Ribbing rockar – på Pride!

Jag avgudar Magdalena Ribbing, ända sedan den gången hon svarade på en fråga om en skola som förbjudit ett samkönat par att gå på balen tillsammans. Det var några år sedan, och det går inte att hitta på nätet längre, men det var väl då jag fick upp ögonen för hennes vassa stil.

Efter det har hon fortsatt att imponera. Som till exempel nu i våras, när hon fick en fråga om hur man som bröllopsgäst “markerar sin ståndpunkt” att de som gifter sig inte borde få ingå äktenskap:

Fråga: Vi har blivit inbjudna till ett så kallat “gaybröllop” på min mans sida av släkten. Kalla mig gärna konservativ men jag anser att äktenskapet är något som är förbehållet mannen och kvinnan. Hur markerar jag min ståndpunkt på ett vänligt sätt utan att såra bröllopsparet?

Svar: Det bästa är att du tackar nej. Din man kan ju gå på bröllopet utan dig. En bröllopsgäst som har behov av att som du skriver, markera sin ståndpunkt mot den aktuella vigseln, gör bäst i att avstå från att närvara.

Du har din uppfattning och den har du rätt till. Men de två som ingår sitt lagliga äktenskap ska också respekteras, liksom svensk lag ska respekteras. Och då bör inte den med en syn motstridig den som manifesteras i denna vigsel närvara.

Så tacka vänligt nej, skriv eller säg att du är förhindrad, och låt din man som såvitt jag förstår av ditt mejl är mer tidsenlig och tolerant, gå ensam på bröllopet. Det är både korrekt och rimligt i denna situation. Det är inte heller sårande för dessa två som gifter sig att du är frånvarande. Vem vill ha en protesterande gäst på sitt bröllop?

Oavsett vad du skulle säga eller göra för att som du vill, markera din ståndpunkt, skulle det framgå att du är emot vigseln, och då ska du inte heller närvara. Man måste inte gå på ett bröllop, till skillnad från vad många tror. Man har sin fulla rätt att tacka nej. Gör det.”

Ribbing har också skrivit bra saker om att respektera polyrelationer och om att protestera mot fördomsfulla kommentarer. Det senare tillämpar hon faktiskt själv, när hon fräser “Vet hut!” åt ett troll i kommentarsfältet till polyinlägget. Många av hennes svar tar upp rätten att faktiskt inte behöva stå till svars inför folk som är mer än lovligt nyfikna: Man måste inte svara på frågor från ytliga bekanta om ifall man är gravid eller inte, varför man inte har barn/partner/jobb, varför man inte dricker alkohol, varför man flyttade till Sverige, varför man är vegetarian eller vad det nu är.

Jag har tagit fasta på hennes råd så till den grad att när jag läser om att i Storbritannien vågar inte personer resa sig på bussen för gravida, av rädsla för att såra personen ifall det bara var en liten kulmage*, så hör jag liksom min inre Ribbing utbrista “Du milde!” i huvudet.

Nu är hon alltså en av invigningstalarna på Stockholm Pride. Coolt. Väldigt otippat, men självklart ändå.

*) Nu tror jag i och för sig att det är ren och skär slapphet från många. Min pappa brukar vara tvungen att säga åt folk att resa sig när han åker tunnelbana i London, och då går han ändå med käpp och haltar.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, Internet, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Psykologi, Regnbågsidoler, Relationer, Social inkompetens and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Ribbing rockar – på Pride!

 1. fanny says:

  Hon är verkligen fräck, och vilket svar på frågan om gaybröllop. Älskar den artiga piken “låt din man som såvitt jag förstår av ditt mejl är mer tidsenlig och tolerant”.

 2. Ja, det älskar jag. Hon kan verkligen det där med att vara artig och bitsk på samma gång 😀

 3. Ann-Sofie says:

  Vilken härligt nyhet! 🙂 Brukar nästan alltid gilla hennes svar och invigningstalet vill man iju inte missa …

 4. Nej, jag har aldrig varit på invigningen förut, men jag funderar på om det kan vara värt det nu…

 5. pärlbesatt says:

  Ja, hon är härligt rivig, det är en njutning att ta del av. Hade missat den där om hur man bemöter fördomar och floskler. Den ska jag återkomma till!

 6. Ja, hon är skitcool. Jag försöker liksom stå emot, men som Dennis brukar säga “Man kan aldrig få för många tanter”…

 7. kanjagkandu says:

  Härligt skrivet, hon är vass!

 8. Tilly says:

  Visst är hon underbar Magdalena! Vass som sjutton, men på ett artigt sätt haha 🙂

 9. Ja, hon kan konsten att sätta folk på plats med stil 😀

 10. Mikaela says:

  Åh, Ribbing är cool!

  Angående att resa sig för folk på buss/tåg, jag brukar inte hålla utkik efter trötta människor utan är i min egen värld och märker inte av att det finns folk som borde sitta ned. Jag tycker att det är en bra grej att fråga om sittplats.

  “Vet hut!” borde fler utbrista.

 11. Samma här. Jag är alltid så långt borta, liksom. Men jag brukar ändå sitta långt bak närmast fönstret, med väskan i knät om jag får välja. Så då är det ändå inte just jag som förväntas resa mig. Sedan kan jag tycka att det är svårt att avgöra om en person är “gammal” och behöver sitta, eller inte. Det är svårt att avgöra på ett ögonblick hur någon går etc., och om man som jag är usel på att läsa av tex. när folk vill markera att de behöver sitta, så är det verkligen inte lätt. Det är faktiskt en stor del av min bussfobi, att inte veta hur jag ska kunna avgöra vem som behöver sittplatsen bättre än mig. Nästan lika stor som rädslan för att kliva på fel buss, rädslan för att glömma att kliva av, rädslan för att inte ha pengar på busskortet eller rädslan för att inte bete mig “som folk” mot föraren (tex. så har jag inte vant mig vid det nya biljettsystemet hos X-trafik sedan i höstas, så jag säger bara tex. “Gävle” och glömmer att jag måste säga “vuxen” och “reskassa” också, och invänta att hen knappar in det innan jag trycker kortet mot plattan. I Falun och Östersund behövde man oftast inte säga något alls innan man tryckte, efter att de infört plastkort. Att jag gör fel hela tiden får mig att känna mig som en turist, och det har jag fobi för).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *