Skäggchock!

Himlens moln speglas i vattnet vid stranden, omgärdat av vass

Igårkväll gick jag ut med kameran i skogen. Det var helt fantastiskt, om än myggigt. När jag kom hem var jag så trött att jag inte ens orkade titta på bilderna efter att jag hade lagt in dem i datorn, så det gjorde jag nu i morse istället.

Jag håller på att experimentera för att lära mig att använda de manuella inställningarna i kameran, så det blev många bilder på samma saker, till exempel ett blommande träd och spegelbilder i vatten. Jag hade tänkt att sitta och titta på de bilderna för att förstå lite bättre vad inställningarna gör. Sånt är ju alltid mer begripligt än att bara läsa sig till det, tänkte jag. Men när jag öppnade mappen var det inte de bilderna som jag tittade mest på, utan de självporträtt jag passade på att ta igår.

Immanuel vid en sjö

Jag börjar verkligen få skägg. Visserligen har jag inte rakat mig sedan den tjugonde februari, och jag har spanat in det i spegeln varje dag, och jag har fått komplimanger för det. Ändå har jag tänkt på det som “skäggväxt” snarare än som “skägg”, som att det bara är fjunigt och halvdant. Inte ens när jag häromdagen upptäckte att skägget behövde torkas av med handduk efter badet insåg jag att det faktiskt börjar ta sig.

Immanuel vid en sjö, sedd i profil

Nu när jag ser bilderna fattar jag att det börjar bli en rätt rejäl kalufs. Det syns bara så lite när jag ser mig i spegeln, eftersom det mesta sitter just under hakan. Jag har inte särskilt mycket hår varken på hakan eller på kinderna – men bra mycket mer än vad jag har haft förut.

Immanuel den 27/2 2010, en veckas skäggstubb

27/2 2010: En vecka efter sista rakningen

Jag borde börja trimma skägget snart, så att det ser lite fräschare ut. De sidor jag hittade när jag började odla skägg sa att man inte ska försöka trimma skägget de första fyra till sex veckorna, för att låta det växa ut ordentligt. Eftersom jag har haft hormonerna mot mig hela livet gav jag det istället femton veckor. Den artonde februari provade jag att raka halva ansiktet, för att se skillnaden, och dagen därpå rakade jag andra halvan. Sedan lät jag det vara i fem veckor, då jag dumt nog försökte att raka bort en märklig hårfläck på ena kinden, men slant med hyveln och drog liksom ett rakt streck neråt över kinden. Om någon undrar varför jag gärna lägger upp bilder där jag vrider huvudet så är det därför.

Men nu har det gått tio veckor även sedan den händelsen, så det syns inte så tydligt längre. Jag börjar få skägg, på riktigt. Inte bara fjun. Och, det häftigaste av allt: Jag börjar bli så bortskämd med det att jag inte ens fattar hur mycket skägg jag faktiskt har.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Hormonbehandling, Puberteten, Transbilder, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Skäggchock!

 1. Marcus says:

  Åh, så gött! 🙂

 2. Det ser ut ungefär som det skägg som växer ut på min man om han inte rakat sej på ett par veckor… han har nog iofs mer mustasch, men annars är det lite samma sak, med skägg på undersidan av hakan men inte så mycket på kinderna.

  • Ja, jag har förstått att det är olika från person till person. Men min bror och min pappa lyckades båda anlägga skepparkrans, så det borde jag med kunna så småningom.

   Fast å andra sidan har jag fattat att det inte riktigt är så enkelt. Någonstans läste jag att skäggväxten delvis hänger på X-kromosomen, och därför är det inte så enkelt som att man kan titta på sin pappa och sina bröder om man själv är XX och de är XY. Jag borde snarare jämföra med min morbror och morfar, men jag har aldrig sett en endaste bild av någon av dem med skägg. Inte ens på 70-talet…

 3. pärlbesatt says:

  När jag ser Före och Efter-bilder på dig så blir jag nyfiken på hur jag skulle se ut som karl. Sketasnygg tror jag. Hmm… Finns det ingen sån där dataanimeringsgrej som frisörer och glasögonförsäljare har, där man kan mata in ett kort på sig och få det könsändrat? Det vore roligt att göra. Hursomhelst så är du snyggare för varje kort som du lägger in här, faktiskt.

 4. Nobody says:

  Åh, varför kan det inte vara jag…?
  *avundsjuk* 🙁

  I övrigt håller jag med föregående talare. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *