Håriga handflator och hela handleder

Den senaste tiden har jag vant mig vid att det syns tydliga blodkärl på baksidan av högerhanden; jag har högre blodtryck och därmed mer sprutt i blodkärlen. Mina händer ser överlag annorlunda ut jämfört med förut innan jag började med testosteron. De är senigare och fingrarna känns längre och rakare. Jag misstänker att det är en kombination av att fettet försvunnit, att brosket växt till sig – och att huden är mindre torr, så jag inte längre reflexmässigt sitter med händerna halvknutna för att skydda handflatorna.

Ändå blev jag förvånad när jag upptäckte att jag började få synliga, mörka hårstrån på handryggen. Den var lika hårig som underarmen. Jag skrattade till och tänkte att det är tur att jag inte är lika hårig på handflatorna, för det skulle liksom skrika ut “hej, jag runkar hela tiden!”, och vände på händerna för att se skillnaden.

Handflatorna var lika håriga som mina vader. Det växer päls i mina händer.

Jag funderade på om jag skulle blogga om det, eller om det skulle vara för mycket… jag. Hur skulle jag kunna göra det utan att låta “höhöhö, runka!”? Jag kände en märklig drift att bete mig vuxet, som skrämde mig lite. Hursomhelst ville jag ha bildbevis, så jag började leta efter kameran. Jag funderade också över om jag borde försöka raka bort håret och hur jag isåfall skulle göra det på bästa sätt. Jag har så dålig styrsel i vänsterhanden att jag inte litar på att den skulle hantera en rakhyvel på ett bra sätt, och jag kan ju inte använda högerhanden för att raka den själv. Däremot var jag stolt över att inte längre behöva oroa mig över att bli lockad att skära mig i armen istället.

Jag kan ha vassa föremål hemma. Jag kan använda en rakhyvel utan att försöka pilla loss bladen. Jag kan ha knivar liggandes framme i kökslådorna och inte vara tvungen att be min sambo att ta fram en. Jag får ha mina mediciner hemma. Jag kan tillochmed ha en ask med riktiga rakblad, utan att använda dem till att skära något annat än papper och tejp. Det händer att jag tappar bort den asken, att jag inte riktigt vet var den är. För bara några år sedan skulle jag aldrig göra det. Hade jag rakblad visste jag precis var de var och hur många sekunder det skulle ta att få fram dem.

Det var egentligen först när jag kom ut i badrummet imorse och skulle tvätta av mina ögon – igengrusade av pollen, damm och ansträngningen att vara utan glasögon – som jag upptäckte att jag faktiskt inte hade päls över hela handflatorna. Det var bara en dröm. Jag har släta handflator, och väldigt lite hår på handryggen. Det är väl en av de få sakerna som inte har förändrats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Hormonbehandling, Könsidentitet, Personligt, Psykologi, Puberteten, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Håriga handflator och hela handleder

  1. *S* Vilka drömmar man kan ha.

    Jag har haft vråltorr hud ända sen jag var bebis… mitt tidigaste minne är hur jag är på sjukhus och blir badad i kaliumpermanganat-lösning för att motverka infektioner i alla mina torrhets-exem. Var det lite liknande problem du hade? Känns som att hela min uppväxt var ett evigt smörjande med feta krämer, och så fick man då och då exem-utbrott ändå och fick köra receptbelagda grejer. Hade knappt en enda finne under hela puberteten, men ständigt denna kamp mot exemen.

    När jag haft antingen p-stav eller vissa typer av p-piller så har jag haft mycket fetare hud (dvs nästan normal). Tydligen beror det på att en del p-piller/p-stavar stimulerar kroppen att bilda mer testosteron. Så himla skönt!

  2. Mellanvärld says:

    Hår i handflatorna? Är det verkligen möjligt?

Leave a Reply