Caster Semenyas könsutredning – och min könsutredning av världens reaktioner

Minns ni Caster Semenya? Jag har definitivt inte glömt, i vart fall. Artonåringen som sprang snabbare än de andra tjejerna under friidrotts-VM i Berlin i augusti ifjol – men som blev utbuad av publiken, anklagad för könsfusk och sedan utsatt för en grym häxjakt. Det spreds rykten fram och tillbaka, och folk spekulerade i vilket kön hon “egentligen” hade, och om hon medvetet hade försökt att dölja något.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=semenya&iid=6089684″ src=”http://view4.picapp.com/pictures.photo/image/6089684/12th-iaaf-world-athletics/12th-iaaf-world-athletics.jpg?size=500&imageId=6089684″ width=”425″ height=”594″ /]
Caster Semenya med sitt guld

Internationella friidrottsförbundet IAAF startade en utredning av hur de ska hantera hennes könstillhörighet, och man kom under hösten fram till att hon skulle få behålla sitt guld, men att hon skulle vara fortsatt avstängd i väntan på resultatet av utredningen. Däremot har det sydafrikanska friidrottsförbundet bett henne om ursäkt för att de inte har stöttat henne tillräckligt när hon har mått så dåligt som hon uppenbarligen har gjort efter Berlin. Idag ska tydligen den utredningen vara färdig, och Caster Semenya ska delta i en presskonferens i eftermiddag.

TT, som har skrivit artiklarna till SvD, Sportbladet och HD, formulerar det till en fråga om ifall hon ska få fortsätta tävla som kvinna eller inte. Det gillar jag, för det är faktiskt det som det hela handlar om. BBC skriver däremot “Caster Semenya gender test results set to be announced”, och får det att låta som om den stora frågan är ifall Semenya är kvinna eller inte.

Alltså, utan att vara extremt insatt i just det här ärendet kan jag påpeka:

 • De har inte utrett hennes könsidentitet; hon känner sig som kvinna och det är inte ifrågasatt.
 • De har inte utrett hennes juridiska könstillhörighet; IAAF har vad jag vet inga planer på att kräva att hennes födelsebevis och andra id-handlingar ändras.
 • Det de har utrett är ifall hennes medicinska förutsättningar är tillräckligt i linje med vad det nu är som de anser är en kvinnokropp; framförallt ifall det går att säga att hon har tävlat under jämlika förutsättningar. Rättare sagt: De vill vara säkra på att hon inte har fått några medicinska fördelar av att till exempel ha kunnat tillgodogöra sig mer testosteron än de flesta kvinnor har. Jag kan gissa att de är mindre intresserade av att ta reda på ifall hon har fått några medicinska nackdelar.

När jag skriver det här vet jag alltså inte vad de kommer att säga, eller vad de har kommit fram till. Enligt TT ska IAAF ha beslutat att hon får tävla som kvinna. Egentligen spelar det ingen roll för mig eller för vad jag vill säga, även om det spelar oerhört stor roll för Caster Semenya själv såklart.

Det jag vill säga är just att det faktiskt inte spelar någon roll. IAAF avgör inte ifall Caster Semenya är kvinna, man eller något annat, och därför är det inte heller något som folk ska få sitta och spekulera i. Jag vet att jag är pessimist och hakar upp mig på troll alldeles för mycket, men för att ge ett typexempel: Sedan de första skandalrubrikerna har svenska journalister faktiskt skärpt till sig, men det har inte de som kommenterar artiklarna. Så sent som i maj i år skrev en person till exempel såhär:

Officiellt “inväntar förbundet de medicinska testerna om Semenyas könstillhörighet”. I artikeln omnämns Caster som “hon”. Således måste artikelförfattaren känna till svaret på de medicinska testerna. Och då uppstår frågan: varför publicerar han inte svaret för läsarna? Eller har han gjort det? Eller tar han bara helt enkelt bara personlig ställning i frågan.”

Ja, att kalla Caster Semenya för “hon” är att ta ställning. Det är att ta ställning för hennes rätt att själv definiera sin könsidentitet, och det är också ett sätt att respektera hennes integritet. På samma sätt hade det varit ett ställningstagande att insistera på* att kalla Semenya för “han”, när man vet att hon identifierar sig som kvinna. Det hade varit ett tydligt ställningstagande för trångsynthet, transfobi och tvångskönande. Det hade varit att uttala meningen

“Jag vet vad du känner och vad som är viktigt för dig, och jag vet hur dåligt du mår av att få höra fel pronomen – men jag anser att det är min rätt att tala om för dig att dina känslor inte spelar någon som helst roll för mig, att det du tycker är viktigt skiter jag i och att jag njuter av att veta att du mår dåligt, för jag anser att min rätt att bestämma ditt kön åt dig är viktigare än din rätt att slippa bli sårad.”

i en enda bokstav, i ett enda fonem: Ett o som blir till a.

Caster Semenya är en kvinna om hon känner att hon är kvinna. Inget blodprov, urinprov, röntgenundersökning, gynekologundersökning eller något som helst medicinskt test i världen kan varken bekräfta eller förneka hennes könsidentitet. Framförallt kan inget troll i världen – oavsett om de är forumtroll, skvallerjournalisttroll, bloggtroll, myndighetstroll, förbundstroll eller vårdtroll – ta ifrån Caster Semenya hennes människovärde.

I eftermiddag presenteras resultatet. Jag blir inte förvånad om det dyker upp fler medicinska detaljer än vad Caster Semenya själv skulle vilja kom ut – oavsett vad det är de hittat. Under tiden har jag gjort min egen lilla utredning av den genuspanik som uppstått, och överlag har jag hittat allvarliga brister i framförallt vilka ämnen som folk ansett sig ha rätt att få veta, spekulera offentligt i och uttrycka sina såkallade åsikter om.

*) Det är inte samma sak som att säga fel när man inte vet hur någon identifierar sig, och det är inte heller samma sak som att råka säga fel någon gång ibland av gammal vana, eller så. Det handlar om ett aktivt ställningstagande här, och det är skillnad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Funkis, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, Internet, Intersexualism, Kultur och media, Psykologi, Regnbågsidoler, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Caster Semenyas könsutredning – och min könsutredning av världens reaktioner

 1. Som i Yeah! eller som i Jävlar! ? 🙂

 2. Amanda says:

  Som i Yeah! 😀

 3. Devin says:

  Presskonferensen har ställts in: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/friidrott/article7277674.ab

  Dessutom kommer rapporter om att IAAF “godkänner” att Caster Semenya tävlar som kvinna – men även att de inte har tagit ställning ännu….

 4. Åh, så… jag vet inte om det är synd eller bra? Hursomhelst hoppas jag att det går bra för henne. Det är det viktigaste.

 5. Immanuel, Immanuel … vad skulle jag göra utan din blogg? Mitt fönster mot nyhetsvärlden (som jag inte orkar följa) – här får jag höra om allt intressant som händer, alltid med en klok analys bifogad.
  Återigen tack.

 6. Pingback: Feilkjønning « Tarald Stein

Leave a Reply