“Homosexdomen” i Malawi handlar inte om homosexualitet

Jag har bloggat tidigare om Tiwonge Chimbalanga och Steven Monjeza; det par i Malawi som blev åtalade för brott mot “naturens ordning” för att ha gift sig med varandra. Nu har domen fallit: Fjorton års fängelse. Orättvist och omänskligt.

Det gör det tyvärr inte så mycket lättare att medias rapportering inte heller verkar vara så pålitlig. De kallas för “ett homosexuellt par” eller “ett homopar” av i stort sett varenda nyhetsartikel och pressmeddelande jag kan hitta, med RFSL som undantag. Kanske inte så konstigt; det de är dömda för är i praktiken “homosexuellt sex”, mellan två biologiska män.

Nu finns det de som hävdar att Tiwonge Chimbalanga identifierar sig som kvinna och har levt som kvinna under en längre period. Till exempel aktivisterna i den här videon:

Youtubefilm om domen i Malawi

Enligt den sydafrikanska transorganisationen Gender DynamiX har Tiwonge själv sagt, apropå att sitta i fängelse:

“I am just a woman who loves my man. I’d rather remain in prison than to be released into a world where I am kept away from Steven”

När jag googlar smeknamnet “Aunt Tiwonge” hittar jag en artikel om rättegången där man faktiskt har frågat ut vittnen om Tiwonges kön. En släkting till Steven Monjeza hävdar att hon genomskådade Tiwonge, medan en person som kände paret från den protestantiska kyrkan de brukade gå till förklarar:

“I had my doubts but who was I to judge whether he was a woman or not?”

Och Tiwonges före detta chef berättar hur de blev misstänksamma och tvingade henne att klä av sig inför alla anställda – och hur chockade de blev när de förstod att hon hade kuk.

Domen mot Tiwonge och Steven är ett utslag av heteronormen när den är som allra starkast. Domen som media fäller av ren tanklöshet och okunskap är däremot ett skolexempel på hur homonormen osynliggör de två sista bokstäverna i HBT.

Den malawiska staten bryter mot mänskliga rättigheter både när de dömer Tiwonge och Steven för att ha visat varandra sin kärlek, och när de vägrar erkänna Tiwonges könsidentitet. Det handlar inte om homosexualitet, även om det verkar så på ytan. Det handlar om homofobi, men framförallt om transfobi och rädslan för det okönbara, det felkönbara, det felkönade – och det rättkönade*.

*) Tex. rädslan för att möta en transtjej som passerar som tjej så att man inte kan gissa att hon föddes med kuk. Att uppfatta henne som tjej är ju att köna henne rätt, och just det är en del personer tydligen rädda för att råka göra.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Politik, Regnbågsidoler, Relationer, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to “Homosexdomen” i Malawi handlar inte om homosexualitet

  1. Intressant och tankeväckande inlägg, tack för det!

  2. Pingback: Olagligt kära «

  3. Pingback: Transfobi förklädd till homofobi i Pakistan och Malawi « trollhare

  4. Pingback: Domen i Malawi handlar inte om sexuell läggning utan om kön « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

Leave a Reply