Insektsgifter och insiktsbrister kan orsaka ADHD

Idag skriver tidningarna om att insektsgift kan orsaka ADHD. Det är inte direkt första gången som någon “kemikalie” utmålas som den stora boven. För ett halvår sedan var det schampo som kunde ge ADHD, och idag är det alltså bekämpningsmedel. Schampoundersökningen gick ut på att man mätte halterna av det misstänkta ämnet i urinen hos de gravida kvinnorna, och kollade senare hur det gått för barnen. Den här gången utgick man från barnens egen urin och jämförde med deras ADHD-diagnos.

Svenska forskare verkar tycka att det är en rimlig slutsats, fast inte så “enkel” som att det är det enda som spelar in. Christopher Gillberg, till exempel:

“Detta är en stor och välgjord studie som visar att vi inte längre kan blunda för att det kan finnas ett sådant samband. Utsatthet för miljögifter kan vara den utlösande faktorn, även om ärftliga faktorer avgör risken för störningen”

Och Hans Forsberg:

“Har barnen exponerats för ämnena i större utsträckning under uppväxten, eller metaboliserar de dem annorlunda?”

Det är en bra fråga, tycker jag. Man vet redan att personer med neuropsykiatriska funktionshinder i större utsträckning än andra reagerar oväntat på till exempel mediciner. Man kan behöva väldigt låga – eller väldigt höga – doser för att få effekt, och man kan vara van vid att få ett dussin biverkningar som inte ens finns på listan över kända biverkningar varje gång. Och så vidare. Då är det kanske inte så konstigt om man också lagrar gifter i kroppen på ett annat sätt.

Oavsett hur man ska tolka det så kommer inte ADHD att sluta existera även om man förbjuder olika gifter. ADHD har alltid funnits, och kommer alltid att finnas. Att ha ADHD-struktur i hjärnan behöver inte vara negativt, men det kan vara det under vissa förutsättningar. Tänk om det gick att visa med ett enkelt urinprov hur närmiljön såg ut.

Jag är helt för att förbjuda onödiga gifter och tycker såklart att det är bra att man undersöker det, men jag önskar att man kunde lägga lika mycket energi på att ta reda på hur personer med ADHD-struktur i hjärnan utvecklar funktionsnedsättningar utifrån de hinder som samhället ställer upp. Kanske skulle ett sånt prov visa att bristande insikter i omgivningen var ett minst lika stort problem.

Läs artikeln här (pdf).

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, NPF, NPF i media, NPF-forskning, NPF-hantering, Överlevnadshandbok, Psykiatri, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

42 Responses to Insektsgifter och insiktsbrister kan orsaka ADHD

 1. Kimberly says:

  Åh, jag minns rubriken om att schampoo ger ADHD. Tänkte, jaha om man tvättar håret när man är gravid får barnet alltså enligt denna artikel ADHD, varför har då inte många fler det.
  Läste lite mer och inser idag att man borde läsa på lite schampooflaskor och se hur lätt/svårt det är att undvika ämnet i fråga om man vill tvätta håret, bara av ren nyfikenhet alltså.

  Angående det nya “larmet” håller jag helt med Hans Forsberg i hans iakttagelse.

  Men det sägs ofta mycket underligt, såg för ett par år sedan ett inslag i treans nyheter (varför jag såg på deras “nyheter” vet jag inte) där någon forskartyp uttalade sig om ADHD något i stil med att om barn med ADHD inte behandlas med centralstimulantia under uppväxten växer de upp och blir psykopater hela bunten, typ!

  • Ja, det där glappet mellan forskare och journalister brukar vara det stora problemet. För det är ofta där det blir problem, när man förenklar något komplicerat. Vet inte vilken forskare det var som sa så, men det är ju mycket möjligt också att de hade klippt det så att det verkade märkligt. Tv3s nyheter är ju på samma nivå som FoxNews vill jag minnas, dvs. lägre än AB och Expressen. Och det säger en hel del…

   • Rasmus says:

    Så dålig kvalitet har inte Fox. Däremot är det ju republikanvinkling på det, vilket man kan tycka vad man vill om, typ.

   • Kimberly says:

    Treans nyheter är nog så låg man komma ärligt talat. Ett “nyhetsprogram” på tre minuter kan kanske inte bli mycket annat. Man kan antagligen lika bra Damernas värld eller liknade samma nivå 🙂 Eller kanske “En ding, ding värld”?

 2. Mellanvärld says:

  Finns det kanske ett samband mellan NPF å matsmältningsproblem?

