Niclas Wahlgren och Laila Bagge säljer – det gör duktighet också

Om jag skulle låta mig bli upprörd av att TV4 bygger ett lyxhus åt Niclas Wahlgren och Laila Bagge, när det finns så många människor som inte har tak över huvudet, och även massor av människor som är väldigt trångbodda, och människor som behöver en mer tillgänglig bostad – så heter det att jag är avundsjuk, enligt en del av kommentarerna.

Nu vet jag inte om jag skulle jubla över ett program i kommersiell tv som byggde tillgängliga bostäder – risken är stor att det skulle bli som Extreme Home Makeover, där man väljer ut de familjer som blir bra tv, visar upp en massa dyra lösningar som de flesta ändå inte har råd med, och tar udden av alla möjligheter till samhällskritik. Man får inte ett drägligt boende för att man har rätt till det – men om man är tillräckligt tv-mässig så kan man få ett jättefint hus. Det krävs bara att man har rätt story att sälja, och har man inte det är man illa ute.

Det var några år sedan jag såg Extreme Home Makeover, men om det inte har förändrats radikalt så vet jag vad det går ut på. De utvalda som får sina hem renoverade ska helst vara en kärnfamilj ur medelklassen med funktionella föräldrar som vigt sitt liv åt någon kristen välgörenhetsorganisation och som har många barn, varav minst ett med en synlig funktionsnedsättning. Barnet måste vara sött och litet och komma med lillgamla kommentarer, alternativt inte prata alls. Det får gärna finnas med en gammal mor- eller farförälder med i bilden, och familjen ska ha ägnat sitt liv åt att hjälpa utsatta människor samtidigt som de inte har några som helst problem annat än att huset håller på att förfalla.

Inga psykiska problem, ingen skilsmässa, inget missbruk, ingen långtidssjukskrivning. Helst inget kontroversiellt, som en ensamstående förälder, en regnbågsfamilj, psykiska funktionsnedsättningar, ateism eller ett engagemang som är det minsta samhällskritiskt. En singelmamma som blir diskriminerad på arbetsmarknaden och utstött ur samhället för att hon öppet stöttar sin tonåring som blir mobbad i skolan för att hen är transperson, samtidigt som hon tar hand om sitt yngsta barn som föddes med fetalt alkoholsyndrom och samtidigt som hon brottas med sin egen bipolära sjukdom och jagas av kronofogden för att hon tog dyra lån under ett maniskt skov, skulle inte ha en chans. Bara människor som är moraliskt oantastliga får ta del av välgörenheten.

En svensk version av programmet skulle antagligen skippa religionskravet, men i övrigt skulle det vara på ungefär samma nivå. Så nej, jag skulle inte vilja se ett sånt program. Inte i TV4, de skulle jag inte lita på. Det program som jag hellre skulle vilja se kunde möjligen produceras av UR och nå ut till en mycket mindre grupp – för det skulle inte sälja på duktighet.

Inspirerat av Smulgubbe och Victoria, men också av artiklarna om kostnader för personlig assistans, och om SJs pinsamheter. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, HBTQ, Kultur och media, NPF, Politik, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Niclas Wahlgren och Laila Bagge säljer – det gör duktighet också

 1. intefanny says:

  Det enda extreme home makeover jag har sett var om en svart, ensamstående kvinna som inte ägnade sig åt varken religion eller välgörenhet. Kan ju vara ett undantag dock.

  • Åh? Ja, alla har inte varit religiösa, men jag tror att vartenda avsnitt jag har sett har det varit om personer som jobbar i soppkök/är fosterföräldrar åt en massa barn (som inte behandlas som barn i familjen i programmet, utan ses som ett projekt)/driver något slags hjälpprojekt för fattiga barn/engagerar sig i kyrkan/etc.

 2. degbunke says:

  De ensamstående föräldrarna i EHM brukar vara änkor eller änklingar.

 3. Tyckmyckna says:

  Tänkte på samma sak som degbunke, de kan vara ensamma föräldrar om den andre är död. Det blir lite extra bra tv när de tittar på foton av den döde föräldern med en tår i ögonvrån, och man förstår att den här familjen minsann haft det svårt! (Inte för att på något sätt förringa traumat att förlora en förälder, men det är liksom den enda sorts problem som är “fint” nog.) Jag minns också den föräldralösa syskonskaran – visst fanns det minst ett funktionshindrat barn där också?

  Tyvärr måste jag bekänna att jag mer än en gång fått en liten tår av rörelse i ögonvrån när jag tittat på Extreme home makeover, sen blir jag arg för att det är så effektivt att det kommer åt t.o.m. mig som trodde att jag visste bättre! Så nu tittar jag inte på det längre.

  • Haha, ja, jag satt där också med gåshud och tårar i ögonvrån ibland. Jag vill minnas att de föräldralösa barnen fick en takmålning i hallen med föräldrarna “så att de alltid vakar över er”.

   Däremot tror jag aldrig att jag såg någon familj där ett barn hade dött. Det kanske hade varit för hemskt att visa?

 4. Moa says:

  Det har faktiskt varit program där barn dött några gånger. Och till och med en mamma som tidigare varit alkoholist… Jag följde EHM för ett tag sedan men tröttnade till sist. Det var liksom samma grej om och om och om igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *