Katolska kyrkan, Bjästa och heterosexuella högriskmiljöer

Strax efter att jag bloggade om kardinal Tarcisio Bertones uttalande om att homosexualitet är orsaken till den övergreppsskandal som nu rullas upp världen över inom katolska kyrkan, så kom det uppgifter om att det har rapporterats två fall i Sverige där barn har blivit utsatta för övergrepp av präster: Ett fall på 1940-talet och ett annat i slutet av 60-talet och/eller början av 70-talet. En av de som utsatts sägs vara kvinna, och den andra man.

För några dagar sedan publicerade högerkristna Världen Idag en ledare av Ruben Agnarsson där man utmålar “gayvärlden” som “en högriskmiljö för övergrepp”, och det hakade bibelbloggaren Apg29 på:

“Jag har lagt märke när jag har läst om sexskandalerna i Katolska Kyrkan att sexförbrytelserna oftast har varit mot unga pojkar. Och eftersom prästerna inom Katolska kyrkan är män så har alltså detta varit homosexuella övergrepp. Inte bara pedofilbrott.”

Det är alltså skillnad på övergrepp och övergrepp: Om man får tro Apg29 så är “homosexuella övergrepp” värre än “heterosexuella övergrepp”, och om man får tro Agnarsson så är HBT-världen ett ställe där det begås massor av övergrepp som samhället dessutom ser genom fingrarna med – antagligen menar han att detsamma inte gäller i heterovärlden.

Att skylla övergrepp på homosexualitet är både felaktigt och fegt, men samtidigt så typiskt. Det är ett desperat försvar för att slippa undan en diskussion om katolska kyrkans maktstrukturer och tystnadskultur. Ofta får man ju höra från extremhögerkristet håll att ungdomar “blir” homosexuella som en följd av övergrepp, och nu heter det alltså att det är de som begår övergreppen som är homosexuella. Det hela stämmer med deras världsbild: Att homosexualitet är smittsamt (och sjukligt).

Om det nu vore så att det var homosexualitet som fick människor att begå övergrepp, så skulle det förklara varför det inte finns några flickor som blivit utsatta för övergrepp, och varför de som begår övergrepp aldrig är gifta familjefäder och liknande.

Ja, jag är ironisk. Det är fortfarande så att den genomsnittliga förövaren är en man och det genomsnittliga offret är en flicka. Det är fortfarande så att de flesta övergrepp begås av någon familjemedlem: en pappa, en styvpappa, en storebror, en morbror eller farbror eller morfar eller farfar eller något sånt. Ifall det vore så enkelt som att homosexualitet är drivkraften bakom sexuella övergrepp, så skulle det inte hända att småflickor blev våldtagna av sina fäder. Det gör det. Istället tycker jag att man kan fråga hur det kommer sig att Katolska kyrkan och deras försvarare direkt letar upp en av sina standardsyndabockar att skylla på, istället för att gå till botten med det största problemet: Att de som begått övergrepp skyddas och därmed får chansen att göra det igen, och att de som blivit utsatta blir utan stöd.

Katolska kyrkan är som Bjästa satt i system. Att påstå att Katolska kyrkans problem beror på homosexualitet är som att säga att våldtäkterna i Bjästa och den svenska hederskulturen är ett resultat av heterosexualitet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, HBTQ, Kroppspolitik, Kultur och media, Politik, Psykologi, Relationer, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Katolska kyrkan, Bjästa och heterosexuella högriskmiljöer

 1. Minna says:

  Pedofiler och våldtäktsmän inom många slutna samfund skyddas av ledningen och gruppen eftersom de är rädda för att detta ska skada gruppen i stort. All disciplinering sköts internt, men oftast leder det till att offret får lämna gruppen snarare än förövaren. Systemet bäddar för maktmissbruk mot svagare som inte har någon talan eller har mindre trovärdighet än en av gruppens ledare/äldste/präster. Det blir ännu hemskare eftersom barn ofta inte går med i kyrkor och rörelser utan ärver sin tro från föräldrarna som har valt den “rätta” tron.

  Man får tro på vad fan man vill men man får inte göra vad fan man vill, särskilt inte om det skadar folk.

