Bröllopsyra som blev bröllopsyrsel

Det har väl inte undgått någon att det är idag som Victoria och Daniel gifter sig. Sveriges kronprinsessa och

och alla andra epitet som tilldelats Daniel Westling. Det är inte heller någon hemlighet att jag inte är något stort fan av monarki. Minst sagt är jag väldigt trött på allt detta tjat om bröllopet: brudöverlämning, kläder, Daniel Westlings släkthistoria och hur folk har sex i Ockelbo… Det äckligaste var nog ändå när han förklarade i en intervju om sin njurtransplantation:

“Det här är inget som är ärftligt, vilket är viktigt att poängtera en gång för alla, annars kanske det kan uppstå oro inför det.”

Alltså: Det äckliga är såklart inte att han säger det, utan att han känner sig tvungen att berätta en sådan sak. Som om svenska folket har rätt att få veta alla detaljer runt hans förmåga att avla friska tronarvingar. Om han istället hade gift sig med en vanlig tjej (eller kille) från Ockelbo hade inte hans medicinska historia varit en nationell angelägenhet, men nu blev det det.

Visst är det fint med kärlek och människor som älskar varandra. Visst är jag glad för deras skull, som två privatpersoner som har hittat någon att dela sitt liv med. Men jag är också väldigt trött på allt detta hymlande, detta lismande och hycklande och smörande för kungligheter. Jag är inte ett dugg förvånad över att folk har tröttnat på rojalismen. Nu har jag inte tittat på tv, men jag har läst tidningarna, och det har varit väldigt mycket att totalt vika sig platt inför hovet. Samtidigt så har problemen blivit mer uppenbara. Till exempel svaret från hovets informationschef på frågan varför ambassadörer från diktaturer är inbjudna:

“Vi har ingen annan åsikt än UD, vi väljer inte de som får komma och inte komma.”

Nej, det får inte hovet lägga sig i, och inte brudparet heller. Det där “ska vi verkligen bjuda farbror Lennart, som alltid blir stupfull och pinsam?” har liksom en annan dimension om man är kronprinsessa.

Victorias och Daniels bröllop gör mig inte bara mer och mer övertygad om att monarkin borde avskaffar, det gör mig också mer och mer övertygad om att jag aldrig kommer att vilja gifta mig. Jag skulle gärna fira kärleken – men jag gör det hellre under mindre normativa former, som på Stockholm Pride.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Internet, Kultur och media, Politik, Relationer and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Bröllopsyra som blev bröllopsyrsel

 1. Jag håller inte med alls, du som ska vara så frigjord när det gäller andra saker…
  behöver ju inte ens kommentera detta om du är så trött redan…läs det inte…i tidningar eller se inte på tv…

  Jag tycker att det är en vacker fin upplevelse för Sverige, att mannen av folket har fått sin prinsessa. Att skriva ordet äckligt, när han berättar om sin sjukdom, får mig bara att undra vad som rör sig i ditt tänkande… du måste väl förstå att alla inte vet om, hur, vad detta är för sjukdom.
  vi skall vara stolta över vår Monarki tycker jag, precis som du verkar vara så stolt för den du är, det gäller att respektera alla människor
  Jag håller på att klä mig fin vi ska äta jordgubbar och dricka skumpa
  o se på TV det ser vi många, många fram emot

 2. Kalmardamen says:

  Hej Trollhare,
  Håller fullständigt med dig.
  Det ska bli skönt när detta sanslöst dyra spektakel är över.
  Vad gör man en dag som denna när man är totalt ointresserad av både bröllop och fotboll?

  Ha en fortsatt trevlig lördag!

 3. Jag tror du har missförstått mig: Det som äcklar mig är det faktum att han anses ha någon slags redovisningsskyldighet inför hela svenska folket om sin hälsa, inte att han pratar om sin sjukdom. Vart tog respekten för människors privatliv vägen? Samma sak gäller tex. tidningarnas frossande i Lilians hälsotillstånd, eller som förut i Victorias ätstörningar, Silvias påstådda skönhetsoperationer och allt möjligt. Att de inte berättade något om operationen innan den var avklarad tycker jag tyder på att det inte var något de ville skulle skrikas ut på gator och torg, ändå har journalister pressat honom, hans föräldrar osv. på information. DET äcklar mig, det där kravet på att “få veta allt”. Ja, jag förstår att alla inte vet vad det är för sjukdom – men jag förstår inte varför folk kräver att få veta. Även om man går och blir kär i en kronprinsessa måste man väl få ha sin integritet?

  Jag förstår inte hur man kan vara stolt över monarkin, men var och en blir salig på sin tro. Öht har jag svårt att förstå hur man kan vara stolt över något man inte har åstadkommit själv, men det är väl en annan diskussion. Och jag har tyvärr inte kunnat låta bli att läsa dagstidningar de senaste veckorna, eftersom jag vill veta vad som händer i världen.

 4. Kalmardamen: Man tar och flyr fältet, kanske? Här i Sandviken skiner solen 😀

 5. Mr Disco says:

  Jag reagerade också på den formuleringen! Prins Daniel, avelshingst af Sverige..?
  Det är plågsamt att se någon sänka sig så och att det uppfattas som helt normalt, ja förväntat helt enkelt. Men så har jag alltid tyckt att bröllop har något vulgärt, snaskigt över sig. Hela tjocka släkten fnissar över vad som snart ska ske i “sänghalmen” på bröllopsnatten, och prat om “när bäbisen ska komma”- ett inlindat sätt att påstå: ni ska oskyddat samlag, minsann!
  Men det är rätt många bloggare/krönikörer som tar upp sambandet mellan rasbiologi och det “rena”, helst blåa blodets förutsättning för monarkins existens, bl a, märkligt nog, dagens ledare i DN: http://www.dn.se/ledare/kolumner/total-karlek-1.1124858

 6. degbunke says:

  Jag är också skittrött på det här bröllopstjatet i alla media. Man drabbas av det oavsett om man vill eller inte. För mig framstår kungahuset som white trash fast med mycket pengar. Inavlade och därför ganska korkade. Det är mest synd om dem, faktiskt.

  Det är fint att Victoria och Daniel har hittat varandra, det säger jag ingenting om. Men att det skulle intressera mig bara för att de är “vårt kungahus” är helt befängt.

  För övrigt håller jag med dig Immanuel – stolt är man över något man själv åstadkommit, inget annat.

 7. Gabriel says:

  Jag hade bestämt mig för att inte titta på vigseln men det slutade med att jag gjorde det iaf eftersom monarkin är ett kulturarv, som vi naturligtvis både kan ha och mista för min del, men det är ju lite nutidshistoria som kanske är lite synd att missa om man nu har chansen att bevittna den. Jag gillar att titta på gamla fornlämningar i skogarna också så varför inte en kronprinsessans bröllopp på tv? 😉

 8. Disco: Åh, ja, ännu en anledning att inte gifta sig…

  Degbunke: Jag har ingen åsikt om dem som personer, för jag har ju aldrig ens träffat någon av dem. Men jag håller med: Jag förstår inte varför det är intressant.

  Gabriel: Åh, så jag som istället planerade sommarens utflykter till gravfält och sånt, har missat en livs levande fornlämning? 😉

 9. Pingback: Sverige behöver jämlikhet - inte rojalististiskt svansviftande | Svensson

 10. Pingback: När Kronprins Victor gifte sig med Daniela « trollhare

 11. Ja det är helt sjukt det där att dom ska vara hela Sveriges avelsdjur liksom… När det gäller alla andra människor är det ett personligt beslut om man ska skaffa barn öht, och om man i så fall ska skaffa biologiska barn eller adoptera. Dom flesta skaffar biologiska, vissa adopterar för att dom inte kan få biologiska barn, andra adopterar av nåt annat skäl.
  När det gäller kungligheterna däremot så MÅSTE dom pressa ur sej barn, för annars blir det problem med tronföljden… och enligt svensk lag så måste det dessutom vara biologiska barn! Rätt gener, annars gills det inte.

  Att en kändis berättar om sina sjukdomar kan ju vara jättebra ifall syftet är att belysa en viss sjukdom, att andra som har sjukdomen ska kunna se “h*n har haft samma som jag” och känna sej mindre ensam, såna motiv… MEN att känna sej tvungen att berätta om sina gener pga att man är hela Sveriges avelsdjur numera, DET är ju bisarrt.

 12. Ja, precis. Det är det jag är lite bekymrad över. Nu vill jag inte måla fan på väggen, men som någon sa: Nästa gång Victoria har gaser i magen/en mindre smickrande tröja/syns gå in i en port där det ligger en läkarmottagning/tackar nej till alkohol så kommer ryktena att spridas. Och om det INTE dyker upp några tecken så kommer folk att spekulera i det med. Isch, jag är inte avundsjuk direkt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *