Passkontor i USA ska sluta titta på könsorgan

Från och med idag behöver medborgare i USA som ansöker om ett pass med ändrat juridiskt kön i inte ha genomgått någon könskorrigerande operation.

Alla delstater har sina egna regler när det gäller till exempel födelsebevis; enligt Wikipedia vägrar till exempel Idaho, Ohio och Tennessee att skriva ut födelsebevis med det nya könet eller ändra det gamla intyget, medan Texas kräver ett domstolsbeslut och vissa stater, som Missouri, har inte ens prövat frågan. Den som har försökt att följa med i diskussionerna på amerikanska transforum vet att det är en djungel. Fler än en gång har jag hört talas om personer som kunnat ändra till exempel sitt körkort men inte sitt födelsebevis, eller som det paret i Tennesse som fick sitt äktenskap tvångsupplöst.

Men det gäller alltså födelsebevis. Pass är en annan sak, och nu finns det alltså en lag på federal nivå som gör det möjligt att få ut ett nytt pass utan att ha genomgått någon könskorrigerande operation. Däremot måste man ha genomgått “appropriate clinical treatment for gender transition”*, och det finns också en möjlighet att få ett tillfälligt pass utfärdat om man har läkarintyg på att man är under utredning. Och så lägger de till, i det officiella pressmeddelandet:

“As with all passport applicants, passport issuing officers at embassies and consulates abroad and domestic passport agencies and centers will only ask appropriate questions to obtain information necessary to determine citizenship and identity.”

Med andra ord så ska man slippa få frågor om sitt underliv när man ansöker om ett nytt pass, antar jag att de menar. Det är ett väldigt stort steg de tar, när de går ifrån kravet på att kunna bevisa vilka operationer man har genomgått. I USA är ju könskorrigerande behandling i väldigt stor utsträckning en klassfråga, eftersom det bara är de som har råd att bekosta behandlingen själva som kan få dem – och detta samtidigt som transpersoner systematiskt blir diskriminerade på arbetsmarknaden och inte så sällan hamnar utanför alla skyddsnät. Att då kräva att man ska ha genomgått dyra operationer är ett omöjligt krav att uppnå för den som knappt har råd att leva. Anledningen till varför man håller fast vid såna krav handlar ofta om att man inte vill stöta sig med extremt konservativa krafter som hellre värnar sina könsgränser än de människor som lever i gränslandet.

Det kan verka som ett litet steg, och som ett ganska meningslöst steg för de fattiga transpersoner som ändå aldrig kommer att resa utomlands, men det är ett steg i rätt riktning – om inte annat så för att man faktiskt går ifrån den ständiga fixeringen vid vad folk har mellan benen.

*) Jag antar att det betyder att det till exempel räcker med diagnos, hormonbehandling och Real Life Experience. I Sverige kan man däremot bara få ut ett pass, körkort eller annat id-kort med ändrat juridiskt kön om man är dokumenterat steril och har blivit godkänd av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Politik, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply