Till minne av Mir Abbas – låt det aldrig få hända igen!

I torsdags begravdes Mir Abbas på Skogskyrkogården i Gävle. Då hade hans kropp legat på bårhuset i ett år, trots att islamsk sed säger att en död ska begravas inom tre dygn. Man ville skicka kroppen tillbaka till Afghanistan, men det fanns ingen där som kunde ta emot kistan. Abbas hade inga släktingar eller vänner i det land han skulle utvisas till. En av de som är med vid gravsättningen berättar för DN:

“Mir Abbas Safari var den ensammaste människa jag träffat. Han hade bara ett enda nummer inlagt i sin mobiltelefon.”

Numret gick till hans vän Sultan i Tyskland, men inte ens den vännen fick veta att Abbas var homosexuell.

Mir Abbas placerades i Hofors. Efter det första avslaget på asylansökan bröt han ihop och blev inlagd på psyket i Söderhamn. Efter det söker han asyl i Oslo, men skickas tillbaka till Sverige och hamnar i Kiruna. Där försöker han ta sitt liv genom att tända eld på rummet, och dömdes till fängelse. Sedan ändrades det till rättspsykiatrisk vård. Utredarna skriver:

“desperation över sin situation, mycket tillbakadragen, fullständig avsaknad av kriminell identifikation med andra, synnerligen ensam och övergiven, traumatisk bakgrund, en avvikande sexualitet som han skäms för.”

DN berättar:

“I sitt avslag 2006 sade Migrationsverket att homosexualitet är starkt tabubelagt i det afghanska samhället. Men Mir Abbas Safari hade ju inte varit där på 17 år och därför ”inte manifesterat sin homosexualitet”. Så länge han dolde sin sexualitet kunde han alltså leva tryggt som internflykting i Kabul, menade de.”

I mars ifjol vädjade han till Migrationsverket:

“Jag vill gärna att ni ger mig ytterligare en chans att få leva fritt som gay i Sverige.”

Det fick han inte. Några veckor senare gick han självmant till polisen, och blev satt i häktet. En sjuksköterska på häktet i Gävle berättar:

“Jag tror aldrig att jag träffat en så olycklig människa. Och jag vill aldrig göra det igen. Vi hade ofta bra samtal, om livet och vädret. En dag bad han oss om hjälp att dö. Han hade bestämt sig.”

Efter 68 dagar i häktescellen tog Mir Abbas sitt liv. Sedan gick det ännu ett år innan hans kropp blev begravd. Nu utreds självmordet av åklagare, för att se om det går att åtala häktet i Gävle.

Tragiskt, såklart, men Mir Abbas är långtifrån ensam om att ha fått såna råd. I dagarna släpptes ett nyhetsbrev från RFSL (pdf) som bland annat berättar:

“Migrationsverket avslog för en tid sedan en asylansökan från en hbt-flykting från Kenya. Man motiverade avslaget med att hon i sitt hemland bl.a. hade skrivit dikter om lesbisk kärlek och publicerat dem. Migrationsverket ansåg därför att hennes problem var självförvållade och därför skulle hon inte få asyl.”

Man utvisar alltså folk med uppmaningen att gå in i garderoben – och om det inte är möjligt heter det att man får skylla sig själv. Visst är det bra att man utreder om häktet har gjort något fel – men det stora problemet är snarare Migrationsverket. Mir Abbas självmord är bara ett exempel på hur homofobin och transfobin inom Migrationsverket kan få dödliga konsekvenser.

Mir Abbas är död, och äntligen begravd. Jag kan bara önska att ingen annan känner sig tvingad att följa hans exempel, även om jag vet att det är naivt av mig. Låt det aldrig få hända igen.

Bloggat: Leva, Opassande, projO. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, HBTQ-juridik, Kultur och media, Politik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Till minne av Mir Abbas – låt det aldrig få hända igen!

 1. drK says:

  Absolut hårresande. “In i garderoben med dig, lev ett liv i skräck och förtvivlan, och är du öppen får du skylla dig själv”. Fyfaaaan så vidrig människosyn. Hur motiverar de att folk får politisk asyl då? Om de inte envisades med att kräva en massa fåniga saker typ rösträtt så skulle det ju inte vara något problem!

 2. Vb says:

  Stackars, stackars människa.Nej, aldrig mer får det hända, frid Mir Abbas.

 3. djungelsoda says:

  Men fy helvete vad sjukt. Tack för att du lyfter upp sånt här, annars hade jag förmodligen inte alls hört talas om det.

  • Mmm, jag kollade btw på lokaltidningarnas hemsidor, och ingen av dem verkade ha skrivit något alls om det, ens i arkivet. Märkligt. Iofs kollade jag ganska slarvigt.

   • djungelsoda says:

    Jag ska inte säga att jag är förvånad…

    • Det är märkligt, för de har bl.a. berättat ganska mycket om en annan kille som kämpat för uppehållstillstånd som också kom från Afghanistan. Men den stora skillnaden är att han gick i skolan och har många vänner. Mir hade ingen.

     • Mellanvärld says:

      verkar som om man måste vara social för å va värt nåt 🙁

     • Jo, så är det i många sammanhang. Media brukar tex. välja ut de “bra” berättelserna att uppmärksamma när de vill berätta om tex. asylsökande. Alltså, de vill berätta om en viss sorts människor och få en berättelse som passar in i deras bild av hur en asylsökande är. Och att ha ett starkt socialt nätverk är en av de egenskaperna.

 4. Minou says:

  Men alltså: Självförvållat?
  “”Migrationsverket avslog för en tid sedan en asylansökan från en hbt-flykting från Kenya. Man motiverade avslaget med att hon i sitt hemland bl.a. hade skrivit dikter om lesbisk kärlek och publicerat dem. Migrationsverket ansåg därför att hennes problem var självförvållade och därför skulle hon inte få asyl.””

  Är inte politisk aktivism isåfall lika självförvållad? Eller religionstillhörighet? Och förföljelse på sådana grunder accepterar vi som giltiga skäl?

  Och låter vi inte bli att skicka hem folk som pga BROTT (ordentligt självförvållade, minst sagt) slippa sändas till länder där de riskerar straff…

  Inkonsekvent, tror jag att jag tycker!

  • Minou, jag tänkte precis samma sak, innan jag ens hade hunnit läsa din kommentar! Att engagera sej politiskt är ju absolut nånting man har VALT SJÄLV. Så om DET ska vara kriteriet för att få asyl, att man är förföljd pga nånting som man inte valt själv och som är omöjligt att dölja, vilka ska då få komma hit? Om man har andra åsikter än regeringen är det ju bara att hålla käften, är man HBT är det ju bara att stanna i garderoben, tillhör man ett folkslag som är förföljt så får man väl klä ut sej och stajla sej så det ser ut som om man tillhör majoritetsgruppen i samhället, etc.

  • Ja, precis. Det låter ju dessutom väldigt likt hur det kan låta ibland angående våldtäkt, att man får skylla sig själv som hade kort kjol/drack alkohol/gick hem själv/gick hem med en killkompis/flirtade med honom/somnade på soffan/osv. Det är lika vidrigt att argumentera så.

 5. Minou says:

  Själv tänker jag:

  Det funkar inte att hela jordens befolkning bor i Sverige, så ALLA kan inte rimligen flytta hit. Inte ens alla som är förföljda. Tyvärr funkar det inte..

  Jag förstår däremot inte riktigt varken regelverket eller tillämpningen av vare såg invandringspolitik, -lagstiftning och -tillämpning.

  Nån som är bättre på sånt än jag måste ta besluten. Men tom jag kan se när det blir uppenbart inkonsekvent, och uppenbart inhumant.

  Jag tycker om plogbillsaktioner, och ickevåld, och de går ju faktiskt ut på att vara beredd att ta sitt straff för det man gör för att visa på en orättvisa, och ibland tror jag att det kan hjälpa att sitta i fängelse för nåt man tror på om man får tillräckligt mediautrymme av det, men det är inte rimligt att lägga det ansvaret på varje människa som bara vill få leva sina liv i enlighet med FNs deklaration om mänskliga rättigheter.

  Det hjälper ju ofta inte att dö för en sak, ens…

  Men heja Amnesty, stöd dem, alla ni som kan, praktiskt eller åtminstone med en liten peng…

  • Fast ALLA som är förföljda världen över kommer ju inte till Sverige och söker asyl heller…

   När det gäller plogbillsaktioner o dyl så är det ju först och främst nånting man kan syssla med i demokratiska länder. Många diktatur-stater röjer ju bara undan folk som protesterar, eller dömer dom på falska grunder… i så fall så gör man ju inget “statement” genom att låta sej dömas och sen sitta i fängelse.

  • Tror du verkligen att alla skulle flytta hit om möjligheten fanns????

   Tvärtom är det nog så att de flesta vill bo kvar i sin hembygd och det är bara när tillvaron (av olika skäl) blir outhärdlig/livsfarlig som man överväger att fly. Vi skulle däremot – med vårt extremt glesbefolkade land – kunna ta emot betydligt fler flyktingar än vi gör idag. Ta emot dem bättre än vi nu gör är dock ett msåte.

   • Nej, det är inte det Minou menar. Läs det som det står istället för att övertolka. Det är ingen här som tror på någon “massinvandring” etc. som SD vill kalla det. Bara ett teoretiskt konstaterande: OM sex miljarder människor skulle bo i Sverige så skulle det bli problem.

    • Jag läser ju vad som står “Det funkar inte att hela jordens befolkning bor i Sverige, så ALLA kan inte rimligen flytta hit. Inte ens alla som är förföljda. Tyvärr funkar det inte..” och tolkar inte, kommenterar bara.

     • Okej, men svaret är nog “nej” på frågan “Tror du verkligen att alla skulle flytta hit om möjligheten fanns????”

      Det är inte det det handlar om. Alls.

 6. Minou says:

  Exakt.

  • Ja, jag har för mig att det är något Thoreau nämner, att det är ett “privilegium” att få sitta i fängelse (han gjorde det för att han vägrade betala skatt pga slaveriet och kriget mot Mexico, och skrev Resistance to Civil Government om sina erfarenheter). Det förutsätter i alla fall ett visst mått av rättssäkerhet.

   Jag tycker alltid att man ska vara försiktig med att martyrförklara folk och glorifiera döden, men samtidigt hoppas jag att samhället tar lärdom av detta, just för att det INTE ska få hända igen.

 7. svalin says:

  Usch, det är så hemskt. Han om någon har vbäl fått mer skit än många andra genom livet och så ska han få ännu mer. Varför?
  Tydligen har det kommit två nya rapporter som Migrationsverket beställt som just utreder detta område. Ingen av rapporterna är nådiga i kritiken. Men eftersom de beställt rapporterna för att lära sig mer så kanske man i fortsättningen kan hoppas på en förbättring.

  http://www.migrationsverket.se/info/2205.html

 8. ronjaorca says:

  Usch,blir verkligen ledsen när jag läser om sånthär.
  Ledsen för jag undrar vart mänskligheten är på väg.
  Tack för att du tar upp det Immanuel

 9. Susanna says:

  När jag hör talas om sånt här så skäms jag över att vara svensk. Migrationsverket är ju ett enda stort skämt. :/

 10. Pingback: Feministiskt initiativ: Familjepolitik bortom kärnfamiljsnormen « trollhare

Leave a Reply