Cispersoners könsidentitetsproblematik

En mycket skarpsynt iakttagelse om somliga cispersoners (icke-transpersoners) könsidentitetsproblematik av felmoftan:

“Läste för flera år sedan någonstans om folk i Norrbotten eller Lappland som inte förstod hur deras landsända kunde vara intressant för turister, eftersom där inte fanns varma stränder och billig köpsprit. Så är det kanske för oss som fått vårt kön gratis. Man har lite svårt att fatta att någon vill sträva efter det.”

Jag säger könsidentitetsproblematik, eftersom många cispersoner verkar ha någon form av problem med andras könsidentitet. Med det menar jag inte att cispersoner skulle vara illasinnade och trångsynta, absolut inte. Jag menar bara att det är ganska vanligt hos cispersoner att inte riktigt veta vad de ska säga eller göra när de möter någon som de uppfattar som transperson. Dessutom tror jag att det är ännu vanligare att även om man inte gör någon större grej av det, så har man förutfattade meningar om vad det innebär att vara transperson.

Det kan vara att man förutsätter att alla transpersoner är transsexuella, och det kan vara att man förutsätter att alla transpersoner har psykiska problem och är nära psykos. En del är övertygade om att alla transpersoner först “lever homosexuellt” och sedan “blir heterosexuella efter operationen”, men att en del aldrig blir opererade och därför fortsätter att vara homosexuella. Vissa uppfattar det som en sexuell handling att som biologisk man vilja klä sig i “kvinnokläder”, och för en del cispersoner är tillochmed själva “operationen” (som de har något vagt begrepp om) en sexuell fantasi hos transsexuella.

Några tror att det är obligatoriskt för alla som kommer ut som transperson att bli förskjuten av sin familj och aldrig hitta en endaste partner under resten av sitt liv, och att leva i ständig rädsla för hatbrott. Många tycker synd om transpersoner som “måste” operera sig för att passa in, och en del tycker synd om transpersoner som blir “lurade” att “byta kön” för att man sedan förväntas ångra sig.

Somliga är övertygade om att alla transpersoner är starka, modiga människor. En del tror att öppna transpersoner måste vara särskilt ödmjuka, förstående och inkännande, antagligen för att man förväntas ha mött många motgångar. För vissa är det självklart att en transperson har lättare att uthärda långa väntetider än cispersoner, och i en del personers ögon är en transperson alltid beredd att dela med sig av hur de har sex eller hur deras könsorgan ser ut i detalj till okända. Några tror att transpersoner är nästintill gudomliga och har en särskild visdom att förmedla till omvärlden – eller att man åtminstone gör anspråk på att göra det.

Inget av detta behöver betyda att man ser ner på transpersoner. Jag hade själv en del av de fördomarna för bara några år sedan; till exempel trodde jag att jag aldrig mer skulle kunna gå ut sent på kvällen utan att vara orolig att bli trakasserad. Jag glömde att som biologisk kvinna förväntades jag inte våga gå ut, men gjorde det ändå.

Men just det där med att lära sig att använda rätt namn och pronomen, och att dessutom försöka förstå vad det handlar om, det kan ibland vara ett riktigt problem. Hos en del orsakar det kortslutning i hjärnan och genuspanik. Hos andra ligger det dolt under ytan, men kan triggas igång under vissa omständigheter. Därför skulle jag säga att väldigt många cispersoner – förmodligen en majoritet – har könsidentitetsproblematik i varierande grad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, Genusforskning, HBTQ, Intersexualism, Könsidentitet, Kroppspolitik, Kultur och media, Psykologi, Sexism, Språk, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Cispersoners könsidentitetsproblematik

 1. svalin says:

  Alla har nog könsproblematik av något slag så det handlar inte om att man är cisperson eller transperson. Ärligt talat tror jag alla är fucked up med sina genusnormer på ett eller annat sätt.

  • Jo, egentligen är det ju så. Men cispersoners könsproblematik tillåts liksom passera obemärkt, den problematiseras aldrig. Jag undrar till hur stor del den kan vara knuten till den egna könsidentiteten?

 2. MiaM says:

  Å andra sidan så ÄR det väl faktiskt en sexuell handling för vissa när de bär “motsatt köns kläder”?
  (Givetvis så antas det bara gälla MtF i linje med den seglivade urgamla knasigheten att fittfödda inte skulle ha nån sexualdrift…).

 3. Jo, förvisso, men att utgå ifrån att det är så per automatik (minns en flashbacktråd som jämförde “transor” i klänning på stan med att de själva skulle gå runt och onanera öppet…) blir ju fel. Precis som många av de fördomarna jag radar upp stämmer in på vissa individer men absolut inte på alla.

 4. Nightlife.se says:

  Hej!
  Jag heter Mattias och jobbar på Nightlife.se. Jag har en glad nyhet åt dig och skulle behöva din mejladress. Skulle du kunna mejla mig på mattias.kristiansson@gmediagroup.se.

  Ha det bäst//Mattias

 5. Pingback: Att kunna mycket om sex vs. att kunna mycket om sex « trollhare

Leave a Reply