In Full Regalia – The Ark nakenchockar med kläderna på

Jag kan ingenting om musik. Egentligen. Jag borde nog göra det, men nej. Däremot kan jag en del om The Ark. Det gör det inte enklare att skriva en recension av In Full Regalia – tvärtom. Jag har lyssnat i tre dagar och kan bara komma på ett enda ord: Lila!

Twitter: "har ont i magen av lycka. #infullregalia är så lila att jag inte kan skriva någon recension utom just: Lila!!!"

Omslagsbilden – den som finns på både tidningsomlaget och skivfodralet, och dessutom på pappkartongen som de båda ligger i – skiftar i rosa och blått, som en akvarellmålning. När bandets hemsida bytte till den nya grafiken för någon månad sedan pickade mitt hjärta lite fortare. Jag visste att det skulle bli bra, redan då. Det kändes väldigt olikt de tidigare albumen, som gått i knalliga färger, men ändå väldigt arkigt.

Omslaget till skivan/tidningen "In full regalia"

Men det är inte för att rosa och blått blir lila när man blandar dem som jag tycker att hela skivan är väldigt lila, eller “En disig men klar ljusmörk ultralavendel” som jag försökte förklara för Mellanvärld. Det är för att skivan som helhet är så uttrycksfull och magisk – och androgyn. Det går inte att komma ifrån; allt som Ola Salo petar på blir androgynt, med eller utan skägg.

Have You Ever Heard A Song (youtube)

Jag älskar det, och måste jag välja någon favoritlåt är det nog Have You Ever Heard A Song. Eller Singing ‘Bout The City. Eller Stay With Me. Samtidigt är det svårt att ge någon annan förklaring än just “lila”. Jag surfar runt för att se vad folk egentligen tycker: “gruppens mest kompletta och bästa och mest sammanhållna album hittills”, “det bästa The Ark har gjort” och “en uppfriskande otrendig attityd”. Men alla är inte lika imponerade:

“Något som däremot är intressant är varför den här helt igenom barntillåtna skivan kommer just nu. The Ark rasar mot moralhygien och likformighet, samtidigt är de så gott som helt könlösa och deras utanförskap verkar mest handla om rätten till en knasig frisyr. Om In full regalia är 10-talets sätt att uttrycka subversion så skulle 50-talet kunna komma på besök utan att ens ta med sig handspriten.”

Jag måste ha missat vad som gör In Full Regalia mer barntillåten än någon av de tidigare arkskivorna, men det kanske är för att jag är kungen av övertolkning och har en snuskig fantasi. Men det jag undrar mest är varför det verkar vara något negativt att vara så gott som helt könlösa”. Det är ju det som gör In Full Regalia så lila, så magisk. Bara för att Ola Salo har klätt på sig betyder det inte att han inte fortfarande är naken under kläderna.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, HBTQ, Internet, Kultur och media, Regnbågsidoler, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to In Full Regalia – The Ark nakenchockar med kläderna på

 1. Hallor says:

  “Bara för att Ola Salo har klätt på sig betyder det inte att han inte fortfarande är naken under kläderna.”

  <3

  Ola har sagt nåt om det där, att nakenhet inte är sexigt, kläder och vetskapen att de går att ta av är sexigare.

 2. Freddie says:

  Haha, dina favoriter är samma som blev mina spontana favoriter också. Så roligt! 🙂

 3. Arkenstone says:

  Blir bara så lycklig! 😀

  The Ark är som en skjuts adrenalin eller som Duracell i en kanin!

  Skivan är jäkligt mycket The Ark men ändå nytt och fräscht. Förutom Superstar som visserligen är en bra låt men känns det inte som om de redan gjort den tidigare? Bäst: Singing ’bout the city.

  • Ja, så tänker jag med. Märkligt att välja Superstar som första singel. Är det lite trygghetsknarkande i det beslutet? För den låter mer “jaha, det här är typiskt Ark, men skulle det inte vara något nytt?” medan resten av skivan verkligen känns helt ny 😀

 4. Paul Stjernberg says:

  Är det någon mer än jag som börjar tänka på “Barnatro” när jag tittar på Youtube-klippet ?

 5. dean says:

  På vilket sätt har The Ark inte varit barnvänliga förut? De är väl i allmänhet rätt folkkära, tänker jag.
  <3 The Ark

 6. Josefine says:

  Hej! Är det ok om jag använder detta foto till ett skolarbete jag håller på med?

 7. Visst, om du anger mig som fotograf 🙂

Leave a Reply