När Kronprins Victor gifte sig med Daniela

Kronprins Victor gifter sig med Daniela. Sveriges blivande kung föll för sin personliga tränare. Tjejen på gymmet har drillats i åratal för att bli accepterad som kungagemål, och nu är det dags. Daniela ska bli prinsessa. Den vanliga tjejen från en liten håla i Norrland ska bli kungens svärdotter.

När Victor säger “ja” måste Daniela torka bort en tår ur ögonvrån. Efter vigseln håller Victor ett ganska formellt tal där han tackar svenska folket “för att ni har gett mig min prinsessa”. Under kvällen håller Victors mamma drottningen ett tal där hon överraskar sin make kungen på deras trettiofjärde bröllopsdag med att ge honom en rosa ros och en kyss. Det mest rörande är däremot Danielas eget tal, där hon spontant och känsloladdat uttrycker sin kärlek till Victor. Det är uppenbart att även om de båda är väldigt kära i varandra, så är det Daniela som står för tårarna och de öppna kärleksförklaringarna.

Om det hade sett ut så igår så hade det varit extremt stereotypt, eller hur? Kvinnor visar känslor, män är mer formella – det har biologister försökt att mata oss med i decennier. Men nu var det inte så. De som stod för de starkaste känsloyttringarna var män: Daniel som grät* och deklarerade högt i sitt tal hur mycket han älskar Victoria, och kungens “kärlekskupp”.

Jag är skeptisk till monarkin som statsskick, och till kungahuset som fenomen. Ändå kunde jag inte låta bli att kolla in lite av rapporteringen såhär i efterhand, och slogs av hur heteronormen slog över så att den blev queer.

*) Tydligen var även Victoria tårögd, men det har inte blivit samma grej i media. Att kvinnor snyftar på bröllop är en sak, men när en man gråter är det ju verkligen något stort på gång.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Kultur och media, Politik, Psykologi, Relationer and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to När Kronprins Victor gifte sig med Daniela

 1. Mikaela says:

  Victoria var kanske tårögd, men Daniel grät först och mest 😛 Jag tror att det skulle vara bilder på Victorias tårar om hen hade gråtit mera.

 2. Könsrollerna blir ju lite uppskakade just för att det är en kvinna som är den blivande monarken också. Daniel blir av med efternamnet och får istället en titel som helt enkelt är en manlig motsvarighet till Viktorias titel, han får inte jobba längre utan blir typ Viktorias man på heltid – det är ju lite omvända roller faktiskt.

 3. Jo, det håller jag med om. Hm, Daniel blir alltså… eh… lyxhustru? 😉

 4. Exakt! Dessutom var han tvungen att genomgå värsta omstajlingen för att se representativ ut… eftersom det fr o m nu är hans “jobb”, glida runt och vara herr Viktoria och ha ett representativt utseende. Så jo, en riktig lyxhustru blir han.

 5. Mmm… Det är queert 😀

 6. Mikusagi says:

  Jag vill också ha en lyxhustru!

 7. Jag vill hellre ha en butler…

Leave a Reply