Psykisk friskdom är att oroa sig för att vara psykiskt sjuk

“Jag räknar mig själv som psykiskt frisk”

Ibland säger jag verkligen ogenomtänkta saker. Frisk? Jag?

Jag är psykiskt störd. Jag har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men nej, jag är inte sjuk. Inte just nu. Jag har varit det, och jag kommer kanske att bli det igen. Men just nu känner jag mig psykiskt frisk.

Sedan hörde jag Rogers egna, personliga definition av psykisk friskdom: att veta att det finns fler som tänker och känner som en själv. Enligt den definitionen är jag fortfarande psykiskt sjuk. Jag har nämligen slutat bry mig om att jag är onormal.

This entry was posted in Psykologi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Psykisk friskdom är att oroa sig för att vara psykiskt sjuk

 1. Mellanvärld says:

  Har du nånsin brytt dig? 😛

 2. pärlbesatt says:

  1. Det finns fler som tänker som du, eller jag, eller ett gäng andra, åtminstone vad gäller somligt. Och det gör det hur sjuk man än är, skulle jag tro, bortsett från hur npf-ig man är.

  2. Hanne Kjöller skrev neuropsykiatriska sjukdomar, häromdagen, i en ledare i DN. Snigel på ögat, säger jag om det.

  • Ja, men betoningen ligger inte på att fler tänker som jag, utan att jag vet/tror/intalar mig/hoppas på att folk tänker som jag 🙂

   • pärlbesatt says:

    Jo. Det är onekligen nåt annat. Helt sant. När kandiderar du förresten? I dessa tider av prat om tronföljd tycker jag det behövs ett bättre alternativ. 🙂

    • Hahahahaha, Roger och jag pratade faktiskt om min eventuella politiska karriär också 😛 Hen frågade om jag inte skulle ge mig in i det. Jag sa att det iaf inte går att gräva fram några chockerande avslöjanden om mig, eftersom allt redan finns på min blogg 😉

 3. Mr Disco says:

  “Health consists of having the same diseases as one’s neighbors.”

  (Quentin Crisp)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *