Så farliga är vanliga dagstidningar för psykstörda

“Fem dagar efter mordet på Anna Lindh. Överallt samma gryniga bild från övervakningskameran, samma polisrapporter och kondoleanser – och ungefär samma spekulationer om mördaren, som fortfarande är på fri fot.

”Psykstörd” och ”psyksjuk” är återkommande ord. En expert gissar på schizofreni; andra föreslår ”någon personlighetsstörning”, ”psykopati” och ”Aschbergers”*. Två dagar efter attacken skriver Aftonbladet ”Hundratals farliga – bara i Stockholm” som rubrik till en chatt med psykiatriker Ulf Åsgård. Hans försök att göra ett nyanserat uttalande misslyckas, eftersom han inte har kontroll över rubriksättningen:

“Det finns tiotusentals personer med psykisk sjukdom och personlighetsstörning. Alla är förstås inte lika störda, men det rör sig nog om hundratals bara i Stockholm som är potentiellt farliga.”

När jag läser det har jag redan stått i kö till aspergerutredningen i ett halvår, och av andra anledningar räknas jag definitivt som ”psyksjuk”. Min termin i England är planerad sedan flera år, men ändå känns det som om jag går i landsflykt. Jag orkar inte läsa mer.”

Fortsättningen är mer uppmuntrande än inledningen, jag lovar. Läs min krönika om mediabilden av psykisk ohälsa på Second Opinion. Min slutkläm:

“Aftonbladet hade delvis rätt i sin rubrik, även om vi kanske inte är hundratals, och även om vi är utspridda i landet. Vi psykradikala bloggare är inte farliga som potentiella mördare, men vi är samhällsfarliga för att vi dödar myter och fördomar på löpande band. Allt detta är tack vare TV3 – men numera är det framför allt tack vare Aftonbladet och Expressen, som är ständiga källor till inspiration.”

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Immanuel i media, Internet, Kultur och media, NPF, NPF i media, NPF-hantering, Överlevnadshandbok, Personligt, Psykiatri, Psykologi, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Så farliga är vanliga dagstidningar för psykstörda

  1. Tyckte Hanna Fridén skrev kul om detta… att alla med nån sorts psykiatrisk eller neurologisk diagnos skulle starta en tidning ihop, och ösa på med rubriker av typen “NEUROTYP VÅLDTOG KVINNA” osv. “DET FINNS MILJONER NEUROTYPER I LANDET! SÅ FARLIGA ÄR DOM!”

  2. Hahaha, ja! Det vore något 😀

  3. Pingback: Sjuk eller ond | HarmlessLife

  4. Pingback: Sjuk och/eller ond

Leave a Reply