Äntligen hjärntabletter!

Jodå, till slut fick jag tag på mitt dagliga knark. Det var lite bökigt, men nu har jag min ADHD-medicin tryggad för sex veckor framåt.

När jag ringde till psyk upptäckte de att den som svarat i Rådgivningen i fredags visserligen hade skrivit en lapp till min läkare – men missat att hon har semester. Det var därför jag inte fick något recept i tid. Nu jagade sköterskan rätt på en annan läkare, och efter några timmar ringde hon tillbaka och sa att det snart skulle komma in ett recept. Inom en halvtimme, sa hon, vilket betydde till klockan fyra. Mycket riktigt dök det upp ett recept till slut, och jag kunde gå och hämta ut tre burkar Concerta.

Concerta

Nu är det så att om jag tar Concerta efter 14 så rubbas min dygnsrytm, så jag valde att inte ta den. Det är inte värt att riskera att vända på dygnet, så jag kör en drogfri dag. Jag har bloggat tre inlägg, gått till apoteket, pratat i telefon fyra gånger och fotat lite här hemma. Det låter kanske som en produktiv dag, men egentligen har jag bara velat gå och lägga mig hela tiden samtidigt som jag är för rastlös. Att vara utan Concerta gör mig så trött och tankspridd att jag var nära att ta chokladsås istället för soja när jag skulle äta lunch. Tankarna skenar fritt åt alla håll med blixtens hastighet, samtidigt som jag gäspar och hasar fram.

På sätt och vis är det kanske nyttigt att då och då få känna på hur det är att vara utan Concerta. Det är långt ifrån första gången under de här femton månaderna som jag har blivit tvungen att göra uppehåll på grund av receptstrul, och varje gång lägger jag märke till hur uselt jag fungerar. Jag har svårt att fatta att det var såhär varje dag var fram tills i januari ifjol.

Imorgon när jag vaknar kommer jag att vara väldigt glad åt att ha min medicin till hands. En dag eller två utan Concerta går väl an – men att leva ett helt liv på det sätt som jag gjort i 28 år skulle jag inte stå ut med. Jag behöver mina hjärntabletter för att kunna tänka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, NPF, Personligt, Psykiatri and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Äntligen hjärntabletter!

 1. Grattis Immanuel!! Starkt av dej att orka med telefonsamtal och strul utan medicin. Nu får vi hoppas att det blir bättre nästa gång. Du får väl börja ringa ca 2 veckor innan hjärnmedicinen tar slut…
  Sköt om dej!
  Kram/Monica.

 2. Men vad är det för dumheter? För det första: varför kan inte folk sköta sitt jobb och tänka ett litet steg till? För det andra: varför kan du inte få Concerta för mer än sex veckor åt gången? Du lär ju inte sluta med den medicineringen inom överskådlig framtid och eftersom du ändå inte skall träffa läkaren utan bara få det inringt verkar det höjden av vårdbyråkratiskt krångel.

  Ibland tror jag att hela mänskligheten behöver hjärntabletter. 🙂

  • Jag brukar få för åtta veckor, så jag vet inte varför det bara blev tre burkar och inte fyra nu. Men det är ändå väldigt märkligt. Jag gissar att de vill ha någon slags kontroll, så att de inte skriver ut för mycket. Då ser det bättre ut att folk blir utan…

 3. Susanna says:

  När jag läser om strulet du har haft med att få ut dina mediciner i tid så blir jag så arg att jag nästan vill ringa till nån tidning och “gå ut i media”, men det är nog ingen idé är jag rädd. Mia har haft liknande problem som du, jag har suttit med henne på Apoteket några gånger och väntat på att hon ska få sitt namn uppropat, men sen visar det sig att receptet på en viss medicin inte finns i GBG fast vården i en annan stad har lovat att det ska finnas där. Skandal är bara förnamnet. :/

  • Ja, det verkar vara rätt mycket strul med dokument som kommer bort. Det har hänt att receptet har skrivits, men inte skickats, tex. Och det blir inte enklare när det inte finns några läkare som egentligen jobbar heltid här i stan, utan är knutna till Gävle. Det är ingen ordning.

 4. Tristessa says:

  Jättejobbigt de skriver ut för så kort tid, de kan väl ha flera uttag på samma recept kan man tycka. Jag undrar med bara om du blev tröttare när du började ta dem och att det sen gick över eller blev du som du känner nu från början? Krånglig mening kanske..hm..

  • Nej, jag har aldrig blivit trött av Concerta, men det tog några veckor innan jag började känna mig pigg och avslappnad. I början var jag mest… lugn och tyst.

 5. Mellanvärld says:

  “Nu är det så att om jag tar Concerta efter 14 så rubbas min dygnsrytm”
  Vad skulle den då göra med min dygnsrytm? (48 timmar vaket?)

  • Folk reagerar olika. En del tar ju halva dosen på morgonen och halva på eftermiddagen, för att det går ur kroppen så fort för dem. För mig räcker effekten i ca 10-12 timmar. Jag vet också en person som tar concerta på kvällen just för att han blir lugn nog att kunna somna.

 6. Begentle says:

  Men…är det inte härligt att tankarna flyger åt alla håll med blixtens hastighet? Känner mig dum som frågar men jag tycker att det är skönt när det går snabbt i huvudet? När jag sporadiskt lyckas slappna av i kroppen tycker jag att det är jätteskönt i kroppen men samtidigt urjobbigt att det bara blir gröt kvar i huvudet. Vill att det ska gå snabbt där så att jag kan känna mig som en superhjälte. Inser just att det här är väl inget du kan svara på eller för direkt men jag postar kommentaren i alla fall.

 7. Minou says:

  Bra inlägg, Immanuel.
  Jag ogillar varje gång jag läser “knark” i dina rubriker. Folk som redan tycker illa om att ge ritalin och liknande till barn behöver liksom inte få vatten på sin kvarn tänker jag, men jag vet att du gillar att provocera. Så, när det står “knark” och sen inget som gör att slarviga läsare snabbt kan förstå poängen, suckar jag en pytteliten suck inombords.

  Med inlägg som detta blir det oerhört tydligt vad det är fråga om: Att mediciner som Concerta har livsförändrande funktion, och att det är fullkomligt obegripligt att tex svenska fångar inte omedelbart sätts i utredning för ADHD om det finns indikationer på att de har det och de FÅR BEHANDLING!!!

  (Menar såklart inte att du ska ändra din rubriksättning, det är min reaktion, ingen annans! 😛 )

  • Jag ska erkänna att jag börjar tröttna på alla dessa “men du får inte säga knark för det är det inte”-kommentarer. Precis som jag har tröttnat på att få höra att man inte får säga DAMP, eller på att få höra att Asperger är ett jättesvårt handikapp och inget man får gilla eller ens vara nöjd med. Det är lite därför jag försöker ändra mitt språk.

 8. Lotten says:

  Idiotiskt att du får för så kort tid Kimberly får alltid för tre månader i stöten och de är ganska snabba på att skriva ut. Är det kris brukar de fixa det på en dag. Missar jag, jag ringer alltid åt henne, att ringa på sköterskans telefontid går det ofta att ordna via sekreteraren. De borde se till att du inte drabbas på det här viset. Heder åt sköterskan som jagade reda på en annan läkare så snabbt.

 9. Rakel, O says:

  Jävligt störigt det där medicinstrulandet.
  Många vill glömma att de håller på med mediciner och bara försöka vara sig själva, givetvis är det bra med ett break ibland men gärna något som man väljer själv. Verkar vara ganska många som har strulande läkare eller apotek när det gäller just medicin mot ADHD.

  • Ja, jag undrar varför? Jag hade märkligt nog aldrig några problem med recepten när jag åt antidepressiva, neuroleptika etc. Fast det var iofs i ett annat landsting, så jag vet ju inte om det är någon större skillnad.

 10. Reb says:

  Konstigt det där med korttidsrecept. Om det handlar om att det är en medicin som man vill undvika att folk kan ha för mycket av hemma så är det ju bara att sätta en viss tid som måste förflyta mellan varje uttag, men ändå ha flera uttag på receptet. Så gör man ju på annan medicin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *