Jag behöver mitt knark – och landstinget med

Det börjar bli en vana att inte få tag på mitt dagliga knark. Under de femton månader som jag har ätit Concerta för min ADHD har det säkert hänt sju gånger att jag har kommit till Apoteket för att hämta ut den, men fått gå hem tomhänt – ofta flera gånger på raken. Till exempel när jag höll på att trappa upp dosen från 54 till 72 mg, vilket i praktiken betydde att jag gick från att ta en 36 mg och en 18 mg till att ta två 36 mg – men var tvungen att äta fyra 18 mg i några dagar tills de tog slut helt, och sedan gå utan i ett par dagar för att psyk ändå inte hade fixat receptet.

Concerta

Concerta

Det är lite samma sak nu. Jag har de senaste dagarna ätit fyra 18 mg kapslar om dagen som jag hade kvar sedan i höstas då jag sänkte dosen tillfälligt. Man måste alltså vara ute en vecka i förväg för att få ett recept förnyat, och det var jag inte. Jag ringde i fredags eftersom jag inte kom fram när jag försökte ringa före påsk, och de lovade hursomhelst att jag skulle ha ett recept tills på onsdag. Idag är det torsdag, och inget e-recept på Concerta är skrivet, enligt Apotekets Mina sidor.

Här i stan går det till så att man ringer till Rådgivningen när man behöver få ett recept förnyat, där en sköterska tar emot samtalet och sedan vidarebefordrar meddelandet till läkaren. Man får praktiskt taget aldrig prata med någon läkare själv, och min läkare är fantastisk men så otroligt svår att nå just för att man alltid måste gå via rådgivningen eller via sin kontaktperson vad det än gäller. Det är också därför man behöver vara ute en vecka i förväg, för oavsett vad de säger så får man aldrig ett recept på mindre än en vecka och ibland tar det ännu längre tid.

Jag har alltså inte ätit någon Concerta idag. Jag är odrogad, men framförallt är jag korkad och trött – och jag börjar bli väldigt less på det rutinmässiga slarvet på psyk. Man kan verkligen undra hur det är tänkt att jag ska lära mig att få ordning och struktur i vardagen när landstinget och kommunen verkar tävla om vilka som har sämst organisationsförmåga. De skulle behöva Concerta båda två.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF-vård, Personligt, Psykiatri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Jag behöver mitt knark – och landstinget med

 1. Sådant får min läkare hålla koll på. När jag ska ha ny medicin.
  Jag har ju inte koll på sådant. Då skulle jag gå utan långa perioder minst 4 ggr per år.
  Ärligt talat… man har ju ADHD och just dessa saker, ringa på telefontider et.c. är väl inte det vi är bäst på direkt…

  Jag inser att jag har tur som har en privatläkare. Jag får ha samma läkare under alla år samt just dessa bitar stöttar de med faktiskt. När det är dags för ny tid och så hör de av sig…
  Påminner med sms och så när jag ska dit et.c. Ringer om jag är se (då har jag glömt) så jag kan slänga mig in i en taxi o.s.v.

  • Det låter som en dröm, måste jag säga. Här är det verkligen så att man måste hålla koll själv, och ringa och påminna och ringa och kolla så att remisser faktiskt har blivit skickade och allt sånt. Det går inte att lita på att någon annan fixar något. Och visst känns det lite som ett heltidsjobb ibland…

 2. Morning! Så dåligt är det här nere i Kronobergs län oxå. Man blir så frustrerad av att man inte får sin medicin i tid. Och när den väl kommer, kanske man inte kan (p g a att man är så dålig) hämta den själv. Utan få be ngn bekant göra det. USELT!!! Det upprepas, som du skriver, många ggr per år. Och så får det inte gå till!! Blir trött på eländet…. 🙁

 3. Lotta Abrahamsson says:

  Jag måste säga en sak. Skulle jag ha det som ni så skulle jag t.ex. omöjligt kunna arbeta.
  Det är ju fullständigt oacceptabelt t.o.m. att det är på detta viset.
  Detta måste vi lyfta mer på något sätt. Det får ju allvarliga konsekvenser för
  vissa som är mycket impulsiva t.ex.
  Grymt….Hur är människosynen egentligen inom psykvården.
  Hade de inte ryckt upp sig ? Nä..jag var rädd för det.
  Aldrig landstingsvård för mig om jag kan slippa…
  men det är få förunnat som jag att kunna betala privat.
  Det är en d-a skandal egentligen att det ser ut på det viset.

  • Ja, oh ja! Det är ett skitstort problem. Med tanke på hur svårt jag har att få saker gjorda när jag mår dåligt (och med tanke på hur svårt det är för mig att prata i telefon om jag inte har fått min concertados) så är det ett moment 22.

 4. Mellanvärld says:

  “Man kan verkligen undra hur det är tänkt att jag ska lära mig att få ordning och struktur i vardagen när landstinget och kommunen verkar tävla om vilka som har sämst organisationsförmåga.” 🙁

  “De skulle behöva Concerta båda två.” ja…

 5. pärlbesatt says:

  Har god lust att skicka dig den Concerta jag har hemma men som ingen använder då alla som testat den fått för mycket biverkningar.

  Och det är för jävligt att det ska se ut som du beskriver. Man undrar om det har med patientkategorin att göra, eller om det “bara” är taskiga rutiner och slarv?

 6. instantjen says:

  ska börja med concerta imorrn, får se hur det går!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *