Dagens ord: Duktivism

Duktivism är aktivism utan särskilt mycket till aktivitet; något man framförallt gör för att känna sig duktig, och eventuellt också för att visa sin duktighet inför andra. På så sätt är duktivism nära släkt med välgörenhet, men med skillnaden att för att idka duktivism måste man inte skänka pengar, tid eller sin kattpissluktande gamla soffa till någon frikyrklig loppmarknad.

Duktivism kräver väldigt lite arbete, väldigt lite kunskap och väldigt lite eftertanke: Att gå med i en facebookgrupp “mot gatuvåld” eller att skriva ett blogginlägg med ungefär tre meningar av typen “Fy fan, djurplågare är störda och äckliga!!!!! Hur kan man döda ett djur???? Nu ska jag gå och äta köttbullar och makaroner”. Okej, det sista var påhittat, men inte helt taget ur luften. Det är hursomhelst just detta som gör duktivism så lockande: Maximal belöning (duktighetskänsla) för minimal insats.

Den ständiga bekräftelsen som duktivismen medför, när ens facebookvänner “gillar” eller kanske tillochmed berömmer en för att ha gått med i en viss duktivistgrupp, eller när ens bloggvänner rosar ens inlägg för att det är “så bra skrivet” och “jag håller med”, är bara en extra morot. Den inre känslan av duktighet är det viktigaste för duktivisten.

Duktivism myntades i tweeten

“Du är medlem i för många grupper” Facebook motarbetar klickduktivism 🙁

Jag trodde faktiskt att duktivism redan var ett känt begrepp, men det var tydligen bara i mitt huvud, enligt Google.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Djur, Internet, Kultur och media, Politik, Psykologi, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Dagens ord: Duktivism

 1. Alltid trevligt med nya användbara ord. Ska försöka sprida det!

 2. Jonas says:

  Lika sant som ordet “duktivism” är genialiskt. Jag tror att mycket handlar om att vilja positionera sig som reko, och inget fel med det – det ligger väl i människans natur – men det känns lite tjatigt och urvattnat ibland. Mycket Facebook-kontakt är ju uppbyggd på att man “bara” gillar varandras inlägg, och det stannar liksom där. Bättre att länka om man verkligen gillar något, och i det här avseendeet gillar jag Twitter. Även om en retweet egentligen inte är en större ansträngning blir det ändå en spridning och kanske en vidaregående reaktionskedja.

  • Ja, retweets är iaf lite… Jag vet inte. Det är inte heller så mycket ställningstagande för självklarheter som på facebook på twitter. Folk brukar inte twittra “jag tycker våldtäkt är fel”, men folk går med i gruppen “Riktiga män våldtar inte”. Som om det är något man måste ta ställning till, liksom.

   • Dr Sigmund Zoid says:

    Kan bara hålla med om retweets skiljer sig från FB-grupper vilket är varför jag knappast går in på FB numera. Jag retweetar iofs inte heller, men det är bara för att jag mest följer folk och har följare (är det ett ord?) som uppenbart redan kan läsa original tweeten.

    Just nu har google 9 träffar på ordet “duktivism” där denna posten kommer först och google föreslår ‘deduktivism’ som ger 85 träffare

    Jag anser ordet är ett bra nyord för att beskriva fenomenet. Jag tänker nog börja använda ordet när jag ignorerar vissa inbjudningar med på t ex FB med t ex ‘Äh, jag orkar inte med sådan duktivism‘.

 3. Love says:

  Jag förväntade mig lite halvt om halvt att få se ett meddelande liknande “Duktivism finns bara i Trollhares huvud” när jag klickade på Googlelänken. 😉

 4. Daniel says:

  Uff känns som ett självmål men måste ändå … me likes idén duktivism … mycket … skulle det funnits en knapp att trycka på skulle ajg förmodligen tryckt på “gillar” … *suck*
  Men jo … kan gå längre än så … anä’vnda ordet kan man hu … mycket … o ofta o gärna på nätet så farbror google vaknar …

 5. Elin I. says:

  Engelskan har “slacktivism” (slack + activism), som pekar på just den närmast obefintliga ansträngningen som krävs, men “duktivism” fångar ju syftet väldigt fint.

 6. Sofia says:

  “Det enda du vill är att få känna maximal mysighet i magen för minimal jävla ansträngning.”

  (jag kan inte låta bli att skratta åt dessa Knappnyttsvideor.) 🙂

  Annars, great blogg! Jag återkommer till den ständigt och lär mig ofta något nytt. (och jag insåg nu att jag faktiskt länkade till ett av dina inlägg, i min blogg, angående Malin Wollins hemska krönika. Hoppas det är okej?)

 7. Åh, jag hade en känsla av att jag hade fått inspirationen nånstans ifrån utan att veta vart. Det var Knappnytt! 😀

  Ja, självklart 🙂

 8. dean says:

  Hur kunde det ordet inte finnas tidigare?

 9. Pingback: Saker som inte ingår i svensk kultur och därför inte bör vara en del av svenskt nationaldagsfirande « trollhare

Leave a Reply