Ogifta kvinnor är pryda och sjåpiga – eller?

Mikusagi skrev på Facebook att hen ville ha någon att prata mens med, och det hela mynnade ut i en diskussion om prydhet. Jag kände att jag behövde ta reda på vad “pryd” egentligen betyder: om jag säger att jag är pryd, tolkar folk det då som att jag är hämmad, som att jag gör ett personligt, rationellt ställningstagande om var mina gränser går, eller som att jag dömer andra?

När jag säger att jag är pryd menar jag att jag är hämmad, men som alla som läst min blogg vet är det inget hinder för att dela med sig av saker som andra tycker är alldeles för privata eller att låta bli att döma folk som inte är lika hämmade. Det ena utesluter inte det andra, men det är inte heller självklart att alla värderar vad som är privat på samma sätt.

Hursomhelst så ville jag kolla upp vad “pryd” egentligen betyder, och hittade följande synonymer:

“pryd: sipp, sedesam, tillgjort blygsam, överdrivet anständig, ängsligt moralisk, dygdig”

jag kollade upp “sipp”:

sipp: pryd, tillgjort sedesam, överdrivet anständig, sjåpig, frökenaktig, affekterad”

FRÖKENAKTIG

Jag har nog inte läst det uttrycket någon annanstans än i dåtida översättningar av Agatha Christies böcker – ni vet, där de skriver “flygmaskin” och skämtar om att mäta skallar på nyfödda. Det måste ändå vara ett utdöende ord? Njae, Google ger “frökenaktig” 544 träffar. Det är inte mycket, men det är mer än vad jag förväntat mig. Enligt SAOL är “fröken” en “ogift kvinna”, och även om “frökenaktig” finns med så förklarar de inte ordet. Frökenaktig är man alltså när man är som en ogift kvinna. Jag jagar vidare efter förklaringar, och ser att i NE hittar man ordet enbart i beskrivningen:

“pimpinett, smånätt och prydlig (gärna på ett frökenaktigt eller överdrivet sätt)”

med tillägget:

Menade du: ärekränkning eller ökenkriget?”

Alltså: “Frökenaktig” är man om man är tillgjort sedesam, överdrivet anständig, sjåpig och överdrivet prydlig – som en ogift kvinna. Urk.

Undrar hur man är om man är herrkenaktig?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Internet, Psykologi, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Ogifta kvinnor är pryda och sjåpiga – eller?

 1. Lottie says:

  Pryd är ett oerhört otrevligt ord, jag nästan ryser… “Du är ju pryd!” används ofta av män när vi kvinnor inte vill vissa saker när vi har sex, dvs det används som nedsättande och i maktsyfte som ett skälls ord. Ingen vill bli kallad pryd, det är samma sak som att man gör sig till och vill bli krusad. När jag var ung gick jag på det där för att vara till lags och bli omtyckt. Fy fan!, säger jag, jag avskyr det ordet.

  Numera skiter jag i vad män tycker om mig, vill jag inte så vill jag inte, och respekterar dom inte det så drar jag.

 2. Mikusagi says:

  Jag tänker att pryd innebär att en har vissa gränser av principiella skäl. Jag har bestämt mig för att vissa saker pratar jag inte om.
  Alltså tillgjort blygsam, överdrivet anständig, dygdig.

 3. Lottie: Jag har av någon anledning aldrig fått höra sånt, däremot har jag fått höra det när jag har försvarat vissa åsikter, som ett typiskt personangrepp:

  – Kukenifittannormen är ett problem, för att…
  – Äh, du är ju pryd!

  Miku: Men du inser väl de värderingar man lägger i definitionen: överdrivet och tillgjort. Att ha principiella skäl är inte samma sak; de här definitionerna andas mer… moralismmoralism. Metamoralism. Alltså att man moraliserar över vad man uppfattar som att någon annan moraliserar.

 4. Edward says:

  Meneh…. Man mäter ju visst skallar på nyfödda…..

 5. Immanuel, den här Cavatus *pekar uppåt* länkar till nån blogg där det påstås att man inte “får” diskutera vad hemskt det är med invandrare i Sverige, men nu har nån hjältemodig kvinna iklädd SD-offerkofta bestämt sej för att ta bladet från munnen i bloggform…

 6. Herrken och herrkenaktig är faktiskt ord som förekommer i Egalias döttrar. *S*

 7. Edward: Men inte för att avgöra om de är ariska va?

 8. Dpossen: Jag vet, Egalias döttrar måste vara den bok som betytt mest för mitt språknörderi OCH för min feministiska medvetenhet 😀

 9. dean says:

  För mig betyder pryd bara att man inte vill prata om “äckliga”/magstarka saker, som sex, kroppsvätskor, och ja, vad mer det nu finns som man kan ha invändningar mot att prata om över eftermiddagsfikan.
  Möjligtvis kan det hända att en pryd människa inte har lika stor sexuell aptit som en opryd (men det är bara ett antagande; en tonårsgrabb som skryter om sina sexuella äventyr men egentligen är oskuld är ju ett klassiskt exempel på att det man säger inte nödvändigtvis är samma som det man gör).
  I vilket fall är pryd absolut inte synonymt med låg sexlust, tycker jag. Skulle någon säga att jag är pryd för att jag inte vill ha sex skulle jag tycka att det vore en konstig koppling. För mig betyder det “du vill inte prata om sex” snarare än “du vill inte ha sex”.
  För övrigt avskyr jag ordet fröken. Hatade att bli kallad fröken som barn, och den där fröken fräken låten får mig att vilja döda. Jag vet inte vad det är med det ordet som gör mig så äcklad och arg. Blää.

 10. dean says:

  Ooops, gjorde visst en särskrivning :/

 11. Jag har alltid uppfattat prydhet som en hämning, en känslomässig blockering. Det är en stor skillnad mellan praktik och teori, men också mellan teori och teori. Alltså: Det är skillnad mellan “Jag vill inte se din kuk när jag äter frukost, för den gör mig illamående” och “Jag vill inte se din kuk när jag äter frukost, för sexuell lössläppthet är omoraliskt”.

 12. Mikusagi says:

  “Men du inser väl de värderingar man lägger i definitionen: överdrivet och tillgjort.”

  Men det är ju det som gör ordet “pryd” så roligt att använda 😀 Att det är så laddat!

 13. dam i tofflor says:

  Ärekreänkning ligger väl ganska nära att en ogift kvinna per definition skulle vara smånätt, prydlig, överdrivet anständig, affekterad, tillgjort sedseam, sjåpig osv Då är jag det då, trettiofem år efter mitt första ligg? Efter att ha fött och ammat två barn? Efter att ha menstruerat sen början av sjuttiotalet? X antal tamponger…Nä, jag håller med Lottie. Det finns något förtryckande i att kalla någon för pryd, och ännu mer i att kalla någon för frökenaktig. som om det per definition är något dåligt att vara en “fröken”, eller en skolflicka eller en kärring eller…yo name it. En man är bara en man, eventuellt lite pojkaktig, men det brukar vara en komplimang. Men det är klart, är han “frökenaktig” ligger han risigt till…

  Kanske ska googla på kärringaktig?

  Och jag håller med om att detta med att inte vilja prata om sex i alla sammanhang har ganska lite att göra med om man gillar att ha sex eller inte. De flesta vill inte ha det heller i alla sammanhang, hur som helst och med vem som helst. Man har rätt att ha urskillning. Är man pryd och frökenaktig då? Tycker jag ju inte då.

 14. Nej, jag känner ingen ogift kvinna som är sån. Jag tror faktiskt det är vanligare att vara överdrivet anständig och tillgjort sedesam bland gifta av olika kön nuförtiden 😉

  En man kan vara “fjolla”, “bög”, “tjej” osv. Alla de förknippas också med “kvinnlighet” (“bög” har ju inte nödvändigtvis med läggning att göra i vissa personers ögon, utan om omanlighet)

 15. Edward says:

  Nej, det har inget med ariskhet att göra. Det är väl främst för att upptäcka hydrocefalus så tidigt som möjligt.

 16. Nej, precis. Men i boken så skämtar dem om det just så: De är på en utgrävning och diskuterar skillnaden mellan brakycefala skallar och… vad nu motsatsen heter. Och i slutet, när kärleksparet gift sig och fått barn, telegraferar de stolt till… undrar om det är Poirot? att barnet har en viss skallform.

Leave a Reply