  • Uj… Det är en komplicerad fråga. Det var en av Andrew Wakefields käpphästar, han som skrev den förfalskade rapporten som spred ryktet om kopplingen vaccin-autism:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Wakefield

   Man har slagit fast att det var oetiskt av honom att utsätta barnen för de testerna han gjorde, och han är fälld för “scientific misconduct” pga förfalskningen och har fått artikeln tillbakadragen från Lancet. Annars är det en populär tolkning bland “curebies” ju, att autister är överkänsliga mot kasein (som finns i mjölkprodukter) och gluten, och att ADHD har kopplingar till socker och “tillsatser”.

   • Mellanvärld says:

    Tänkte mer på saker som IBS…

    • Det är en av grejerna: Jag har för mig att det finns de som säger att många med NPF får IBS-diagnoser (formella eller inte) fast de “egentligen” är gluten- och kaseinintoleranta.

     • Rasmus says:

      Det sista har jag svårt att tro. I alla fall i Sverige är det väl mycket vanligare att överdiagnosticera t ex laktosintolerans än IBS?

     • Ja, det trodde jag med. Men IBS tillhör väl sånt som man ofta självdiagnosticerar, plus att det inte finns något “intresse” av att minska fel-självdiagnoserna av IBS på samma sätt. Mejerilobbyn jobbar ju hårt för att tuta i folk att det är skadligt och tragiskt att inte dricka komjölk, men det finns inget kommersiellt intresse i att “baktala” IBS…

 3. LeoB says:

  @Rasmus: Källor?

  • Amanda says:

   LeoB

   Källor? Det var mer en spekulation. Därav “det är VÄL”.

   Jag har inga källor till mina spekulationer och allmänna uppfattningar om sakers tillstånd mer än min hjärna.

 4. Dr Sigmund Zoid says:

  [NOTERA: Jag har inte orkat läsa studien!]

  Jag vill dock ge en eloge till just de forskare som citeras. Det kan vara så att pesticider påverkar, på samma sätt som att någon med anlag för barndiabetes får problem tidigare om de lever på läsk och pommes – men även de som lever på rotfrukter och bönor från barndomen kan få barndiabetes.

  [Jag har inte alls läst på om IBS koppling till NPF, men metaboliseringsproblem kopplat till NPF – dock utan att avgöra vad som är hönan eller ägget – finner jag inte alltför långsökt. Ska kanske googla lite på det vid något tillfälle….]

  • Japp, precis. Det är en sak att titta på stora grupper, och en annan sak på individnivå (någon borde tex. upplysa den puckade läkaren jag träffade för ett par år sedan som sa att “du är ju tjej, så du kan inte ha Asperger” om att Asperger varken sitter i kuken, y-kromosomen eller folkbokföringen)

  • Fast det finns ju ingen belagd koppling mellan typ 1 diabetes (tidigare kallad barndiabetes) och att “leva på läsk och pommes”. Det är ganska säkert så att man måste ha vissa gener för att öht kunna få sjukdomen, men att det sen måste till vissa miljöfaktorer för att den ska bryta ut. En teori är att vissa virusinfektioner kan trigga igång sjukdomen, eller kanske extrem stress. Finns också teorier om att gluten kan få det att bryta ut, eller väldigt snabb tillväxt när man är liten. På nåt sätt verkar också hormoner spela in, eftersom det är vanligast att sjukdomen bryter ut i puberteten (även om man kan få den även som bebis eller vuxen).
   Ett av dom vanligaste symptomen på att sjukdomen redan HAR brutit ut är att man blir otroligt sötsugen och trycker i sej en massa läsk och godis, därav den seglivade föreställningen att godis och läsk ORSAKAR typ 1 diabetes.

   Jaja, blev lite föreläsning här, men… min svåger har typ 1 diabetes, och jag har märkt vad otroligt många det är som blandar ihop typ 1 och typ 2. Här är en bra länk om diabetes: http://www.insulin.se/Startsida_insulin/Om-diabetes/Olika-typer/

   • Nej, men det är väl just det, att det i folks föreställningsvärld ändå kan kopplas på det sättet, att folk tror att diabetes typ I av socker. Alltså: Att det är skillnad mellan den vetenskapliga kunskapen och den “allmänna” kunskapen.

   • Dr Sigmund Zoid says:

    Jag erkänner, typ I diabetes var ett dåligt exempel eftersom, precis som du skriver, det inte har någon koppling till matvanor till skillnad från typ II 😉

 5. Malin Bergendal says:

  Ja och dessutom: tänk om barn med adhd är ute och rör på sig mer, och därför använder mer myggolja eller så? Konstigt hur enkelt de tillåter sig att se på orsakssammanhang, de där forskarna.

 6. LeoB says:

  @Malin

  Jo, nog är tankegångarna ibland en smula dimmiga, särskilt när det gäller lite mer kontroversiella saker. Open Access till all forskning av den här typen är nog bra så man kan se mer exakt hur de resonerat. Sammanfattningen är nog tyvärr ganska ofta en smula missvisande.

  Dessutom skulle man förstås önska sig tillgång till alla data. Märkligt nog har man inte det till publicerade rapporter även om man har tillgång till rapporten. Inte ens de tidskrifter som publicerar rapporterna tycks ha det utan de hänvisar till forskarna (som jag åtminstone inte alltid fått data ifrån). Ännu märkligare är det förstås att dessa tidskrifter hänvisar sitt höga pris med att de upprätthåller den vetenskapliga kvalitén.

  Själv tänkte jag när jag såg just den här rapporten “ja men det kan ju handla om att fattiga barn får sämre mat”. Ingen forskning av den här typen borde få presenteras utan att ta hänsyn till det idag tycker jag, för barn från olika socioekonomiska förhållanden får inte alls samma mat.

  • Japp, och: selektionen av de som är med i studien. De genomförde intervjuer med föräldrarna för att se att de fyllde diagnoskriterierna, men jag antar att de föräldrar som de fick tag på till att börja med redan hade diagnosticerade barn.

   Man har alltså ett bortfall av de barn som inte har någon ADHD-diagnos – och med tanke på att grupperna flickor och icke-hyperaktiva är kraftigt underdiagnosticerade jämfört med grupperna pojkar och hyperaktiva, så undrar jag hur det kan ha påverkat.

   • Rasmus says:

    Dock blir det onekligen ännu mer problematiskt att även ha med människor som eventuellt har adhd (eller vad annat en studie behandlar) – adhd-liknande symptom som bekant kan även andra ha, vid olika tillfällen i livet.

    • Fast det intressanta i den här studien är att de skippade kravet på att symtomen skulle ha visat sig före skolåldern, just för att fånga upp de som eventuellt hade “fått” ADHD (dvs. inte hade det medfött). Vilket gör det ännu rörigare…

 7. Kottebo says:

  Usch vilken rörig bakgrund du har på din blogg numera… Jag har SVÅRT att läsa de små bokstäverna som gömmer sig framför krumelurerna 🙁

  Sådana är rubriker – om saker som kan ORSAKA adhd – gör mig dock så SUR. Jag har skrivit ett inlägg på min blogg. Det är för långt för att kopiera in det här:

  http://kottebo.bloggspace.se/1306592/Insektsgift-kan-orsaka-ADHD-NEHEJDA/

  Kan du inte ändra bakgrunden i din blogg? Eller tipsa mig om hur man läser dina inlägg UTAN bakgrunden…

  MVH
  Viktor’s mamma – som även har den här bloggen: http://blogg.aftonbladet.se/adhd-och-fiskolja

  • Jo, jag tycker också att det är fel att prata om saker som orsakar ADHD, när det är saker som man utsätts för efter födseln. Öht gör media ofta misstag när de rapporterar om NPF, för att de förenklar den forskning som finns.

   ***

   Tycker du? Jag hade en rörigare bakgrund förut (knallrosa!), och ändrade för att det skulle vara lättare eftersom det var många som klagade. Är det färgkontrasten eller mönstret som är jobbigt? Eller är det headern? Är det att den är röd? Vad gör den mindre rörig? 🙂

   Tyvärr skulle jag inte klara att öka typstorleken, för då blir den mer svårläst, tror jag. Men om du tycker att de röda kaninerna i marginalen eller headern är jobbiga så borde det gå att blockera bilden med AdBlock Plus om du använder Firefox. Då blir headern vit och marginalen enhetligt röd. Om inte det hjälper så kanske du kan minska fönstret så att du bara ser den vita kolumnen?

   Eller har jag missförstått dig? Menar du att det är de röda kaninerna som är direkt bakom texten? Isåfall fattar jag att du tycker att den är svårläst, för så ska det inte se ut. Det ska vara en vit kolumn i mitten av sidan, och det är i den all texten står. Så ser det ut i min dator, men jag vet att wordpress buggar ibland.

  • Elin I. says:

   Om det dröjer innan den helvita bakgrunden dyker upp (så kaninsnurrorna bara syns i marginalerna) kan man markera all text genom att trycka Ctrl+A (kan vara annan tangentkombination om man inte har PC och Windows). Då blir det lite lättare att läsa.

 8. Minou says:

  Kottebo och Imme, om sidans layout:
  När man laddar upp sidan syns bakgrunden för en stund GENOM texten i början av inläggen. Med en slö uppkoppling ligger det kvar längre tid, och man kan tro att man måste läsa texten genom “krumelurerna”

  Orkar man vänta en liten stund ordnar det till sig, och all text blir synlig.
  Eller skiljer det mellan olika webbläsare?

 9. Minou says:

  Den senaste studien jag läste och citerade visade att det INTE är fler ASD-barn som har kasein / laktosintolerans, men att de som HAR tarmbesvär kan ha svårare att förmedla det, så om man misstänker det skall de följas upp med lite extra noggrannhet.

 10. Minou says:

  Fast å andra sidan..
  “Care providers should be aware that problem behavior in patients with ASDs may be the primary or sole symptom of the underlying medical condition, including some gastrointestinal disorders. ”

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20048083

 11. Minou says:

  Och där finns, i snyggt blått, länkarna till deras två rapporter, en om vuxna, en om barn med magproblem och autismspekrumstörningar.

  http://behavioralhealthcentral.com/PDFs/Autism%20Evaluation-ConsensusReport%20Pediatrics%201%2010.pdf

  http://behavioralhealthcentral.com/PDFs/Autism%20Treatment%20Pediatrics%201.10.pdf

 12. Kottebo says:

  Nu ser även jag vit bakgrund… Det måste ha hängt upp sig förra gången jag var inne och läste… Jo, då låg texten på alla små rosa kaniner.,.. synnerligen störande och svårläst 😉

  När de har forskat lite till så kommer snart nästa häpnadsväckande forskningsresultat att tillkännages: Det kommer att visa sig att mammorna är skulden till allt!

  Det brukar bli på det viset… till slut… 😉

  Jag tror att kosten spelar stor roll när man har NPF… komjölk, socker och mjöl. Nu är det ju svårt att undvika ALLT detta… dock finns det numera massor med laktosfria produkter som faktiskt smakar bra. Det kan vara värt ett försök att helt utesluta mjölkprodukter ett par veckor och se om man märker resultat.

  • Japp, det är alltid mammornas fel, oavsett om det är mammorna som gjort något fel under graviditeten (tex. stressat) eller efter (tex. inte gett barnet den trygghet det behöver). Det sistnämnda är av någon anledning enbart mammornas fel, eftersom papporna inte är hemma med barnen på samma sätt, och därför kan de inte göra samma skada… URK! Sånt avskyr jag. Jag kräks på detta ständiga skuldbeläggande av mammor.

   Jag äter inte mjölkprodukter eftersom jag är vegan, men har varit laktovegetarian i perioder. Jag märker att min IBS blir sämre av alla sorters mjölkprodukter (även tex. hårdost som knappt innehåller laktos alls, så det är inte laktosen som gör det), men jag har inte märkt att det skulle påverka min NPF annat än att jag såklart har svårare att fejka normalitet när jag mår dåligt pga magen. Socker däremot, det vet jag att jag är känslig för. Sånt kan nog vara individuellt.

 13. Kottebo says:

  Visst är det många laktosintoleranta som reagerar på ost! Jag har tur för min son klarar vanlig yoghurt och filmjölk, likaså ost och andra “behandlade” mjölkvaror… däremot så få han rejält ont i magen av “rå” mjölk, grädde eller vanligt smör.

  Jag blir nyfiken på dina magproblem – hur bisarrt det nu än låter 😉

  Menar du ont i magen som blir uppblåst och fisig samt illaluktande bajs? Det är i vart fall reaktionerna som min son får om han får i sig “råa” mjölkprodukter eller om han får för hög dos laktos.

  Min sons mage fungerar i övrigt perfekt. Kanhända p.g.a. tillskottet av chlorella samt att han får juice eller andra produkter med “nyttiga bakterier” i (typ dofilus).

  Vad jag även märkt har snabba kolhydrater stor inverkan på humöret på min son (ADHD och autism). Han har väldigt känsligt blodsocker, när blodsockret sjunker någon dryg timme efter det att han ätit något kolhydratrikt får han extremt lågt blodsocker (blodsockerfall) vilket oftast då leder till vredesutbrott…

  • Mina magproblem skulle kunna fylla en halv bok 😉 Alltså, jag får väldigt olika symtom beroende på omständigheter: Vad jag har ätit, humörsfas, stressnivå, vätskeintag etc. Så det går inte att peka ut vissa symtom som särskilda för tex. mjölkprodukter.

   Jag har provat att dricka proviva ibland och äter gärna surkål i mängder, men det gör ingen större skillnad. Det är ju inte min tarmflora som är fel, utan tarmrörelserna.

 14. Snigeln says:

  Hej!

  Väldigt bra hemsida tycker min mormor.

  mvh. Snigeln

 15. Michaela Toni says:

  Hej snyggingar!

  Väldigt het hemsida ^^.
  Skulle vilja ha bättre bakgrundsbilder och flera fina bilder tack!

  mvh, en arg babian

 16. Snigel Hälsa och tacka 🙂

  Michaela: Tack 🙂 Hur menar du, bakgrundsbilder?

Leave a Reply