GPS för fittfödda fjollor

Symbol från en detalj på en reklamtavla, som egentligen visar en pil för hur man kör i en rondell: rakt fram, trekvartsvarv runt, och så till vänster

Efter flera timmar med Roger satt jag på busshållplatsen och väntade på att åka hem. Då upptäckte jag att jag satt med benen i kors på ett sånt sätt som jag har fått veta anses vara kvinnligt. Jag har inte suttit så på flera år. Antagligen hade jag plockat upp Rogers kroppsspråk, eftersom jag mindes att hen hade gjort på samma sätt.

Som en ren reflex lyfte jag ner benet, nästan som om jag skämdes. Då fick jag syn på reklamtavlan i busskuren. Någon kedja sålde en billig GPS, men det som fångade min blick var en symbol i nederkanten av bilden. Först fattade jag inte vad det var, utan jag såg bara något som liknade både kvinnotecknet och manstecknet, fast liksom halvfärdigt och åt fel håll. Det tog en stund innan jag förstod att symbolen visade hur man skulle köra i en rondell.

Jag såg det understa strecket som rester av ett kvinnotecken, och trekvartscirkeln som något halvfärdigt. Pilen var inte riktad uppåt åt höger som på ett manstecken, utan rakt åt vänster. Spår av en kvinnlig kropp och en kvinnlig könsroll. En halvfärdig könskorrigering – och en manlighet som riktas åt ett annat håll än förväntat.

Många transkillar är väldigt maskulina, en del nästan macho. För en del känns det bra, men för andra är det mest jobbigt. Oavsett vilket så verkar det som om fittfödda killar får anstränga sig långt mer än kukfödda killar för att bevisa vår manlighet och manbarhet. Vi förväntas inte snurra ett varv, utan nästan ett och ett halvt, för att kompensera för vår bakgrund. Samtidigt kan kukfödda (killar eller inte) komma undan med ännu mindre än ett enda helt varv, och fortfarande uppfattas som killar.

Jag vägrar finna mig i att reglerna är olika. Jag har inget behov av att bevisa för någon att jag är kille, och jag vill inte tvingas spela en mansroll jag inte är bekväm i. Symbolen på affischen beskrev mig: En fittfödd fjolla. Jag la benen i kors igen, och kände mig nöjd med mig själv.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Könsidentitet, Psykologi, Puberteten, Transbilder, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to GPS för fittfödda fjollor

 1. sara says:

  Det låter som om du är friskare än de flesta =)

 2. Nobody says:

  Wow, intressant tolkning av symbolen… bara så träffande! 🙂

 3. Ulrika says:

  Äh… Alla bögar är fjollor 😛

 4. Houdini says:

  Det här är anledningen till att jag inte berättar för andra att jag är transsexuell. Genast börjar de omedvetet scanna mig efter spår.
  Jag bryr mig inte om hur min manlighet uppfattas, men om det ska börja spekuleras i vad den beror på blir jag arg. Oavsett om tolkningen är att jag kompenserar med maskulinitet eller att jag är feminin pga. transsexualismen.
  Sådan här är jag, och jag vill inte vara någon annan, lika lite som jag tycker mig ha rätt att intellektualisera någon annans person.

  • Ja, det känner jag igen. Den ständiga dubbelmoralen: Antingen “överdriver” man manligheten eller så är det för att man “inte kan tvätta bort spåren av att ha varit kvinna” eller nåt liknande. Det gör mig både trött och arg. Själv har jag ju precis börjat passera, så jag har aldrig riktigt råkat ut för det. Däremot har jag ju fått det emot mig tidigare, att jag

   1. Är för fjollig för att vara “övertygande”
   2. Överdriver mina “försök att spela man”

   Så jag förstår att det är jobbigt.

 5. plastbaronen says:

  Ja, jag tänkte också på transsymbol när jag såg bilden.

  Bra resonerat, som vanligt 🙂

 6. plastbaronen says:

  … Det där med rätt grad av manlighet…

  Transitionen går man ju igenom för att kunna leva mera i enlighet med sig själv. Om man då gör sig manligare eller omanligare för att slippa kritik, har man ju liksom bara gått från en falsk existens till en annan, inte fullt lika falsk men ändå falsk.

Leave a Reply