Transfobi förklädd till homofobi i Pakistan och Malawi

Imorgon är det tre år sedan Shumail Raj och Shazina Tariq dömdes till fängelse för sitt äktenskap. Shazina var förföljd av släktingar som ville gifta bort henne för att betala av en skuld, och när paret sökte skydd hos polisen var det de själva som blev arresterade. Shazina är kvinna och Shumail är en transsexuell man. Eftersom könskorrigeringar inte är lagliga i Pakistan är han juridiskt sett kvinna, och därför räknades deras relation som homosexuell – vilket är olagligt i Pakistan.

Shumail och Shazina blev senare frisläppta mot borgen efter massiva protester från omvärlden. Efter det har situationen förändrats litegrann. En transsexuell kvinna fick rätt att genomgå könskorrigerande operationer 2008, efter ett domslut. Ifjol drev en aktivistgrupp igenom rätten att erkänna eunucker som en minoritetsgrupp, och det beskrevs som ett stort steg för att sluta med diskrimineringen av eunucker.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=pakistan&iid=8908356″ src=”6/3/7/4/Wouldbe_bride_Raani_dc73.jpg?adImageId=13004821&imageId=8908356″ width=”500″ height=”344″ /]
Rani, och i bakgrunden Malik, på väg till rätten

Idag, tre år efter domen mot Shumail och Shazina, har ett annat par blivit arresterade. Malik och Rani är misstänkta för att ha firat sitt bröllop. Malik är man, och Rani är – om jag har förstått det rätt – eunuck, även kallad hijra. Med västerländska glasögon skulle man kunna säga att Rani är någon slags transperson. Många av gästerna på festen var även de eunucker, och blev också arresterade.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=pakistan&iid=8908360″ src=”2/a/d/4/Some_of_several_3173.jpg?adImageId=13004848&imageId=8908360″ width=”500″ height=”334″ /]
Några av de arresterade festdeltagarna i polisens buss

Malik säger själv att de inte alls firade sitt bröllop, utan att det var en födelsedagsfest för Rani. Det återstår att se vad som händer. Med tanke på den fruktansvärda domen mot Tiwonge och Steven i Malawi, så hoppas jag ändå att omvärlden får upp ögonen för transfobi nu. Som jag skrev för fyra dagar sedan:

“Det handlar inte om homosexualitet, även om det verkar så på ytan. Det handlar om homofobi, men framförallt om transfobi och rädslan för det okönbara, det felkönbara, det felkönade – och det rättkönade.”

Rädslan för det rättkönade är till exempel när man möter en person som man uppfattar som tjej och som identifierar sig som tjej – men som man skulle köna som kille om man visste vad de hade för könsorgan, eller vilka könsorgan de fötts med, eller vilka könskromosomer de har.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=pakistan&iid=8917891″ src=”1/6/e/5/Wouldbe_bride_Raani_e202.jpg?adImageId=13005131&imageId=8917891″ width=”500″ height=”304″ /]
Rani eskorteras av vakter på väg från rättssalen

Rani och Malik. Tiwonge och Steven. Shumail och Shazina. Oavsett könsidentitet, juridiskt kön, könsorgan och självpåtagen transidentitet – och framförallt oavsett sexuell läggning – så är de utsatta för transfobi, även om det kallas för homofobi. I grund och botten är det faktiskt nästan samma sak.

Se inslaget på ExpressenTV här. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Politik, Regnbågsidoler, Relationer, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Transfobi förklädd till homofobi i Pakistan och Malawi

  1. Pingback: HBT handlar inte (bara) om homosexualitet « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *