Projekt Sanitär Lägenhet – det som aldrig tar slut

Igår hade jag ett långt samtal med min boendestödjare S om olika strategier för hushållsarbete. Vi är båda överens om att jag måste snabba på Projekt Sanitär Lägenhet, och framförallt göra det mer effektivt. Som det är nu finns det liksom enstaka öar av mindre röriga områden, men de flesta ytor är fortfarande belamrade med saker. Samtidigt har jag gott om tomma skåp och lådor, men när jag inte vet var allt ska vara så fastnar jag i det eviga tänkandet och planerandet.

Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt – och sagt – att jag önskar att jag hade tagit bilder av min lägenhet i Falun. Då hade folk som såg min röra av idag fattat att jag kommit oerhört långt. Jag har gjort mig av med massor av saker, och jag har till exempel inte längre någon rumsavdelare i vardagsrummet byggd av sex stora flyttkartonger. Jag tar mig fram till alla delar i varje rum, utan att vara tvungen att hoppa över saker. Det finns gångstråk även i de mest överbelamrade delarna av lägenheten – utom i hallen förstås, där min ouppackade väska sedan i påskas ligger precis framför hallmattan. Jag jobbar på, städar och står i, och ändå verkar det inte gå framåt annat än med myrsteg.

En gång i tiden hade jag verkligen jättesvårt att skiljas från mina saker; idag har jag mest svårt att få ordning på de saker jag faktiskt vill spara. Jag känner mig ganska frisk från det tvångsmässiga samlandet, men ändå finns problemen kvar. Jag har aldrig lärt mig att hålla ordning, på det sätt man förväntas göra det. Jag har aldrig lärt mig att göra saker lagom, utan måste alltid överdriva. Därför blir jag aldrig klar.

En positiv sak är att jag åtminstone slutat skjuta upp saker “tills jag har en städad lägenhet”. Jag unnar mig faktiskt att göra sånt som är roligt också, och inte bara städa så fort jag har energi över. Kanske är det ett recept som kommer att fungera i slutänden – om inte annat så blir livet så mycket lättare om jag tillåter mig att göra något annat också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in NPF, NPF-hantering, Personligt and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Projekt Sanitär Lägenhet – det som aldrig tar slut

 1. Rikkie says:

  Jag säger det inte en gång till… Du vet vad ;D

  Jag har i alla fall insett att jag kan passa på när vissa delar är ok, att bjuda hem lämpliga människor i lämpligt antal 😀 Det är upplyftande!

  Och så har jag ETT rum, som faktiskt är helt som det ska nu :O Så det ska t.o.m. få bli fotograferat för att fotoprojekt 😉

  • Det jag har sett av din lägenhet är en ganska välstädad bostad, så det så! Lite plottrig, javisst, men välstädad. Alltså, om man river ner saker hela tiden när man går runt i morgonrock, så är det inte välstädat. Där går gränsen för mig 😉

 2. Jag känner igen mej, förutom att jag inte är ngn samlare. Jag ser skiten och röran, men orkar inte ta itu med städningen. Vet inte varför jag är sån. Har ingen energi till det. Och börjar jag i ena änden av bostaden, stressar jag så jag får hjärtklappning och panik. Då blir det sängen. Ingen städning. Borde få hjälp med det där……..

  • Ja, det är ju också rätt vanligt. Och det blir en ond cirkel: Man får ångest av att man måste städa, så man blir trött och inte orkar, och då byggs röran bara på…

   Har du frågat om du kan få boendestöd? Det borde du kunna få från kommunen. De kan hjälpa dig att städa 🙂

 3. Rikkie says:

  Men det är ju det jag gör, med morgonrock och även utan ;D

 4. Reb says:

  Sortering (och allt som kan räknas dit) är rena knarket för mig. Tänk vad bra det vore om städning hade samma effekt (på mig) … ;0)

 5. Mib says:

  Smart att lura sig själv. Här är det så att ingenting går att göra utan musik i örat med hjälp av MP3´n så funkar inte den så funkar inte städningen… hehe så det kan va…

 6. Mib says:

  Stoppa alltihopa innanför tröjan. Fast mina öronproppar ploppar ur öronen ibland och det är inte heller så kul. Men in igen ska dom! Tänkte lite på din boendestödjare: kan inte den dammsuga och sånt tråkigt medan du sorterar i utvalda lådor? Och så kan ni ha några roliga blanketter att fylla i också vilka lådor som är sorterade eller nåt 🙂

  • Då har vi ju den där lilla TMI-detaljen att jag aldrig har mer än kallingar på mig när jag städar, eftersom jag isåfall bara blir skitig och svettig om kläderna…

 7. Rikkie says:

  O JA, att locka med sortering är nästan det enda som funkar! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *