Om man nu vill att allt ska vara som det aldrig har varit, varför flyttar man inte till Skansen?

“som det skrivs att man ska fira hur sverige ser ut idag å inte som för hundra år sen…jag för min del trodde en tradition firades som den alltid har gjort å sett ut..är väl därför de är tradition…trodde ju jag…

Tackar på förhand/En som vill att vår nationaldag skall firas som den alltid har gjort”

Den kommentaren stod under en av artiklarna om nationaldagsfirandet i Sandviken. En grupp nationalister på Facebook vill ju som bekant förbjuda kommunen från att ha med de kurdiska och arabiska låtarna på firandet i Stadsparken imorgon. De vill ha en “helsvensk” nationaldag. Gruppens grundare skriver själv:

“Önskar bara jag kunde förstå vad som anses så fruktansvärt provocerande med att vi vill fira vår SVENSKA nationaldag på ett traditionellt SVENSKT sätt”

Detta är stor humor. Jag som är invandrare från Jämtland är dåligt integrerad i det svenska samhället och vet inte så mycket om hur man firar Sveriges nationaldag, så jag googlade efter dess historia. Det dröjde inte lång stund innan jag hittade en text från 2008:

“På fredag är det Sveriges nationaldag, och för fjärde året är den en officiell helgdag, vilket innebär ledigt för de flesta. Successivt har svenskarna också börjat fira nationaldagen, och i en ny studie har etnologen Richard Tellström vid Restauranghögskolan i Grythyttan studerat hur nya traditioner så smått börjar ta form.
– Vi verkar ha en tudelad hållning till fenomenet, det är inte alldeles lätt för oss att vara svenskar i nationell mening.

Nej, att fira nationaldagen som svensk är inte helt lätt – dagen saknar ju festtraditioner här i Sverige, så de behöver uppfinnas.”

För två år sedan pratade man alltså i radio om hur man skulle skapa ett nationaldagsfirande, för att det inte riktigt fanns en sådan tradition. Nu råkar det faktiskt finnas en sådan tradition i Sandviken: I fem år har man arrangerat ett firande i Stadsparken, och även om programmet har varierat så har det aldrig varit tal om att ha ett renodlat “svenskt” firande, hur nu det skulle se ut. Odd Westby, informationsansvarig hos kommunen säger:

“Vi har haft storbandsjazz, rockabilly och blues. Ingen har protesterat mot de inslagen. Inte heller i år är det diskussioner om att det ska spelas rhythm and blues.”

Med andra ord: Om det nu överhuvudtaget går att prata om att fira nationaldagen “som man alltid gjort” eller på ett “traditionellt svenskt sätt” så är det precis det man gör från kommunens sida. Facebookgruppen som vill förbjuda kommunens arrangemang kräver att man ska gå ifrån traditionerna.

Själv funderar jag på att för första gången i mitt liv gå på ett nationaldagsfirande. Inte för att jag tycker att det är något att fira, och inte för att jag tror på Sverige eller känner mig svensk, men för att vara en snigel på ögatde som ropartraditioner. De vet inte vad det är de ber om. Jag vet att det finns en annan Facebookgrupp som heter “Om den svenska flaggan kränker dig kan jag hjälpa dig att packa”. Jag skulle gärna säga “Om svenska traditioners osvenskhet kränker dig kan jag hjälpa dig att packa”. Om man nu vill att allt ska vara som det aldrig har varit, varför flyttar man inte till Skansen?

Läs även intervjuerna med Dennis i Arbetarbladet och GD, som grundade gruppen För ett mångkulturellt nationaldagsfirande, och Isters inlägg, samt andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Kultur och media, Politik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Om man nu vill att allt ska vara som det aldrig har varit, varför flyttar man inte till Skansen?

 1. “Fira som man alltid har gjort” – är det guldfiskar som skriver dom där inläggen? Med fem minuters minne? Alla som är äldre än två år måste väl veta att vi öht inte brukar fira nationaldag i Sverige, att det är ett alldeles nytt påfund…

  • De kanske själva har firat, för vissa högerextrema grupper har ju “alltid” gjort det – men det avslöjar ju hur otroligt engagerade de verkar vara i det kommunala firandet…

 2. Hanna says:

  Det roligaste, och det mest tragiska, med alla grupper som handlar om att bevara den svenska flaggan är ju att det aldrig kommit på tal att ändra den, det hela handlar om en liten konstnärsgrupp som förra året hade en utställning där dem som ville fick designa “nya” flaggor.

 3. Jon says:

  Underbart litet inlägg med humor i en debatt som med all tydlighet saknar humor.
  Tack för bra läsning till mina stekta ägg på morgonen.

 4. Pingback: Pajasdagen | Svensson

 5. Ann-Cathrin says:

  Mycket klokt och underhållande inlägg som jag genast länkar till.
  Ha en trevlig dag,,själv ska jag jobba i trädgården och sen gå ner och bada med hundarna. Typisk söndag mao 😉

 6. Mikaela says:

  Angående “Om den svenska flaggan kränker dig kan jag hjälpa dig att packa” och liknande grejer som folk säger med betydelsen “passar det inte så åk till ditt eget land” så känner jag mig förbryllad – vart skall jag åka? Var är mitt land i så fall?

  • Ja, det är det jag också undrar. För samma människor brukar ju påstå att Jämtland (där jag är född och uppvuxen och där min mammas släkt kommer ifrån), Småland och Blekinge (där min pappa är uppvuxen och där min farmors släkt kommer ifrån) är en del av Sverige. Och min farfars släkt var från Dalarna, som de ofta omhuldar som svenskhetens högborg. Så vart ska jag åka?

 7. Pingback: På nationaldagen borde flaggan hissas på halv stång « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

 8. Pingback: Mamma Mu som Manboy och arabisk musik på Nationaldagen « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *