för att ha sex med. Folk blev rasande över namnbytet. Jag lärde mig att folk överlag är dåliga på källkritik.

Det fanns en gång människor som var naiva. De gick med i en facebookgrupp som hette “Vi som hatar xx – Mannen som mördade xx i Landskrona”, och som sedan bytte namn till “Vi som vill bygga ett öppet och tolerant Landskrona”. Folk blev rasande över namnbytet. Jag lärde mig att folk som hatar överlag är extremt dåliga på källkritik.

"Detta var en av alla dessa hatgrupper på facebook där vanliga hyggliga ungdomar lätt som en plätt blivit det av en aggressiv mobb som krävt både tortyr och dödsstraff. Grattis om du stod emot. Om inte, lärde du dig något?"

Att hänga ut en person som inte dömts för ett brott med namn är förtal, och det spelar ingen roll egentligen att det redan fanns en grupp som gjorde detsamma. Den aggressiva tonen i många av inläggen är definitivt både olaga hot och hets mot folkgrupp. Det gör att jag inte är så förtjust i idén alls.

Däremot, som socialt experiment sett, är gruppen väldigt fascinerande. Det är verkligen inte svårt att piska upp stämningen och hetsa fram hat även hos människor som annars framstår som sansade och intelligenta, vare sig på nätet eller IRL. Man hittar något som alla människor är emot – mord, jordbävningar, djurplågeri, barnmisshandel – och sedan vinklar man det lite, och passar på när det hänt något som spelar dem i händerna.

Högerextremisterna kunde inte utnyttja Bjästa-fallet, för det passade inte deras syften. En “svensk” våldtäktsman som skyddas av ett litet samhälle i Norrland går det inte att kräkas ur sig islamofobi och rasism om, även om en del faktiskt försöker. Förstå trollens frustration: De ville så gärna haka på drevet, men det gick ju inte om det inte var en “invandrare” som bar skulden. Så när en person som uppfattas som “invandrare” misshandlar en “svensk” till döds, så ser de sin chans att få ur sig sitt hat. Resten rycks med av stämningen.

När gruppen bytte namn var man uppe i 1800 medlemmar; nu är de nere i 1399. Det är alltså minst 401 personer som har gått ur gruppen, förmodligen många av dem i protest mot namnändringen. Några av de som är med nu kan ju ha gått med efter namnbytet, men resten har alltså lurats in i en grupp som står för mänskliga rättigheter i tron att de stöttade tortyr och dödsstraff och rasism. Eller hur var det nu?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Internet, Kultur och media, Politik, Psykologi, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Facebookgrupp lockade med hat och tortyr – lurade folk att stå för mänskliga rättigheter

 1. Minou says:

  Bra skrivet!

 2. Misstänker att om man orkar sticka in näsan på Flashback så kan man läsa en hel del om detta namnbyte. Jag tror uppriktigt sagt inte att lulz-trollen bryr sig om vem de driver med. Kicken ligger i att locka så många som möjligt och göra bytet snabbt och med största effekt.

  Så inte är det något gott syfte typ att få folk att inse hur elaka och fördomsfulla de är bakom den här varianten.

 3. Recoil says:

  Haha, rätt åt rasisterna kan jag bara säga. Känns härligt att se dem uppretade.

 4. Oscar says:

  Trevligt att se att människor använder andra personers lidande i politiskt syfte, verkligen klockrent. Superroligt och supersmart! Eric Everest är verkligen en superklyftig kille.

Leave a Reply