Mina könsorgan finns inte på twitter

Att inte ta åt sig är en svår konst. Att dessutom inte jaga upp sig till föreläsarmode är en ännu svårare konst om man heter Immanuel Brändemo. Även de gånger jag håller känslorna i schack så har jag lätt för att ramla in i ett läge där jag blir rättshaverist. Det är inte så svårt att provocera mig; ofta räcker det med att säga att jag inte vet någonting om saker jag vet att jag vet någonting om.

Igårkväll när jag kollade min twitter hade jag helt plötsligt fått 30 nya mentions. Det brukar kanske vara en eller två mellan varje gång jag kollar, men nu hade det alltså dragit iväg. Ganska snabbt förstod jag att det handlade om transsexualism, och om min kunskap om det var tillförlitlig eller inte.

Det hela började med att TantAgnes ställde en öppen fråga om argument för steriliseringstvång av transsexuella, och någon tipsade henne om min blogg, så hon länkade till det inlägget jag skrev om det historiska perspektivet. Då dök någon som kallar sig för theamazinghanna upp*:

– “Steriliseringen av transsexuella?” Varför skulle en kvinna vilja ha en pung, som producerar manliga könshormoner?

– Oj, vad du förenklar. Det handlar ju också om infrysning av könsceller och hur önskan att bli förälder påverkar beslut.

– Inte alls. Tänk så här: skulle du vilja ha manliga könshormoner? Skäggstubb, manligt håravfall, basröst? Ingen kvinna vill det. Och det är en högst frivillig process. Ingen tvingas till nånting. Det är inte som steriliseringen av zigenare. Och, som sagt, sädesceller kan frysas i årtionden.

– Det där är en ganska spännande definition av valfrihet. Också kvinnorna som hade att välja mellan ofrivillig graviditet och sterilisering i vårt stolta folkhem hade med den sortens retorik ett fritt val. Visst, men dagens lagskrivning tillåter inte den möjligheten för transsexuella om jag tolkat saken rätt. Det har inte med relationen till könsdelar att göra, utan med möjligheten att bli biologisk förälder.

– På vilket sätt är det samma retorik? Önskan att ta bort pungen kommer från de transsexuella själva. Inte från nån myndighet. Om man är väldigt fäst vid sina manliga könsdelar är man inte transsexuell. Man är något annat. Möjligheten att bli biologisk föräldrer kvarstår så klart. Read my lips: “Infrysning av spermier”.

– “De transsexuella själva”. Det är inte som att det inte finns strider inom ts-världen också, om äkthetskrav och dylikt. Det är inte den homogena konsensusgrupp som jag tror att många cispersoner föreställer sig.

– Haha, nej. Som alla självutnämnda grupper. Bara en del gör verkligen själ för namnet. Därför stenhård prövning. Jo, framför allt tror jag att det finns en hel del som inte alls är transsexuella, bara transor. De skämmer ut resten.

Sedan bemödade sig Hanna med att läsa det blogginlägget som Agnes länkade till:

– OK, har läst artikeln nu. Den är bullshit. Total bullshit.

-Tänkte att du skulle tycka det. Ni har verkligen diametralt motsatt syn på saken.

– Gud, jag vet inte var jag ska börja med den här artikeln. Har författaren läst nånting om transexella, eller träffat en sån? Det är som att läsa en artikel om pingviner som börjar med att säga att de har fyra ben och bor i Afrika. Personer som artikelförfattaren skadar riktiga transsexuella. Som är en i huvudsak tyst grupp.

– Han skriver också om just detta med “riktiga transsexuella” och vad som anses känneteckna sådana, rätt nyligen. @trollhare är själv transsexuell om jag förstått saken rätt, men jag har dålig koll på ovanligare definitioner också.

– Då fattar du saken fel. @Trollhare är bög. Väldigt mycket bög. Det här är transsexuella kvinnor: http://bit.ly/aYAHix. De är kvinnor med hormonproblem. Inte bögar. Inte transor.

– Är det en motsättning mellan att vara transsexuell och bög? Krävs heterosexualitet inför/efter könskorrigering, eller vad?

– Så klart att det är en motsättning. En bög är en man som gillar män. En riktig transsexuell är ingen man. Och nej, sexualiteten har ingenting med det att göra. Fast de flesta riktiga transsexuella är straighta. Googla. Jaha, och hur ska jag veta det? Jag trodde vi pratade MTF här. Jag menar, i så fall har väl @trollhare aldrig haft någon pung?

– Jaha, men din tvärsäkerhet om att personen vi talar om är bög och inte transsexuell förvånar mig isf.

– Tja, om en person beskriver sig som “Bög. Väldigt mycket bög.” på sin hemsida, kan man ju få för sig att det är sant?

– – Men @trollhare är ju fittfödd…? Gjorde du just det du sade att @blondinrikard skulle göra? Misslyckades med att spotta en transsexuell?

– Haha! Men jag tror säkert att du fattar att man inte kan avgöra vem som är transsexuell på utseendet. Bara på vad man vill. Nej, men man varför har han skrivit en sådan artikel då?

– Jag trodde vi pratade MTF här. Jag menar, i så fall har väl @trollhare aldrig haft någon pung?

– Jag vet inte varför du återkommer till pungen hela tiden. Den är inte det centrala i frågan.

– Det var ju du som var emot “tvångssterilisering”. Alltså pung eller äggstockar. Vilket är för långt för att skriva hela tiden.

– Javisst, jag påpekar vara att det är dumt att säga att just @trollhare aldrig träffat en transsexuell person…

– Riktig transsexualism är inget att ta lätt på. Det är en dödlig sjukdom. Rätt personer måste få del av de begränsade resurserna.

– Fast man kan väl vara precis lika djupt deprimerad fastän man vill ha kvar just könsdelarna?

– Nej, det kan man inte. Könsdelarna är en del av orsaken att man är deprimerad. Transsexualism är dyrt att behandla. Skulle du vilja att vem som helst skulle kunna påstå sig ha cancer, och få den vården?

– Naturligtvis inte. Men det måste tillåtas att finnas grader även i helvetet, med möjligt mänskligt välmående för ögonen.

– Ja, men ordet transsexualism har en betydelse. Det betyder inte att vilja klä sig i kvinnokläder och ha ett kvinnonamn. Kolla upp definitionen i DSM-IV eller ICD-10. Läs lite forskning. Prata med några som lideer av det. Det är en riktig sjukdom.

– Det vet jag redan.

– Och sen finns det möjlighet att ha kvar sina genitalia, döpa om sig till ett kvinnonamn och göra kosmetiska operationer. (Namn med vissa begränningar, men ändå)

Det var en del andra som kom med input, men det är som jag skrev senare till Emil Nordlander: “Att prata tvångskastreringar på 140 tecken är som att laga buffé på trangiakök”. Det är svårt att förklara komplexa saker på twitter. Därför gick det ännu mer åt skogen när jag la mig i:

– Min bögighet är ingen kontraindikation för en ts-diagnos. Och sterilisering gäller mtf OCH ftm.

– Jo, men du är ganska uppenbart inte transsexuell. Har jag fel så berätta. Anledningen till sterilisering är följande: testiklar och äggstockar producerar könshormoner. Vill man ha könshormoner kan man inte kalla sig för transsexuell, och kan inte räkna med en dyr och livslång behandling för något man inte lider av.

– Jag skulle gärna höra varför jag inte är ts. Både jag, psykologen och utredaren var väldigt överens om diagnosen.

– Haha! Men om du är det, tror jag du skulle berätta. Eller hur? Om du inte har det tycker jag att du ska sluta låtsas.

– Varför är min diagnos relevant för att få uttrycka min åsikt? Jag har en ts-diagnos sedan 1½ år, går på T sedan juni. Nöjd?

– OK, du är FTM alltså?

– Ja, vad nu det har med saken att göra.

– Relevant eftersom du använder egen erfarenhet som ditt enda argument för det du vill säga? OK, du går på testosteron, alltså? Och du vill ha kvar dina äggstockar?

– Nej, jag vill inte ha kvar mina äggstockar. Men jag tycker att det ska vara upp till mig och läkaren, och inte RR. Det kan finnas många skäl. En ftm får inte bli bioförälder såvida han inte föder själv, och utan äggstockar blir det svårt.

– OK, jag har inte så stor erfarenhet av FTM. Ni tenderar att inte märkas lika mycket. Så, @trollhare, intressant. Så berätta, vad ska du ha dina äggstockar till? Så länge du går på testosteron gör de ju ingen nytta.

– Varför ska jag redogöra för dig vad jag gör med mina äggstockar? On topic: Sterilisering och kastrering är två olika saker. Sterilisering tar inte bort hormonpåverkan väl?

– Haha, det är mer än jag vet! Permanent sterilisering kräver väl avlägsnande av testiklarna, eller? OK, så varför skulle någon ha äggstockarna till om man går på testosteron? Ägglossningen upphör ju.

– Det kanske inte handlar om att ha dem till nåt, utan om att man inte har behov av att operera ut dem?

– Här tror jag att det är *stor* skillnad mellan MTF och FTM, faktiskt. Äggstockarna sitter på insidan.

– Jag diskuterar inte mina könsorgan eller definitionen av ts på twitter. Var det något särskilt du ville veta?

– Ja, en sak. Jag tycker inte att du ska jämföra behandling av transsexuella med tvångsterilisering. Det är jättefånigt.

Diskussionen mellan Hanna och Agnes fortsatte under tiden:

– Vad är det @trollhare ska berätta? Ts-diagnosen är inte direkt en hemlighet.

– Är den inte? Varför står det inget om det på hemsidan då? Då är det väl en hemlighet?

– Scrolla lite, klicka lite, det är öppet. Jag känner inte @trollhare öht men vet ändå.

– OK, kanske borde skriva det på presentationssidan då? Ska man var öppen så kan man lika gärna vara det.

– Jag har inte uppfattat några smygintentioner hos @trollhare. Tvärtom, en sällsynt ärlighet och öppenhet.

Hanna och 4everfine hamnade också i någon slags konflikt:

– @trollhare finns här på twitter så möjlighet finns ju till diskussion med författaren själv. bättre att prata med en person än om den, liksom.

– No need – han säger själv att han är bög: http://bit.ly/doC0yZ. En transsexuell hade nog rakat sig på bilden. 😉

– no need? Jag menar mest diskussionen kring blogginlägget, kan väl vara smart att inkludera författaren när möjlighet finns? det är just det här jag menar, fråga @trollhare istället för att anta en massa saker. ja, vadå berätta? Allt är ju öppet. Även ts-diagnos.

– Presentationssidan. Där står: “Jag är bög. Väldigt mycket bög.”

– men läs mer, det står tydligt bl a här http://bit.ly/b63P1A

– OK, får jag föreslå att det kanske lyfts upp till presentationssidan om det är så öppet? Så att fler får veta?

Det var alltså mellan Hanna och mig som det blev något slags ordkrig, och resultatet sedan blev i alla fall att jag lovade Agnes att skriva en mer saklig redogörelse för argumenten från båda sidor. Jag bad henne om ursäkt också för att ha förstört diskussionen, för det kändes tråkigt att något som hade kunnat bli väldigt bra urartade. Det var Agnes jag bad om ursäkt, alltså. Inte Hanna.

Sedan satte jag mig och skrev ihop första delen, för att liksom smälta det jag precis hade varit med om. Jag vet att förr i tiden var det lätt för mig att tända på alla cylindrar när folk kom med den typen av anklagelser som Hanna svängde sig med. De senaste åren har jag däremot lugnat ner mig, men igår fastnade jag i det läget och hade svårt att ta mig ur.

Jag är extremt trött på den extrema mtf-normativitet som theamazinghanna ger prov på. MtF betyder male to female; när det gäller transsexuella är det alltså kukfödda kvinnor. Jag är FtM –female to male, en fittfödd man – och det märks att denna Hanna inte hade en tanke på att jag kunde tänkas vara transsexuell just för att jag är man, bög och orakad på bilden. Dessutom tycker hon alltså att jag borde skriva ut det ännu tydligare i bloggen, typ på första sidan. Ska jag vara öppen så måste jag outa mig precis hela tiden.

Det märkliga är att jag ofta får höra från andra med samma konservativa syn på vad transsexualism innebär att jag inte kan vara transsexuell just för att jag är så öppen med det. Om jag går ut och pratar om min transsexualism offentligt så bevisar jag att jag inte är transsexuell, eftersom äkta transsexuella “i huvudsak är en tyst grupp”, och om jag inte kastar den i ansiktet i precis varenda blogginlägg jag skriver så kan jag inte vara transsexuell eftersom jag inte har kommit ut tillräckligt.

Det mest talande är egentligen att de som utmålas som det stora hotet aldrig är de okunniga cispersonerna, eller de politiker och tjänstemän som är förblindade av cisnormativt tänkande, eller sensationskåta journalister, eller nynazister, eller högerkristna extremister eller någon annan grupp. Nej, det stora problemet enligt många transkonservativister är just transpersonerna, transorna, de där som ger transsexuella dåligt rykte. Och jag är en av dem, alltså.

Jag trillar dit och gör det jag vet att jag inte borde göra: Jag svarar på personangreppen och anklagelserna. Det borde jag aldrig ha gjort. Vad jag gör och inte gör med min kropp är upp till mig. Vad jag har för könsorgan är upp till mig. Jag har ingen allmän redovisningsplikt inför någon – annat än inför Socialstyrelsens rättsliga råd. Det är de som kommer att fatta ett beslut en dag om huruvida jag får genomgå kastrering, och därefter få en juridisk könskorrigering.

Att jag bloggar om min transition gör inte att jag automatiskt måste berätta precis alla detaljer om min kropp för alla. Jag är öppen, och har inget emot att bli outad på nätet i de sammanhang som kräver det, och jag diskuterar mer än gärna olika argument för och emot steriliseringskravet. Däremot håller jag mina äggstockar borta från twitter, och jag vore väldigt glad om såna som Hanna kunde hålla tassarna borta från mina könsorgan.

***

*) För enkelhetens skull skriver jag ihop tweets som kommer från samma person i följd, så att det blir mer logiskt att följa. Jag har uteslutit vissa sidospår också.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Kirurgi, Könsidentitet, Könstillhörighetslagen, Kroppspolitik, Kultur och media, Politik, Psykologi, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Språk, Trans* i media, Transitionsdagbok, TS-utredningen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

106 Responses to Mina könsorgan finns inte på twitter

 1. Alla kan lacka ur ibland. Så vitt jag förstår är @theamazinghanna någon slags proffstroll på twitter. Du, å andra sidan, är en ovärderlig källa till kunskap och nya perspektiv för mig och många andra. Jag kunde inte låta bli att garva när jag läste din redovisning av “debatten” – omöjligt att diskutera med någon som är så aggressiv och så okunnig samtidigt.

  • Ja, jag har aldrig haft med Hanna att göra förut, och vet inte alls vem det är, men det kändes väldigt trollaktigt (men samtidigt så typiskt för just den gruppen som hävdar de åsikterna) att gå direkt på person istället för sakfrågan…

 2. Emil Nordlander says:

  Hoppas att du inte tog illa upp för mina mentions av dig. Det var medan jag och TantAgnes fortfarande diskuterade ditt blogginlägg, och jag ville ge dig möjlighet att se vad som sades och om så önskades delta i samtalet. Jag tror och hoppas att jag inte skrev om din person.

  Samtalet mellan TantAgnes och theamazinghanna var enligt mig bra konstigt sen långt innan du kom in i det; om något tycker jag att det var bra att du bröt in.

  Märkligt med MtF-normativitet. Jag tog för givet att “En bög är en man som gillar män. En riktig transsexuell är ingen man” syftade på att transsexuella män inte skulle vara riktiga män, men när jag läser om det inser jag att det ju är som du säger.

  • Nej, jag tog inte illa upp. Den enda som gick över gränsen var Hanna, ni andra tycker jag gjorde det jättebra. Och jag blev rätt rörd av uppbackningen 🙂

   MtF-normen är extremt stark i vissa kretsar. Det är omvänd könsmaktsordning i transvärlden, brukar Lukas Romson säga och jag håller med. Det har länge varit ett väldigt fokus på tjejerna i media och så, och det är bara de senaste åren som killar har uppmärksammats. Men det lever kvar hos många, och jag vet att det är vanligt att transsexuella tjejer blir rasande över transkillar, som de misstar för mtf-transvestiter. Det är absolut inte första gången jag hör något sånt. De har ett behov av att markera avståndet mellan transsexuell kvinna och homosexuell man, och det kan jag förstå. Det är bara det att det är svårt för dem att fatta ibland att alla inte är så trångsynta som de tror. Tex. tolkar jag många av Hannas kommentarer som att hon utgår ifrån att bl.a. Agnes inte vet vad ts är.

 3. Kaia says:

  Alltså, jag läste en del av de där tweetsen och blev helt head-explodey-arg av det hela. Höll mig dock på mattan, det var liksom inte min fight att ta, bestämde jag mig för. Men ärligt talat, troll eller inte så blir jag sååå provocerad när folk tycker att man typ ska gå med lapp i pannan för att tala om vad man är. Jag är iofs inte transsexuell, men tycker det där med att komma ut som icke-straight börjar bli lite old news, såhär efter tio år. Då och då har jag nämnt det på min presentation i bloggen, men det ryker ganska snabbt eftersom jag inte tycker att det är relevant.

  Jag antar att du kan se det som att du passerade alldeles utmärkt, eftersom hon antog att du var MTF? Fast å andra sidan är det extremt störande när folk antar att MTFs är den enda sortens transsexuella som finns… Iallafall, det jag tänkte säga var egentligen all kudos till dig för att du var så lugn och rationell! Det har jag extremt svårt för själv.

  • Jo, jag försöker se det som en komplimang, det brukar jag göra 😉 Men det är väldigt typiskt att kräva att man ska “skylta med det” – men om man gör det för mycket så är man genast diskvalificerad för en riktig ts vill leva dolt…

 4. Julia says:

  Jag såg små bitar av debatten igår och nu när jag läser sammanfattningen blir jag nästan ilsk. Gud så korkat.

 5. Hon har exempelvis nästan drivit Fredrik Federley till vansinne på twitter, för att sedan tvärvägra en irl-debatt. Mycket mysko förhållningssätt överlag vad jag kunnat se – inget att lägga tid på.

  Förresten borde studieförbunden stötta bloggar som denna – snacka om folkbildning 😉

 6. Mellanvärld says:

  *får psykbryt av alla sak-/argumentations-fel från @theamazinghanna*

  “Vill man ha könshormoner kan man inte kalla sig för transsexuell, och kan inte räkna med en dyr och livslång behandling för något man inte lider av”

  Betyder det att man måste vara *tN för att få kalla sig TS? och om det inte är hormoner, vad är det då för livslång behandling som avses?

  • Ja, hon är helt ute och cyklar. Även om hon menar att om man vill ha testo som kvinna så är det fel för:

   1. STERILISERING i sig har inte så mycket med hormoner att göra. Däremot kastrering, men det är en annan sak.

   2. Även fittfödda kvinnor har behov av en låg dos testosteron för att må bra. Det händer tyvärr att ts-tjejer “skryter” om att de har noll testosteron, men frågan är om de har missuppfattat värdena då?

   • Lisa Olsson says:

    Det finns något om en myt att man som transkvinna ska ha noll testo, och tar man antiandrogener så ligger man bra nära noll då en biologisk manlig kropp producerar väldigt lite testo utanför testiklarna. Så det finns en del transkvinnor som verkligen strävar efter noll testo och skryter om detta.

    Sanningen är snarare som du skriver att man behöver en viss mängd testo i kroppen för att må bra och få en hälsosam sexdrift. I många fall får transkvinnor plåster med testo för att öka mängden, men detta talas det rätt tyst om. Och tar någon upp det så är det vanligt något skamligt, att behöva ta testo för att få sexlust och må bra som transkvinna.

    • Ja, det är rätt märkligt. Det är väl lite i samma anda som de som överdoserar hormoner i tron att det ger bättre effekt.

     • Lisa Olsson says:

      Ja verkligen.
      En äldre transkvinna hotade med skinheads när jag kallade henne vansinnig och farlig för att hon påstod att det krävdes minst en dos av östrogen som är 2-3 gånger högre än högsta rekommenderade dos!

      Eftersom jag inte höll med henne så degraderades jag så klart till grabben och transvestit. 🙂

     • Såna människor är mest sorgliga, tycker jag. När det gäller transkillar är situationen helt annorlunda, eftersom de som självmedicinerar är väldigt förtegna om det då det klassas som dopingbrott att ens inneha testosteron utan formell diagnos. Men visst finns det vissa tendenser även där. Det har hänt att den som försöker påpeka riskerna (kroppsliga, psykiska och juridiska) med att självmedicinera får höra ett “håll käften, du vet inte hur det är att vara transsexuell!”, men det är ganska ovanligt.

     • Lisa Olsson says:

      Jag kan tänka mig att det är väldigt annorlunda för transmän, att det är direkt olagligt och rätt kraftigt straffbart gör att det är en helt annan situation.
      För mig är det möjligen en gråzon att jag säger till en spansk läkare att jag har diagnos, allt därifrån är helt lagligt enligt läkemedelsverket och tullverket.

      Det skulle klart behövas en förbättrad situation, speciellt för transmän. Jag är rätt förtjust i informed consent.

     • MiaM says:

      Jag har nog själv gjort mig skyldig till nåt “håll käften”-inlägg, fast det har nog varit någon FtM som yttrat sig om MtF-självmedicinering.

      Jag inser att jag såklart inte kan veta så jättemycket om många transsexuella människors situation, hur deras ts-utredning gått till o.s.v., men en allmän uppfattning har väl förr varit att FtM kan “bara” vara TS, och därför är “differentialdiagnosen” lättare att ställa än för MtF som också “kan” vara TV, och därmed har större risk att bli nekad vård. Jag vet inte om detta stämmer, däremot vet jag att jag hört många fler MtF än FtM klaga över problem med ts-utredningen. Jag inser också att det i sin tur kan bero på att MtF’s ofta har synts och hörts mer än FtM’s, åtminstone förr.

     • Men när det gäller ftms så är väl “differentialdiagnosen” ofta att man antas vara typ queer i största allmänhet? Man kan också (vet inte om det är något utredarna tänker på, men från andra inkompetenta vårdtyper) få höra att det beror på att man har varit utsatt för övergrepp eller att man har någon slags missnöje med en kvinnlig könsroll.

     • MiaM says:

      Ja, det är nog sant.

      Jag tänkte iofs på förr i tiden, då utredare antagligen knappt hört talas om queer eller avfärdat det som nån marginalgrej som ingen patient kan tänkas ha hört talas om… d.v.s. den tiden utredare kunde basunera ut “det finns bara två kön”.

      Jag undrar vad det är som får vissa inom psykiatrin att leta efter att man varit utsatt för övergrepp, medan andra inte gör det? (Jag vet att det händer även för MtF att man börjar gräva efter övergrepp, så det är absolut inte nåt FtM-specifikt).

      Märkligt nog har jag aldrig hört talas om nån som fått höra att “du är bara missnöjd med en manlig könsroll”. (Generellt sett är jag rätt missnöjd med hur den manliga könsrollen ser ut i stora delar av samhället, även om det absolut går åt rätt håll).

     • Jo, det förstås. Men hette det inte även då att man “bara” var lesbisk?

     • MiaM says:

      Gör jag nåt fel, eller finns det ingen “SVARA”-knapp på ditt sista inlägg?

      Hur som helst… jag vet faktiskt inte exakt hur det var, det är ju “ingen” “veteran-FtM” som verkar delta i diskussionerna.

      Hallå alla FtM som gjort transition för lääänge sen, ni KAN vara anonyma! Kom igen, skriv nåt! 🙂

     • MiaM says:

      Åh, jag har själv fått en “torped” skickad på mig, av just en äldre ts-kvinna… Det hände på qruiser, det var mest bara att skicka till abuse och ignorera 🙂

     • Det har jag sluppit, tackolov 🙂

     • Äggstockarna producerar ju testosteron också. Inte lika mycket som testiklar, men ändå. Många verkar dock inte känna till detta. Kanske för att man överdriver hur stora skillnader det är mellan “fittfödda” och “kukfödda”…
      Så dom som skryter om att dom har noll testosteron kanske tror att fittfödda har noll testo naturligt, och nu har dom blivit som “riktiga kvinnor”.

     • Lisa Olsson says:

      Angående äggstockar:
      En intressant poäng, i och med kraven på kastrering, är att man hos möss har med en enkel genterapi fått äggstockar att omvandlas till testikelceller som producerar testosteron. De producerade så mycket testosteron som en normal han-mus.

      T’änk om man kunde genom en enkel genterapi få transmän att producera sin egen testo, vilken möjlighet!
      Tyvärr blir det omöjligt om man har kastreringskrav.

     • Ja, det är visserligen något som isåfall ligger många år framåt i tiden, men absolut. Jag skrev om det här:

      http://trollhare.wordpress.com/2009/12/11/definitionen-av-en-man-maste-mutera-med-aggstockarna/

     • Lisa Olsson says:

      Absolut inget som händer nu, kanske om tio år om vi har tur.
      Men att nu sätta legala hinder i vägen för en sådan framtida möjlighet är inte bra.

 7. MiaM says:

  Det där ”i huvudsak är en tyst grupp” kommer väl från de som gjort transition för ett antal år sen, och som kan tänkas ha “smittat av sig” på de som gör transition nu eller gjort det “igår”…

  • Ja, och per definition kan ingen representera denna tysta grupp, eftersom då är man inte tyst längre…

   • MiaM says:

    Sant. Å andra sidan kan man defiera gruppen som “de som till och med idag varit tysta”, då kan någon i morgon representera gruppen. Upp till representation! 🙂

    • Lisa Olsson says:

     Jag vet några som påstår sig tala för denna tysta grupp, hur det nu går till när de som pratar är direkt högljudda. 🙂

     • MiaM says:

      Talar de teckenspråk? *S*

     • Lisa Olsson says:

      De talar med tangentbord, om det räknas som tyst eller högljutt är en bra fråga. 😉

     • Jag vet också de som säger att de känner många f.d. transsexuella som lever helt stealth och har brutit alla kontakter från innan och under transitionen och inte har någon som helst kontakt med transvärlden, ts-världen eller vad man nu vill kalla det. Jag måste säga att jag inte riktigt får det att gå ihop, då man uppenbarligen har något slags nätverk.

      På samma sätt är det väldigt svårt att diskutera med många av dem som absolut inte är ts längre och inte vill ha med ts-världen att göra och aktivt motarbetar alla försök att förbättra för ts, eftersom vad man än säger blir det fel. En f.d. transsexuell kan bli rasande om de ens misstänker att man säger att de är transsexuella, för det är de absolut inte och de har helt lagt det bakom sig. Samtidigt kan samma person säga att hon kan tala för (alla) transsexuella, och blir rasande om man försöker påpeka att det är en skillnad mellan att ha transitionerat för tex. 15 år sedan och att göra det nu. Å ena sidan är en f.d. ts den enda som vet hur det är att vara ts; å andra sidan är de inte ts alls.

     • Lisa Olsson says:

      Läggs det fram så, så blir det på sätt och vis väldigt roande. Om man inte varit personligt involverad.

      Det där nätverket som äldre f.d. TS skulle ha enligt vissa av deras argument är nog inte så stort egentligen. I de flesta fall känner de säkert bara någon enstaka annan och använder sig själv som norm för alla andra och antar att de kan prata om och för alla andra.
      Just dessa “alla andra” säger däremot aldrig något alls, kanske för att de inte ens är medvetna om att diskussionerna finns eller inte orkar lägga sig i.

      Känner igen svårigheterna med att diskutera med f.d. TS. Vad som har irriterat mig angående det är att vissa av dessa demonstrativt påstår att de är cissexuella, vilket tar bort en del av poängen med begreppet cis.

      Lite överraskande att dessa f.d. TS som trots allt uppnått det de söket och borde leva det liv de önskar har så mycket raseri i sig.

     • Jag tycker ändå att det är två olika saker, och jag har full förståelse för om någon anser sig vara cissexuell efter fastställelse.

      Problemet är att om man nu anser sig vara cissexuell och misstänkliggör alla som inte finner sig i att få höra att tex. transfobi inte är något som drabbar ts (annat än om man blir “anklagad” för att vara transvestit, alltså…) eftersom alla ts strävar efter att passera och leva stealth och därmed också en dag kommer att göra det och liksom bara måste stå ut med att kanske bli behandlad som skit för att det kommer att kännas så mycket bättre sedan när de slipper – så bygger man in en omöjlighet till förändring, eftersom alla försök att förbättra anses vara negativa för transsexuella.

      Det är det stora problemet med transrörelsen, som jag ser det: Transpersoner ur alla kategorier mår ofta så dåligt att de inte orkar engagera sig, eller så vågar (eller ibland vill) de inte komma ut inför någon. Transsexuella är på något sätt de transpersoner som har högst status i cisnormativa sammanhang, men i ts-världen så hör det till att man lämnar den bakom sig efter några år, så det blir ingen kontinuitet.

     • MiaM says:

      Ja, och i sig är dessutom frågan om folk definerar sig si eller så egentligen rätt ointressant, om man inte mest är sugen på att munhuggas…

      Jag håller absolut med om problemexemplet kring transfobi. Det brukar väl mest yttra sig i form av att man skyller transfobi mot ts på transvestiters blotta existens, ungefär…

      Jag håller åxå med om din analys om transrörelsens problem, och vill tillägga att ytterligare ett problem är alla som tar ut sitt må-dåligt mot andra transpersoner. Jag håller dock inte till 100% med om olika transpersoners rangordning i cisnormativa sammanhang… nog ligger väl TS sämst till hos radikalfeministerna, om de nu ens finns kvar i nämnvärd utsträckning?

     • Lisa Olsson says:

      Jag ser det som praktiskt att se cissexualism som en person som fötts med en könsidentitet som matchar den fysiska kroppen. Att cissexualism är något man föds till, precis som transsexualism.
      Därtill kommer min syn på att transsexualism aldrig är något man blir av med, oavsett hur “klar” man blir. För helt klar kan man aldrig bli, endast så klar att man är nöjd och kanske är osynlig i andra ögon.
      Men det är klart omdebatterade definitioner.

      Annars håller jag med dig i resten, med påpekande som Mia kom med att vissa mindre grupper inte skulle placera transsexuella högst upp på pyramiden.

     • Lisa Olsson says:

      Vill även tillägga att en diskussion om cissexualism känns rätt meningslös om transsexuella blir cissexuella när de är klara.

     • MiaM says:

      Jag förstår att många som gjort transition för länge sen inte vill outa sig, men om de nu vill påstå att de är så många *som faktiskt har kontakt med varandra och någon av dessas åsikt faktiskt har många personer bakom sig* så är det väl inte svårare än att alla i den där anonyma massan ser till att, var och en, skriva anonymt på nätet. Åtminstone vissa har rätt lätt för att se om det är samma person som påstår sig för att vara flera personer, så om det inte finns en mästare på att förställa sitt skrivsätt bland ‘tysta massan’ så är det rätt lätt för ‘tysta massan’ att bevisa sin existens.

      Men icke, dessa lyser med sin frånvaro så att säga…

     • Ja, denna tysta massa är så otroligt tyst att de gånger någon ur denna tysta massa tar till orda är det med ramaskri…

     • Lisa Olsson says:

      Det finns – i alla fall – en i denna högljudda tysta massa som tidigare har använt sockpuppets för att verka fler än en person. Det är nog rätt ovanligt, hoppas jag.

     • Mellanvärld says:

      Hur kan de vara de enda som vet det, om de nu inte är det själva? *logisk kortslutning*

     • Ja, det undrar jag med… Det handlar väl om att de anser att “beviset” på att man har VARIT ts är att man inte längre är det, dvs. att man löpte linan ut och rekonstruerade sina yttre könsorgan. Tänk på detta:

      “Som alla självutnämnda grupper. Bara en del gör verkligen själ för namnet. Därför stenhård prövning. Jo, framför allt tror jag att det finns en hel del som inte alls är transsexuella, bara transor. De skämmer ut resten.”

      “Skulle du vilja att vem som helst skulle kunna påstå sig ha cancer, och få den vården?”

      Med den världsbilden går det alltså runt en massa illasinnade “transor” som ljuger om att de är transsexuella för att lura sig till tex. hormoner och makt, och att man därför när som helst kan bli dragen inför inkvisitionen och tvingad att redogöra för tex. om man har fått en diagnos etc, och ju längre man kommer desto mer status är det i dessa personers ögon – men det är först som postop som man liksom har kvitto på att man inte tillhör de som har lurat sig till vård.

     • Mellanvärld says:

      “men det är först som postop som man liksom har kvitto på att man inte tillhör de som har lurat sig till vård” Det kan också betyda att man är en riktig mästerbedragare 😛

 8. Det är ett lustigt fenomen du beskriver… det är väl lite samma sak att folk blir irriterade på transpersoner som inte opererar om sej 100%, som att folk blir irriterade på bisexuella? Eller när folk som i huvudsak är antingen hetero eller homo helt plötsligt har sex med nån av “fel” kön?

  Det är som att även om folk erkänner att alla inte är hetero, cis, etc så blir det FÖR hotfullt och jobbigt om det liksom finns nån sorts MELLANTING mellan att vara en perfekt transperson enligt den exakta definition av trans (vad nu det är för nånting) och att vara en perfekt cisperson enligt samhällets alla normer. Och folk som tidigare blivit osynliggjorda och kämpat jättehårt för att bli sedda som just homo, trans eller nåt annat kanske också känner att osynliggörandet hotar igen om gränserna börjar luckras upp.

  Jag skrev nån gång på ett forum att jag kanske är lite halv-trans sådär… när jag var barn tänkte jag på nåt förvirrat vis att jag skulle växa upp och bli som pappa. Sen när jag kom i puberteten var det skitjobbigt, och jag förlikade mej aldrig riktigt med att ha nån sorts barbie-kropp med smal midja och stora pattar. Nu har jag gymmat mej till aningens mer manhaftigt utseende och är rätt nöjd med mej själv.
  Jag skrev lite skämtsamt om detta, men tänkte ändå att det helt seriöst kan finnas nån sorts skala från cis till trans, och folk kan vara på olika ställen på skalan, utan att behöva vara det ena eller det andra. Så jag tänkte att jag kanske inte är ända ute på cis-kanten s a s. Men shit vad arga folk blev. Sådär får man inte säga, det är ju förnedrande för riktiga transsexuella, blabla. Eh jaha? Jag får väl sluta träna och försöka återta mitt gamla utseende då och tiga om mina barndoms-idéer så jag inte råkar förnedra nån av misstag.

  • Det där har jag också fått höra, massor av gånger. Dessa ständiga anklagelser om att kränka de som är Riktiga Transsexuella gör nog att många transsexuella inte vågar komma ut, att många transpersoner som inte är transsexuella inte vågar prata om sånt som de upplever att transsexuella har tolkningsföreträde till (tex. så sätts intergenders effektivt på plats när det gäller att fundera över partiell könskorrigering: Man “får” inte vilja ha “bara” testosteron och bröstborttagning, utan man måste vilja bli kastrerad och önska att man kunde ha en medfödd-lik kuk, och man måste ha passerbarhet som yttersta mål och spela sin könsroll – man eller kvinna – trovärdigt), och att många cispersoner inte vågar nämna något alls om transpersoner, transsexualism, könskorrigeringar eller något alls för att de blir uppläxade.

   Jag brukar försöka upplysa folk som är okunniga, men det är en fin linje ibland. Jag tycker ju att det är jättefascinerande att höra cispersoners berättelser om deras könsidentitet, men samtidigt blir det ibland att man måste påpeka att vissa saker inte nödvändigtvis hör ihop och så. Och då är det lätt att folk blir ängsliga.

   • Ja det var ju inte transpersoner (vad jag vet iaf) som blev sura, utan cis-tjejer som menade att om man inte är en Riktig Transperson så måste istället alla små tankar om att man vill växa upp till man osv enbart ha sin bakgrund i det patriarkala samhället, och att man har nån undermedveten feministisk insikt om att män har det lättare här i världen. Alltså, att ha tankar om att man vill ha en manskropp el dyl innebär ett av två saker: 1. Man är en Riktig Transperson, 2. Man har feministisk insikt. Det kan inte finnas några andra varianter.

    • Ah, såklart. Det är det med. Visst är det en stor skillnad mellan de flesta transpersoner och de flesta cispersoner, men jag tycker att så länge man är medveten om att ens upplevelser som tex. cisperson inte är direkt överförbar på transpersoner (eller på alla cispersoner heller), så är det bara bra att man rubbar bilden av cispersoner som en stereotyp grupp.

     • Ja exakt. Det är förstås en stor skillnad på dej och mej. Men just det här att dela in folk i grupper med KNIVSKARPA gränser emellan grupperna, och så nästan total homogenitet inom grupperna, blir så sjukt.

      Det är ju lite samma grej när man diskuterar psykiska sjukdomar förresten. Folk vill ha det till att det finns en knivskarp gräns mellan psykon och friska, och också mellan olika psyko-grupper. På ett sätt är det ju bra och jätteviktigt att poängtera att det t ex är skillnad på klinisk depression och att bara vara lite nere. Å andra sidan blir det konstigt när folk överdriver åt andra hållet och tror att gränsen däremellan är knivskarp.

     • Ja, och även där kan man få det emot sig. Jag vet inte hur många gånger folk har bränt av mot mig att jag inte vet någonting om psykiska problem för att jag ifrågasätter gränslandet mellan friskt och sjukt.

     • Jag fick aldrig nån “etikett” under dom år jag gick hos psykiater, psykolog och käkade neuroleptika… jag hade återkommande psykoser, en hel del symptom som brukar höra till både manodepressivitet och schizofreni. Min psykolog och psykiater tyckte det var ganska ointressant att skriva t ex “schizofren” i journalen, vad tillför det liksom? Dessutom sa min psykolog att man ändå omprövar mycket när det gäller schizofreni – tidigare hette det t ex att det ALLTID börjar i tonåren som tidigast, men sen har man börjat inse att det inte stämmer. Man tänkte att det ALLTID var kroniskt, och att folk som blir friska därför måste ha blivit feldiagnostiserade, men det ifrågasattes sen.

      Jag började få problem när jag var nio-tio år, har varit sjukskriven och ätit rätt tung psykofarmaka (haldol bl a i hyfsade doser), nu jobbar jag heltid och klarar mej utan mediciner, även om jag måste anpassa mitt liv lite till vad jag klarar av utan att få återfall. Man märker hur en del människor blir störda av det – dom har liksom allmänbildat sej genom att läsa lite på internet om vad olika psyk-sjukdomar innebär, och nu tycker dom att folk ska anpassa sej till det dom har läst så dom slipper bli förvirrade.

     • Jag kan inte låta bli att skratta, för precis så har det varit för mig och de diagnoser jag har. Jag läste för ett tag sedan någon kommentar som ifrågasatte om person X verkligen hade Aspergers syndrom, eftersom personen ifråga föreläser om Asperger. Den som skrev det “visste” nämligen att om man har Asperger så KAN man inte föreläsa, för man klarar inte av att stå på en scen och prata med människor. På samma sätt har jag sett folk som påstår att person Y inte kan ha borderline som hen utger sig för att ha, eftersom Y inte är manipulativ och elak. Hur “övertygar” man en sån person? Genom att bli manipulativ och elak?

    • MiaM says:

     Det där påminner mig om att jag fått höra av nån “(radikal)feministiskt skolad” tonåring att “man ska inte behöva ändra sin kropp för att nån annan vill det”. Jag kontrade med att “man ska inte behöva låta bli att ändra sin kropp för att nån annan vill det”, och ett tag senare kom den personen ut som FtM…

     Jag håller också med om jämförelsen med att sparka på bisexuella, RFSL gjorde det rätt hårt för många år sen. Transrörelsen har väl bara börjat ta stegen ur den fasen, eller vad man nu ska kalla det…

     • Det där med förnekelse… 😉

      Att sparka på bisexuella och transpersoner är ju en nationalsport för byxbögarna som häckar på Qruiser. De som vill kasta ut alla “heteron” (läs: alla som inte enbart söker kontakt med personer av “samma” kön, och skriker i högan sky om man bryter mot homonormen, alltså.

  • djungelsoda says:

   Det finns ju ganska många benämningar som faller “mellan” cis och transexuell. Intergender, bigender, genderqueer… Och så vidare. Om man nu öht vill HA ett fack att tilhöra =) Spontant tycker jag att du låter väldigt mycket som mig… (intergender dvs)

   • Ja kanske det. Jag är inte så vansinnigt insatt i all denna terminologi, men när det gäller det mesta så finns det väl nyanser och skalor. Inte bara det ena eller det andra.

    • djungelsoda says:

     Sant, och jag kan tycka att det känns lite hemskt att man ska hålla sätta namn och dela in allt hela tiden, men samtidigt verkar det ju BEHÖVAS för att folk ens ska se att variationerna finns.

   • Jag tänkte ffa på de som faller mellan cisperson och trans-nånting överhuvudtaget. Alltså, om man vet vad man är och har koll på begreppen, och inte känner att man riktigt passar som tex. intergender men inte heller som cisperson.

 9. djungelsoda says:

  “Skäggstubb, manligt håravfall, basröst? Ingen kvinna vill det. ”

  Eh, “tala för dig själv du” :S Jag vet faktiskt ganska många kvinnor som sannolikt skulle vilja “välja till” skäggstubb och basröst om de kunde, haha.

  “Har författaren läst nånting om transexella, eller träffat en sån? ”

  Hahahaha ^^;

  Alltså…:

  _Så klart att det är en motsättning._ En bög är en man som gillar män. En riktig transsexuell är ingen man. _Och nej, sexualiteten har ingenting med det att göra._

  Det är en motsättning att vara homosexuell och transexuell, men sexualiteten har inget att göra med huruvida man är transsexuell? Eller va? O.o Eeeh…

  Ja jag drygar mig. Men faan vilken nedlåtande och vidrigt omedveten person!

  “Är den inte? Varför står det inget om det på hemsidan då?”

  Uhm. Att du var transsexuell var bland det första jag snappade upp när jag hittade till din blogg. Det är också en stor del i vad som lockar mig tillbaka till bloggen. Och “hemlighet”? Haha, du har ju gått ut med det på nationell tv liksom? ^^

  “No need – han säger själv att han är bög: http://bit.ly/doC0yZ. En transsexuell hade nog rakat sig på bilden. ;)”

  Först HÄR tycker jag det framgår var det största missförståndet låg. Hade varit klart enklare om människan bara frågan början klargjort att hon trodde att du utgav dig för att vara MTF…

  • Ja, precis. När man utgår ifrån att ts=mtf så är det klart att det blir fel. Och jag tycker det märks i det snacket om pungen, och på slutet när det plötsligt heter att det är stor skillnad på mtf och ftm. För denna Hanna är det mtf som är det viktigaste, de som är ts på riktigt. Att det sedan finns ftm som också är ts och också har kastreringskravet på sig är liksom mer en bisak…

   • djungelsoda says:

    Det är väldigt märkligt det där med att alla först tänker på mtf. Jag undrar om det hade varit så i lika stor utsträckning om det inte hade varit lika stor “grej” med dragqueens..? För jag antar liksom att folk nånstans gör kopplingen After Dark = transvestiter = transexuella måste vara “män som vill bli kvinnor”, typ. Heh.

    • MiaM says:

     Det beror säkert på att det för typ 10-20 år sen nog var mer förbjudet för killar att vara kvinnliga än för tjejer att vara manliga… *gissar*

    • Jag tror att det ligger något i båda teorierna. I alla kulturer där manlighet och manskap har premierats över kvinnlighet och kvinnoskap har det setts som en ganska logisk handling att vara fittfödd och ta till sig manliga attribut: det är att sträva uppåt i hierarkin. Att däremot vara kukfödd och ta till sig kvinnliga attribut har varit svårare för förståsigpåare att begripa – man “väljer” ju att ta ett steg neråt i hierarkin. Därför har kukföddas könsöverskridande problematiserats och studerats och uppmärksammats på ett helt annat sätt.

     • MiaM says:

      Ja, dessutom har väl män traditionellt haft (åtminstone semi-formellt) tolkningsföreträde kring det mesta i samhället… (Med semi-formellt menar jag att en del män har nog, ofta via manipulativa metoder, styrts av sina fruar).

     • Ja, det med. Och cismän har haft ett behov av att manifestera sin könsidentitet och sitt könsuttryck (även om det oftast tolkas som att de manifesterar sin sexuella läggning) genom att ta avstånd från de kukfödda personer som faller ur mansnormen. Som transkille möter man istället ofta bara ett glastak: Man blir accepterad med en axelryckning, men inte alltid insläppt.

 10. Lisa Olsson says:

  Man vet knappt om man ska skratta eller gråta. Skratta år de urusla argumenten och gråta av samma anledning, att så urusla kränkande argument används för att trycka ned en grupp människor.
  Hon är uppenbarligen en hemskt människa, bara för att hon gnällde över att du inte skrev med stora blinkade bokstäver att du är transsexuell på första sidan så började jag fundera på att ta bort alla hänvisningar till transsexualism på första sidan av min blogg.

  En hemsk människa som påminner om de konservtiva transsexuella som ibland hörs tydligt, som du skrvier. En liknande person – cisman – attackerade mig på qruiser för några veckor sedan och lovade att stoppa mig hos RR.

  Tror faktiskt jag såg en del av hennes “diskussion” med Federley, högst pinsamt.

  • Jag tycker det är extremt fascinerande, eftersom jag har funderat väldigt mycket på skillnaden mellan om man är direktoutad och om det krävs några klick för det. Det är ju typisk dubbelbestraffning att kräva att man outar sig hela tiden och att man dessutom är beredd att dra in sin egen kropp och sin behandling i diskussionen. Undrar hur många cispersoner som finner sig i att få frågor om sånt?

   • Lisa Olsson says:

    Det verkar vara antingen eller. Antingen lever man i 100% stealth eller så krävs det att man skriker ut att man är TS inför allt och alla, helst innan de säger något själv. Det hela blir väldigt snabbt fånigt, varför ens se det så svart-och-vitt?

    Ja, kräv att alla cispersoner i detalj redovisar hetero- och homosexuella erfarenheter och i detalj berättar om ens nuvarande och potentiella framtida fetisher. Gärna ska det göras på första sidan av deras blogg och spontant för alla de träffar innan den andra ens hunnit hälsa.
    Det är liksom viktigt att veta!

    Det är samma osynliggörande som för bisexuella som nämns ovan. Man får inte vara mittemellan, det är antingen den ena extremen eller den andra.
    Varför? För det är kanske lättare att sortera in folk i fördomsfulla stereotypiska fack.

    Jag blir iaf enormt irriterad av sådana åsikter.

    • Ja, och jag anser att alla cistjejer borde redogöra för sin senaste gynundersökning, i detalj. Eller kanske de senaste årens gynundersökningar, i sammandrag. Om man tex. skriver ett blogginlägg om samhällets attityder till PMS så måste man ha redovisat klart och tydligt vilken slags PMS man själv har, med alla detaljer, och i vilken omfattning. Och – en rövare bara för att bevisa det absurda: Man måste ha läkarintyg på att man har endometrios, och helst ha opererats minst en gång, för att få uttala sig om mensvärk överhuvudtaget. Annars DÖLJER man något… *himlar med ögonen*

     • Lisa Olsson says:

      Jag håller verkligen med dig!

      Angående att trycka in folk i fack så stötte jag häromdagen på en person som anser att man inte är transsexuell förrän efter könskorrigerande operation, innan dess är man transvestit. Hen hänvisade också till att lagen och socialstyrelsen säger att det är så.

      Personen själv självidentifierar som transgenderist, men förbjuder alla egen självidentifikation utan ska följa hens definitioner.

      *bläh*

     • Jag kommer att tänka på lord Fanny i Grant Morrisons serie the Invisibles… http://en.wikipedia.org/wiki/Lord_Fanny Det är kul att den här Wiki-artikeln kallar henne “trans-kvinna”. Annars brukar hon kallas “transvestit” när man läser om henne.
      Hon har inte gjort några operationer eller hormonbehandlingar alls, men identifierar sej som kvinna. Det finns en liten dialog där en kille frågar henne “Du är ju en kille som vill vara tjej, varför gör du inte bara den där operationen?”. Fanny svarar att hon inte behöver några operationer, för hon är inte sjuk eller skadad på nåt sätt… dessutom ÄR hon tjej, en tjej med kuk är fortfarande en tjej och inget annat.

     • Har du läst lagförslaget så kanske du minns Benjamins fantastiska formulering om att ifall man inte kan få börja med hormoner långt innan man börjar med RLE och alltså inte passerar när man börjar leva i sin “nya” könsroll, så heter det att man “tvingas leva som transvestit”…

     • Lisa Olsson says:

      Vansinnigt!

      Om jag inte minns fel från lagförslaget så fick Benjamin definitionsföreträde för begreppet “transvestit” och definierade som en person som klär ut sig till det motsatta biologiska könet av enbart sexuella anledningar.

     • Japp. Jag tror att ett av de stora problemen med lagförslaget – och då menar jag även den totala avsaknaden av stringens genom hela texten – är att de satte sig i knät på Benjamin. Det märks att de liksom inte verkar ha genomskådat det retoriska knepet Benjamin kör med när de säger att de är de enda som representerar transsexuella.

     • Lisa Olsson says:

      Det ligger säkert väldigt mycket i det du skriver, och sedan fick de säkert en chock när så många andra starkt kritiserade förslaget och det visade sig att Benjamin faktiskt inte talar för alla.

      Enligt uppgift för ett halvår sedan så ställer sig utredaren helt oföstående inför kritiken mot kastreringskravet.
      Tyvärr kan jag inte ge referens för det, eftersom det journalistexamensarbetet ännu inte publicerats.

      En fråga angående Benjamin, har du någon aning om hur många medlemmar de har? Som är transsexuella eller fd transsexuella?

     • De är väldigt förtegna om såna saker, och det kan ju säkert ändras hela tiden så de siffror jag fick höra för tre år sedan stämmer kanske inte idag. Men så sent som för något år sedan kunde enbart de som kunde verifiera sin diagnos med läkarintyg få fullt medlemskap (rösträtt på årsmötet, tex).

      De bemöter kritik om att de nästan uteslutande har medelålders postops som medlemmar och frågor om hur stor andel av deras medlemmar som är ftm och hur många som har IS, med tystnad och hänvisning till att deras medlemsregister är hemligt. Benjamin verkar inte fatta att det är skillnad mellan att lämna ut enskilda medlemmar och att kunna bevisa att de faktiskt representerar transsexuella och intersexuella, nu när de säger sig göra det.

     • Lisa Olsson says:

      Inte mycket de verkar ha koll på.

      Efter lite efterforskningar online så har jag upptäckt att deras verksamhetsberättelse från april -06 ligger uppe på dersa hemsida. Då hade de 30 medlemmar. ( http://www.foreningenbenjamin.se/vb05_06.pdf ) Givetvis har det säkert ändrats sedan dess.

     • MiaM says:

      Fast på just den punkten ställer jag mig åtminstone delvis bakom Benjamins tanke. Deras poäng är väl ungefär att lätta upp kravet på att köra igång 100% RLE/RLT för att få hormonbehandling.

      Hela det kravet (som jag *tror* alla utredare ställer, men jag är inte säker) hänger ju enbart ihop med att utredaren vill försäkra sig att patienten inte ångrar sig.

      Förvisso är det jättedumt att ge fel behandling till någon som felaktigt tror sig behöva en viss behandling, men å andra sidan så är det också rätt dumt att utsätta de som behöver behandling för värre prövningar än nödvändigt.

      Det finns forskning gjord i Holland för ett par år sen (typ antagligen 2008, möjligen strax innan) som visar en del intressanta grejer. Bland annat dödar den definitivt myten om att sexuell läggning skulle ha nåt med saken att göra. Men, det jag tycker är betydelsefullt, var att den visar att (jag tror alla) patienter som fått ts-vård mådde bättre efteråt medan de som nekades vård eller “hoppade av” *inte* mådde bättre efter ett tag. Med andra ord är “worst case” vid vård v.s. inte vård inte fråga om att välja på att en person antingen ska må riktigt illa av att bli ångerfall eller må kalasbra av att med rätta nekats ‘fel’ vård, utan det är fråga om att en person antingen kan må skitdåligt av att bli ett ångerfall eller må allmänt kass av att inte få nån fungerande vård, ungefär. Omvänt så är “best case” på vård v.s. inte vård att patienten mår klart bättre än tidigare eller att det inte blir nån förbättring. En interssant fråga är dock var man placerar ångerfallen på den där skalan, och vad som verkligen skulle hända om man släppte igenom alla?

      Jag tycker seriöst att vården i vetenskapligt syfte borde vara lite generösare med vilka de verkligen ger vård.

      För övrigt vad gäller RLE/RLT så tycker jag att det vore klart vettigt om patienten erbjöds att liksom “tenta av” RLE/RLT genom att ta med sig nån från vården i ett antal vardagliga situationer där personen från vården kan se att patienten inte verkar ha något problem med att göra det ena eller det andra i sin önskade könsroll.

      Jag förstår inte riktigt vad poängen är med att gå omkring i önskad könsroll men inte passera för fem öre så att folk glor hela tiden när man gör såntdär som inte har ett skit med könsrollen att göra, t.ex. handla på mataffären eller liknande.

     • Jag erkänner att jag har svårt att uttala mig om RLE eftersom jag aldrig har gjort det. Eller liksom, jag började binda brösten och gjorde mig av med nagellacket en gång för alla, men det gjorde jag ju 1½ år innan jag ens träffade utredaren första gången. Det kanske är stor skillnad där mellan ftm och mtf också, eftersom en ftm som inte passerar som kille med 99% sannolikhet blir läst som “butchflata”, och det är ingenting som får folk att stirra (ok, på en del håll, men då pratar vi byhålor där folk stirrar på allt, ungefär), till skillnad från en mtf som inte passerar som tjej.

     • MiaM says:

      Ja, dels finns det väl inga ‘yttre attribut’ förutom skäggväxt som är sådär entydigt manligt, och dessutom verkar utredarna ha (haft, åtminstone) en konservativ hållning gällande MtF’s attribut. En t-shirt och ett par tighta byxor dög t.ex. inte, åtminstone inte för några år sen…

     • Ja, precis. RLE för transkillar handlar nog framförallt om att komma ut om man inte har gjort det än. Det finns fördelar med att vara osynlig…

     • Sandra says:

      “Det finns forskning gjord i Holland för ett par år sen (typ antagligen 2008, möjligen strax innan) som visar en del intressanta grejer. Bland annat dödar den definitivt myten om att sexuell läggning skulle ha nåt med saken att göra”

      Vilken undersökning är det du syftar på? Kan du inte länka? Om det är den här http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez Så har du nog missuppfattat deras slutsatser. Från abstraktet: “A distinction between subtypes of transsexuals on the basis of sexual orientation seems theoretically and clinically meaningful. The results support the notion that in the two groups different factors influence the decision to apply for sex reassignment. The more vulnerable nonhomosexual transsexuals may particularly benefit from additional professional guidance before and/or during treatment.”
      Den publicerades 2005.

     • Intressant studie, tror inte jag har läst den. Men jag tror inte det är den Mia tänker på. Jag ska försöka leta rätt på den jag tror att hon menar, men jag är inte säker på att jag hittar den.

     • MiaM says:

      Men så oupplyst av denne, eftersom lagen inte över huvud taget använder termer som transsexuell, och socialstyrelsens diagnoskriterier för att vara transsexuell är att man vill ändra sin kropp (ungefär)…

   • Haha, tänk om alla skulle ha nån sorts skylt runt halsen där det stod vilka könsorgan man hade, vilka personer man hade sex med osv…

    • Ja, det vore väl rimligt? Och alltså, jag tycker att det är JÄTTESTOR skillnad mellan om en kukperson är omskuren eller inte, och om en fittperson har stora eller små inre blygdläppar. Sånt har jag rätt att få veta om jag ska kunna diskutera med dem!

 11. Pingback: Vem är rädd för HBT? « trollhare

 12. pärlbesatt says:

  Vad härligt med en debatt som jag vet så lite om i sak att jag inte ens bryr mig om att försöka förstå eller ta ställning, annat än till att folk är dumma i huvet, somliga av dem iaf. Cred till dig som orkar försöka resonera… Och kul att se snyggingen Julia på bild här inne. 🙂

 13. Ja, det är den sista siffran jag har hört också, men det är mycket som har hänt inom Benjamin sedan dess, om jag förstått det rätt. Alltså, det har funnits krafter som har dragit åt olika håll, det har märkts på deras aktiviteter utåt. Om det sedan har inverkat positivt eller negativt på siffrorna tänker jag inte försöka gissa…

 14. Mia: Det finns en maxgräns för hur många trådade inlägg man kan göra, det är därför det inte finns någon svaraknapp.

 15. Jag gillar inte att det inte går att tråda kommentarer i all evighet, men jag får väl börja om 🙂

  Mellanvärld: Japp, jag räknar kallt med att jag fortfarande kommer att anses vara bedragare enligt vissa även när jag är klar…

 16. Pingback: Transsexuella är olika – det är en åsikt. Transsexuella är lika – det är ett faktum « trollhare

 17. Pingback: Mina testosteronnivåer är alldeles utmärkta, tackar som frågar « trollhare

 18. Pingback: Skuld, skam och förgyllda utedass: Mitt (förhoppningsvis) sista inlägg om transfobi bland (f.d.) transsexuella « trollhare

 19. Pingback: Rädslan för bristande penisavund | trollhare

Leave a Reply