Socialstyrelsen om tvångssteriliseringar på 2000-talet: “En skam för Sverige”

Några ord om steriliserings- och kastreringstvånget för transsexuella, utifrån den rapport som Socialstyrelsen släppte idag:

“När vi har varit på studieresor i Holland och Belgien lyfter de på ögonbrynen när de för höra om den svenska lagstiftningen. Där uppmanas de som tar bort sina könskörtlar att frysa ner sina ägg och spermier. […] Det här är en skam för Sverige” (Karin Lindell, Socialstyrelsens utredare)

“Om Lindells alla förslag plockas upp av ansvariga lagstiftare och görs till verklighet kommer det att innebära en revolutionerande förbättring av verkligheten för transpersoner i Sverige i dag. Fortfarande skulle några åtgärder återstå, inte minst de som tillvaratar unga transpersoners rättigheter och möjligheter att uppnå bästa tänkbara hälsa – men vi skulle fortsättningsvis slippa att figurera i internationella transpolitiska sammanhang som ett skamligt exempel på ett land som grovt kränker mänskliga rättigheter.” (Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL; Kasper Svensson, vice förbundsordförande RFSL Ungdom, samt Maria Sundin, RFSL:s förbundsstyrelse och medlem WPATH, The World Professional Association for Transgender Health)

“Det finns inga skäl att villkora vård av transsexuella med påtvingad barnlöshet, varför jag förutsätter att lagrummet snarast ändras så att transsexuella har rätten att spara könsceller samt får lagskyddad möjlighet att adoptera som alla andra. En person upphör inte heller att vara förälder på grund av ett kirurgiskt ingrepp i underlivet, som tur är för väldigt många andra människor i samhället i dag. Jag tror detta är en fråga där vi kan finna enighet.” (Amanda Brihed som svar till Göran Hägglund)

“Jag tror att det är få svenskar som vet att tvångssterilisering lever kvar. Det här är ett mörkt kapitel i svensk historia och det måste upphöra.” (Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör)

“Nu är bollen tillbaka hos lagstiftaren. Det är väldigt viktigt att man tar bort kraven på tvångssterilisering och på att man ska vara ogift. Nu hoppas jag att Göran Hägglund tar emot förslagen och gör dem till verklighet” (Ulrika Westerlund, RFSL)

Men det allra bästa går inte att välja ut något citat ur, för det är för långt: Lyssna på intervjun med Sam, sexton år och transaktivist, Ulrika Westerlund från RFSL och Karin Lindell från Socialstyrelsen. Mer: Dagens Medicin, GPF!, HBT-sossen, Lisa Olsson, Rasmus (liberal), Per Pettersson, Svart Måndag, Jens O, Magnus Thörnblad. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Psykiatri, Regnbågsidoler, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Socialstyrelsen om tvångssteriliseringar på 2000-talet: “En skam för Sverige”

  1. Pingback: Att ångra ett könsbyte « trollhare

  2. Pingback: Befrielsen är nära « trollhare

  3. Pingback: Från ”she-males” till könslomässig medvind « trollhare

  4. Pingback: Från ett snart tvångssteriliserat psykfall: Öppet brev till Marcus Birro – del II « trollhare

  5. Pingback: Rädslan för bristande penisavund | trollhare

  6. Pingback: Ett skäl är statens föräldrahat

Leave a Reply