  • Jag håller med dig, det är maktstrukturen som är det stora problemet. Och jag tänker precis som du, att det gör barn ännu mera sårbara när de är “födda in i rörelsen”, och om det dessutom är den person i församlingen som anses stå närmast Gud som begår övergreppen så blir det ännu svårare att våga säga till och säga ifrån.

 2. Lukas Romson says:

  Jag håller överlag med dig Immanuel, men man bör inte glömma att en hel del av offren är pojkar. Internationellt sett är det så att minst 8 procent av alla pojkar och 25 procent av alla flickor under 18 år utsatts för sexuella övergrepp av något slag, enligt WHO:s” World report on Violence and health” 2002.

  Men forskare på pedofili brukar mena att pedofiler inte tänder på kön alls, och att det därför inte går att hävda att övergreppen är varken hetero- eller homosexuella. Pojkar är ibland lättare att få kontakt med och därmed är de en stor andel av offren. Men flickor är mer uppfostrade att vara undergivna, och kanske därför lättare kan manipuleras när förövaren får tillgång till dem.

  En bör heller inte glömma att det finns en stor dold grupp kvinnliga förövare. Deras offer tas sällan på allvar, vilket är blir andra viktimisering

  Om det verkligen vore som Agnarsson verkar tro, att bögar är genetiskt eller kulturellt sett mer betingade att begå sexuella övergrepp borde inte den stora majoriteten av alla anmälda sexuella övergrepp handla om heterosexuella övergrepp, utförda av vuxan män gentemot vuxan kvinnor, ofta i deras bekantskapskrets. Det borde drösa av fall med våldtäkter på män, av manliga förövare.

  • Jo, det är sant. Det är ett av problemen med just att fokusera på “homo eller hetero” när man pratar om övergrepp; att det inte handlar om kön utan snarare om helt andra saker. Det är lite det som är min poäng.

   Och visst är det lite så ändå också, att det ofta kommer upp någon slags rädsla bland en del manliga homofober för att bli utsatt av andra män, som om deras homofobi grundar sig i en bild av alla bögar som förövare?

   • Gabriel says:

    Som man känner sig själv känner man andra, heter det ju. Det kanske snarare är så att heterosexuella homofoba män tror att bögar vill demonstrera sin makt över dem via övergrepp så som heteromän gjort mot kvinnor så länge man kan minnas.

 3. Hej!
  Har du en e-postadress man kan nå dig på? Eller skulle du kunna mejla mig på kristina.lindqvist@svt.se ? Gärna idag…

  MVH
  Kristina Lindqvist
  svt.se/debatt

 4. yevonde says:

  Alltså så jä-la lack man blir på sånt skitsnack. Övergrepp har väl inte något med just sex att göra. Att dra parallell pedofili-homosexuella är ju så jävla låg. Skruvade människor!

  Hoppas du svarar Kristina förresten, kanske får se dig i en tv-soffa 🙂 Vettiga åsikter på bästa sändningstid!

 5. dam i tofflor says:

  Jag tror att manliga homofobers rädsla för homosexuella män ofta anknyter rätt nära till deras egen föraktfulla syn på kvinnor och sexualitet. De vill inte att andra män ska se på dem på det sätt de själva ser på kvinnor, som några som ska tuktas, styras och domineras sexuellt. Det är klart att det skrämmer skiten ur dem. De vill inte vara villebråd och de vill inte vara medvetna om någon egen sårbarhet. Hade de inte haft själva idén om att maktutövning via sex så fanns det väl inget att vara rädd för?

 6. Jag håller med dej. Det måste vara okunnighet eller dumhet som ligger bakom alla dessa snedvinklade åsikter. Man blir så ARG!!!! Hur tänker de? Om de gör det. Vet man inget ska man hålla käften, tycker jag. Katolska kyrkan har gjort bort sej igen…

 7. Arab says:

  Lär dig analysera uttalandet. Han menade att homosexualitetens relation med pedofili verkar stämma eftersom de som utfört pedofilin inom kyrkan oftast varit homosexuella!

  • Har de varit homosexuella? Vad grundar du det på? Som Lukas säger så behöver man inte vara homo eller hetero eller bi för att man begår en viss sorts övergrepp. Det har inte med sexuell läggning att göra.

Leave a Reply