Warren Beattys transsexuella son, Chaz Bono och rätten att slippa få veta allt

För ungefär ett år sedan kom Chaz Bono ut som transsexuell. Den som folk trodde var Chers dotter visade sig vara Chers son. Nu har ännu ett kändisbarn kommit ut som transsexuell: Stephen Beatty, barn till Warren Beatty och Annette Bening.

Enligt Aftonbladet, som antagligen har läst Perez Hiltons blogg, har Stephen sagt tidigare att han ska göra en könskorrigering när han har fyllt arton – vilket han gjorde i januari i år – och han lever som kille och blir kallad för Stephen i skolan. De skriver också att föräldrarna inte är så glada över beslutet:

“Han är helt knäckt över situationen med [Stephens tjejnamn], säger en av hans Hollywoodkompsiar.

– När dottern var yngre försökte han och Annette handskas med situationen. Men [Stephens tjejnamn] är fast besluten att genomgå ett könsbyte”

Jag var tveksam till den uppståndelse som blev runt Chaz Bono, eftersom jag vet att det kan vara otroligt jobbigt och känsligt, samtidigt som skvallerpressen inte ser några som helst hinder för att sprida ut vad som helst. Men Chaz Bono var trots allt 40 år när han kom ut som transsexuell, och hade dessutom redan en komma-ut-process (som lesbisk) bakom sig. Stephen Beatty är alltså 18 år. Chaz kom dessutom ut genom att berätta det själv. Stephen har blivit outad.

Jag tänker inte spekulera i vad som är sant och inte, hur stämningen i familjen är, eller något sådant. Jag tänker inte gå in på detaljer. Däremot funderar jag över vad såna som Perez Hilton håller på med, som utan att blinka outar folk till höger och vänster. Om det nu är så att Stephen är transsexuell, och är på väg att göra en könskorrigering, och dessutom ligger i konflikt med sina föräldrar om det, så är det liksom inte läge att börja prata om att det inte är något att skämmas för.

För visst tror jag på öppenhet, det gör jag – men jag tror på självvald öppenhet. Visst tycker jag att man inte ska skämmas över att vara transsexuell, men det underlättar liksom inte att få det upptryckt i ansiktet – i synnerhet om man inte har det stöd man behöver från familjen.

Videon på youtube

Det påminner mig om en video där två transsexuella ger svar på tal på de där frågorna som personer som man inte känner så väl gärna ställer när de förstår att man är transsexuell. Frågan är “Have you had surgery?” och en av dem börjar berätta om sin infekterade stortå, med äckliga detaljer om hur läkarna öppnade tån för att dränera den på grönt var:

“I guess I need to start talking about, right? ‘Cause I feel it’s really dishonest of me to hide things from you. Because everyone deserves to know about these things.”

Nej, omvärlden har inte rätt att veta precis allt. Vissa saker vill de faktiskt inte ens veta. Oavsett vad som är sant och inte, oavsett hur Stephen identifierar sig, oavsett vilken behandling han planerar, och oavsett hur familjesituationen är, så håller jag tummarna för att det går bra för honom.

Läs gärna min lilla guide till hur man jobbar med transfrågor i media.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, HBTQ, Internet, Kultur och media, Regnbågsidoler, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Warren Beattys transsexuella son, Chaz Bono och rätten att slippa få veta allt

 1. Camilla says:

  För ett halvår sedan hade jag inte ens reagerat. (Sedan började jag läsa din blogg regelbundet) Nu stör jag mig som sjutton på formuleringen Beatyss Dotter vill Bli man. Och att de har massa rubriker vid sidan om, om Chers “dotter”. You’ve changed my world =)

 2. svalin says:

  Tyvärr är väl det en allmän trend att inte låta kändisar vara ifred som har ökat de senaste tio åren. Det pratades det om på Gomorron Sverige i morse. Sen när det handlar om transpersoner drar man givetvis grejen några extra varv, antagligen för att skvallerdynga säljer.

 3. Camilla: Åh, tack 🙂 Det känns bra att få höra 🙂

  Svalin: Ja, det är ju ett problem överlag. Grejen är att för typ 10 år sedan var det en jättegrej om någon kom ut/blev outad som homo eller bi, medan det är lite lugnare idag. Trans är däremot fortfarande en stor sensation.

  Alltså, skvallermedia (nättidningar, papperstidningar, bloggar) spred de dokument som Chaz Bono hade lämnat in till myndigheterna när han sökte fastställelse. Tydligen är sånt offentliga handlingar (!) i LA. Alltså, papper där en läkare intygar vilka behandlingar som han har genomgått, som ett intyg på att han har rätt att få ändrat juridiskt kön. Det är äckligt hur de hänger upp sig på såna detaljer, och det påminner mig mest om hur de brukar frossa i misstänkta mord/självmord. Som om det finns ett allmänintresse i vilka mediciner Michael Jackson tog, eller vad Bono har i kalsongerna.

Leave a Reply