Saker som inte ingår i svensk kultur och därför inte bör vara en del av svenskt nationaldagsfirande

Jag ogillar nationalism och har aldrig sett någon anledning att fira Sveriges nationaldag eftersom jag aldrig har känt mig svensk. Däremot måste jag säga att man åtminstone har gjort ett bra försök här i Sandviken när man bestämde sig för att göra firandet modernt. I fem år har man haft inslag av “musik och dans från olika delar av världen” som Arbetarbladet skriver. Såklart att det finns de som är missnöjda, och i sann svensk duktivismanda knyter man inte längre näven i fickan – man startar istället en protestgrupp på Facebook. En av grundarna, Daniel Hagström, förklarar sin ståndpunkt:

“Det rimmar dåligt att ha kurdisk och arabisk musik på ett svenskt nationaldagsfirande. Det finns ju 364 andra dagar på året där man kan spela sådan musik. På en svensk nationaldag ska det vara svensk kultur.”

Eftersom jag aldrig har deltagit i ett svenskt nationaldagsfirande så vet jag inte så mycket om vad det innebär, men jag kan lätt lista en massa andra saker som en sann svensk inte bör ägna sig åt på nationaldagen.

Saker som inte ingår i svensk kultur och därför inte bör vara en del av svenskt nationaldagsfirande

 • Fotografering med importerade kameror.
 • Drickande av importerat öl, vin, cider eller sprit.
 • Ätande av potatissallad eller färska tomater. Även om de är odlade i Sverige är det inga inhemska växter. Detsamma gäller för brännvin, eftersom det kan vara gjort av potatis.
 • Sånger av till exempel Cornelis Vreeswijk, som föddes i Nederländerna.
 • Viftande med flaggor, spontansång från grupper av män, spontant dansande på allmän plats och alla såna saker som i vilket annat sammanhang som helst brukar kallas för “osvenskt”. Nationalism är väldigt osvenskt.
 • Nyttjandet av Facebook eller andra utländska sidor för att sprida sitt budskap.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

This entry was posted in Internet, Kultur och media, Politik and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

56 Responses to Saker som inte ingår i svensk kultur och därför inte bör vara en del av svenskt nationaldagsfirande

 1. C. D. Lind says:

  Klockrent! 🙂

 2. drK says:

  Word, som man säger.

 3. Jag tycker nationaldagen ska “firas” som man brukar – genom att typ göra ingenting, och sen klaga på att folk i ANDRA länder minsann är mycket roligare och spralligare och mer nationalistiska än vi stela svenskar. Det måste ju vara en riktigt svensk tradition. 😉

 4. Mam firar den dagen med tanken på det som varit och behöver den med tanken på det som ska komma.

 5. Rasmus says:

  Potatis kan visst vara med, och likaså brännvin (även om jag skulle uppskatta att suparkulturen ifrågasattes lite oftare). Potatisen ingår i allra högsta grad i vårt kulturarv, relativt nymodigt och importerat eller ej.

  Det där med nationalism är svårt, det har du helt rätt i. Jag har aldrig förstått poängen med att applådera ett land bara för att man råkar bo där.

  • Ja, men vadå kulturarv? Vad är det som avgör vad som är kulturarv och inte?

   • Rasmus says:

    Jag anser att potatisen tillhör vårt kulturarv därför att den en gång i tiden till stor del räddade befolkningen från svält.
    Potatisbrännvin därför att det nästan tog kol på befolkningen.
    Stora avtryck i historien kvalificeras enligt min uppfattning som kulturarv.
    Hoppas att det är ett tydligt nog svar.

    • Ja, det är ett bra svar. Potatis har haft stor betydelse i Sverige de senaste 200 åren. Men definitionen av vad som anses vara en del av kulturarvet är svårare, om man ska försöka dra några riktlinjer.

 6. Mikaela says:

  Är det bara för mig som kommentarfältet ser helt fucked up ut?

 7. degbunke says:

  Hehehehehe, fin lista! 😉

  Jag tänker inte fira nån nationaldag ö.h.t. kan jag tillägga.

 8. Bimbo Boy says:

  Bra skrivet. En bekant bjöd in mig till den gruppen på Facebook. Usch. Ibland skäms jag över att vara svensk, i alla fall när man hör hur trångsynta somliga är.

 9. dekorum says:

  Utmärkt lista! 🙂

 10. Susanna says:

  Jag är mest sur över att 6:e Juni råkar infalla på en söndag i år, för då får inte en extra ledig dag som jag skulle ha fått annars. I övrigt så har jag aldrig firat den svenska nationaldagen, jag är en världsmedborgare, så det så.

  • Samma här. Eller jo, ett par gånger i grundskolan blev vi utkommenderade på torget (bredvid skolan) och fick titta på när vaktmästaren hissade flaggan, och så sjöng vi nationalsången. Men det var ju inte direkt frivilligt.

   • Reb says:

    Kan inte minnas något nationaldagsfirande i skolan. Vi blev oftare utkommenderade för att sjunga “Sång till friheten” (Afzelius). Efter ett tag blev jag nästan lite allergisk mot just “Sång till friheten”… men jämfört med nationalsången är den ju tusen gånger bättre. Fler vänstervridna lärare åt folket (eller åtminstone åt skoleleverna), helt enkelt! ; )

 11. Kristi Porr says:

  Intresschant! Att råka trilla in på en sandvikenblogg när man ska logga in! Med en hyvens vettig person dessutom!
  Råkar vara här (i viken) och hälsa på just nu, funderar bannemej på att gå till stadsparken på söndag även om jag inte hade tänkt det. Fan, förr var det här en röd arbetarstad, i o f med jävligt hård jantelag, men det fanns ändå socialism och solidaritet. Vad har hänt?

  • kristiporr says:

   Sorry. Länken från nicken till min sida blev uppfuckad. En vill ju inte verka anonym, även om jag i o f är det med det här namnet, eller äh, ja du fattar…

  • Jämfört med de andra ställen jag har bott på (Östersund och Falun) skulle jag säga att Sandviken fortfarande är väldigt rött. Däremot är det väl som i samhället i stort, att SD har blivit rumsrena och sånt. Skrämmande.

   • kristiporr says:

    “Som samhället i stort”… right on the spot! En av de mest deprimerande saker är ju att logga in på wordpress’s startsida och se “dagens heta inlägg” som ALLTID domineras av antingen 1: “Fria nyheter” och deras jävla rasistpropaganda eller 2: “Genusnytt” som är nån slags misogyn det-är-så-synd-om-männen-för-feminister-är-dumma-blogg. Jag vill bara elda upp datorn varje gång.

    • Det var länge sedan jag kollade den sidan. En gång i tiden var det mest Carl Bildt, jag och Ilse-Marie som låg där:

     http://ilsemarie.wordpress.com/

     Ja, Bildt var förstås ljusår före oss i siffror, men det var innan wp blev så trendigt. Jag har samma läsarsiffror som då, men förutsättningarna för att synas har förändrats…

     Jag använder gärna ollarnas (de antifeministiska/homofoba/transfoba/allmänt högerextrema trollen som ollar kommentarsfält) ordbajs som inspiration och för att få känna mig mentalt överlägsen när de skriver kommentarer till tidningsartiklar och blogginlägg, men jag läser ogärna deras egna bloggar.

     • kristiporr says:

      Skön inställning! Jag har svårt att låta bli dom när jag ser deras sjuka rubriker. I o f har det hänt att Linus Fremins blogg ligger där och det är ju ändå himla trevligt.
      Nu blir det kvällsutflykt mot årsunda, för fint ute för att sitta vid datorn.

     • Du vet att det går att flytta om kolumnerna så att den delen hamnar längst ner på sidan va? Det är därför jag aldrig ser det 😀

     • kristiporr says:

      …Aha. Förresten, den här bloggen låg bland “dagens heta bloggar” nu. När man talar om trollen… trollharen menar jag…

 12. Pingback: Vägra kallas svensk! « trollhare

 13. Åh, haha, för en gångs skull 🙂

 14. Pingback: Mamma Mu som Manboy och arabisk musik på Nationaldagen « trollhare

Leave a Reply