Sverigedemokraternas rosa fluff som blev till bajs

Kanske just nu går det en prideparad genom S:t Petersburgs gator; kanske är den redan över; kanske blev den inte av. Planen var nämligen enligt DN “att starta på lördagsförmiddagen och pågå i flera timmar med en kulmen kring lunchtid”. Just nu är klockan nästan ett i Sverige, vilket betyder att den är tre i östra Ryssland.

Uppdatering: Ett trettiotal aktivister deltog, varav fem blev gripna, skriver DN och SvD.

Arrangörerna föreslog hela sex olika paradvägar, men alla fick avslag. Myndigheterna vill helt enkelt inte se någon prideparad i S:t Petersburg, men igår berättade GayRussia att de tänkte gå ändå. De ryska myndigheterna har alltså förbjudit prideparaden, och när GayRussia sökte stöd hos andra länders konsulat fick de kalla handen:

“Every consulate, along with the European Commission, rejected [the requests] in various, often derogatory formulations, but yesterday we heard that the British ambassador in Sofia had supported a gay pride event there. We realized that Europe has forgotten about human rights in Russia. Gas, oil, and resources are OK, but the human rights issue is no longer relevant.”

Jag tror tyvärr att det är så, rent officiellt. Precis som man bjuder in representanter för diktaturer till kronprinsessans bröllop med motiveringen att hovet inte kan lägga sig i politik, så gör diplomater sig gärna ovän med det land de är placerade i.

Såna här händelser är tyvärr inte ovanliga i östeuropa, men det skrämmande är att det verkar dyka upp mer av det i Sverige. Att högerextremister av olika slag ofta har homofoba åsikter är inte direkt något nytt, men att representanter för Sverigedemokraterna – som ansträngt sig för att tvätta bort rasiststämpeln – går till val på att stoppa prideparader är något nytt, vad jag vet.

Arrangörerna bakom Pride i Karlstad har fått ta emot dödshot, och för att visa sitt stöd har sju av de politiska partierna skrivit ihop ett gemensamt uttalande:

“I Karlstads kommun värnar vi tolerans och öppenhet och vi reagerar därför starkt mot att arrangörerna bakom Pridefestivalen har fått motta dödshot. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle. I Karlstads kommun ska alla känna sig välkomna oavsett etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion och sexuell läggning. Att med hot om våld försöka sätta dessa grundläggande mänskliga rättigheter ur spel är oacceptabelt.

Vi vill med detta uttalande markera vårt avståndstagande mot dessa odemokratiska krafter. Vi ser det som en självklarhet att homosexuella, bisexuella och transpersoner fritt ska kunna ha en manifestation och samtidigt känna sig trygga i vår kommun.”

Sossar, moderater, vänsterpartister, kristdemokrater, centerpartister, folkpartister och miljöpartister – men inga Sverigedemokrater. Erik Braunerhielm, ledamot i kommunfullmäktige i Karlstad förklarar till NWT:

“Vi tycker absolut inte om den här Pridefestivalen. Homosexualitet är ett avvikande beteende, som är emot min moral.”

Detta är precis i linje med det uttalande om viktiga valfrågor som avdelningen gjorde i vintras:

“Karlstad Pride Festival  är ett arrangemang som kommunen måste ta bort sin välsignelse från. Ingen skall behöva lida för sin sexuella läggning, för alla är vi olika av olika anledningar. Men genom att förhärliga och fördumma homosexualiteten genom liknande tillställningar som mer retar upp folk än ger dem ökad förståelse för olikheter, skapar man inget bättre samhälle, varken för den normaliserade heterosexualiteten eller för de människor som är homosexuella. Därför vill vi sätta stopp för detta märkliga arrangemang med blottande människor, vars enda syfte är att visa upp sig offentligt.”

Det gör att reportern frågar:

– Finns det risk att ni piskar upp en hotfull stämning, genom att gå till val på motståndet mot festivalen?

– Nu är vi ett litet parti, men det kan vara så, tyvärr. Men vi är inte för våld eller dödshot. Vi är för gamla för det, i alla fall jag.

De är för gamla för att ta till våld; som om det skulle vara lugnande. Samtidigt visar man med all önskvärd tydlighet att Sverigedemokraterna definitivt inte är “ett parti för HBT-personer” som de utgav sig för att vara i våras.

Det händer inte bara på andra sidan Östersjön att politiska partier som försöker framstå som rumsrena öppet motarbetar mänskliga rättigheter. Skillnaden är att i Sverige är det en väldigt liten, högljudd minoritet som skulle få för sig att säga sånt rakt ut.

Jag hoppas verkligen att paraden i S:t Petersburg blev av, och att den blev lugn. Det behövs verkligen. Och jag hoppas att folk genomskådar att Sverigedemokraternas rosa fluff egentligen är färgat bajs: Brunt rakt igenom.

Bloggat: Felix König, Bengt Held, Jakob Lundgren. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, HBTQ-juridik, Kultur och media, Politik, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Sverigedemokraternas rosa fluff som blev till bajs

 1. svalin says:

  Sd röstfiskar. De säger sig vara för hbt-personers rättigheter (för att hetsa mot invandrare) i ena stunden,trots att både uttlanden från representanter och partiprogram säger ett annat. Sen riktar de in sig på religiösa dårar, svenskar som nysvenskar, som inte gillar homosexualitet och uppmanar dem att rösta på SD. Det är bara ett desperat röstfiske.
  Synd att vissa har en tendens att gå på skiten.

 2. Japp, det är tydligt. De kan inte bestämma sig för om homofobi eller rasism är viktigast för dem, typ…

 3. Vi är för gamla för dödshot???? Jisses vilken kommentar… Med såna medlemmar behöver partiet inga fiender.

 4. Jag håller helt med. Det här känns som spiken i kistan för snacket om att SD skulle vara ett HBTQ-vänligt parti. Eller ett demokratiskt parti överhuvudtaget.

 5. meta says:

  Bra att du drar farm dem i ljuset. Trollen alltså.

 6. 🙂 Troll är fascinerande…

 7. dean says:

  Sjukt att så många, vad det verkar, på qx säger sig vilja rösta på Sd. Fast många homosexuella (mfl) är väl emot pridefestival och liknande, så det är kanske inte så konstigt. De har sitt på det torra och är inte intresserade av andras syn på saken. Och även hbtare är ju vanliga människor, folk i allmänhet. Tråkigt bara.

 8. Ja, men de på QX vet jag inte om jag skulle ta på allvar. SD-anhängare har satt i system att försöka framstå som en “folkstorm”.

 9. jerlerup says:

  Om nån skulle ha nån som helst illusion om SD som HBT-vänligt är SD i Södertälje, och deras bisarra ledare Tommy Hansson, ett varnande exempel: http://ligator.wordpress.com/2010/06/24/sverigedemokraterna-bogfobin-och-det-bisarra-fallet-tommy-hansson/

  I övrigt har jag mycket material om SD på min sida: http://ligator.wordpress.com/

 10. ÅH! Mycket intressant. Alltså, kopplingen till Moonrörelsen, för den var ny för mig. Har haft destruktiva sekter som “intresse” i 14 år, så jag har läst en del om den. Jag kan se många likheter mellan “religiös” mind control och den sortens manipulation som finns i många politiska extremistgrupper, men jag har alltid haft svårt att få dem att gå ihop.

 11. jerlerup says:

  Jo, du det har du verkligen rätt i. Även jag har irrat omkring bland mer extrema grupper, dock aldrig invandrarfientliga.

  Jag rekommenderar verkligen de två länkarna i artikeln som man kan klicka på och se vad Moon själv säger om homosexualitet. Det är vidrigt. Sen kan man ju alltid googla och se vad Hansson har att säga om Moon: http://www.google.com/search?num=100&hl=en&safe=off&q=%22Tommy+hansson%22+Sun+Myng+Moon&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

  /T

 12. Det jag minns tydligast om Moonrörelsen är något citat av Moon själv, av typen “Du ska inte sova, vila eller äta så mycket”. Alltså, att man ska försaka sina grundläggande behov för att lägga all tid åt rörelsen. Ett klassiskt trick för att manipulera folk. Men hur går det ihop med att vara aktiv lokalpolitiker?

 13. jerlerup says:

  Det går nog bra ihop. Men själv är jag mest nyfiken på hur de kristna syrianer som Hansson fått över på SD:S sida genom att spela på böghatet skulle reagera om de fick veta att Hansson ser Moon som messias. Kristna är ganska noga med det här med att det bara finns en messias, vet du!

  ;o)

  Mitt favorit citat är annars ett jag såg i en pamflett på svenska när jag försökte rädda en tonåring från Moons klor. “Jag är som snorkråkan i din näsa…” Vad Moon ville ha sagt med det har jag glömt.

  Tonåringen blev förresten mer extrem sen när han lämnade Moon. han blev fundamenalistisk katolik (vän med Jonas de Geer från Salt) och sen blev han Nationaldemokrat. Nu skriver han artiklar för nazisterna om Hitler. Jakob Haskå heter den snubben, och om du googlar hittar du läskiga hyllningsartiklar till påven och Hitler som han skrivit nu när han blivit nazze!

 14. jerlerup says:

  Exemplet Haskå är ganska talande. han började som marxist, och via sossarna, KD och EAP och en säljsekt kom han i SSPX och katolikernas klor. Om han är extremkatolik ännu vet jag inte. [redigerad]

 15. Jag tycker man ska vara försiktig med att uttala sig om enskilda namngivna personer, så jag plockade bort de sista meningarna. Men SD är väl egentligen inte ett parti som har spelat särskilt mycket på kristendom förrän på sistone? (Alltså, deras tjat om skolavslutning i kyrkan osv räknar inte jag som ett dugg kristet, utan som ren historielöshet: http://trollhare.wordpress.com/2010/06/05/vagra-kallas-svensk/ )

 16. jerlerup says:

  Helt ok, jag babblar för mycket ibland.

  Sd spelar på kristendom nu för att vinna traditionalisters stöd. De är väldigt aktiva i kyrkovalen, tex.

 17. Ja, så fattar jag det också. Säga vad man vill om KDs politik, men deras kyrkliga engagemang är iaf mer trovärdigt än SDs. KD-politiker som kan sin kyrkohistoria skulle inte få för sig att svamla om “traditioner” på samma sätt som en SD-politiker kan.

 18. jerlerup says:

  Ja, för SD är traditionen, det konservativa viktigare än kristendomen. KD ser kristendomen som det viktigaste och tradtionerna i andra hand. Så OMDEFINIERAS kristendomen av folk som tex Lars Gårdmark kan kristendomen bli en kraft för förändring.

  Som kristendomen och slaveriet. Först var man för. Sen blev de som var mot en stark kraft MOT slaveriet. (Här kan du läsa nåt så sjukt som kristna argument för slaveriet från USA på 1800-talet, rekommenderas: http://quod.lib.umich.edu/m/moagrp/ )

 19. jerlerup says:

  Jag ska ta och länka till din sida nu förresten!

 20. Japp, och samma kluvenhet vad gäller tex. fred och fattigdomsbekämpning. Mycket hemska saker har gjorts i kristendomens namn, men samtidigt finns det många krafter som tolkar texterna etc helt annorlunda och gör gott. Kväkarna tex, som byggde upp nätverk som hjälpte “förrymda” slavar att fly till Canada, gjorde det just med stöd i sin kristna tro – på samma sätt som nunnor som gömmer flyktingar idag. Men den sortens kristendom finns det inte plats för inom en Sverigedemokratisk tolkning.

 21. jerlerup says:

  Kväkarna å ena sidan och galningarna som sa att slaveriet kom från Gud å andra.

  Katolikernas inställning till slaveriet är förresten intressant. För katolikerna stödde i praktiken slaveriet och Vatikanen var det enda land som erkände Sydstaterna under 1860-talet.

  Till och med katolikerna kan ändra sig.

 22. “Katolikerna” är en väldigt stor grupp människor. Det finns tex. ett antal katoliker som inte alls delar påvens åsikter om HBT-frågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *