Ugandas homofobi – en spegling av västvärldens

Som jag bloggat om tidigare ligger det ett lagförslag i Uganda som föreslår ett förbud mot “sexuella relationer mellan personer av samma kön”. Det talas om dödsstraff, och man vill införa ett angiverisystem som gör att alla som vet om att någon i deras omgivning kan vara HBT-person måste rapportera “brottet” till myndigheterna inom 24 timmar för att själv slippa straff.

DN har intervjuat HBT-aktivisten Frank Mugisha som säger att “Om lagförslaget klubbas igenom anser jag att Uganda blir det värsta landet i världen för hbt-personer att leva i”, och det är definitivt ingen överdrift. Samtidigt som HBT-aktivister har börjat synas och höras har det också på sätt och vis blivit farligare, säger Matilda Piehl som bland annat gjort filmen The Kuchus of Uganda:

“Plötsligt vet människor att de finns. Det har gjort att man har börjar fundera över begreppet homosexualitet. För rörelsen i stort är det här ett framsteg, för den enskilda individen kan det innebära fara”

Om man får tro DN så verkar i alla fall protesterna ge resultat:

“Sannolikheten att antiförslaget i Uganda röstas igenom är just nu ganska liten. Till en början fanns ett stort stöd i parlamentet men efter att många viktiga röster fördömt propositionen, bland andra Barack Obama och Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson, så har omröstningen skjutits upp och stödet försvagats. Uganda är beroende av bistånd.”

Och Ugandas etikminister James Nsaba Buturo säger:

“Det kommer inte bli något dödsstraff, inget hårt straff. Jag tror i stället att vi får se en tonvikt på terapi och andra former av vård för dessa personer att återgå till sitt ursprung”

Det är inte direkt det svar jag helst hade sett såklart, men det är bättre än dödsstraff. Såkallad terapi för att “bota” homo- och bisexualitet och könsöverskridande är annars ett typiskt västerländskt fenomen, som mot bättre vetande förespråkas flitigt i extremistiska högerkristna kretsar framförallt i USA men även i Europa. En brittisk undersökning visade att var sjätte vårdgivare inom psykiatrin hade försökt “hjälpa” patienter att ändra sin sexuella läggning, och man kan tillochmed bli hänvisad till en specialist på just “reparativ terapi” inom ramen för det allmänna sjukförsäkringssystemet NHS.

Det låter som om homofoba politiker i Uganda har tagit intryck av västerländska påtryckningar, ja. De inhemska krafterna och de utländska hoten har fått homofoberna att tala tystare om dödsstraff. Däremot har de antagligen låtit sig inspireras av västerländska värderingar och traditioner när de istället överväger att satsa på såkallad vård. De har bara gjort den ännu omänskligare och grymmare.

Bra bloggat: Regnbågskonsulten, Humanistbloggen. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, HBTQ-juridik, Kultur och media, Politik, Psykiatri, Psykologi, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Ugandas homofobi – en spegling av västvärldens

 1. Brukar du kolla på Star Trek? Och har du i så fall sett avsnittet av Star Trek Next Generation där dom kommer till en planet där alla är hermafroditer, och man anser att folk är psykiskt sjuka om dom betraktar sej som “män” eller “kvinnor”?

 2. Förste officeren Riker blir ihop med en kvinna från den här planeten. Men när förhållandet uppdagas och hon så att säga tvingas ut ur garderoben så blir hon dömd i en rättegång till tvångsvård på mentalsjukhus, där hon ska lära sej att det är sjukt och onormalt att a) vilja vara kvinna snarare än hermafrodit, och b) vara hetero och vilja vara ihop med nån som är annorlunda mot man själv könsligt sett. Riker och en kompis till honom bryter sej in på mentalsjukhuset för att frita henne, men dom kommer försent. Hon har redan blivit hjärntvättad och sitter och säger med lobotomerad min “åh jag är så glad att jag fick behandling, innan var jag sjuk och pervers, men nu är jag normal igen!”.

 3. Nea says:

  Fast Jonathan Archer, kapten i Star Trek Enterprise utvisar en asylsökande tredjekönad vassian(en såkallad cogenitor) tillbaka till ett liv som sexslav, med resultatet att hen tar sitt liv.

  Det avsnittet fick mig att sluta se på startrek…

 4. Mellanvärld: Det var det jag tänkte på.
  Nea: Enterprise är den enda Star Trek serie jag inte sett… började kolla men tyckte helt enkelt att det var så mycket sämre än dom andra trek-serierna.

  Jag och maken har skämtat lite om vad absurt det är att hela rymden är så himla hetero… Men sen tänkte vi lite till och insåg att TOS faktiskt är från 60-talet och övriga serier från 80-talet. Man tänker att 80-talet inte var så långt tillbaks, men synen på HBT i mainstream-media har ju faktiskt ändrats jättemycket på trettio år. Med det i minnet var nog ett avsnitt som det jag refererade ovan jätteradikalt. Plus att DS9 sportade den första lesbiska kyssen öht på prime-time-TV om jag inte tar fel…

 5. Jag tror inte folk i sk “uppsatta” poster, sådana som leder sina länder fattar någonting. Dödsstraff för homosexuella?!? Alltså det är ju inte klokt. Och bota dem. Det går väl inte att bota. De är som de är. Kan inte folk få vara som de är och vill?? Jag blir så trött på alla dessa personer som har sin homofobi mm och som tror att de VET något. Noll och ingenting. De ska läsa på innan de säger något. Det är min åsikt.
  Och jag yttrar mej inte i något som jag inte vet. Är jag intresserad, försöker jag hitta en lösning, så jag lär mej.

Leave a Reply