Min döda tvillingsyster har flyttat ut

Idag har jag hunnit med att bli kallad för rätt pronomen, och hitta hem – på en och samma gång. Jag behövde nämligen en hyresavi till Försäkringskassan, men jag kunde inte skriva ut den på datorn så M och jag bestämde att det var lika bra att åka till Sandvikenhus kontor.

Sagt och gjort: Vi klev in på det ganska ödsliga kontoret strax före stängningsdags och förklarade för receptionisten vad det gällde. Hen knappade in mitt personnummer i datorn och väntade på att skrivaren skulle starta. Medan M och jag stod där vid disken och väntade kom vi på att det står fel namn på kontraktet; det står fortfarande mitt gamla namn fast jag har hetat Immanuel juridiskt sedan oktober. Det var lika bra att be dem ändra.

– Ja, började M, nu är det ju så att hon… han! har bytt k-

– Namn!

fyllde jag i. Receptionisten såg förbryllad ut. Då – innan någon han säga något mer – dök en handläggare upp, och sa “Jag tar det här”. Vi gick in på kontoret och jag fick säga mitt personnummer och bokstavera Immanuel. Inga frågor. Jag behövde inte visa legitimation eller personbeviset med namnändringen. Bara ändra i datorn, och skriva ut en hyresavi till Försäkringskassan. Hon frågade om jag ville ha en utskrift av hyreskontraktet också i rätt namn. Såklart. I två och ett halvt år har jag bott i en lägenhet som är skriven på min döda tvillingsyster, men nu har jag hittat hem.

När vi var på väg ut bad M om ett kuvert, så att vi skulle kunna skicka in papperen direkt.

Jag sa:

– Ja, jag fick ett kuvert.

samtidigt som handläggaren sa:

– Ja, jag gav honom ett kuvert.

Lycka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Könsidentitet, Namnändringen, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Min döda tvillingsyster har flyttat ut

  1. Vad härligt att bli vettigt behandlad sådär… fast det BORDE förstås vara en självklarhet!

  2. Freddie says:

    Åh, lovely! Folk tycks inte alltid inse hur mycket det betyder att bli kallad vid rätt pronomen. Undrar om de skulle ändra sig snabbare då?.. I övrig kan jag bara säga att jag är väldigt glad för din skull, ytterligare en liten seger, antar jag! 🙂

    • Ja, det är nästan som att det är först nu när folk som inte är så insatta säger rätt, som jag börjar fatta hur jobbigt det är att få höra fel pronomen. Härligt var det 🙂

  3. Glad för din skull, härligt!! 😀

  4. Kristina says:

    Grattis! 🙂

Leave a Reply