Skriv på för unga transpersoners rätt att byta namn!

Redan igår skrev jag ett långt inlägg om transpersoner och namnändringar, efter att ha läst ett antal artiklar i SvD om just namnens betydelse för identiteten. Idag skriver de om just det, och intervjuar Jonah Nylund:

“Känslomässigt var det också ett stort och viktigt steg att ta. Namnet är en viktig könsmarkör och även om könet inte är så viktigt för mig personligen, uppfattar ju de flesta andra en antingen som kvinna eller man. Vardagslivet blir lättare om andras uppfattning om en stämmer lite bättre med hur man själv känner sig inombords.”

Jonah ändrade namn på den tiden då det fortfarande var förbjudet för vuxna människor att välja “könskonträra” förnamn, alltså innan domen i Regeringsrätten i höstas. Den lista över könsneutrala förnamn som SvD publicerar verkar ha tagits bort från PRVs hemsida, förmodligen just för att den inte fyller någon funktion. Inte när det gäller vuxna, myndiga människor. Däremot gäller det fortfarande minderåriga. Underbara Charlie har startat en namninsamling just för detta:

“Namnlagen* ändrades hösten 2009 och gjorde så att alla över 18 år kan byta till ett könskonträrt namn om de ville. (Om man är juridiskt kvinna får man ha ett mansnamn och tvärtom) Men idag upptäcktes det att detta inte gäller barn under 18, även om de har föräldrars tillstånd.

Vid namnändring till icke-könskonträra namn räcker det med att man fyllt 12 år och har målsmans tillstånd.

Tänk då på alla transpersoner som rent av mår dåligt över att ha sitt namn. Varför ska inte de få ändra? Det här är både transfobiskt och åldersdiskriminerande.

Vi vill nu att samma sak ska gälla med alla namn. Det är en mänsklig rättighet att få heta vad man vill, hur gammal man än är.”

Om en sextonåring juridiskt sett är tjej, och heter Jenny men vill byta namn till Julia, så är det tillåtet om man har föräldrarnas tillstånd. Det är också tillåtet att byta namn till Jesus, eftersom det räknas som könsneutralt. Däremot är det inte tillåtet att byta namn till Jens, om man juridiskt sett är kvinna och inte har fyllt arton. Man får alltså byta till ett könsneutralt eller könslinjärt namn, men inte till ett namn som enligt bedömarna på Skatteverket eller Patent- och registreringsverket räknas som “könskonträrt”. Att få lägga till ett “kvinnonamn” som juridisk man eller tvärtom är bara tillåtet för myndiga.

Om man är transperson så kan fel namn vara väldigt jobbigt att dras med. Jag förstod det nog aldrig själv förrän jag fick igenom min egen namnändring; hur komplicerat det var att ständigt behöva överväga om jag skulle outa mig eller inte, hur jag skulle förklara och när, om jag hade rätt att kräva av folk att de åtminstone försökte säga rätt – och hur tungt det var varje gång någon sa fel.

Idag har jag en lite mer avslappnad inställning till mitt tjejnamn, just för att jag slipper höra det och använda det. Det gör mitt liv så oerhört mycket lättare, och jag önskar att alla fick den möjligheten.

Skriv på namninsamlingen här.

*) Rättelse: Namnlagen är inte ändrad, för lagen som sådan sa aldrig något om könsbundna förnamn förut. Däremot har uttolkningen av lagen ändrats.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Könade namn, Könsidentitet, Namnändringen, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Språk, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Skriv på för unga transpersoners rätt att byta namn!

 1. Pingback: Upprop för att nya namnlagen ska gälla alla « Queersmotkapitalism

 2. Hanna Navier says:

  Mycket bra initiativ! Har spridit namninsamlingen, tack för upplysningen.

 3. Mikaela says:

  Jag har skrivit på och kommer att försöka få andra att göra detsamma 🙂

 4. Freddie says:

  Tacktacktack för att du länkar till den!! 😀 Men gud vad läskigt att nått som har med mig att göra sprids på nätet, det är jag inte van vid… XD Men tack ^^

 5. Har också skrivit på.

 6. Pingback: Det olämpliga i att heta Birger « trollhare

 7. Pingback: Att inte se kastreringstvånget för alla gravida män « trollhare

 8. Daniel Johansson says:

  Oj. Jag har länge gått och funderat på ett namnbyte men jag antar att jag måste dras med mitt gamla namn ett tag till. Varje gång jag hör det skär det i hjärtat, jag kan knappt tänka mig hur det skulle vara utan den känslan..

  • Det du kan göra är att byta till ett “könsneutralt” namn, om du inte orkar ha kvar ditt gamla. Förut hade PRV en lista över vilka namn de räknade som könsneutrala, som de uppdaterade med ojämna mellanrum, men den har de plockat bort från hemsidan nu. Det var ett par hundra namn, typ Kim, Alex, Sam, Mika, Maria, Jean, Jesus, Toni… Om du frågar PRV så kanske de kan förklara om den listan gäller fortfarande för de som är minderåriga, och om du kan få se den?

 9. Pingback: HBT handlar inte (bara) om homosexualitet « trollhare

 10. Pingback: Socialdemokraterna om tvångskastrering, juridiska kön och hets mot folkgrupp « trollhare

Leave a Reply